Actualitate

Tablouri simţite. Nevăzătorii au intrat pentru prima oară în lumea artei plastice (FOTO)

S-au apropiat cu delicateţe şi au mângâiat cu degetele faţa omului de lut, iar pe chipurile lor a apărut un zâmbet. Cu ochii minţii au „văzut” pentru prima oară în viaţa lor un tablou şi s-au simţit ca într-un templu. Nevăzătorii Bistriţei au, de astăzi, acces la artă.

Eugenia Petruş este doamna din fotografia principală pe chipul căreia puteţi citi bucuria. Este nevăzătoare, dar, graţie artistului Mircea Mocanu, provocat de Narcisa Duda să se implice în proiectul „Artacces”, a putut admira autoportretul artistului Norbert Thomae: „Este foarte frumos. Putem vedea prin simţ. Mi se pare că este foarte bine lucrat şi ne bucurăm că şi noi avem acces şi îl putem vedea”.

Suzana Drăguşin, altă nevăzătoare, ne-a spus: „Mă bucur că, pentru prima oară în oraşul nostru, este o astfel de expoziţie şi putem fi şi noi în rândul oamenilor normali prin accesul la artă. E o bucurie pentru noi să ne dăm seama ce a creat un anumit artist. Toate lucrările sunt frumoase şi ne umplu sufletul de bucurie. Mie mi-a plăcut o vază cu liliac, peisaje bistriţene. Am reuşit să distingem acolo turla unei biserici, dealuri parcă, ne descurcăm şi ne bucurăm”.

nevazatori-7 nevazatori-4 nevazatori-2 nevazatori-3

Narcisa Duda, consilier la Primăria Bistriţa, responsabil cu problemele persoanelor cu dizabilităţi, a fost cea care a avut ideea organizării acestei expoziţii: „Este un proiect de suflet al meu pe care l-am narcisa-dudavăzut la Muzeul de Artă din Timişoara. Am luat legătura cu domnul care se ocuipa de transpunerile tactile şi care mi-a sugereat să las libertate artistului care va lucra să-şi pună în practică toată imaginaţia şi creativitatea. Nu sunt reguli după care se face aşa ceva. Eu sper că ceea ce a ieşit e în folosul lor, să-i ajute să vadă ce vedem noi, în realitate. Sunt 10 tablouri ale artistului Norbert Thomae, un pictor de origine germană, dar care s-a născut în Bistriţa-Năsăud. Noi le-am ales pe cele care am considerat că s-ar potrivi cel mai bine pentru transpunerea tactilă. E foarte multă natură şi autoportretul artistului. Expoziţia va fi una permanentă şi nevăzătorii vor putea veni oricând, la Casa Argintarului, să le vadă”.

Complexul Muzeal Bistrița – Năsăud este printre primele muzee din zona Transilvaniei care organizează o astfel de expoziție de artă plastică accesibilă persoanelor cu deficiențe de vedere. Aceasta va fi completată de un catalog care conține informații Braille despre pictorul N. Thomae și lucrările lui.

Managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş, a anunţat, la vernisaj, că instituţia pe care o conduce, în toate cele 14 locaţii se va îngriji ca persoanele cu dizabilităţi să aibă acces la artă în diverse forme. „Ne propunem şi recunoaşterea vocală în viitor. Este firesc ca direcţia muzeului din Bistriţa să nu rămână străină de cea a muzeelor europene”, a spus Gavrilaş.

Prin acest eveniment s-a celebrat în avans Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități, proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 1992 și marcată anual la data de 3 decembrie.

mircea-mocanu nevazatori-5 nevazatori-6 nevazatori-8

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS