Timp de gândire

Siguranţă versus nesiguranţă

Am făcut cunoştinţă cu nesiguranţa zilei de mâine cu mulţi ani în urmă, atunci când am decis de una singură să părăsesc un post la stat şi să muncesc în mediul privat. Întâlnirea cu ea, cu nesiguranţa, mi-a schimbat total viaţa. Nu mi-am mai putut face planuri fiindcă nu am ştiut ce-mi aduce ziua de mâine. Pot să înţeleg acum neliniştea celor care o întâlnesc după o viaţă în care au făcut tot ce le-a stat în putinţă să o ocolească.

Primul meu loc de muncă a fost la o şcoală de stat. Luasem concursul de titularizare, aveam post „sigur” ceea ce-mi oferea un soi de confort psihic. Ştiam că, indiferent ce s-ar întâmpla, eu am unde munci doar am dat concurs şi în dreptul numelui meu scria „titulară”. La foarte puţin timp după ce m-am angajat la stat, am început să lucrez şi în mediul privat unde, de asemenea, am dat concurs, dar nu-mi garanta nimeni că sunt „titulară”, nu-mi promisese nimeni pe veci postul respectiv. Poate tocmai de aceea, am vrut să demonstrez că pot face faţă. Am învăţat singură o meserie pe care nu mă pregătisem în facultate, nu aveam nicio diplomă pe care să scrie „jurnalist”. Am lucrat în presa locală, regională şi naţională, la ziare, agenţii de presă, radiouri locale şi naţionale, televiziune, online, am ţinut o vreme un blog. Am făcut aproape tot ce se putea în domeniu. Am fost şi angajat, şi şef, am refuzat oferte, am demisionat, am plecat şi uneori am revenit, ştiind foarte bine că mă aflu pe nisipuri mişcătoare mereu şi că nimic nu mai e sigur în viaţa mea, nici locul de muncă, nici salariul. Ani la rândul am alergat dintr-o parte în alta fără să simt oboseala, am căutat exclusivităţi şi am trăit cu adevărat în spiritul a ceea ce ne spunea adesea un producător de la o televiziune la care am lucrat: „pentru un breaking news ne trezim în fiecare dimineaţă”. De cele mai multe ori, am refuzat să-mi iau vacanţă pentru că nu simţeam că nu am nevoie de o rupere de ritm. În fond, dacă faci ceea ce-ţi place, nu simţi că munceşti şi nici n-ai nevoie de vacanţă.

După zece ani de şcoală, am demisionat părăsind siguranţa de la stat. Deşi nu scrie nicăieri pe diplomele mele că aş fi jurnalist, meseria aceasta aceasta m-a făcut extrem de fericită şi, în acelaşi timp, m-a adus la exasperare. Am trăit la maxim bucuria şi teama. Am fost motivată să fac mereu mai mult, să mă autodepăşesc şi să obţin azi ceea ce nu am reuşit ieri. Am învăţat să mă descurc în orice condiţii, am fost provocată să ţintesc acolo unde niciodată nu aş fi îndrăznit dacă rămâneam ancorată într-un sistem care funcţionează din inerţie în care nu contează cât faci, nici cum faci. Indiferent de situaţie, la şcoală luam acelaşi salariu, ascultam discursuri la fel de sterile la toate şedinţele, mă simţeam obosită încă din 15 septembrie şi complet eliberată în 15 iunie, mai ceva ca un elev care aşteaptă vacanţa.

Ca jurnalist, rareori m-am simţit obosit, poate mai degrabă în zilele în care nu găseam suficiente subiecte sau niciunul care să-mi placă. Nesiguranţa a devenit o prietenă de care nu m-am despărţit niciodată, nici ca angajat, nici ca şef, dar am învăţat să o accept chiar dacă acest lucru nu a fost întotdeauna confortabil. Mi-am înţeles şi acceptat condiţia.  

Aşa se face că azi pot să realizez că nu e simplu ca, după o viaţă în care un director de la Fisc s-a dus zilnic la serviciu ştiind că şi-a făcut datoria cât a putut mai bine, că a avansat la timpul potrivit, că a luptat pentru o anumită poziţie în mod corect, are acum o mare problemă să înţeleagă de ce i se întâmplă tocmai lui să-şi piardă postul, să fie obligat să se mute în alt judeţ sau să rămână pe drumuri. Pot să înţeleg că momentul în care te întâlneşti cu nesiguranţa este total neplăcut, dar în acelaşi timp pot să vă spun că niciodată nu trăieşti mai palpitant decât în momentul în care nu ştii ce va urma.

Nu mi-a plăcut niciodată superioritatea cu care unii angajaţi de la Fisc au tratat mediul privat pe care adesea l-au umilit şi purtat fără rost de la un ghişeu la altul, dar nu sunt atât de meschină încât să mă bucur că unii oameni de la Fisc îşi pierd locurile de muncă, mai ales cei coreţi şi devotaţi. Îmi pare rău pentru ei fiindcă ştiu că o schimbare impusă de alţii e mai greu de suportat decât una pe care o decizi singur. Ce vreau să spun este că, în epoca noastră, nimic nu mai e sigur şi că singura noastră şansă este să acceptăm schimbarea şi să ne adaptăm. Profesioniştii îşi vor găsi mereu de lucru în mediul privat. E nevoie de finanţiştii în firme, e nevoie de oameni care să facă proiecte, să supravegheze derularea lor. Nu e nevoie de şefi, e adevărat – eu am fost foarte rar şefă şi de fiecare dată una care a dat chix-, dar oamenii dornici să muncească sunt căutaţi peste tot. În mediul privat e într-adevăr o junglă în care rezistă doar cei puternici.

Pe de altă parte, nu pot încheia acest text fără să vă spun că nu am înţeles niciodată cum de unii bugetari cu funcţii, chiar şi de la Fisc, au reuşit să devină atât de bogaţi, să locuiască în case extrem de scumpe, să conducă numai bolizi, să plece numai în vacanţe exotice în condiţiile în care unii dintre ei nu au lucrat o zi în mediul privat, nu au condus companii puternice, nu au semnat contracte cu multe zerouri pentru holdinguri, ci au fost nişte simpli slujbaşi la stat. În cazul lor, nu am niciun regret că a venit restructurarea. Dimpotrivă. E foarte bine că, în sfârşit, neliniştea ia locul aroganţei şi nesimţirii. Mă bucur că, în lumea aceasta în care unii muncesc full-time şi peste program să-şi plătească taxele la stat şi să nu fie datori, s-a terminat, cel puţin pe moment, cu huzureala unora dintre şefii de la Fisc la nasul cărora nu ajungeai cu sute de prăjini.

Cristiana Sabău

12 comentarii

  • Cu siguranta toti cei care lucram in mediul privat, mai ales noi cei care fara nici un sprijin si conexiuni am decis sa facem acest pas ne regasim in textul dumneavoastra. Intr-adevar ani de-a randul sa te simti tratat ca un infractor si cu dispret, de cei carora in fond le platesti salariile este insuportabil. Acum intelegeti poate de ce in ianuarie, 40 de zile am iesit in piata purtand in primele zile un tricou pe care scria PLATESC TAXE, VREAU RESPECT” pe fata, „CETATEAN ROMAN, NU VIERME”pe spate, si cam cum te simti cand jurnalisti sau oameni de pe strada care nu te cunosc macar te acuza ca faci jocul unora care te cumpara cu 50 de lei pe zi, cand dispretul functionarului, mare sau marunt continua in atitudinea acelora care nu inteleg, ca poate doar ai pus mai devreme in cuvinte, ceea ce ei insusi isi doresc.

  • Nesiguranta zile de maine nu e o fericire pentru nimeni iar la nivel societal e o calamitate..
    Daca veti intreba pe romanii din Dispersie de ce s-au băjenit si de ce s-au dezţărat o sa primiti cam acelasi tip de raspunsuri: ca sa aiba siguranta zilei de maine, ca sa aiba un viitor.Ori, nu poti sa-ti proiectezi un viitor in conditii de incertitudine generalizata.
    Si nu e vorba doar despre migratia care a determinat o contractie demografica fara precedent in istoria romanilor..Adica nu chiar fara precedent, au mai existat astfel de depopulari in provinciile istorice, dar pe zone restranse si in conditii de razboi.Acum fenomenul este generalizat..
    Deci nu e vorba doar despre migratie ci si despre natalitate..In conditii de incertitudine generalizata nu se mai nasc copii.In Romania rata natalitatii este cam de 1,34 copii/femeie.O populatie ramane stabila la o rata de 2,1 copii/femeie.Peste acest raport populatia incepe sa creasca, sub acest raport populatia incepe sa scada.
    Ca fapt divers, in istorie nu exista vreo populatie care sa-si fi revenit de la o rata de 1,48.Deci, odata atinsa rata de 1,48 acea populatie a disparut in timp.Ori in Romania rata medie deja este de 1,34…La asta se adauga migratia..
    In toate acestea cresterea gradelor de incertitudine, schimbarea continua, au un rol determinant..
    Romania a avut in perioada interbelica cea mai mare rata de crestere demografica din Europa.Este adevarat ca a avut in acelasi timp si cea mai mare rata a mortalitatii infantile..Oricum, daca trendul demografic interbelic ar fi continuat, Romania ar fi ajuns la o populatie de 30 milioane locuitori in 1952.Numai ca a venit razboiul, a intervenit pierderea unor teritorii, au pierit pe campurile de onoare din est si din vest sute de mii de barbati tineri, a intervenit represiunea ocupatiei straine in care au mai pierit alte zeci sau sute de mii de tineri…
    Daca tendinta se pastreaza, in 50 de ani romanii se vor furisa pe tacute afara din istorie..Exista studii elaborate si de Academia Romana, si de ONU si Unesco..Tendinta este foarte clara..
    Asta este…Nesiguranta zilei de maine la nivel societal este o calamitate..

  • Daca lucrezi la stat,esti considerat un ,,bugetar capusa,,pe spatele contribuabilului!Daca lucrezi in domeniul particular, unii patroni spun,,ba,te platesc din banii mei,,fara sa fi luat in considerare ca de fapt esti platit pentru munca ta.Daca iti deschizi o afacere,trebuie sa-ti faci cunostinte printre cei care vin in control ca sa scapi cu,,nu mai are rost sa facem control,scriem si noi o mica amenda si 2 luni nu va mai deranjam,,.Daca lucrezi in strainatate esti considerat roman si in multe tari asta inseamna:riscul sa nu fi platit la sfarsit de luna,in multe magazine esti supravegheat mai atent,pentru multi nu prezinti incredere,esti considerat ca esti predispus sa furi sau esti asimilat cu rromi ca impanzesc statiile de metrou. Siguranta zilei de maine nu mai exista nicaieri si nici nu va mai exista niciodata.Cei puternici rezista iar cei slabi dispar.

    • Sunt total de acord cu dumneavoastră. Mi se pare un pas înainte să realizăm acest lucru şi să ne comportăm ca atare decât să tânjim după siguranţa pe care nu ne-o mai poate oferi, din păcate, nimeni.

  • @prometeu ˝Cei puternici rezista iar cei slabi dispar˝
    Pluta Meduzei…
    A fost odata o fregata franceza ce naviga pe oceane sub numele de ˝Meduza˝..In 1816 a esuat pe coasta Africii de Vest, undeva in dreptul Mauritaniei..Un numar de 147 pasageri ai fregatei au amenajat o pluta si s-au imbarcat pe ea ca sa scape..In 13 zile, dintre cei 147 de pasageri de pe pluta, au mai supravietuit 15.
    Cei 15 au supravietuit pentru ca au rezistat mai bine infometarii si deshidratarii dar si pentru ca au fost mai puternici si au reusit sa-i arunce peste bord pe unii dintre pasageri si sa-i ucida si sa-i manance pe altii.Asa au supravietuit, si prin canibalism.
    Tragedia a provocat un soc in toata lumea la epoca respectiva..Nu se faceau filme pe vremea aia dar Théodore Géricault, un pictor frantuz de scoala romantica, a ilustrat intamplarea pictand o panza celebra intitulata chiar asa: Pluta Meduzei.
    De la acele intamplari a ramas ca anumite comportamente de supravietuire in cazuri limita, prin care cei mai tari sacrifica (si mananca la nevoie) pe cei slabi sa fie denumite prin sintagma ˝Pluta Meduzei˝…
    Sincer sa fiu, eu personal inca nu sunt lamurit de ceea ce se intampla la un nivel sa-i zic societal..
    La nivel societal nu sunt lamurit daca mai sunt toti in aceeasi barca sau cati dintre ei au fost deja imbarcati pe Pluta Meduzei..

  • Pare o poveste romanţată, deşi sunt sigur de adevărul celor relatate. De curând cineva plecat de la IPROEB cu ani în urmă, mi-a povestit cu uimire cum întâlnindu-se cu o fostă colegă ce era disperată că după mai bine de 30 de ani de muncă în acel loc riscă să fie şomeră. Oare poţi trăi un sentiment de compasiune, milă sau mai degrabă vezi în faţa ta o viaţă trăită inutil.
    Alina poţi observa că tot cei care acuzau că demonstranţi fac acest lucru pentru bani, tot ei se plâng de nepăsarea românilor care nu se revoltă, dar el rămâne mereu după perdea.

  • Afara frate cu voi ca transpirati degeaba. ,,Dupa ora 12 vine prostimea si plateste taxe si impozite (spuse un bugetar),,. Ma scuzati, dar chiar m-a enervat afirmatia. Suportati si voi acum, asta e numai inceputul. Bugetarii sunt in cea mai buna pozitie de a identifica pierderile din institutiile lor, de a identifica firmele capuse, lenesii si nepotismul. Off, copii, copii: cateodata e asa de greu sa ai rabdare si intelegere cu voi….

  • Esti prima persoana domnita, care se bucura de starea de somaj alarmanta ce se extinde in tara. M a intreb daca e bine sa-ti expui ideile public. Omul invata si munceste pt ca este conditionat de ideea de SIGURANTA sociala, financiara, „daca inveti o sa mananci o paine”, etc. Nu ai niciun drept dumneata sa semeni nesiguranta si idei antisociale. Nicio minte sanatoasa nu trebuie sa se adapteze la o societate bolnava, e semn de probleme psihice la nivel inalt sau incompetenta. Politica trebuie facuta de oameni cu studii in domeniu, ce pot dovedi ca sunt capabili sa respecte cetateanul ce-l plateste sa frece manganul degeaba si sa asigure traiul din salarii decente. Apoi, cine doreste sa-si ia iaht si vacanta pe coasta de azur poate sa migreze cum zici dumneata.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS