Politică

Stelian Dolha: Alegeri comasate, mai puţin chin pentru români

Deputatul PNL Stelian Dolha a spus că ideea comasării alegerilor europarlamentare cu cele prezidenţiale are o logică: românii, care s-au săturat de numărul mare de scrutine în 2012, nu ar mai fi chinuiţi: ”Fie Traian Băsescu renunţă la câteva luni de mandat, fie abordăm modelul Statelor Unite”.

”În legătură cu propunerea de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele prezidenţiale. Acest lucru are o logică. La sfârşitul anului 2012, dacă îi întrebam pe români de ce anume s-au săturat, ne spuneau: de alegeri. Urmează 2013, un an de respiro, iar în 2014 intrăm din nou în alegeri. Alegerile europarlamentare nu pot fi mutate, au o dată fixă, suntem impuse. Putem să lucrăm însă la calendarul românesc, să comasăm cele două tipuri de alegeri. Fie Traian Băsescu renunţă la câteva luni de mandat, fie abordăm modelul Statelor Unite în care alegerile se desfăşoară la o anumită dată, iar mandatul se preia ulterior. Am rezolva această problemă şi nu i-am mai chinui pe români”, a menţionat Stelian Dolha.

Deputatul USL a vorbit despre ideea modificării Legii electorale. ”Avem cele două variante noi, USL, fie revenim la varianta listelor pe care le-am avut şi până în 2008, în care partidul X care obţine 30% din scorul electoral va avea 30% mandate în Parlamentul României, fie varianta mixtă, modelul german, care este poate mai pliată pe sistemul românesc, în care avem 50% vot pe listă, 50% uninominal. Orice alegător va avea două buletine, unul cu listele partidului, unul cu parlamentarii dintre care va alege în colegiul respectiv. E bine că se abordează subiectul ca 300 de deputaţi să fie aleşi pe liste, iar cei aproximativ 100 de senatori să fie aleşi prin vot uninominal şi Senatul să se transforme în Cameră regională”, a spus Dolha într-o conferinţă de presă.

USL va propune ca în noua Lege electorală, care trebuie adoptată până la sfârşitul lunii iunie, numărul deputaţilor să fie limitat la 300 de persoane, iar în Senat fiecare judeţ să fie reprezentat cu doar doi senatori, a anunţat Victor Ponta.

Stelian Dolha s-a referit şi la o iniţiativă legislativă în studiu, ”Cumpărăm produse româneşti”. ”CNA ar putea determina ca pe lângă spoturile de interes public, 2 litri de apă şi mişcare de nu ştiu câte ori pe zi, să fie şi un spot care să îndemne la consumarea produselor româneşti. Dacă acest lucru ar fi în contradicţie cu normele europene, ar fi şi varianta unor panouri publicitare de informare pentru români, care să fie îndemnaţi să susţină agricultura prin consumul de produse româneşti. Vedem că produsele româneşti, dacă ne referim cu stricteţe la legume şi fructe, reuşim să le asigurăm pe o perioadă de şase luni, nu mai mult, pentru că nu avem sere. Va trebui să venim cu măsuri suplimentare prin care să finanţăm construcţia de sere, dezvoltarea acestora în România”.

În ceea ce priveşte proiectul depozitelor agroalimentare în Bistriţa-Năsăud, Dolha a declarat că a fost iniţiat un sondaj: ”Echipa a mers până acum în câteva localităţi, Cetate, Şieu, Şieuţ, Monor şi Teaca, iar rezultatele sunt următoarele: 97% dintre repondenţi spun că e oportun depozitul, 65% spun că ar produce mai mult dacă ar exista un depozit unde să-şi predea produsele, 60% consumă ce produc în gospodărie, 4% vând la poartă, 15% la piaţă, 21% vând la un intermediar. Sondajul va continua în perioada următoare”.

El a anunţat că, pe lângă cabinetul parlamentar de la Prundu Bârgăului, va deschide unul şi la Şieuţ.

Etichete

9 comentarii

  • Lasati dl. Dolha campania electorala si alegerile, mai bine atrageti ceva fonduri de la buget si pt. BN, ca drumurile sunt varza si va plangeti ca nu aveti bani desi sunteti la putere. Si mai bine faceti ceva pt. someri ca BN a ajuns pe locul 2 la numarul de someri de cand a venit USL la putere.
    .
    Voua va arde acum de prezidentialele de peste 2 ani. Nu va e rusine?

  • Se pare ca nu sunt singurul care impartaseste Impresia de nepasare a USL-ului fata de probleme reale ale tarii. Dupa ce intarzie cu un trimestru publicarea proiectului de buget pe anul 2013, alianta socialist-liberala are ca prima prioritate „subtilizarea” catorva luni din mandatului constitutional al presedintelui.

    Distinsi parlamentari USL, ati fost alesi cu un vot covarsitor pentru, aveti o majoritate confortabila in parlament, aveti guvernarea, aveti toate parghiile puterii. Alegatorii romani v-au adus in aceasta pozitie in speranta ca veti face mai bine decat fosta coalitie. De ce va irositi timpul, resursele si in definitiv banii alegatorilor pe jocuri politice? Aveti 99% din institutiile statului in subordine, chiar trebuie sa functionati ca un partid stat si sa acaparati 100%? Asa intelegeti democratia? Ati uitat de acum 20 de ani ce a insemnat pentru tara monopolul politic? Sau nu puteti renunta la deprinderile politice anterioare anului 1989?

    • ÎMPĂRTĂȘÍ, împărtășesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. (Bis.) A da sau a lua împărtășanie; a (se) cumineca, a (se) griji. 2. Tranz. A accepta punctul de vedere al cuiva, a fi de acord cu… 3. Tranz. A împărți cu cineva ceva; a avea parte de același lucru ca și altcineva.

      Secundo : daca au fost alesi, e de la sine inteles ca votul a fost pentru.

      Cu amicitie, al dvs. oaspete.

    • Va multumesc pentru grija cu care imi analizati interventiile. Si daca tot expuneti aici „greseli inchipuite” de exprimare ― v-a scapat sensul „a fi de acord cu….”, de ce nu sesizati greselile reale ale puterii. Si ca o sugestie, sa stiti ca e foarte ipocrit sa corectezi pe cineva si sa-i dai sugestii sub anonimat. Ca si critic, ori esti pregatit sa-ti asumi o opinie, ori lasi pe altii mai transparenti sa o faca!

  • D-na Gavrila, sunt un umil cetatean, n-am pretentii politice asa ca nu vad de ce as iesi in fata. Dar dumneavoastra, cu ambitii politice recunoscute, trebuie sa fiti atent si pedant in exprimare.
    Diversiunea cu „doar oamenii destepti sunt de dreapta”, „pericolul comunist” si alte alea a prins de minune. Normal, vanitatea e pacatul preferat al cuiva…
    🙂
    Sunt convins ca sunteti un om care in principiu doreste sa faca bine, sa ajute. Din prea mult entuziasm, cateodata identificam dusmani si acolo unde nu sunt.

    Constructia aia cu impartasitul tot gresita e. 🙂

    • Pai exact pentru asta va felicit si va incurajez: din postura dumneavoastra de cetatean ar trebui sa sesizati si sa semnalizati greselile politicienilor care va guverneaza, pentru ca acestea vor avea efect asupra vietii dumneavoastra, nu o eventuala greseala de punctuatie de-a mea. Si sa nu ma intelegeti gresit: dusmanii mei nu sunt oameni de dreapta, cu viziune si competente de natura liberala. Eu nu am dusmani in politica.
      Adversarii mei politici sunt socialistii, care nu inteleg ca PIB-ul nostru si Romania in general e tinuta in picioare prin munca si activitatea economica a intreprinzatorilor si a oamenilor de afaceri. Iar pentru aceasta categorie nu se face nimic, pentru ca nu reprezinta o cantitate electorala semnificativa. Iar un alt aspect este ca si cei care cu numele se considera liberali intra intr-un guvern pur socialist ( vedeti proiectul de buget ) si se complac acolo. In ultimele discutii publice, un liberal cu numele si cu sufletul mi s-a parut domnul Andrei Rusu. Din pacate, oameni ca dansul sunt impinsi in randul al doilea cand vine vorba de viziune si implementare.

  • Aveti dreptate, intr-o mare masura. Dar sa ne intelegem : cei care sunt in prima linie in ceea ce priveste demascarea impostorilor din politica sunt ziaristii, nu cetatenii „de rand”. Ne lipsesc mijloacele…
    Apoi, pe locul 2, sunt politicienii care vin ca alternativa. Daca esti in stare sa pui pe tapet o oferta valabila, ii dai la o parte pe aia rai. Ma rog, asteptarile electoratului pot fi diferite si cateodata ciudate. Un bun politician nu poate fi „dusmanul” cuiva, chiar daca el e socialist. Negam atunci esenta democratiei, cea pentru care multi democrati au facut zid in jurul presedintelui, stand acasa. 🙂
    De-abia acum intervine rolul cetateanului de rand, electorului. Si anume, la vot. Va asigur de un lucru : daca pdl performau la guvernare, nu vorbeam acum de usl la guvernare, ca sa le spunem pe nume.
    Oferta trebuie sa fie una proaspata, iar autorii ei diferiti pe cat posibil de cei care s-au perindat pe la putere.
    Revenind acum la liberali, eu spun ca apropiatul Congresul care va sa vie poate fi inceputul spargerii usl-ului. Inca astept masurile liberale promise. Sau asteptate, ma rog. Si aici avem 2 posibilitati
    1.Nu-i lasa psd-ul. Ok, atunci care e rostul pentru care mai ramani in alianta, daca nu pentru a-ti promova masurile si viziunea ?
    2.majoritatea celor din pnl nu sunt liberali. In cazul acesta as considera dizolvarea in psd o masura onesta.
    Ceasul face tic-tac…PNL are la ora actuala cei mai multi senatori, deputati, ministri, primari etc Au mijloacele sa mai strecoare o masura liberala. Ori nu pot, ori nu ii intereseaza.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS