Social

Târgurile de miei, de domeniul trecutului. Cât va costa carnea și de unde o vom putea cumpăra

Începând din 21 aprilie și până în 1 mai 2021 este permisă sacrificarea mieilor și în spații amenajate și autorizate temporar de către autoritățile locale sau chiar de către fermieri în baza unei autorizații pentru funcționare temporară de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

Medicul veterinar Romulus Bița, directorul DSVSA Bistrița-Năsăud a declarat însă pentru Timp Online că până în prezent nu a fost depusă nicio cerere pentru autorizarea unor centre de sacrificare temporară a mieilor.

”Pot cere autorizarea primăriile sau chiar crescătorii în cadrul fermei. Este o autorizare care se dă temporar și nu cred că merită investiția, de aceea nu o solicită. Condițiile de igienă în aceste centre trebuie respectate, asistență veterinară trebuie să fie, marcarea cărnii trebuie să se facă, deci lucrurile sunt aproape la fel ca într-un abator. Ar presupune niște investiții într-un spațiu. Pe de altă parte, județul nostru are trei abatoare de capacitate mare la Bistrița, Orheiu Bistriței și Podirei, în Șieu Măgheruș. Abatoarele sacrifică miei și îi distribuie în magazine de desfacere. Cred că lumea s-a orientat spre magazine, își alege și de acolo carne câtă dorește și își cumpără de acolo”, a spus dr. Bița.

Potrivit șefului DSVSA Bistrița-Năsăud, nici anul trecut nu a fost autorizat în județ niciun centru de sacrificare temporară a mieilor, pentru Paștele catolic fiind sacrificați peste 5000 de miei în abatoare.

”Nu e neapărat din cauza pandemiei. Nu sunt solicitări. Oamenii pot merge la magazine de carne, în supermarket-uri și își cumpără. Carnea de miel se va găsi doar în magazinele specializate pentru vânzare de carne și produse din carne. În această perioadă, târgurile sunt închise. Este interzisă comercializarea animalelor în târgurile care erau autorizate. Săptămâna viitoare vom face controale cu Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul de Jandarmi în toate târgurile din județ”, a spus dr. Bița.

El a transmis că ciobanii nu pot sacrifica miei la stână sau în târguri pentru a-i vinde, singura variantă legală acceptată fiind sacrificarea în abatoare: ”Ciobanii pot să ducă mieii la abator, să fie sacrificați acolo, iar pe urmă să îi comercializeze după ce carnea e marcată, dar tot prin magazine trebuie să facă lucrul acesta. Dacă omul are acasă miel și vrea să-l sacrifice pentru consumul propriu, poate să facă acest lucru, dar comercializarea cărnii de miel pentru cei sacrificați în gospodării e interzisă”.

Decizia îi nemulțumește însă pe oieri. Ioan Câmpian, președintele Federației Pro Ovis, a declarat pentru Timp Online că cei mai afectați vor fi fermierii cu oi puține fiindcă oierii cu turme mari au vândut deja ce aveau la export.

”Eu am mieii la țară. Să mă duc în Bistrița cu ei. Unde să-i tai? Mă duc la abator. Bun. Câți miei duc eu? 25. Dacă nu se trec numai 10 sau 15, cu restul ce fac? Asta e prima prostie. A doua: dacă nu dăm drumul la târguri, marfa stă pe loc la oameni. Cine mai vine să te caute pe tine pe acasă? În târguri cred că s-ar aduna o mie de miei de la cei cu puține oi. Dar lumea e speriată acum cu abatorul. Dacă se duce și îi sacrifică și nu se trec sau dacă se trec, iar să vină până la stână după alții? Îți trebuie mașină autorizată să-i duci la abator, apoi mașină frig. Lucrul ăsta e făcut de oameni fără judecată, oamenii care gândești că o venit din altă lume. Târgurile cu miei de Paști erau tradiționale. Trebuiau lăsați oamenii să ducă în târguri mieii vii, să-i taie acolo. Dacă nu am murit 2020 de ani, nu vom muri în 2021. Ce are boala porcilor cu oile? Îi nepricepere și prostie”, a explicat Ioan Câmpian.

Carnea de miel este mai scumpă anul acesta cu 20% pentru că, la poarta fermei, oierii mari au primit 14 lei pe kilogramul de miel viu plus TVA 8% sau 14,5 lei plus TVA 8%, în medie 15 lei, ceea ce înseamnă preț dublu pentru carcasă.

”Ca să o rotunjim, cam 15 lei intră în buzunarul omului la miel viu. Asta înseamnă că, la un miel bun, cu randament 50%, carnea costă 30 de lei kilogramul. Omul, dacă vine în piață, și lui îi trebuie 30 de lei/kg cât primim noi, care dăm la export. Acum toți dau la export care au miei buni. Străinii cumpără acum miei de la 12-13 kg și îi duc. Îi îngrașă, cred. Umblă TIR-urile pe drum, arabi, intermediari, bișnițari, Dumnezeu știe cine-s. Până acum cam 30-40% s-au dus deja, mieii mari, de Paști, anume de tăiat”, a explicat Ioan Câmpian.

Potrivit calculelor sale, în această primăvară au plecat la export peste 60.000 de miei provenind de la un efectiv de 200.000 de ei câte sunt în Bistrița-Năsăud.

5 comentarii

  • Parca simteam altfel ca vin Pastile ,cand mergeam prin piete organizate si multi macelari stateau cu cutitele pregatite si se ofereau sa-ti taie mielul.Erau conditii de igiena,apa,mijloace de curatenie.Are si gestul asta poezia lui.E greu sa desprinzi oamenii de traditiile de secole,Speram sa nu puneti politia sa-si arate constiinciozitatea si sa umble dupa acesti ciobani,ce au destule probleme cu cresterea oilor.

  • „Țăranilor” le place cel mai mult la Kaufland și Lidl, în special celor care sunt mândri că sunt români.

  • Se urmeaza pas cu pas politicile UE de „terminare” a micii proprietati in vederea promovarii marilor ferme care primesc subventii si respecta conditiile impuse. Cu proprietarii de vaci (de una sau doua) s-a „terminat” deja , totul facandu-se cu grija , pentru binele romanilor. Exista sate intregi unde nu se mai stie de ciurda satului. Copii nu mai beau lapte ci beau sucuri facute din apa , zahar si coloranti. D-l Campian cunoaste bine fenomenul si stie ce spune. Pacat ca , incet , incet (catinel , catinel ) dispar traditiile si obiceiurile seculare pe care o sa le regretam noi (cei care am fugit dupa miei si i-am tinut in brate , dar mai ales copii si nepotii nostri care o sa vada o oaie sau un miel numai pe internet sau la gradina zoologica.Acum doi ani am avut ocazia sa vad reactia nepotelei (din Canada) care credea ca „cicanul” (chicken = pui de gaina) este o marfa ce se poate cumpara din magazin . Va spun ca a fost extrem de fericita cand a vazut ca acesta poate fugi si ciuguli mancare. A fost uimita sa vada puii de gaina in diferite stadii de dezvoltare , fiecare in culoarea si aspectul care le confera „personalitatea”. Dar la fel de uimit a fost si tatal ei care banuia oarecum ce-i cu puii dar nu vazuse nici el asa ceva , pe viu. Bucurati-va ca mai puteti vedea inca vaci , oi , vitei si miei etc. aproape de casa . Nu se stie cat va mai dura aceasta posibilitate.

  • Da, ce să-ți povestesc, impunerea unor reguli decente de sacrificare și comercializare a mieilor în opinia unora este rupere de tradiții, de obiceiuri autohtone… Așa este, rupere de Evul Mediu, nu mi se pare firesc deloc să te apuci să sacrifici miei pe marginea drumului, în tot felul de locuri insalubre, în cine știe ce piețe, unde igena este așa cum este, iar măsurile sanitare mai degrabă nu există decât există. Am impresia că unora le face o deosebită plăcere să asiste la ritualul de sacrificare a mieilor, să vadă cuțitul și împlântarea sa în gâtul mieluțului… Măi, oameni buni, dar sadici mai putem fi! Unii semeni sunt de o cruzime ieșită din comun, dar, paradoxal, se mai văd și de partea bună a lucrurilor. Dacă păstrarea unor obiceiuri arhaice înseamnă să fii patriot, fără nicio discuție, mă declar nepatriot. Prefer civilizația și normele de conviețuire adecvate secolului în care trăim cu toții, nu mă interesează sub nicio formă epocile de foarte multă vreme apuse,, apusul cărora, vezi Doamne, sub cupola unui fals patriotism, unii îl deplâng. Barbaria, cruzimea și metodele primitive nu-și mai au locul astăzi într-o lume civilizată, iar modul de sacrificare a mieilor , după regulile strămoșești, la drumul mare, în orice locuri, avea de a face tocmai cu aceste practici. Civilizația și normele etice, precum și prințipiile sănătoase de viață cu foarte mare dificultate pot fi inoculate poporului român!

  • Nu stiu dintre cei ce au comentat aici stiu cum arata o turma de oi si ce inseamna viata de cioban!Imi place ca v-a apucat dragostea de Occident!Bine faceti.Nu trebuie sacrificati mieii prin taiere ,ci prin electrocutare,nu lasati oamenii sa-si taie mieii acasa,sa mearga sa -i duca la Kaufland ,nu lasati copiii sa bea un pahar de lapte din ulcica ciobanului,ca se imbolnavesc,lasa sa bea Coca-cola din chimicale…Eu sunt de acord cu alinierea la regulile Occidentului,dar nu numai in declaratii si nu numai ei sa aiba dreptul la a ne cere ,ci si noi sa le cerem sa nu ne impuna sa ne uitam istoria si traditiile.Va intreb:de ce trimit romanii zeci de pachete cu drob de miel in Occident?N-au magazine pline de carne acolo?Da ,dar nu au gustul mancarii de acasa!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.