Actualitate

Urîte: Miniştrii se interesează de Colibiţa, dar până să vadă lacul turiştii îşi rup maşinile

Consilierul judeţean PDL Florin Urîte a afirmat că ar trebui să existe un fond de rezervă la CJ pentru intervenţii de urgenţă la drumuri. ”Da, gropile s-au produs doar pe unde merg eu cu maşina, în ultimul an”, a comentat şeful CJ Radu Moldovan, care a spus că a cerut ajutor din Austria pentru un studiu de oportunitate vizavi de posibilitatea realizării unor pârtii de schi la Colibiţa şi în Pasul Tihuţa.

Consilierul judeţean PDL Florin Urîte a spus că pe viitor CJ ar trebui să aibă un fond de rezervă, dacă legislaţia permite acest lucru, în cazul în care este nevoie de intervenţii de urgenţă pentru drumuri care devin impracticabile, pentru calamităţi sau activităţi culturale neprevăzute. ”Aş menţiona aici şi drumul de la Colibiţa. Am văzut că miniştrii se interesează foarte mult de brandul Dracula şi de Colibiţa, foarte bine, dar până să vadă lacul şi peisajul interesant turiştii îşi rup maşinile. Care mai este stadiul strategiei de dezvoltare a judeţului? Pentru că trebuie să facem proiecte scrise şi concrete, să vedem care sunt sursele de finanţare. Trebuie să venim cu chestiuni serioase, nu cu jocuri. Şanse noastră pentru a face nişte dezvoltări este accesarea de fonduri europene”, a spus Urîte în şedinţa de miercuri a CJ.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a precizat că situaţia financiară a CJ este una ”mai mult decât complicată” şi că în una-două săptămâni va apărea primul draft al strategiei de dezvoltare a judeţului, lucrare coordonată de prorectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Stelian Brad. ”Din cunoştinţele mele, nu cred că putem crea un fond de rezervă pentru a-l folosi la drumuri înainte de a le scoate la licitaţie publică. Văzând cât de greu se derulează achiziţiile publice, deoarece constructorii se contestă unul pe altul, am luat decizia de a scoate la achiziţie publică un contract cadru pe patru ani de zile, pentru ca după ce trece iarna şi avem un buget aprobat să putem trece la repararea drumurilor judeţene, care sunt în starea în care sunt. Sigur, ele sunt din vina mea. Gropile s-au produs doar pe unde merg eu cu maşina, în ultimul an”, a comentat Moldovan.

El a adăugat că valorizarea brandului Dracula este una dintre priorităţile sale. ”Pe lângă zona mirifică Valea Bârgăului – Colibiţa mai avem o zonă cu mare potenţial, Sîngeorz-Băi – Cormaia – Anieş – Munţii Rodnei. Va trebui să facem un proiect amplu pentru a rezolva problema infrastructurii, dacă nu rezolvăm această problemă vorbim poveşti. Şi la Colibiţa e vorba de zeci de milioane de euro, sunt multe lucrări: apă, canalizare, stabilizarea versantului, lucrări de artă. Ne gândim la un proiect cu finanţare europeană, bugetul CJ nu ne permite aşa ceva. La Valea Străjii se poate face un mijloc de transport pe cablu spre Colibiţa. După ce am toate datele o să convoc primăriile de pe Valea Bârgăului să propună ce activităţi s-ar putea desfăşura acolo, pentru recreere-turism. Vom vedea atunci şi cu ce se poate implica Ministerul Turismului pentru a sprijini un asemenea proiect şi dacă nu putem lega un proiect mai mare cu zona Dornei. Toată lumea discută despre pârtii de schi, şi primarul Ovidiu Creţu face pârtii de schi, a făcut şi Liviu Rusu, toată lumea se pricepe la schi şi la pârtii. Nu ştiu dacă zonele Colibiţa şi Pasul Tihuţa se pretează la o astfel de investiţie. Am discutat anul trecut cu ambasadorul Austriei, l-am rugat să ne sprijine cu experienţa companiilor importante, care să vină să ne facă un studiu de oportunitate în aceste zone, sau să vedem dacă Valea Vinului se pretează pentru schi. Discuţiile sunt destul de avansate”, a spus Moldovan.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS