Actualitate

Sîngeorzan: Nu cred că judeţul îşi doreşte plecarea Vitaliei. Ar urma un proces

Directorul administrativ al Vitalia, Ştefan Sîngeorzan, le transmite preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan,  şi primarilor din judeţ să nu mai lanseze zvonuri potrivit cărora e posibil ca Vitalia să plece din Bistriţa-Năsăud. „Ne fac mari deservicii”, a spus el într-un interviu acordat Timp Online.

Spuneaţi că doar jumătate dintre agenţii economici au contracte cu Vitalia. Restul unde depozitează gunoiul?

Ştefan Sîngeorzan: Lângă malurile Someşului, Şieului şi aşa mai departe. De exemplu, la Sîngeorz-Băi, lângă staţia noastră de transfer există un depozit de deşeuri neconform care nu e închis unde duc gunoi inclusiv maşinile primăriilor din Sîngeorz-Băi, Maieru şi Rodna. Iau de la agenţii economici deşeurile şi le duc acolo. În plus, sunt agenţi economici care sacrifică animale. Au restaurante, abatoare şi resturile le duc tot acolo.

Am găsit animale moarte, cauciucuri, seringi. Primăria Sîngeorz-Băi are un utilaj care nivelează săptămânal terenul ca să permită în continuare accesul maşinilor. Noi am sesizat ADI Deşeuri, Consiliul Judeţean, Garda de Mediu şi, la intervenţia noastră, săptămâna aceasta s-a montat o barieră. Vineri şi sâmbătă am numărat 63 de maşini care au venit să depoziteze în continuare gunoi acolo, au găsit bariera pusă, cinci au lăsat deşeurile lângă barieră, ceilalţi s-au dus cu ele pe lângă Someş. Nu e normal pentru 80-90% dintre cetăţenii judeţului care doresc un mediu curat ca ei să plătească şi pentru cei care duc deşeuri lângă Someş sau în altă parte, pentru cei care nu au contracte sau pentru cei care au şi refuză să plătească.

Ce se întâmplă totuşi cu cei care nu au contracte, pot fi constrânşi cumva să le încheie?

Legea 101 din 2006, modificată cu Legea 99 din 2009, prevede că autorităţile locale sunt obligate să instituie taxe speciale, să deconteze lunar operatorilor direct din bugetul local contravaloarea prestaţiei pentru utilizatorii fără contract sau pentru cei care nu au plătit. Dacă nu iau această hotărâre, legea spune că e contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 15.000 de lei autorităţile locale care nu respectă obligaţia de a institui taxă specială pentru cetăţenii care refuză încheierea de contracte de prestări servicii cu operatorul de salubrizare. Majoritatea primăriilor din judeţ au instituit această taxă specială fiindcă aşa prevede legea.

Taxa specială e egală cu taxa de salubrizare, nu e mai mare. Foarte mulţi cetăţeni doresc să plătească la primărie odată cu impozitul. În momentul acesta, cetăţenii pot plăti lunar, trimestrial sau pentru tot anul cu menţiunea că, dacă se vor majora tarifele, ulterior şi acea diferenţă va putea fi încasată. Noi încheiem contracte în fiecare zi. Casierii noştri încheie contractele, iar oamenii primesc o pubelă gratuită.

Referitor la taxea specială înţeleg că nu toate primăriile au fost de acord cu ea.

Aşa este. Noi facem un apel către primari să respecte legea. Înţelegem că 2016 e an electoral şi că acest an electoral nu începe la 1 ianuarie 2016, ci a început în iunie 2015. Normal că primarii nu vor să mărească taxele sau să instituie altele noi. Şi eu am fost primar, dar mai întâi plătitor de taxe şi impozite şi niciodată nu mi-a convenit când s-au mărit, dar trebuie să fim conştienţi că cineva care ne prestează un serviciu trebuie plătit la preţul corect. Noi îi rugăm pe primari să ţină cont că suntem parteneri. Vitalia a plătit până acum către ADI Deşeuri suma de 1,8 milioane de lei, bani care, prin lege, ar trebui să se regăsească în îmbunătăţirea sistemului. ADI spune că în anumite locuri nu funcţionează bine serviciul de salubritate, dar încă nu a investit niciun leu din cei 1,8 milioane de lei pentru îmbunătăţirea sistemului. Nu ştiu ce au făcut cu banii, poate îi ţin în cont, primesc dobândă. Ştiu că nu au voie să-i utilizeze decât cu scopul de a îmbunătăţi sistemul, să amplaseze mai multe containere, să cumpere maşini.

Înţeleg din tot ce spuneţi că Vitalia are mari probleme financiare.

Da, are. Vitalia înregistrează pierderi foarte mari în Bistriţa-Năsăud. Tot grupul de firme de la nivel naţional lucrează pentru Bistriţa-Năsăud ca să acopere pierderile de la noi. Iniţial s-a luat în calcul că, în primul an, firma va pierde un milion de euro. De-asta e un contract pe opt ani cu posibilitatea de prelungire încă patru. Toată lumea ştie că, în primul şi în al doilea an, nici nu poate fi vorba de profit. S-a luat în calcul pierderea unui milion de euro, dar, în acest moment, pierderile se apropie de 1,5 milioane de euro şi, când se va încheia anul de când am început activitatea, undeva în 15 septembrie, pierderile vor ajunge la 2 milioane de euro.

Rugămintea ar fi către preşedintele CJ, către primari este să nu mai lanseze zvonuri potrivit cărora e posibil ca Vitalia să plece. Ne fac mari deservicii în sensul că vin cetăţeni care nu vor să mai plătească spunând că au auzit de la preşedintele CJ sau de la primarul municipiului că s-ar putea ca în 90 de zile să plecăm.

Nu cred că Bistriţa-Năsăud îşi doreşte plecarea Vitaliei. Nu o spun ca o ameninţare sau ca un şantaj. O spun ca un om implicat de la bun început în acest proiect. Vitalia s-ar îndrepta împotriva ADI Deşeuri, împotriva CJ în instanţă ca să îşi recupereze pagubele. Ar invoca faptul că, în Caietul de sarcini, au fost prezentate date eronate şi multe alte lucruri. Vitalia îşi doreşte să lucreze corect şi cinstit şi, în final, să ajungă în anul doi să echilibreze veniturile cu cheltuielile, iar în anul trei să înceapă să facă profit 1%, 2% maxim 5%.

Spuneaţi că la ţară aţi început deja să nu mai ridicaţi gunoiul de la rău-platnici. Cum stau lucrurile în oraşe?

Procedăm la fel şi în oraşe în zona caselor, unde avem contracte individuale. La asociaţiile de locatari nu putem fiindcă ar însemna să-i nedreptăţim pe cei care plătesc. Apoi, ar fi o problemă de sănătate publică. Acum ar trebui doar de trei ori pe săptămână să ridicăm din semiîngropate, dar sunt situaţii în care mergem de trei ori pe zi fiindcă se umplu foarte repede şi nu putem lăsa oraşul pe căldură în mizerie. Niciodată nu vor fi mulţumiţi toţi cetăţenii. Nu ne facem iluzii. Sunt 757 de containere semiîngropate în municipiu. Dacă 1% dintre ele sunt pline, acelea vor fi fotografiate şi se va spune că Vitalia nu îşi face treaba. Nu se va spune că 99% sunt goale.

În privinţa colectării selective s-au mai îmbunătăţit lucrurile?

Foarte puţin. În zona Becleanului, nici 1% nu se colectează selectiv. Faptul că domnii primari au hotărât amplasarea semiîngropatelor în locuri greu acccesibile – cum ar fi Figa de exemplu – unde casele sunt în construcţie, dar e plin de semiîngropate pe lângă. Nu se duc cei din Beclean să ducă reciclabile în Figa. În oraş sunt vechile containere, iar acolo lumea pune de toate. În alte localităţi, aceste containere sunt la marginea localităţilor şi iar nu merge nimeni cu PET-uri şi hârtie până în capătul satului.

Pe de altă parte, deşi noi preluăm de la agenţii economici gratuit hârtia şi plasticul, marii producători de astfel de deşeuri, cum e Leoni, de exemplu, nu ni le dau nouă, le vând. E dreptul lor să le vândă, însă e şi dreptul nostru să avem cantitatea prevăzută în Caietul de sarcini şi nu de 10% cât adunăm acum. Din reciclabile se mai face un bănuţ.

Pe de altă parte, am aflat că unii angajaţi ai Vitaliei au vândut chiar ei reciclabile. E adevărat?

Şi noi am avut informaţii de genul acesta. Chiar s-au luat măsuri. Unii dintre angajaţii care au venit prin transfer de la Urbana au avut astfel de obiceiuri. Marius Paşca a fost unul dintre ei. A fost pus chiar şef de zonă, iar în momentul respectiv lucrurile au mers foarte prost şi din punctul de vedere al reciclabilului. A fost înlocuit cu Sergiu Mândrean şi lucrurile s-au îmbunătăţit. Probleme au fost şi la noi, dar când le-am depistat, le-am rezolvat.

Ce se întâmplă cu vechile depozite de la Bistriţa şi Beclean?

Din păcate, nu vom putea transporta gunoiul la Tărpiu fiindcă acolo sunt foarte multe deşeuri depozitate care nu pot fi duse la depozitul ecologic: animale moarte, cauciucuri, măşti de maşini şi multe alte deşeuri periculoase. Va trebui cu toţii să ne aşezăm la masă, să lăsăm unii de la alţii şi să găsim soluţii.

Vitalia a făcut eforturi. Nu există sat în care să nu ne deplasăm să nu ridicăm deşeurile, unde avem acces, evident. Oamenii noştri muncesc, au un salariu, dar nu şi-l pot lua nici pe acela la timp pentru faptul că nu ne putem încasa banii. Trebuie să trecem peste orgolii şi să facem ca lucrurile să meargă mai bine. Dacă mergem pe poziţii de forţă, nu vom ajunge nicăieri. Vrem din suflet o colaborare, iar dacă nu, să se spună clar, dar nu e uşor să elimini de pe piaţă un agent economic care a câştigat o licitaţie cinstit şi corect.

Care e termenul limită pentru majorarea tarifelor din punctul de vedere al Vitaliei?

15 septembrie 2015, nu am cerut lucrul acesta mai devreme de un an de când am început activitatea. Dacă nu se va întâmpla lucrul acesta şi va fi o ostilitate totală din partea autorităţilor şi a cetăţenilor, Vitalia se va retrage. Sunt foarte curios cine va mai veni să se înhame la aşa ceva ştiind acum cum stau lucrurile cu adevărat. Sunt ferm convins că Vitalia nu a ştiut prea multe lucruri la început, iar patronatul ei nu e bucuros, ca să nu spun chiar că regretă, faptul că s-a ajuns aici. Vitalia, dacă s-ar retrage, şi cred că s-ar retrage mâine, însă nu e simplu. Ar trebui să plătească redevenţă pe opt ani şi ar face-o nejustificat. Nu ar fi simplu nici pentru ADI dacă nejustificat ar elimina de pe piaţă Vitalia. S-ar ajunge la procese, s-ar cheltui bani mulţi şi judeţul ar pierde. Există şi posibilitatea să dăm banii din proiectul de management al deşeurilor înapoi. Să facem în aşa fel încât un lucru care nu merge chiar cum trebuie să nu-l omorâm, ci să-l îmbunătăţim. Fără salubrizare nu se poate, iar deşeurile trebuie duse unde e locul lor.

9 comentarii

  • Proces ca ce? Ca au licitat cu un pret si acuma vor sa il modifice, tipar tipic la toate licitatiile din Romania, pret mic sa scoti concurenta din competitie ca dupa aceea sa umfli preturile cu cat vor muschii tai sub diferite motive, fraierii sa creada doar!

  • Nu e nici o paguba ca pleaca, tot nu fac nimic sau daca fac ceva fac rau. In ce priveste modificarea pretului trebuie sa fie un motiv bine fundamentat, daca nu curtea de conturi va imputa sumele acordate in plus celor care aproba acest. Nu e de jucat cu asemenea lucruri.

  • fostul comisar al Garzii de Mediu Maxim Pop a fost fotografiat cum a aruncat ilegal gunoaie….fotografia se afla la Vitalia si la Garda de Mediu….sa vedem daca autoritatile isi fac datoria si ii aplica amenda…..

  • Din nefericire are mare dreptate Sangeorzan.La Beclean,nu stiu cine a luat decizia dar ,pe deal la Figa (departe de statiune) s-au pus in jur de 80 de containere semiingropate la care nici nu are acces masina,dar nu exista nici locuitori in zona.M-am interesat si un container de felul asta a fost cumparat la 5000 de euro bucata(cu tot cu spaga dar fara TVA).Am inteles ca si in alte localitati s-a intimplat acelasi lucru existind in judet peste 500 astfel de oale la care nu ajunge nimeni.Daca facem un mic calcul,doar pentru acestea s-au platit peste 2,5 milioane de euro sa pasca pe linga ele oile si vacile lui badea Ion.Nu credeti ca DNA-ul are putina activitate in zona? Intreb :Vitalia,Liviu Rusu,Ioan oltean,Raducu s-au toti au avut parte de o mica sau mare feliuta?

  • Astia au venit cu tarif mic doar sa castige .Acum dintr-o data cer dublare de tarif (ori tarifele cresc treptat o data cu inflatia ) .Sa raspunda cine aestimat gresit ca sau facut calcule atat la tarif cat si in caitul de sarcini. Nu cetatenii au adus erori la acest proiect.

  • Ai scos firmele concurente din joc, angajandu-te ca executi serviciile la un anumit pret, asuma-ti responsabilitatea si „pierderile”, pt ca nu cetatenii ti-au facut calculele. Ai venit cu sloganul „noi vom face mai mult, mai bine si mai ieftin”, numai semnati contractul…Ba eu nu platesc mai mult cel putin 2 ani, cum ati promis, chit ca-mi duc gunoiul in gradina si-l aprind…sau il duc in oras, la pubelele lor, daca ei sunt asa de „corecti”, noi de ce sa fim?

    • Foarte bine spui Dorina.Dl Singeorzan are peundeva dreptate,dar vitalia este de vina.Vitalia acum este cum ati fost d-voastra dupa ce ati pierdut primaria FELDRU foarte ranita.O rana ce nu se mai poate vindeca.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS