Aparatul Film Array, cumpărat de Spitalul Județean de Urgență Bistrița în urmă cu aproximativ o lună la ”recomandarea celor mai buni specialiști”, se dovedește, deocamdată doar un mare consumator de bani, iar laboratorul de microbiologie moleculară de la spital dotat cu aparat Real-Time PCR nu are nici el acreditare, deși și aici s-au făcut investiții mari.
În județ au murit deja opt oameni din cauza Covid-19, mortalitatea în județ fiind destul de ridicată, de 10,25%.
Potrivit site-ului de licitații publice, unitatea medicală, aflată până nu demult în subordinea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a plătit nu mai puțin de 63.000 de lei, echivalentul a 13.000 de euro, pentru șase teste utilizate pentru diagnosticarea infecțiilor tractului respirator inferior – Film Array și alte 30 de teste Respiratory Panel 2 Plus.
Conform declarațiilor președintelui CJ, Radu Moldovan, testele făcute cu Film Array nu au nicio valoare dacă nu sunt confirmate de R-T PCR.
”Pentru a reduce timpii de așteptare, la recomandarea celor mai importanți specialiști, am achiziționat Film Array, noul standard în diagnosticarea coronavirus, diagnosticul diferențial venind într-o oră de la prelevarea probelor. #VesteaBună este că aparatul a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, iar medicii au fost deja instruiți în utilizarea lui. Ca în marile centre de analiză și diagnosticare, în acest moment, aparatul face diagnostic diferențial. Mai exact, dacă identifică o tulpină de coronavirus, alta decât #COVID19, exclude existența acestuia. Este o practică foarte utilă, ajutând medicii să trieze pacienții și autoritățile să ia decizii într-un timp mult mai scurt, pentru a preîntâmpina extinderea virusului. La începutul lunii aprilie, acest aparat va putea să pună diagnosticul final, odată cu primirea kit-ului pentru #COVID_19. Apoi, împreună cu Sistemul complex #RealTimePCR, care va ajunge și el la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, nu va mai fi nevoie ca probele prelevate să fie trimise la Cluj sau în altă parte”, scria pe Facebook în 17 martie a.c. președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.
Între timp, spitalul a cumpărat și aparatul Real-Time PCR. În 12 martie, după o întâlnire între conducerile Instituției Prefectului, Consiliului Județean, Direcția de Sănătate Publică, și Inspectoratul pentru Situații de Urgență din județul Bistrița-Năsăud, s-a anunțat asigurarea finanțării cu 574.000 de lei pentru aparatul de testare COVID-19 și sistemul aferent acestuia (în care sunt incluse sistem Real-Time PCR, sistem automat de extracție acizi nucleici, kit extracție RT PCR – 5 buc., kit extracție acizi nucleici, mașină de făcut fulgi de gheață – 2 buc., hotă PCR – 2 buc., centrifugă Mini Spin – 2 buc, Multi Vortex – 2 buc., ultracongelator – 2 buc., combină frigorifică – 2 buc., set pipete automate – 2×5 buc.). Alte județe au alocat între 300.000 și 400.000 de lei, potrivit informațiilor publicate AICI.
Numai kit-urile pentru R-T PCR au costat 32.000 de euro și au fost cumpărate prin încredințare directă de la o firmă din București.
S-au mai făcut însă și alte achiziții cum ar fi 50 de kit-uri pentru transportul probelor virale, inclusiv Coronavirus (Covid-19) și diverse dotări pentru laboratorul de microbiologie moleculară.
Grupul de Investigații a aflat că prețul celui mai scump echipament Real-Time PCR este de sub 140.000 USD (adică 630.000 lei), prețurile fiind cuprinse între 15.000 (pentru unele modele RotorGene) și până la 140.000 USD (pentru modelul UltraCycler 1536, cu un randament foarte mare, sau aproximativ 90.000 USD pentru QuantStudio 12k, de pildă). Un om de afaceri din județul Vaslui, Constantin Duluțe, a cumpărat pe banii săi un astfel de aparat și l-a donat Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman” din Bârlad. Prețul plătit pentru un aparat Real Time PCR + kiturile aferente diagnosticării COVID-19 a fost de fix 75.898 dolari (USD), acum echivalentul a 342.603 lei.
Fiindcă laboratorul de microbiologie moleculară de la Spitalul de Urgență Bistrița nu are acreditare, probele prelevate de la pacienții din județ sunt trimise pentru testare tot la Cluj, urmând ca eventual săptămâna viitoare să fie obținută acreditarea respectivă și să se poate lucra efectiv.
Să mai spunem că toate aceste dotări – mai puțin kit-urile – se aflau deja în laboratorul de microbiologie moleculară al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, echipamentul fiind cumpărat pentru depistarea pestei porcine africane cu bani europeni obținuți prin AFIR.
Pentru ca aparatura ANSVSA să deservească în pandemia de COVID-19 costurile necesare punerii în funcționare sunt reduse (aproximativ 2.000 de dolari/aparat), iar instruirea personalului poate dura o zi (personalul care le deservea până acum este format din specialiști în medicină veterinară, conform scopului pentru care au fost achiziționate). Aceste aparate au fost puse la dispoziția Ministerului Sănătății.
În 8 aprilie a.c., Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţa că peste 2.000 de teste pentru detecţia Coronavirus SARS-CoV-2 au efectuate deja în laboratoarele veterinare din Bucureşti şi Alba și că, pentru creşterea capacităţii de testare la nivelul judeţelor, se vor mai adăuga încă două laboratoarele sanitare veterinare judeţene din Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud.
În alte locuri, unde orgoliile electorale au fost puse pe plan secund, ”au fost împrumutate, în baza contractelor de comodat, echipamente PCR către: Spitalul Judeţean de Urgenţă Arad, Spitalul de Boli Infecţioase Cluj şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Timiş”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Există două tipuri de teste pentru pacienții suspecți de coronavirus:
1. Test rapid, care se face prin recoltarea unei cantități foarte mici de sânge (pot fi câteva picături luate prin înțeparea unui deget). Este ușor de făcut și de interpretat, asemănându-se cu un test de sarcină. Este produs de mai multe companii de dispozitive medicale din Europa și Asia. Acest test nu stabilește prezența virusului în organism, ci prezența anticorpilor, ceea ce îl face să fie mai puțin precis decât testul PCR.
2. Test pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR). Se recoltează prin exudat faringian și apoi se prelucrează în laborator, cu ajutorul unui aparat special. Testul stabilește dacă virusul COVID-19 este sau nu prezent în organismul pacientului. Obținerea rezultatului durează câteva ore. (sursa Recorder)
CITEȘTE ȘI:
Unde e acum Radu Moldovan, să își facă poze lângă aparat? A dispărut (…) Pe la Colibița, la cabană, să nu ia covid-19? comentariu editat
Între timp lucruri gratuite de către tineri ingenioşi care oferă soluții.
Mask Strap care permite ataşarea măştilor în mediu spitalicesc fără a utiliza urechile ca lunct de.ancorare( dureri)
https://www.thingiverse.com/thing:4249113
Ok, pare că pe aici, oamenii nu ştiu să aprecieze eforturile altora de a vulgariza informație utilă , până la urmă la cost redus vezi gratuit.
Timpul meu va fi util în altă parte, de acum.
Pentru cei ce nu s-au lămurit că numa gura-i de Radu Moldovan, timpul le oferă soluția lămuririi. Aparatul luat la preț triplu, obicei PSD, nu va fi pus în funcțiune degrabă și după ce-l vor pune, a doua zi va avea probleme de soft. Așa au făcut și cu CT-ul și cu RMN-ul, la ei totul e fake și cu scop de imagine. Mai nou, Radu Moldovan devine inconștient și infractor pentru că plimbatul de nebun prin spitale în carantină ține de Codul Penal. Voi depune plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița, pentru că nu ne putem juca de-a pandemia, carantina și răspânditul virușilor doar pentru imagine și voturi.
Domnu Florean , probabil ca si apartaura asta poate avea performante diferite . Vedeti dumneavoastra si Loganul si BMW -ul sunt masini si indeplinesc aceleasi necesitati . Dar performantele sunt cu totul altele .
Parerea mea , cum ar spune nea ION .
Mai latraule, nici nu merita sa ma obosesc sa-ti scriu cateva ganduri!
Tu Florene te-ai gasit sa deschizi gura? Tu, care ai ciordit banii CJ-ului cand erai director la firma de paza?
Nici la glezne nu-i ajungeti la Radu Moldovan, limbricilor!
Ia-l de mana pe Turc – bugetarul de lux si mereti la guvern ca-s a vostrii si spuneti-le sa faca ceea ce trebuie, sa timita kit-uri de testare, ca murim pe capete !
Incapabililor ce sunteti!
Excelentă analiză, felicitări pentru material! Calitate jurnalistică înaltă!
PSD-ul are o greață patologică când e vorba de dreptate, justiție și adevăr. Oamenii se duc la muncă în străinătate din proprie inițiativă, exclusiv pentru ei și pentru familiile lor. Există contracte semnate de mult timp și relații de muncă consolidate în ani buni de colaborare pe care nu le poți ignora. Direcția de Pază unde am fost director a fost autofinanțată, nu a rulat fonduri publice și nu a primit nici măcar 1 leu finanțare de la Consiliul Județean. Nu am avut nici o treabă cu banii publici ai CJ, intoxicațiile PSD-iste mă lasă rece.
Draga Doamna Criastiana Sabau, asa numita jurnalist, as dori sa va dau un bun sfat si sa cititi legislatia in vigoare a ANSVSA si cea de la Ministerul Sanatatii referitor la orice aparat care face anumite analize. Si ca safiu mai pe scurt va intreb doar atat: Ce certitudine ca aparatul sau aparatele respective sau oricare aparat din dotarea DSVSA-urilor si spitalelor judetene cu ajutorul carora se fac analize, vor da rezultatele corecte asa pur si simplu inainte de a fi verificate respectiv validate? Stiti ce inseamna sa validezi o metoda de lucru ca sa ai rezultate corecte? Se pare ca nu. Toate metodele de lucru la aparate trebuie VALIDATE inainte de a incepe sa lucrezi propriu zis pe ele. Nu mai cautati nod in papura aiurea si documentati-va inainte de a posta un articol de genu.
Nu am înțeles ideea, sunt mai grea de cap. Poate ne explicați pe larg folosindu-vă numele, prenumele, profesia. Așa, de la neica nimeni ”cineva” care scrie cam cum scriu eu cu piciorul stâng, chiar nu mă interesează sfaturile.
Cristiana asta le stie pe toate. Eu am vazut o cind se zbatea sa faca pentru biserica penticistala decebal parcare pe terenul sportiv de la blocul nostru era trup si suflet cu liberali de la biserica
Înseamnă că sunteți chioară.
https://timponline.ro/primaria-bistrita-le-face-parcare-penticostalilor-pe-un-teren-de-sport-locatarii-sunt-revoltati/
https://timponline.ro/batalia-pentru-terenul-de-sport-continua-penticostalii-ameninta-locatarii-blocurilor-fac-de-paza/
https://timponline.ro/operatiunea-sa-aparam-terenul-de-baschet-continua-pe-aleea-trandafirilor/
https://timponline.ro/pace-de-final-de-an-pe-aleea-trandafirilor-penticostalii-nu-au-mai-parcat-pe-terenul-de-sport-protestele-au-incetat/
Am vrea sa vedem actele si rapoartele Curtii de Conturi la adresa activitatii prestate ca „director”, laudele de sine sunt pentru partid si sustinatori. Pe de alta parte au fost publice la acea vreme asa cu este nu este greu sa le gasesti cu un search pe google si sunt total diferite de afirmatiile facute. Nu in ultimul rand care era „procedura de autofinantare” furturi din obiectivele pazite , ca bonus pentru activitatea prestata? Hotul striga hotii, stim asta si este o regula la noi in tara (nu este o exceptie din pacate)
Sunt 10,25% din persoanele confirmate la numarul de teste facute in Bistrita care sunt sub media pe tara. Studiile arata ca daca sunt cca 80 de infectati la un numar de 10000 de teste la un milion de persoane, numarul de persoane infectate este undeva intre 800 si 8000, majoritatea asimptomatici sau cu forme usoare (de raceala). Avand in vedere ca noi suntem la cca 2500 de testari la 1 milion de persoane (media pe tara este catre 2900), cifrele de mai sus sunt considerabil mai mari probabil intre 1500 si 15000 de persoane infectate in judet. Adica daca vom calcula vom ajunge la o rata procentuala de mortalitate aproximativ cu cea a gripei sau sub ea, diferenta fata de gripa este ca COVID-19 este mult mai transmisibila si vor exista mult mai multi oameni infectati fata de gripa si implicit un numar efectiv mult mai mare de morti (desi procentual un numar mai mic). Sa lasam procentele pentru ca nu ajuta foarte mult . Pe de alta parte numarul de persoane care au murit de coronavirus este mult mai mic decat raportarile oficiale. Daca nu credeti verificati in judet cati oameni au murit de alte lucruri in aceeasi perioada a anului trecut si veti vedea. Daca s-ar face teste rapide mai accesibile (nu de 130 lei/buc), s-ar vedea ca deja o mare parte din populatie a trecut prin boala fara sa stie, asta pentru ca trebuie sa faci minim 3 la un interval de timp intre ele de o saptamana pentru a fi sigur daca ai fost infectat sau nu.
Taci Pamfire psd-ist mic si jegos , pe toata lumea jignesti pe Turc, Simionca,Florean.
Cine esti tu? oi fi vreo mare somitate psd-ista, nu ti e rusine.
Pot sa stai in cap sa ti ploaie in c–r, nu votăm Niciolaie, ne am lamurit cu psd-ul numai gargara, praf de campanie, panouri la toate rascrucile de drumuri, cai ferate, DN, DJ cu moaca unui agramat care nu mai stie ce sa faca pentru voturi, pana acuma unde a fost acest bugetar de lux ?ca de mosul alalalt nu mai vorbim?
Si alti au dreptul sa comenteze pe acest online si sa aibe alte pareri. Nu reprezentati tu, rabinul, alan dala, solcan, bradea, lidia, si alte putori din primărie pe toti bistriteni.
Va este frica pentru scaunul, si salariul fara sa faceti nimic.
@Dani
Hopa, vad ca acum lucrez la primarie! =))
Nu lucrez la stat si nu ma va afecta scaderea cu 25% a salariilor bugetarilor, in shimb pe maoritatea liberalilor ii va afecta.
Vad ca pedelistii au o singura idee: -25%. =))
Sunt curios ce alt partid vor parazita ca sa se reinventeze dupa ce trece pandemia.
@Esteban
Testele rapide cred ca ar fi necesare si pentru stoparea sau incetinirea transmiterii. Am vazut ca politrucii sunt impotriva testelor rapide, dar pot avea si ele un rol de preventie, in sensul ca cei cu rezultat pozitiv pot fi trimisi la Real Time PCR, iar cei cu test negativ sa nu fie considerati ca nu au virusul.
Sa zicem ca testezi rapid 100 de mii, din care 1000 ies pozitivi, asa ca ii poti carantina si ii testezi cu real time pcr, astfel ai eliminat pericolul celor 1000 de suspecti. Chiar daca cei 99 de mii care au rezultat negativ nu inseamna ca nu au virusul, important este ca ai reusit sa depistezi o mie, pe care i-ai izolat. Pe sistemul actual sunt trimisi numai cei cu simptome si cei care au avut contact cu persoane infectate, deci destul de subtire.