Actualitate

Simionca: Număr îngrijorător de focare de pestă porcină africană. S-a întrunit Comisia pentru agricultură

”Ne-am întâlnit la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților pentru a discuta despre măsurile instituite în vederea stopării epidemiei de pestă porcină africană”, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul Ionuț Simionca, președintele PMP Bistrița-Năsăud:

”În timp ce prim-ministrul Viorica Dăncilă se laudă că guvernul pe care îl conduce a salvat două rase românești de porci, Bazna și Mangalița, zeci de mii de porci au fost uciși, sate întregi sunt în carantină, iar sute de oameni au înregistrat pagube în urma depistării în țara noastră a unui număr îngrijorător de focare de pestă porcină africană. Pentru a întări dramatismul situației, bulgarii au declarat că vor ridica un zid la graniţa cu România pentru a opri migraţia animalelor afectate de pestă porcină”.

În ultima perioadă, au fost depistate mai multe focare de pestă porcină, printre judeţele afectate fiind Buzău, Constanţa și Ialomița. Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România a estimat că pagubele care se prefigurează ca urmare a evoluţiei în România a virusului pestei porcine africane sunt de sute de milioane de euro, ajungând la miliarde de euro, însă subliniază că accestea însă pot fi acoperite din bugetul UE.

În aceste pagube sunt incluse: sacrificarea porcilor, despăgubirile suportate de stat pentru fiecare porc sacrificat şi, în plus, se blochează exportul de animale vii (incluzând aici animalele sănătoase, chiar şi materialul genetic şi produsele finite), plus costurile cu eradicarea virusului. Asociaţia estimează că numărul focarelor se înmulţește rapid, depăşind 400. În zonele în care se constată prezenţa virusului PPA, orice fermă nu mai poate să livreze carne de porc pe o perioadă foarte lungă de timp. Dar nu numai acea fermă este închisă, ci pe o rază mai mare sunt închise toate fermele, animalele sunt sacrificate, iar pagubele sunt enorme. Nu există niciun vaccin, niciun tratament eficient, singura metodă de eradicare fiind depopularea completă a exploataţiilor infectate şi interzicerea mişcărilor de animale şi a produselor şi subproduselor provenite de la acestea. Totodată, aplicarea unor măsuri de control eficiente este deosebit de costisitoare, necesitând resurse umane, materiale şi financiare foarte mari.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

5 comentarii

  • Ce bine Ionut ca te pricepi la porci,ai grija de natia ta si da de pamant cu porcii sau daca trebuie trateaza la ei si ingrijestei.

  • Au găsit iar ceva pe ce să cheltuie miliarde de euro,ce bine că sunt acoperite aceste sume din bugetul UE.
    Ce frumos !

  • Nici o diferenta intre dobanda ROBOR si kg de carne de porc!!!
    Asa din auzite am aflat ca a crecut foarte mult numarul de porci din Romania si cineva pierde!!!
    Asa se va reveni la profitul care trebuie!
    Pentru asta trebuie si ceva virus…care culmea… sare din judet in judet fara sa fie nici un mistret ….mort!

  • Bine spus ,,curs BNR ”
    Cineva doreşte să ne transforme într-o piață de desfacere iar zootehnia românească să devină istorie-crescătorii falimentați să nu mai aibă forța şi putere şi nici nervi să o ia de la capăt.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS