Anul viticol 2017 se anunţă bogat, spune Eckehardt junior – fiul fostului primar din Teaca Zaig Eckehardt – care cultivă deja şapte hectare de vie pe un teren la ieşirea din sat spre Lunca. Toamna aceasta, el se aşteaptă la o recoltă frumoasă. Este al doilea an în care via e pe rod, după ce 2016 s-a dovedit a fi unul dificil din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
„Teaca 2017. Se arată un an cu recoltă bună şi sănătoasă”, scrie pe Facebook Eckehardt Zaig (foto), proprietarul Casei de Vinuri Zaig Teaca.
„Ţinutul celor şapte cetăţi, Siebenburgen, ţinutul saşilor, în zona celei mai nordice dintre ele, Bistriţa, se dezvoltă o mică podgorie cu vinuri alese. Venirea saşilor în jurul anilor 1260, atestată documentar încă din 1430, cărturarul german Johannes Troster declară în cartea “Das Altund neu Teutsche Dacia”, Nurenberg, 1666, că vinurile din Teaca (Tekendorf) sunt cele mai bune vinuri albe pe care le-a degustat vreodată.
În epoca modernă, la începutul anilor ’60, viticultura şi vinificaţia modernă au fost introduse în centrul viticol Teaca sub coordonarea unui inginer de prin părţile Drăgăşanilor. După 1990 viticultura din zonă intră într-un declin accentuat.
Recent, unul dintre ultimii saşi din regiune, Zaig Eckehardt, împreună cu un viticultor/vinificator din Cluj, originar tot de prin părţile Drăgăşanilor, Mihail Manolache, încearcă să readucă tradiţiile săseşti de acum câteva secole, cu tehnologie modernă şi un amalgam de idei vechi şi noi, împletind tehnica cu arta, încercând să păstreze amprenta locului şi a oamenilor”, este descrisă afacerea pe Facebook.
Reamintim că Teaca, alături de Lechinţa, a fost una dintre zonele care producea vin de calitate superioară din nordul Transilvaniei. Peste 400 de hectare de vie au fost plantate de saşi, iar la plecarea lor din Teaca, în 1944, viile din zonă au intrat în proprietatea statului. După Revoluţie, au rămas în paragină, rămânând doar puţine suprafeţe cultivate de localnici.
În 2013, cu ajutorul de la stat, Zaig Eckehardt jr. a reuşit să replanteze pe dealurile Tecii o suprafaţă de 7 hectare cu vie cu mai multe soiuri: Fetească Albă, Neuburger, Traminer, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat şi Feteasca Neagră. Topt la Teaca, familia Zaig deţine şi o cramă.
Dacă anul 2016 a fost unul dificil, cu îngheţuri primăvara târziu şi apoi cu grindină, iar strugurii nu au fost de calitate, anul acesta, în schimb, se anunţă unul mai bun, aşa încât este de aşteptat ca, la toamnă, să putem savura vinul de Teaca.
Felicitări. De astfel de investiții avem nevoie. Sa revigoram tradițiile si sa atragem turiști odată cu crearea de locuri de muncă