Social

Tunul pandemiei. Cum se face dezinfecția fără avizul DSP și cu substanțe potențial nocive

(ANCHETĂ) Un tun de pulverizare mobil, închiriat pentru 4.000 de lei lunar de Primăria Rodna de o o firmă din Polonia care furnizează utilaje pentru pârtii, a fost folosit deja pentru dezinfecția pe timp de noapte a străzilor din această comună, dar și din comuna Șanț și orașul Sângeorz-Băi, urmând să acționeze și în comuna vecină Maieru. Tunul împrăștie noaptea o substanță numită Virocid, utilizată în combaterea virusului pestei porcine africane.

Ideea i-a venit primarului comunei Rodna, Valentin Grapini (PSD), care are de mult timp în plan să facă un domeniu schiabil în comună și este în contact cu diverse companii care pot monta instalații pentru schi.

”Ideea mi-a venit în urma unei discuții pe care am avut-o cu colaboratorii noștri pentru dezvoltarea domeniului schiabil, adică cu firma Supersnow din Polonia. Ei au făcut deja dezinfecția cu aceste tunuri în țara lor. S-a mai făcut prin toată țările unde, în zonele montane, există asemenea utilaje, cum ar fi Italia sau Austria. În urma discuției pe care am avut-o cu reprezentantul firmei Supersonow în România, am căzut de acord să închiriem pentru două luni de zile acest tun de zăpadă care are o putere foarte mare de dispersare a diluției între apă și soluția respectivă”, a explicat pentru Timp Online primarul din Rodna, Valentin Grapini.

Întrebat cu ce anume se face dezinfectarea, el a răspuns că este vorba de o soluție numită Virocid pe care a comandat-o la o firmă din Bistrița cu care a făcut dezinfecția tuturor instituțiilor publice din comună, ”a bisericii, farmaciilor și a locurilor în care intrau mulți oameni. Am primit toate avizele atât ale DSP pentru produs, cât și de la Ministerul Sănătății”.

Primarul ne-a pus la dispoziție toate avizele pe care le deține.

Din documente reiese că substanța poate provoca arsuri grave ale pielii și leziuni ale ochilor, reacții alergice ale pielii și este nocivă în caz de inhalare.

Primarul comunei Rodna spune însă că s-au respectat concentrațiile pe care firma le-a recomandat și s-a acționat pe străzi doar noaptea. Grapini este convins că a făcut cel mai bun lucru cu putință pentru comunitatea lui.

”Distribuirea prin pulverizare în atmosferă reduce riscul de infectare cu SARS-COV2 pentru că are un spectru foarte larg de acțiune, atât virusologic, cât și bacteriologic, printre care și acest nou coronavirus. Produsul poate fi dat atât în spații închise, cât și în atmosferă. Nu e un produs care să pună în pericol plantele. El nici musca nu o omoară. El își face efectul asupra virușilor și bacteriilor care sunt în mediul ambient”, a explicat Grapini.

Totuși, în descrierea produsului se menționează că este foarte toxic pentru ”organismele acvatice”.

L-am întrebat pe primarul din Rodna cât a costat substanța: ”Virocidul l-am cumpărat cu 120 de lei litrul. Noi am luat 400 de litri (48.000 de lei în total). Dintr-un litru și jumătate facem o mie de litri de substanță la diluție”.

Această substanță poate avea și efecte adverse, dar primarul nu a considerat că are nevoie de aprobarea cuiva ca să împărștie Virocid în comună.

”Produsul trebuie să aibă avizul DSP, nu procedura. Nu am cerut nimic de la DSP pentru că, în situații de urgență, Comitetul Local pentru Situații de Urgență hotărăște măsurile pe care le întreprinde la nivelul localității. Dacă produsul e avizat de Ministerul Sănătății, poate fi utilizat. Noi prima dată am dat cu mașina de pompieri doar la nivelul străzii, dar el, odată dispersat în atmosferă se așază atât pe plante, cât și pe pereți și are durata de funcționare mult mai mare decât dacă îl dai doar la nivelul străzii”, e convins primarul din Rodna, Valentin Grapini.

El a menționat că inițial a vrut să cumpere clor, dar la momentul în care a căutat produsul pe piață nu l-a găsit: ”Clorul trebuia să-l preparăm într-o cantitate mult mai mare. Acest Virocid intervine strict pe viruși și bacterii. Toate avizele sunt date de Ministerul Sănătății și de producător. Noi am montat în toate scările de bloc dispozitive de dezinfectarea mâinilor, am făcut în fiecare lună dezinfecție în scările de bloc, am pus în fața Primăriei un tunel de dezinfecție pentru persoane prin care trec cetățenii care vor să intre în primărie. Acolo folosim altă substanță care intră în contact și cu pielea, livrată de altă firmă. Considerăm că am făcut ce trebuia. Nu avem niciun caz de infectare, deși pe lângă noi peste tot sunt”.

Prin aceeași procedură s-a făcut deja dezinfectarea la Șanț, azi noapte la Sângeorz-Băi și urmează la Maieru.

”Noi avem un contract între Serviciile pentru Situații de Urgență de la noi și cele din comunele Șanț și Maieru prin care le punem la dispoziție mașina și substanța contra cost. Dânșii plătesc către noi și noi mai departe. (…) Pe cei din Șanț i-a costat 2.000 de lei, la Sângeorz – 4.000 de lei, iar pe cei din Maieru tot 4.000 de lei îi costă. Dacă localitatea e mai mare, se lucrează mai multe ore și substanța e mai multă. La Șanț s-au distribuit 5000 de litri de apă, iar la Rodna, 10.000 de litri, dublu aproape. Noi mai consumăm motorina, utilajul este al Primăriei Rodna, mai avem un generator montat pe mașină de 64KW care și el funcționează pe motorină, mai avem o pompă de înaltă presiune pe benzină. Ea îi oferă presiunea în pulverizator. Toate aceste costuri cumulate, am făcut un calcul să recuperăm cheltuielile pe care le facem. Cei care vor să facă dezinfecția ne plătesc nouă, iar noi punem la dispoziție tot. Motorină, benzină, Virocid, utilajul, șoferul care lucrează noaptea. Noi am făcut în fiecare lună dezinfecția, deci până acum de două ori și mai fac încă o dată în luna mai. Dacă se ridică situația de urgență, oprim și noi”, a mai spus Grapini.

Azi noapte, o astfel de dezinfecție s-a făcut și la Sângeorz-Băi la inițiativa deputatului Daniel Suciu, candidatul PSD la funcția de primar în oraș, și a consilierilor PSD din localitate, însă nu înainte să aibă loc dispute între ei și primarul în funcție Traian Ogâgău.

”Mi-au spus că vor să facă operațiunea aceasta și am cerut votul Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Toți și-au dat acordul ca să împace și capra, și varza că e an electoral, însă eu le-am cerut să obțină toate avizele, inclusiv de la DSP pentru că nu se poate să mergi să cumperi tu, ca privat, o substanță, că ai auzit tu că e bună, să închiriezi un tun și să te apuci să dai pe străzi aiurea, de nebun. Nu e de glumit cu aceste lucruri. A trecut acum, dar eu vreau să trag un semnal de alarmă că văd că mai sunt și alte primării care vor să facă. Credeți că eu nu puteam aloca 300.000 de lei ca să dau cu tunul pe străzi, să dea bine? Ei au prezentat într-adevăr avizele că substanțele sunt în regulă, dar nu poți da tu într-o comunitate fără acordul DSP, orice substanță ar fi. Oamenii mi-au spus că strănută, că îi mânâncă nasul. Eu nu știu dacă din această cauză sau din altele, dar nu aceasta este problema. Am sunat eu la DSP acum o lună și am întrebat acum o lună de zile: are rost să dau? Că dau eu! Efectul e zero, e pe moment, dacă vreți să aruncați banii pe fereastră, aruncați-i. Ca să aibă efect, ar trebui să dai în fiecare seară. Problema e că tu nu ai voie să dai într-o comunitate cu nimic fără avizul DSP”, a spus Traian Ogâgău.

La Sângeorz-Băi sunt 10 persoane infectate cu SARS-COV2 dintre care șase s-au vindecat. ”Într-o comunitate cu 11.000 de locuitori, procentul nu este mare. E un oraș mai mic, dar e oraș, nu e comună. Sunt mulți asimptomatici. Ce poți face în situații de genul acesta decât să le spui oamenilor să mențină distanțarea socială, să stea în case? Ce rezolvi dacă le împarți o mască? Domnul Suciu a vrut să dea câte o mască prin intermediul preoților, dar a intervenit protopopul și a spus că nu se amestecă Biserica în treburile acestea. Nu mă interesează ce face el, ce mă interesează este că nu poți face dezinfecție într-o localitate fără acordul DSP. Nu ai voie!”

Sâmbătă, primarul Traian Ogâgău a postat pe Facebook, în mod ironic, un filmuleț cu un avion care suvolează localitatea, dar a făcut precizările necesare că nu l-a închiriat ca să dea la rândul lui cu vreo substanță.

https://www.facebook.com/traian.ogagau.9/posts/2643057999348211

Apoi, a mai scris că mulți oameni au reacții alergice din cauza substanței cu care s-a dat și că va acționa pe cale penală.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2515849358682120&id=1542046616062404

Imediat a reacționat și deputatul PSD Daniel Suciu, tot pe Facebook:

https://www.facebook.com/dani.suciu.503/posts/10157832644411117

Timp Online a cerut și punctul de vedere al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. Am vorbit cu inginerul chimist Liana Vieriu, desemnată de instituție să avizeze acțiunile de dezinfectare și să ofere consultanță legată de cum se face dezinfecția, cu ce substanțe și în ce condiții.

Orice acțiune de dezinfectare trebuie să se facă cu avizul nostru, al DSP, dar nu am primit nicio adresă în acest sens din partea primăriilor din zona aceea. Nu este în regulă ca să se facă dezinfectări fără avizul nostru. În contextul pandemiei, biocidele indicate de OMS sunt hipocloritul 0,5%, alcoolul peste 70% – bineînțeles acesta pentru suprafețe mici și în interioare – și eventual apă oxigenată. Și aceasta este activă pe SARS-COV2. În exterior, ar fi suficientă o spălare a străzilor cu apa noastră potabilă care conține clor sau, bineînțeles, cu o soluție clorigenă de 0,5%. La Bistrița așa s-a făcut mai la începutul pandemiei. Acum am văzut că nu se mai face. Părerile sunt împărțite în sensul că, în exterior, virusul nu este chiar așa de stabil, doar 3-4 ore. În condițiile de soare nu știu dacă este chiar necesară o astfel de acțiune. Cert este că nu am primit nicio solicitare să dăm aviz pentru așa ceva. Am primit de la Primăria Bistrița, însă acum o lună de zile. Nu am cunoștință ce s-a făcut prin comune. Nu m-a sunat nimeni să mă întrebe nimic legat de lucrurile acestea, dar nu așa trebuie procedat, oricum. Nouă ne trebuie solicitări scrise, documente”, a spus Liana Vieriu.

Întrebată dacă nu există riscul să fie împrăștiate chiar substanțe care ar putea fi nocive, Vieriu a răspuns: ”Bineînțeles că există. Nu doar omul poate suferi, ci și mediul. Depinde cum sunt aplicate, cât de profesioniști sunt cei care le aplică pentru că ar trebui să fie oameni autorizați care știu să facă dezinfecție. Sunt firme de dezinfecție și deratizare care sunt certificate, au o certificare a conformității obținută de la noi. În contextul pandemiei, cu atât mai mult, oricine vrea să facă acțiuni de dezinfecție trebuie să ceară un aviz de la DSP. Trebuie să știm ce se întâmplă cu mediul, cu oamenii, pentru că nu poate face oricine ce vrea. În momentul în care nu se respectă metoda de aplicare, absolut toate condițiile impuse de avizul sanitar eliberat de Comisia Națională pentru Produse Biocide, atunci pot fi sancționați. Noi avem un compartiment de inspecție care poate să aplice sancțiuni”.

Primăria Rodna, cea care a pus la dispoziția tuturor utilajul și substanța nu este, cu siguranță, firmă autorizată să facă dezinfecție și deratizare.

17 comentarii

  • Băi treling, a tunat și v-a adunat.
    Măcar acuma îți dai seama ce ți-a bubuit mintea-ți înțeleaptă?
    Propagandă Marcă Înregistrată Veorica by PSD.
    Mulți da _ _ o ș _ _!
    Acuma dă-ți notă prietenu lu: Altă Întrebare, Șoferu, Chelneru, Naționalistu, Pamfletaru Medic

  • Doamna Cristina Sabau, va rog dacă se poate o comparație cu numărul deceselor pe primele 4 luni din 2019 versus primele 4 luni din 2020 inclusiv decese Covid 19 la nivel județean, arfi de analizat și decomparat. Mulțumesc. Ioan.

  • Virocidul este autorizat de MS si ca dezinfectant categoria TP2, pentru unitati sanitare, in diverse concentratii si pentru variate utilizari.
    Autorizatia TP2 este diferita ce cea TP3, aspectul acesta il puteti verifica consultand Registrul national al biocidelor, actualizat in ianuarie.

  • Inseamna ca toate primariile care au dezinfectat in regie proprie, cu substante luate si colaborari cu si de la producatori autorizati de dsp trebuiau sa mearga cu caciula in mana totla dsp? Cam aiurea si nefunctional. Cat despre primarul de singeorz, pai a dat aviz si inteleg ca fix cu aceeasi solutie a dezinfectat si el si tot in regie proprie. Ciudat om!

  • Decat apa de la bistrita sigur e mai ok ala. Apropo…. A simtit cineva miros de clor dupe ce trec masinile pe strazi? Parca spuneau alesii sa nu ne impacientam daca simtim miros de clor….. Eu unul nu simtit nimic desi masina avea autocolant cu dezinfectant. Ar fi interesant daca cineva independent ar putea face analize pt dezinfectantul folosit in oras….. Parerea mea e ca sifonam bani…. Ca si atunci cand udam panselutele si afara turna cu galeata.

  • Curtea de Conturi, DSP , APM, Prefectura avem ? Ar fi cazul sa sara de cur tot sus si sa puna de o cercetare la fata locului si sa ne spuna si noua fraierilor din tara lu Papura-Voda ce au gasit ! De ce sa platesti atata pe luna pt. un TUN cand pe partia Cocos stau patru Tunuri de pomana inca de azi iarna . Pai nu era mai ieftin sa transfere unul la Sg. Bai Primaria pesedista la colegul lor tot pesedist. Unde este sloganul Pesedisti din toate tarile Uniti-va !

    • Nu e vorba de tun.
      E vorba de a arunca banii degeaba( nici o confirmare a eficacității reale-concentrație pt virus, pt sãnătatea oamenilor) şi e vorba de a încălca avizul Autorităților Competente.

    • Firma la care a apelat Grapini e specializată în „tunuri”. E aceeași firmă care i-a tras un tun zdravăn lui Crețu, sunt ăia care nu mai răspundeau la telefon când Crețu îi căuta disperat să îi aducă pompe și tunuri pentru pârtia Cocoș.

  • Dezinfecția străzilor este ……. ca și spălatul pe dinți!
    Scapi de carii și bacterii dacă te speli pe dinți o dată pe lună?
    Nu.
    Trebuie să îți periezi dinții in fiecare zi.
    Și atunci ce facem, dezinfectăm străzile in fiecare zi?

  • Dar primarul cand a dat la noi pe scara blocului, si la toate blocurile din Sangeorz, cu aceeasi substanta a avut avizul DSP??? Asta nu l-ati intrebat! Mai mare rusinea sa iti bati joc de toti!!!!

  • Iar problema utilizarii tunurilor, e urmatoarea.
    Pentru fiecare decizie pe care administratiile locale o aplica trebuie sa existe o justificare stiintifica si rationala care tine cont de binele public.
    Ori, daca asa s-a facut aici si dincolo , nu inseamna neaparat ca s-a facut bine.
    De aia exista experti, iar Directiile de Sanatate Publica sunt oameni calificati mai multi decat media, capabili sa ia decizii in cunostinta de cauza, oriunde in lume.
    Dincolo de imagine trebuie lasati sa-si exercite mandatul . Se pot critica, se pot ameliora …dar altfel daca fiecare politician decide cum ii trece prin cap, cu tot binele presupus din intentie, rezultatele pot fi dezastruoase.
    Doar lectia distribuitoarelor de sapun lichid poate fi deja una reala si de actualitate. Nu se preteaza pentru utilizarea spirtului, caracteristicile chimice sunt total diferite.
    Dar cineva care habar nu are a luat decizia sa cheltuiasca…fara sa se asigure ca e produsul potrivit pentru substanta potrivita.
    De ce ar trebui cetateanul sa plateasca la nesfarsit pentru improvizatii de genul acesta.
    Inca nu-mi revin ca masuri care in alte tari sunt aplicate cu sfintenie, distantarea sociala de 2 metri , purtatul mastilor in spatii unde multe persoane se afla impreuna , spalatul pe maini, panouri separatoare de plexiglas nu se aplica..unele cu cost minim dar cu impact eficace.
    Problema nu e cu tunurile, ci cu cunostintele specifice.
    Care e concentratia viabila in spatii libere?
    Care e concentratia toxica pentru oameni, care sunt reactile adverse(iritatii, intoxicari, slabiri a sistemului imunitar)?
    Care e costul pe masura? Furnizatul de sapun gratuit nu ar fi lucrat mai bine?
    Alte intrebari, la care cei mai abilitati sa raspunda sunt cei de la DSP.
    Ar mai fi si aspectul de substituire a autoritatii…fiecare institutie are responsabilitatea ei si e redevabila in fata publicului si a Legilor. Ok, proceduri greoaie, incompetente …dar aici altii sunt responsabili.
    Ziua de azi a fost cu bilantul in morti cea mai grea pana acum, dar vor urma zile si mai grele.
    Iar o parte din vina o poarta modul cum autoritatile au gestionat sarbatorile religioase, acordul survenit a subminat sanatatea publica.

  • Poate din banii investiți „în soluții și chimicale”, pentru a da „tunuri” bugetelor locale, mai bine cumpărau produse de igienă personală pentru persoanele defavorizate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS