Actualitate Economie

Trei variante de modernizare a Ştrandului Municipal Codrişor. Ce soluţie recomandă proiectantul

Conform noului studiu de dezabilitate pentru modernizarea Ştrandului Municipal de pe str. Codrişor, comandat de Primăria Bistriţa, cea mai ieftină variantă de acoperire a bazinului costă 1,3 milioane de euro, iar cea mai scumpă - 3,4 milioane de euro. Obiectivul este prelungirea perioadei de utilizare a bazinului.

După discuţii aprinse în şedinţa Consiliului Local din 31 iulie, studiul de fezabilitate pentru modernizarea ştrandului (peste 800.000 de euro) a fost retras de primar, care i-a invitat pe aleşi la discuţii în vederea realizării unui proiect cu care să fie de acord. Edilul s-a întâlnit cu consilierii municipali şi s-a stabilit extinderea temelor din noul proiect tehnic care va fi comandat. Principala modificare, bazin acoperit pentru ca ştrandul să fie folosit cât mai multe luni din an.

Noul studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii ”Modernizare Ştrand Municipal, str. Codrişor nr. 12”, aflat pe ordinea de zi a şedinţei CL de miercuri, propune trei variante prin care se poate prelungi perioada de utilizare a bazinului pentru adulţi, cu un consum minim de energie şi reducerea pierderilor de apă.

Varianta I: acoperire bazine cu folie şi utilizare panouri solare – 5,9 milioane lei (1,3 milioane euro)

Presupune utilizarea unei folii solare care să acopere suprafaţa de apă împreună cu utilizarea panourilor solare pentru încălzirea apei din bazine.

Varianta II: închidere bazin adulţi cu balon presostatic şi utilizare panouri solare şi pompe de căldură – 9,2 milioane lei (peste 2 milioane euro)

Este o soluţie de acoperire temporară care ar permite utilizarea bazinului pentru adulţi şi în lunile de toamnă şi primăvară.

Varianta III: închidere bazin adulţi cu structură metalică cu închidere verticală cu panouri mobile şi acoperiş retractabil şi utilizare panouri solare şi pompe de căldură – 15,5 milioane lei (3,4 milioane euro)

Varianta cu acoperiş retractabil presupune montarea unei structuri uşoare, compusă din elemente realizate din aluminiu, pe care se montează un acoperiş telescopic retractabil peste bazinul pentru adulţi. Închiderea se realizează pe o suprafaţă de 2.112,00 mp (64x33m).

Scenariul recomandat de către proiectant este Varianta I – acoperirea cu folie – din considerente economice, fiind varianta de acoperire cu costuri minime, aceasta putând fi considerată şi ca o primă etapă pentru realizarea Variantei III, în cazul accesării unor fonduri europene.

În proiect sunt cuprinse şi alte amenajări: sistem de filtrare, tratare şi recirculare a apei cu preaplin pentru cele trei bazine, bazin de compensare şi sala echipamentelor, reţele de canalizare, amenajarea aleilor de legătură, dotarea cu mobilier urban (şezlonguri de lemn, umbrele de soare, bănci, banchete pentru tribună, coşuri de gunoi, cişmelele de apă), refacerea duşurilor exterioare, amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii şi a unui teren de sport multifuncţional destinat jocurilor cu mingea (baschet, volei/fotbal-tenis, minifotbal), amenajarea vestiarelor, a unui chioşc la intrarea în incintă şi a unui panou informativ de afişaj cu harta Ştrandului Codrişor, refacerea grupului sanitar, inclusiv dotarea acestuia cu obiecte sanitare adaptate persoanelor cu dizabilităţi, amenajarea spaţiilor verzi, zonă distinctă pentru picnic dotată cu mese şi bănci, grătare, locuri pentru ceaun, cişmele cu apă potabilă, coşuri de gunoi, toalete ecologice şi pichet de incendiu, realizarea unei instalaţii de sonorizare şi trei locaţii pentru conexiune hot-spot wireless la internet, realizarea sistemului de iluminare de incintă şi supraveghere video pentru obiectivele principale, înlocuirea gardului existent cu o împrejmuire transparentă.

2 comentarii

  • Reabilitarea strandului Codrisor a devenit o prioritate. Avand in vedere localizarea lui aproape de centrul orasului, in zona parcului municipal, proaspat reabilitat si a Padurii Codrisor.este la indemana multor locuitori ai orasului. In plus langa strandul Codrisor de afla un grup de hoteluri ceea ce putea reprezenta o atractie si pentru turisti. De aceea o modernizare a strandului Codrisor este absolut necesara. Numai ca modernizarea strandului nu inseamna doar refacerea si completarea dotarilor existente. O modernizare ar presupune si dotari noi la nivelul cerintelor actuale. Spre exemplu pe langa acoperirea bazinului mare, cel putin unul dintre celelalte bazine ar trebui dotat cu tobogane acvatice, iar bazinul respectiv sa fie amenajat ca piscina de colectare a utilizatorilor acestor tobogane. In acest sens, piscina de colectare ar putea fi prevazuta si cu un jacuzzi atasat, iar apa calda sa fie produsa cu ajutorul unor panouri solare. Pe de alta parte nu trebuie aglomerate in incinta strandului locurile pentru picnic dotate cu mese şi bănci, grătare sau locuri pentru ceaun. Acestea pot fi amplasate inafara strandului prin amenajarea Padurii Codrisor dupa modelul de la Schullerwald. De asemenea ar trebui avuta in vedere si asfaltarea drumului de pe malul raului situat la poalele Padurii Codrisor cel putin pe portiunea dintre strand si pana prin spatele unde sa fie prevazute si locuri de parcare.

  • Recomandarea cea mai potrivita data de proiectant este sa iL convinga pe Primarul CRETU sa renunte la ideea cu varianta neocolitoare prin padurea CODRISOR. Altfel investitia nu isi are rostul. Nu poti avea o zona de agrement la 50 de metri de o asa zisa centura pe unde sa treaca tiruri inspre MOLDOVA.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS