Actualitate Recomandări

Starea de alertă, prelungită. Fără public la ceremonia de Ziua Națională. Lista țărilor din zona galbenă

Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, începând din 14 noiembrie, menținându-se setul de restricții stabilite până acum.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis modul în care se vor desfășura ceremoniile oficiale dedicate Zilei Naționale a României, de 1 Decembrie. Publicul nu poate lua parte la manifestările care vor fi organizate în format restrâns, din cauza pandemiei.

Astfel, în municipiile reședință de județ pot lua parte cel mult 100 de persoane, fără participarea publicului şi cu respectarea următoarelor măsuri:

  • purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toți participanții;
  • dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul delimitat în care se desfășoară ceremonia;
  • menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți şi asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil, precum și delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;
  • aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;
  • efectuarea triajului observațional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spațiul în care se desfășoară ceremonia;
  • durata ceremoniei este de maximum o oră

În mod tradițional, la Bistrița de Ziua Națională aveau loc parada militară, degustare de bucate tradiționale, spectacol pentru copii și aprinderea luminilor de Crăciun la CJ, retragerea cu torțe a militarilor, însă anul acesta totul va fi redus la o ceremonie restrânsă în Piața Centrală.

Totodată, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a luat măsuri și pentru derularea procesului electoral din 6 decembrie. Astfel, masca de protecţie va fi obligatorie pentru toate persoanele, atât în interiorul cât şi în afara secţiei de votare. Se va asigura o distanţă de un metru între persoanele din secţia de votare şi, acolo unde este posibil, circuite separate pentru intrare şi ieşire. La intrarea în secţia de votare, alegătorilor li se va măsura temperatura şi trebuie să se dezinfecteze înainte şi după votare. Cel mult 5 alegători se pot afla în acelaşi timp într-o secţie de votare.

România s-a aflat în stare de urgență în perioada 16 martie – 14 mai, iar din 15 mai până în prezent – în stare de alertă.

1 comentariu

  • Ziua Națională de I Decembrie, 2020 ar fi un bun prilej pentru Ioan Turc- noul primar al Bistritei ca acum la inceput de mandat să revină la denumirile din perioada interbelică pentru bulevardul Republicii si pentru Piata Centrala . Dupa cum se stie, in perioada interbelica la Bistrita bulevardul Republicii purta numele Regina Maria, iar Piata Centrala se numea Regele Ferdinand, două personalităti istorice care au avut un rol major in infăptuirea Marii Uniri din 1 Decembrie, 1918 si făurirea României Mari. Legat de Bistrita, in anul 1919 Regele Ferdinand si Regina Maria au facut o vizita memorabilă in orasul nostru. Astfel, Victor Moldovan- un fost partizan al Unirii Transilvaniei cu România, care a deţinut mai multe mandate de parlamentar şi deputat în perioada interbelică, nota in memoriile sale, urmatoarele: „În ziua de 26 mai 1919, Regele şi Regina, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, fac o vizită la Bistriţa. Sunt primiţi într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi întreg poporul bistriţean în frunte cu prefectul Tripon. Participă şi năsăudenii cu plutonul de grăniceri veteran cu steagul lor ciuruit de gloanţe”. În acel an 1919, Regina Maria şi Regele Ferdinand au vizitat mai multe orase din Transilvania, intre care: Oradea, Carei, Baia Mare, Jibou, Dej, Bistriţa, Gherla, Cluj, Turda, Câmpeni, Abrud, Ţebea, Alba Iulia, Blaj, Copşa, Sibiu, Sălişte, Făgăraş şi Braşov. In cele mai multe dintre aceste orase există străzi sau piete cu numele suveranilor României Mari.
    De asemenea, începând din 15 octombrie 2019, chiar si la Paris aleea de promenadă de pe malul stâng al Senei, vizavi de Turnul Eiffel, poartă numele Reginei Maria a României, în semn de apreciere față de implicarea reginei în Conferința de Pace de la Paris din anul 1919. Dacă la Paris se poate, de ce nu s-ar putea si la Bistrita?
    De altfel, monarhistii bistriteni au propus in repetate rânduri, revenirea la denumirea interbelică a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale, din păcate fără nici un rezultat până in prezent. Poate de data asta primarul Ioan Turc va fi mai receptiv la acest demers.
    Vezi: https://www.timponline.ro/monarhistii-bistriteni-bd-republicii-sa-se-numeasca-regina-maria-piata-centrala-piata-regele-ferdinand/

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS