Sport

Spectacolul cailor putere la Herghelia Beclean: dresaj, maraton, obstacole

Campionatul național de atelaje trase de doi cai a început în acest sfârșit de săptămână la Herghelia Beclean. 18 echipaje au trecut prin probele de dresaj și maraton, oferind un adevărat spectacol publicului iubitor de cai putere. Duminică, proba de obstacole.

”Avem 18 atelaje care participă la concurs. Suntem bucuroși că avem concurență mare, ceea ce ridică calitatea concursului. Avem participanți din Bihor, Covasna, Harghita, trei atelaje de la Sâmbăta de Jos. Avem și trei echipaje de luțuli de la Lucina”, a spus Criprian Turculeț, directorul Hergheliei Beclean.

Lotul de concurs al Hergheliei Beclean este format din șapte armăsari care, de cinci ani, sunt antrenați de Roland Varga.

”Se văd rezultatele, acum suntem sus de tot. Anul trecut am luat locul doi pe plan național, ceea ce arată că progresul e de la an la an. Anul acesta avem și campionat mondial. Sperăm să fim în jumătatea superioară a clasamentului”, a spus Ciprian Turculeț.

”E concursul nostru de acasă, dar fiind primul nostru concurs, nu putem cere prea multe de la cai. În două săptămâni, vom avea un nou concurs internațional la Oșorhei, iar apoi vom participa la un alt concurs internațional lângă Sfântu Gheorghe, acolo unde se va ține și Balcaniada, la Bodoc. Caii sunt pregătiți destul de bine, sunt veseli și fericiți. Am un cal tânăr pe care l-am introdus în primul atelaj și de la el aștept mai mult acum, iar din celălalt atelaj, al doilea, tot timpul introduc cai tineri pe care îi aleg din herghelie și aștept de la ei să facă ceea ce pot la nivelul lor. Are doar 5 ani și va participa la campionatul mondial de cai tineri, câștigat de Herghelia Beclean în 2019. În acest an avem un cal foarte talentat pe care îl pregătim pentru acest campionat mondial care va fi ținut în Franța, în septembrie. Obiectivul pentru care ne pregătim este să ajungem la campionatul mondial de doi cai care se ține tot în Franța”, a spus driverul Roland Varga.

Inginerul Mihai Lechkun, șeful Biroului tehnic de la Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor SA din cadrul Romsilva, i-a explicat primarului din Beclean, Nicolae Moldovan, că atelajele Romsilva reprezintă o ”colecție hipologică”.

”Noi avem în campionat Herghelia Beclean cu două atelaje trase de lipițani, Sâmbăta de Jos cu trei atelaje, două conduse de maestru al sporturilor de opt ori campion Rakoczi Gergo, și încă unul în creștere de la Herghelia Sâmbăta, condus de Cioma Andrei. Avem un atelaj de Nonius de la Arad, o rasă rară, apoi a venit Herghelia Lucina cu trei atelaje de rasă huțul, din creierul munților au venit aici să prezinte rasa asta minunată a vânătorilor de munte. O altă rasă prezentă aici este Furioso North Star. Deci este o colecție de rase pentru care un iubitor și un cunoscător de rase de cai ar trebui să umble în Europa sute de kilometri. Aici nu e doar un spectacol frumos și interesant, ci și o adevărată colecție de rase de cai, multe rare. Vedeți cât de greu este greu e să transpoți trăsuri care costă cât un Duster fiecare, cu harnașamente, cu cai de rezervă, cu riscuri de accidentare. Trebuie să știi să conduci fiindcă, dacă pui frâne brusc, tendoanele și musculatura se vulnerabiliează și nu mai performează. Fiecare concurent care a venit aici a făcut un efort extraordinar. Sunt multe echipaje și ne bucurăm că au venit sportivi de valoare. Sunt concurenți care investesc în acest sport, cum e domnul Nistor din Bihor cu un atelaj de cai de sport olandezi, Imre Kovacs tot cu cai olandezi care a și câștigat proba de dresaj, Bobo Kalman din Bihor care schimbă anual caii și mulți sportivi din Covasna și Harghita, oameni care iubesc caii”, a spus Lechkun.

În ce privește sportul de atelaje, el a declarat că România se află între primele cinci națiuni de la nivel mondial, însă concurează în campionate cu armăsari, ceea ce dezavantajează din start echipajele.

”Noi, Romsilva, utilizăm caii în sport pentru a descoperi însușirile pe care vrem să le transmitem mai departe. Cei care participă în competiții sunt reproducători, nu castrați sau iepe pe care le păstrăm pentru crescătorie. De aceea, ne autodezavantajăm utilizând armăsari care au probleme legate de teritorialitate și de concurență, e mult mai greu să-i conduci în raport cu un castrat sau cu o iapă. Concurenții noștri de la nivel mondial vin cu castrați, cu cai sunt proiectați pentru disciplina de atelaje și mă refer la calul de sport olandez, la calul de sport german. Fiind efective mari de cai, ei nu-și pun problema conservării unei rase istorice ca valoare culturală. Ei își utilizează calul numai pentru sport, ori noi, dacă am face presiune de selecție numai pentru sport, am pierde trăsăturile din trecut ale lipițanului. E ca și cum ai participa la un raliu unde mașinile sunt de o anumită categorie, numai că noi participăm cu o mașină de epocă”, a mai explicat el.

În prezent, România are la Herghelia Sâmbăta de Jos în jur de 80 de iepe mamă din rasa lipițan, iar la Herghelia Beclean sunt 40 de iepe mamă. ”Vrem să extindem acest nucleu și pentru un răspuns către piață. Prin lipițan se poate dezvolta și o industrie fiindcă este foarte căutat. Vrem să extindem matca aceasta”, a spus reprezentantul Romsilva.

Concursul de la Beclean continuă astăzi cu proba de obstacole care începe la ora 11.00.

3 comentarii

  • Va recomand tuturor sa mergeți la STĂVĂRIA Berhlen.
    Am fost acolo cu familia intr-o vizita inopinantă si o fost fantastik.
    O vinit la PĂLANT cam o suta de cai, frumoase si de rasa cum doar la încornorarea Regelui Charles am mai vazut.
    M-am tras in BILD cu ele. O trebuit să le atrag cu ȚUCĂR si PĂLINCĂ să vină la mine.
    Am mai văzut si câteva MĂRHĂI, lângă straturile de PORODICI
    O început sa ploaie si mio fost frig, pentru că io aveam NĂDRAGI scurți pe mine, dar am avut noroc că mi-am amintit sa-mi iau LAIBĂRUL si PARAPLEUL si CUFĂRUL la mine.
    Io DUHĂNESC de la vârsta de 16 ani ..,,
    Trăiască Transilvania Multiculturală. Mi-e dor de bătrânii din sat care vorbeau așa.

    5
    1
  • Am fost azi la ultima proba acolo! Desi a plouat si conditiile pt cai si “ draivări” au fost mai dificile , a fost un spectacol frumos. Roland de la Beclean a fost pe podium la mai multe probe , plus locul trei la general. Ma asteptam la recompense banesti mai consistente dar au fost mai mult simbolice! Toata stima si respectul pt efortul facut de toti participantii. Un sport foarte frumos si elegant! Din cauza ploii caii au fost menajati si nu au fost adusi la festivitatea de premiere. O piedere pt toti si mai ales pt public. Vizitati herghelia Beclean! Merita!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS