Actualitate

Au lucrat pentru străini, iar la bătrânețe speră că vor primi bani mai mulți și din alte țări

Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a înregistrat, anul trecut, sute de cereri din partea unor persoane care au muncit în străinătate și au ajuns la vârsta pensionării. Mulți ar vrea ca statul român să le plătească drepturile, dar acest lucru nu este posibil.

Directorul Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud, Sanda Vișan, a spus că stabilirea unui dosar de pensie comunitară durează foarte mult.

”Comunicarea dintre state se face în mod greoi. Suntem în curs de aplicare a unui program prin care comunicarea se face online și atunci sperăm că soluționarea acestor dosare să dureze mult mai puțin. Am avut și perioade de 6 luni – un an în care am finalizat un dosar de pensie comunitară din cauza comunicării. Oamenii lucrează dincolo, nu au domiciliu stabil, noi facem comunicări, nu ni se răspunde și atunci e foarte greoi să stabimim o pensie comunitară”, a explicat Sanda Vișan.

Compartimentul de pensii internaționale a întregistrat anul trecut un număr de 687 cereri privind stabilirea unor drepturi de pensie comunitară sau confirmarea stagiului de cotizare realizat în România, conform procedurilor prevăzute în regulamentele internaționale.

Țările care au facut obiectul solicitărilor cu ponderea cea mai mare din totalul celor înregistrate sunt: Italia, Spania (pol competent cu provinciile Valencia și Alicante), Germania și, într-o măsură mai mică, Grecia, Austria, Franța, Suedia, Ungaria, Israel, Moldova și Cehia.

”Noi valorificăm vechimea din statele respective, dar nu plătim pentru vechimea de acolo. Mulți vin ne cer să-și facă pensie cu vechime adusă de dincolo și nu înțeleg foarte clar de ce nu plătim pentru vechimea de acolo. Noi plătim pentru vechimea care este la statul român. Anii de vechime de acolo sunt cuprinși în pensiile de acolo dacă se încadrează la pensii pe legile țărilor respective”, a spus ea.

Potrivit directorului CJP Bistrița-Năsăud, numărul dosarelor de pensii comunitare a crescut de la un an la altul. ”Eu zic că, în anii care urmează numărul de cereri va fi mult mai mare pentru că tot mai mulți români vin cu vechimile de dincolo pentru a și le materializa la noi”, a spus ea.

Să mai spunem că județul Bistrița-Năsăud are peste 70.000 de pensionari. În cursul anului 2018 s-au primit 3.355 cereri de stabilire de drepturi noi de pensie conform Legii nr. 263/2010, toate acestea fiind soluționate prin emiterea deciziilor. Timpul mediu de soluționare (data emiterii – data cererii) a fost de 24 de zile, redus față de timpul mediu de soluționare din 2017, care a fost de 31 de zile.

Tot în cursul anului 2018, au fost înregistrate 3.356 cereri de recalculare a drepturilor de pensie, soluționate în termen legal prin emiterea unor decizii. Cererile de recalculare au avut ca obiect modificarea drepturilor de pensie prin: adăugări de stagiu, adăugări de sporuri, grupe de muncă, schimbare nume, numire/schimbare/renunțare mandatar, schimbări de grad de invaliditate, suspendare/încetare sau reluare plată, suspendare/opțiune pentru pensie M.A.I. sau M.Ap.N.,numire/schimbare tutore, modificare număr urmași, debite.

3 comentarii

  • Vârste de pensionare în România nu coincide cu vârste de pensionare din alte țări europene.
    La 62 de ani îți bagi dosar de pensionare în România, iar după 6 ani, adică la 68 de ani ai dreptul să ieși în pensie în țara in care ai muncit.
    Dacă tu ai cotizat la Pilonul I al Fondul Național de Pensii din țara respectivă și tu nu ai domiciliul stabil acolo când ieși în pensie, nu primesti nimic.
    Doar banii pe care i-ai băgat la Pilonul 2 sunt ai tăi și vei primi pensie PRIVATĂ indiferent dacă te stabilești acolo sau în România.
    Am generalizat, regulile sunt diferite în fiecare țară în care muncesc românii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS