Actualitate

Sindicaliștii din învățământ au ieșit din nou în stradă, la Bistrița, pentru salarii mai mari

Profesorii care sunt afiliați Federației ”Spiru Haret”, dar și alți angajați din sistem, au protestat la rândul lor în fața Palatului Administrativ, nemulțumiți că Guvernul nu le mărește salariile cu 25%. Printre cei 150 de manifestanți s-a aflat și fostul deputat Cristina Iurișniți, dar și fostul inspector general Mihai Mureșan.

”Considerăm că ceea ce oferă Guvernul nu este de ajuns. Continuăm greva. Mulțumim de vouchere, nu este cazul! Vrem ceva pe termen lung: în primul rând majorarea salariilor cu 25% în întreg sistemul de învățământ, să ni se recunoască toate drepturile pe care le avem, drepturi care acum sunt mai mult teoretice. Vrem decontarea navetei fiindcă sunt foarte mulți colegi care fac naveta și nimeni nu le decontează banii. Dorim să fim respectați, în primul rând de guvernanți. Deși avem colegi cu doi-trei copii, unici întreținători de familie, rezistăm în grevă fiindcă nu dorim să ne lăsăm umiliți“, a declarat Cristina Rusu, lider județean de sindicat, potrivit căreia sindicatul are în județ sunt 400 de membri, 79% au spus că sunt de acord cu greva, iar 150 au participat, luni, la protestul din fața Palatului Administrativ.

Protestatarii au scandat lozinci: ”Nu renunțăm!”, ”Continuăm!”, au suflat în vuvuzele, și-au aruncat pixurile pentru ca cei ce scriu Legile educației să învețe la rândul lor să scrie, au pus monede într-un coș și au adus mai multe pachete cu cărți pentru copii – ”Punguța cu doi bani”, ”Pinocchio” – dar au scris și diplome pentru ”premierea” lui Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, și a altor politicieni.

Printre manifestanți s-a numărat și prof. Cristina Iurișniți, fost deputat, care a renunțat între timp și la politică. Ea a ținut în mâini pancarta cu mesajul: ”Fără noi nu ați exista nici voi. Respectați-ne!”.

”Profesorii trebuie să reziste în grevă. Ultima a fost în 2005, atunci am protestat 5 săptămâni și nu ne-am ales decât cu demisia ministrului Miclea care a plecat pentru că nu a obținut 6% din PIB. Trebuie să rezistăm, e important pentru noi, pentru elevi, pentru părinți și pentru respectul pe care ni-l dorim. Problema cea mai mare în societatea de azi e lipsa de respect pentru cadrele didactice. Ai profesori de calitate, ai și elevi de calitate. Ai profesori buni, ai elevi buni. Dacă guvernanții își doresc, găsesc bani pentru măririle pe care le cerem noi: să taie doar 10% din pensiile speciale și au suficientă finanțare pentru educație ”, a spus Cristina Iurișniți, profesor la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița.

Și Mihai Mureșan, fost inspector școlar general, acum profesor la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, s-a alăturat protestului. El a afișat o pancartă pe care era scris: ”Un popor needucat e ușor de manevrat”.

”În unele momente din viața mea profesională, am fost în fruntea sistemului de învățământ din județ și știu că nu întotdeauna măsurile care veneau de la centru, valabile pentru întregul sistem au fost cele mai adecvate. De-a lungul ultimilor 30 de ani, măsurile luate au adus sistemul de învățământ în halul în care este în acest moment. Este momentul în care întreg corpul profesoral și toți angajații din sistem să fie în grevă generală până când se va soluționa întreg ansamblul de probleme devenite între timp cronice pentru sistem și care grevează pe ceea ce ar putea înseamna o bună desfășurare a activității în sistemul de învățământ românesc. Sunt membru PNL și mi se pare că Guvernul gestionează lamentabil problemele din sistem. Este o lipsă de reacție totală care contravine cu dezideratul promovat permanent că sistemul de învățământ românesc e o prioritate națională. Sunt vorbe lipsite de orice fel de conținut”, a spus Mihai Mureșan.

La protest a participat și consilierul județean PNL Samuel Coman, care a ținut în mâini o diplomă ”de merit” cu un mesaj ironic pe care scria numele lui Marcel Ciolacu.

”Și Nicolae Ciucă merită aceeași diplomă. În ultimii mulți ani, învățământul nu a mai fost considerat o prioritate și s-au acumulat multe minusuri. Un guvern responsabil, ar da 21% dacă învățământul ar cere 20%. S-ar întreba cu ce pot veni în plus pentru că învățământul este cu adevărat important. Eu sper că președintele României va face ce trebuie: să le dae celor care intră în sistem salariul mediu pentru economie altfel intră în sistem oameni foarte slab pregătiți. De aici trebuie începută reconstrucția”, a spus Samuel Coman.

Profesorul Florin Bojor a spus: ”Sperăm că va cădea sistemul cleptocratic”.

Dacă nu se va schimba nimic între timp, greva va continua, iar miercuri, tot în fața Palatului Administrativ, va fi un protest comun al UJSLI și ”Spiru Haret”. A fost cerută autorizație pentru participarea a 500 de sindicaliști, începând cu ora 11.00.

17 comentarii

  • Să ne comunice oficial distinșii dascăli dacă au sistat și orele private la domiciliu, nu?Ce contribuții achită la stat și care este impozitul aferent acestor ore…Evaziunea fiscală pentru această categorie de personal nimeni nu o vede?Poate sunt ca maneliștii, toată lumea le iartă păcatele…

    34
    29
  • Săptămâna aceasta mulți profesori au ieșit din greva. E săptămâna altfel la multe scoli din oraș și au decis ca mai bine merg prin excursii pe banii părinților. Știți voi despre ce vorbesc. Sa le fie rușine celor ce au făcut asa.

    27
    21
  • Nu e ușor să lucrezi cu copiii din ziua de azi, dar salariile nu sunt pe atât de mici pe cât susțin ei. O învățătoare cu vechime și gradatie are 6000 de lei in mână. Iar o învățătoare debutanta si absolventă doar de liceu pedagogic are 2900 de lei in mână, la 19 ani nu cred că e chiar așa de rău. E adevărat că au crescut prețurile exagerat de mult, dar comparativ cu alte sectoare de activitate, invatamantul stă destul de bine. Nu mai zic de vacanțe și program. Am in familie dascăli și sunt chiar mulțumiți că au posturi in oraș, recunosc și ei că in alt domeniu nici nu puteau spera la aproape 10000 de lei pe lună cumulat doar din cele două salarii. Și nu predă nici unul din ei materii la care pot da meditații.

    35
    16
    • Oare 25000lei pe luna si inca pe atat ptr biroul parlamentar e mult ???
      Dar pentru un europarlamentar 25000 euro pe luna e mULt …STIIND CA SUNTEM ILTIMII DIN EUROPA SI TARA MERGE SI FARA EI???

      6
      2
  • 3400 net pentru un profesor titular cu 12ani vechime,grad 1 vi se pare mult?!.. Dacă sunt plătiți regește profesorii poftiți și vă schimbați joburile! Dacă este ușor să fi profesor atunci intrați în sistem, veți avea vacanțe (60de zile… când vrea statul român nu când vreți voi), veți pleca acasă la ora 14 după 6 ore in care 50 de minute/ora vorbiți coerent, scrieți lecții, utilizați diferite metode și tehnici de predare în așa fel încât la finalul fiecărei ore elevii să rămână cu ceva, să se dezvolte că acesta este rolul la catedră, deasemenea veți avea grijă de ordinea din clasă, apoi veți trece să faceți de serviciu pe hol. La ora 14 vă începeți proiectele de lecție pentru urmatoarea zi ținând cont de specificul clasei și faceți fise de lucru pentru elevi. La 16va îndreptați spre casă conectați la câte un curs pe care dați din buzunarul propriu câte 500 lei că trebuie să ai grijă să ai credite și să fi format și informat.La 19 se încheie cursul și ai teme pentru curs, rapoarte pentru școală, teste de corectat…Upss am uitat fascinant este să mai ai și copii… Dragilor, haideți în învățământ,este o „lume minunată”!
    Poftiți toți cei care scrieți in necunoștință de cauza, măcar un an … apoi mai stam de vorba.

    36
    25
    • Va întreb și eu doar atât.
      2900 lei net pentru un inginer de producție la una dintre marile companii din oraș e mult? Program de la 8 la 17 uneori 18. Telefoane pana la ora 22 frecvent ca sunt lipsuri în producție. 21 zile concediu de odihna/an. Nu când vreau eu. Când îmi găsesc pe cineva care sa ma înlocuiască.

      38
      3
    • Nu invitați pe cei care își spun părerea sa se reprofileze și sa între în învățământ. Dvs sunteți persoana nemulțumită de condițiile din învățământ deci dvs ar trebui sa va reprofilat .
      Mediul privat are nevoie de resursa umana!

      32
      10
    • 1. dvs stiati care este situatia insa v-ati asumat slujba. Deci asumati consecintele.

      2. Problema dvs nu se poate rezolva decat prin privatizarea integrala si personalizarea invatamantului.

      3 invatamantul romanesc, si nu doar, sunt niste relicve comuniste. Rezultatele si clasamentele mondiale arata clar ca cele mai slabe institutii sunt cele publice.

      17
      9
  • Reiterez:

    este complet inutil. Problema invatamantului romanesc continua din 1945 incoace cand s a facut nationalizarea socialista. Singura solutie este privatizarea integrala de la gradinita la universitate, scoaterea sa de sub ciocanul comunist al ministerului educatiei si formarea comisiilor de acreditare academica compuse doar din specialisti in acest domeniu si care la randul lor sa fie private. In ce priveste saracii, se pot acorda vouchere, burse sociale. In rest plata direct la institutia aleasa. Nu exista alte solutii.

    In sistemul privat se angajeaza pe dosar si interviu organizat de un comitet profesoral al institutiei, nu pe invatat pe de rost niste manuale stupide. Apoi se fac verificari anuale sau semestriale de catre sefii de departamente, exista felxibilitatea predarii unei materii, posiblitatea de a imbunatatii permanent materialele etc si multe alte libertati fundamentale actului de predare si cercetare. Asta e motivul pentru care cele mai bune universitati din lume (vedeti clasamentele de-a lungul anilor) sunt toate private. Uitati-va unde sunt universitatile din Romania – pe nicaieri… UBB pe locul 800-900 e dincolo de penibil…

    Adaug: renunati la acest tip de invatamant de masa, controlat de stat, de ministrii cu diplome plagiate, de inspectorate care duduie de imbecili, si de profesori care nu fac altceva decat sa regurgiteze manuale stupide.

    14
    4
    • Ahaha, bine spui, dar sper ca realizezi ca visezi frumos. Ai vazut ce-au spus liderii de sindicat? Mariri cu 25%, dar neaparat sa se tina cont in continuare de gradatii si vechime, adica exact sistemul comunist. N-am auzit expresii precum „i dicatori de performanta”, „laboratoare noi”, „reforma educationala”, „scoaterea din programa a materiilor inutile”. Nimic, absolut nimic. In plus, mai vine si tovarasul comunist Muresan, care a fost numit politic ca inspector general de atatea ori si tot de atatea ori probabil ca a facut intelegeri cu PSD pentru a fi schimbat din functie, stiind ca va actiona statul in instanta si va primi salarii compensatorii, pe care ghici cine le suporta, exact fraierii de noi. Tovarase, in 30 de ani dupa revolutie n-am vazut o initiativa, una singura, ca orele de fizica, chimie, biologie de la CNLR sa se desfasoare in laboratoare specifice. Cu siguranta se puteau face proiecte pe fonduri europene prin care sa se finanteze o locatie, o anexa a salii de sport, un subsol, ceva si toata aparatura necesara. De astea nu ziceti nimic? Sau tot statul trebuia sa le faca, incompetentilor? Nu voi trebuia sa aveti initiativa tu si Costica, sa mergeti sa-i bateti la cap pe parlamentarii de BN sa depuna proiecte de lege in acest sens? Mie unul mi-e scarba de voi si stati linistiti, mai bine imi invat copii acasa matematica, fizica, chimie, informatica, biologie intr-un mod mult mai placut si mai practic. Ne uitam la documentare, experimente pe youtube, avem discutii deschise, ei pun intrebari, cautam impreuna raspunsuri si abia dupa ce au inteles fenomenul trecem la formule si la rezolvat probleme.

      20
    • @Bistriteanul. Da, stiu ca visez frumos, dar asta e solutia. Evident, pentru a realiza asa ceva e nevoie ca lumea sa inteleaga si sa voteze un partid care poate face asemenea schimbare. Acest partid nu exista in Romania, exista unul sau doi oameni in politica care gandesc asa. Deci pana cand nu se schimba mentalitatea, Romania se va tot invarti in jurul cozii cu greve in educatie, sanatate cu cresteri de salarii si deci inflatie – doi pasi inainte si doi inapoi… cum e si Franta care da in faliment azi, maine..socialistii din lume uniti-va in faliment!

  • La o gradinita privat o educatoare incepe programul inainte de ora 8 si termina dupa ora 17 cand pleaca toti copiii. La o gradinita de stat acest progtam (chiar mai scurt) este acoperit de 2 educatoare. Salariul este mai mare la gradinita de stat fata de cea privata desi munca este dubla. Ce parere aveti? Sunt mici salariile in invataman? La privat cum sunt?

    22
    1
    • Nu stiu care e exact intrebarea dvs., dar din ce spuneti rezulta ca cei din privat ofera servicii mult mai bune decat putorile de la stat.

      6
      3
  • Dar de nivelul analfabetismului funcțional(45%,sau mai mult) nu se simt vinovați „profi”,mie mi-ar fi rușine și n-aș mai ieși din casă

    18
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS