Actualitate

Vezi cum se numeau înainte de 1925 unele localităţi din judeţ

Mai multe localităţi din Bistriţa-Năsăud au avut alte denumiri înainte de anul 1925 pe care bătrânii încă şi le mai amintesc.

Potrivit Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale, evoluţia teritorial administrativă a Transilvaniei în perioada modernă a dus la mutaţii succesive, ţinând cont de particularităţile istorice ale provinciei.

Pentru teritoriul actualului judeţ Bistriţa – Năsăud, s-au întrepătruns zone de locuire şi spiritualitate ale saşilor, maghiarilor şi românilor. De aceea şi structurarea administrativ – teritorială, va fi influenţată de acestea. Vor rezulta astfel, forme specifice de organizare caracteristice populaţiilor de aici: districtul pentru populaţia săsească; districtul sau administraţia militară (în timpul graniţei militare), pentru populaţia românească.

O stabilizare pe baze moderne, şi în acelaşi timp, o unificare administrativă se va realiza prin Legea XIII/1870, care va crea instituţiile de organizare, comitetul municipal şi comunele grupate în două categorii: mici şi mari; Legea XXXIII/1871, completată cu Legea I/1877, care au pus bazele comitatului unit Bistriţa – Năsăud.

Organizarea definitivă a municipiilor se va stabili prin Legea XXI/1886, când comitatul Bistriţa – Năsăud a fost declarat municipiu. Comitatul, în calitate de municipiu, lua măsuri în mod independent, în treburile şi afacerile interne, privind teritoriul pe care-l administra, emitea hotărâri şi întocmea statute şi regulamente şi urmărea aplicarea acestora.

Comitatul municipal reprezenta autoritatea supremă a comitatului alcătuit din membri aleşi şi de drept , pe baza censului pe care–l plăteau. În cadrul adunărilor generale (bi-anule) se dezbăteau problemele importante ale comitatului, problemele de mai mică importanţă erau rezolvate de comisia permanentă. Alte comisii se constituiau pe domenii de activitate: comisia centrală administrativă, de judecare a delictelor silvice, comisia permanentă de verificare.

Funcţionarul de rangul cel mai înalt era comitele suprem, reprezentantul puterii centrale în teritoriu; alături de acesta mai erau: vicecomitele, cu atribuţii importante în administraţie, şi funcţionari: centrali şi externi.
În 1876 la înfiinţare, comitatul a fost împărţit în 6 cercuri: Năsăud,
Rodna, Beşineu, (cu reşedinţa în Bistriţa), Iad (Livezile cu reşedinţa în Bistriţa), Prundu – Bârgăului şi Şieul Mare (cu reşedinţa în Buduş). În anul 1877, cercul Prundu – Bârgăului a fost desfiinţat, localităţile ale fiind trecute la cercurile: Năsăud, Rodna, Iad (Livezile). În anul 1888 s-a rearondat comitatul, împărţindu-se în 4 cercuri: Năsăud, Rodna, Iad (Livezile), Beşineu (Viişoara),- ultimele două cu reşedinţa în Bistriţa.

Această împărţire rămâne în vigoare până la unirea Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918. Vasta operă de integrare a Transilvaniei în cadrele statutului naţional unitar român s-a materializat şi prin atenţia acordată administraţiei publice. Prin Decretul nr. I al Consiliului Dirigent, se stabilea că: legile, ordonanţele şi statutele legale de mai înainte, emanate înainte de 18 octombrie 1918, rămân în interesul ordinei publice şi pentru a asigura continuitatea de drept, în vigoare, în mod provizoriu, până la alte dispoziţii, „ la articolul 3 se preciza că „ limba oficială în serviciile publice este limba română”.

Prin Decretul nr. II „despre funcţionarea în mod provizoriu a serviciilor publice administrative”, se stabilea modul de organizare provizorie a administraţiei publice, pe baza legilor maghiare din 1886 ( nr. XXIII ); astfel
erau organizate comune (mici şi mari); oraşe cu magistrat şi oraşe municipii, acestea din urmă servind ca model şi pentru comitat.

Prin Decretul nr. IV, Consiliul Dirigent a stabilit denumirile româneşti în administraţie, astfel : a) pentru circumscripţiile administrative, în loc de comitat (Varmegye, megye) – judeţ: în loc de cerc (jaros) – plasă; în loc de oraş cu magistrat (rendezet tanacsu)- oraş cu consiliu. b) pentru funcţionarii administrativi; în loc de comite suprem (foispan) – prefect; în loc de vice – comite (alispan)- subprefect; în loc de notar (comunal, cercual) – secretar.În 1919, a fost instalat primul prefect român în judeţul Bistriţa-Năsăud în persoana lui Gavril Tripon; treptat, au fost preluate serviciile fostului comitat şi s-au pus bazele administraţiei româneşti.

În perioada următoare s-au discutat diferite propuneri de organizare administrativă, ele s-au concretizat în prevederile „ Legii pentru unificarea administrativă” din 14 iunie 1925, care anulează prevederile mai vechi, valabile în Transilvania.

Potrivit acestei legi, teritoriul ţării a fost împărţit în : judeţe, plase, comune urbane şi rurale. În anul 1926, fostul judeţ a primit denumirea de Năsăud şi a fost împărţit astfel: 2 comune urbane: Bistriţa (reşedinţă) şi Năsăud (comună urbană nereşedinţă), 110 comune rurale împărţite în 6 plase: Bârgău (18 localităţi), Lechinţa (30 localităţi), Mocod (14 localităţi); Năsăud (15 localităţi); Rodna (11 localităţi); Şieu (23 localităţi).

În acelaşi timp, prin Decretul – regal nr. 2465/25 septembrie 1925, s-a schimbat denumirea veche la 44 de localităţi din judeţ, acestea primind noi denumiri acomodate toponimiei româneşti.

1. Beşineu este actuala Viişoara,
2. Bileag – Domneşti,
3. Blaşfalău de Jos – Blăjenii de Jos,
4. Blaşfalău de Sus – Blăjeni de Sus,
5. Borgobistriţa – Bistriţa – Bârgăului,
6. Borgojoseni – Josenii – Bârgăului
7 Borgomijloceni – Mijlocenii – Bârgăului
8 Borgomureşeni – Mureşenii – Bârgăului
9 Borgoprund – Prundu – Bârgăului
10 Borgorus – Rusu – Bârgăului
11 Borgosuseni – Susenii – Bârgăului
12 Borgotiha – Tiha – Bârgăului
13 Budacul Român – Budacul de Sus
14 Budacul Săsesc – Budacul de Jos
15 Cepan – Cepari
16 Dumitrea Mare – Dumitra
17 Ferihaz – Albeştii Bistriţei
18 Fiscut – Sălcuţa
19 Friş – Lunca
20 Galaţi – Galaţii Bistriţei
21 Hordou – Coşbuc
22 Măgura – Măgura Ilvei
23 Neţ – Neţeni
24 Nimigea Română – Nimigea de Sus
25 Nimigea Ungurească – Nimigea de jos
26 Nuşfalău – Mărişelu
27 Orheiu – Orheiul Bistriţei
28 Pintic – Slătiniţa
29 Plai – Suplai
30 Poiană ( Sâniosif) – Poiana Ilvei
31 Poieni – Poienile Zăgrii
32 Rebra Mare – Rebra
33 Rodna Nouă – Şanţ
34 Rodna Veche – Rodna
35 Runc – Runcu Salvei
36 Sângerorgiul Săsesc – Sângeorzul Nou
37 Sângeorzul Român – Sângeorz – Băi
38 Şieu Mare – Şieu
39 Şimotelnic – Simioneşti
40 Şirling – Cucutenii pe Şieu
41 Şomfalău – Sărata
42 Tradam – Jidoviţa
43 Uifalău de Sus – Satu Nou
44 Uifalău Săsesc – Corvineşti

Sursa informaţiilor este pagina web a Arhivelor Naţionale, fotografia este din colecţia Marius Telceanu şi Ştefan Vermeşan.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS