Actualitate

Viceprimarul Cristian Niculae despre prima jumătate de an în administraţie: Din afară, lucrurile par simple

Viceprimarul Cristian Niculae, aflat la primul său mandat în administraţia publică locală, a constat, într-o jumătate de an, că una se vede din afară şi alta se întâmplă atunci când aleşii trebuie să ţină cont de lege. Într-un interviu acordat Timp Online, el a explicat de ce a părut municipalitatea neputincioasă în lupta cu zăpezile din această iarnă şi de ce avem în continuare străzi pe care ne distrugem maşinile fie pentru că au fost sparte, fie pentru că sunt nemodernizate.

Cum a fost prima jumătate de an în administraţia publică locală? 

Pot să spun că nu a fost uşor, a fost o perioadă de acumulare, o perioadă în care am învăţat ce înseamnă munca în Primărie, am aflat foarte multe lucruri. Toată lumea îşi doreşte să fie primar sau viceprimar fiindcă, din exterior, lucrurile par simple, însă, în realitate este un volum de muncă foarte mare. Programul meu începe la 8.00 şi se termină la 18.00 de foarte multe ori, iar câteodată şi mai târziu. Lucrurile nu stau chiar cum par de pe margine. Este însă o muncă frumoasă, care îmi place, mă provoacă şi îmi dau tot interesul să acumulez cât mai mult. V-am spus că, din afară, lucrurile par simple, dar multe nu se pot rezolva din cauza legalităţii. De exemplu foarte mulţi cetăţeni vin la noi să rezolvăm anumite probleme care sunt legate de domeniul privat şi nu de cel public, ori noi aici lucrăm cu bani publici şi toate lucrurile trebuie să le facem pe lege.

Oamenii spun adesea că Primăria Bistriţa că nu vrea să facă ceva. După ce aţi ajuns aici v-aţi dat seama că vrea, dar nu poate? 

Da, fără discuţii, însă eu mi-am dat seama atât ca şi comisar şef al Gărzii de Mediu, cât şi ca viceprimar că oamenilor, dacă le explici de ce nu se poate, înţeleg. Este foarte important ca cei din administraţie să le explice oamenilor de ce nu se poate rezolva o treabă sau nu se poate realiza un lucru. Întotdeauna ne lovim de lege şi trebuie să facem lucrurile legal.

Ca şi viceprimar aveţi în responsabilitate Direcţia de Servicii Publice. E un domeniu dificil fiindcă toată lumea circulă pe străzi şi e nemulţumită de felul în care arată multe. 

Direcţia de Servicii Publice este, cred, cea mai grea direcţie din Primăria Bistriţa. DSP se ocupă de întreţinerea străzilor din domeniul public al Bistriţei, nu a străzilor private. În Bistriţa, fără localităţile componente, avem un număr de 334 de străzi din care 267 de străzi sunt în domeniul public, iar 67 de străzi sunt private. Din cele 267 de străzi din domeniul public, 201 sunt asfaltate şi 66 sunt pietruite sau de pământ şi urmează să le asfaltăm. Mai avem aşadar 66 de străzi de asfaltat ca să fie toate modernizate, dar vor tot trece din domeniul privat în cel public şi va creşte tot timpul numărul străzilor din domeniul public. La momentul actual sunt însă 66 care trebuie asfaltate.

Problema este că avem foarte multe străzi asfaltate într-o stare proastă.

Da, aşa este. Din păcate, foarte multe străzi din domeniul public nu au fost modernizate sau multe au suferit intervenţii ale celor de la E.ON Gaz, Electrica şi Aquabis. Ştim că reţelele din oraş sunt îmbătrânite. Domnul primar Creţu a anunţat de câţiva ani că Bistriţa va fi un şantier în următorii 10 ani pentru că se lucrează foarte mult la schimbarea acestor reţele şi la modernizarea lor. Nu este altă variantă decât să spargi strada şi să schimbi ţevile. Atunci, logic, apar nemulţumirile cetăţenilor pentru că vine Gazul şi sparge, vine Electrica şi sparge. Am cerut şi noi explicaţii de ce nu intrăm pe o stradă să refacem şi canalizarea, să modernizăm şi reţeaua electrică deodată, dar cei trei furnizori de utilităţi ne-au explicat că proiectele de investiţii nu pot fi accesate deodată. Ei întocmesc proiecte, dar acestea nu le sunt aprobate în acelaşi timp şi nu se pot sincroniza. Atunci suntem nevoiţi să spargem străzile de mai multe ori. Ce vreau să precizez este că obligaţia Direcţiei de Servicii Publice este să repare aceste străzi doar în urma lucrărilor de intervenţii la avarii. În rest, când se derulează lucrări de investiţii, acele reparaţii la străzi trebuie făcute de către constructorul care a câştigat licitaţia pentru efectuarea lucrării, nu de către Direcţia de Servicii Publice.

Străzile aparţin domeniului public al oraşului Bistriţa. De ce nu are grijă municipalitatea ca aceste lucrări să fie făcute ca la carte, ce ce acceptă ca o stradă să fie cârpită sau refăcută în bătaie de joc? 

Nu cred că se acceptă aşa ceva. Mie mi-ar plăcea şi ar fi ideal ca atunci când se repară o stradă, să nu o mai cârpim, să venim cu un covor asfaltic nou din bordură în bordură, dar obligaţia constructorului este să repare doar ce a stricat şi nu să facă o reabilitare totală a străzii. Mie mi-ar plăcea ca, după fiecare reparaţie, să turnăm un covor asfaltic de câţiva centimetri şi strada să arate ca nouă, aşa ar fi frumos. Însă costurile ar fi foarte mari.

Am avut iarna aceasta nişte zile cu ninsoare în care s-a circulat îngrozitor inclusiv pe trotuare. Părea că Primăria Bistriţa nu e capabilă să cureţe străzile, că e neputincioasă. 

Nu e neputincioasă Primăria. Referitor la deszăpezire există nemulţuri, însă conform HCL 153 din 2001, Primăria are obligaţia să deszăpezească toate străzile din oraş şi trotuarele aferente a 80 de străzi principale. Primăria are obligaţia să cureţe toate străzile de zăpadă, însă asta se face într-o ordine. Prima dată deszăpezim arterele principale şi drumurile în pantă, apoi arterele secundare şi apoi intrăm în toate zonele atât cât ne permite timpul şi cele 21 de utilaje din dotare. Vreau să fac precizarea că Primăria Bistriţa acţionează cu 21 de utilaje când e necesar. Ca lucrurile să fie optimizate, ne-ar mai fi trebuit 6 utilaje. Am derulat două proceduri de licitaţie, dar nu a venit niciun ofertant ca să putem să le contractăm, să le închiriem. Am mai avea nevoie de patru autoutilitare pentru trotuare, care sunt prevăzute cu lame şi sărăriţă, pentru că, deocamdată, pe trotuare acţionăm cu un singur utilaj. Ne-ar mai trebui o autostropitoare pentru clorură de calciu şi de încă o maşină cu lamă pentru străzile mari. La nivel de străzi şi de partea carosabilă mai avem nevoie de două utilaje, însă la partea de trotuare de încă patru. Am vrut să închiriem, dar nu am avut de la cine. Am vorbit cu domnul primar şi vrem ca anul acesta (în 2017 -n.r.) să le cumpărăm să fie ale noastre şi atunci am putea acţiona optim. Pe de altă parte, niciodată când e cod galben sau portocaliu de ninsoare, nu poţi curăţa toate străzile într-o oră. În multe ţări, nu se intervine când ninge decât pe arterele principale ca să se evite accidentele. În două-trei ore, nu poţi face oraşul să fie curat, la negru. S-a întâmplat ca atunci când a fost primul cod galben a venit noaptea îngheţul. Noi nu am apucat să deszăpezim trotuarele şi a fost mult mai greu pentru că a îngheţat zăpada pe trotuar şi a fost foarte complicat pentru că stratul de gheaţă era de peste 5 cm. Sarea şi clorura de calciu nu îşi mai fac efectul dacă sunt sub minus 7 grade. Degeaba le aruncăm.

Totuşi, după această jumătate de an în care aţi văzut cum stau lucrurile în privinţa domeniului public, aţi schimba filosofia de funcţionare a DSP? Ar merita externalizat acest serviciu? 

În ce priveşte deszăpezirea, avem la ora actuală 12 utilaje ale noastre, 9 sunt închiriate de la Urbana, iar dacă mai cumpărăm şase, în condiţii de iarnă normală, ne descurcăm. Dacă deja avem aceste utilaje, ar fi păcat să le ţinem în parcul auto şi să nu le folosim. Pe de altă parte, există şi riscul să externalizezi serviciile şi să vină o firmă care nu dă satisfacţie, adică nu îşi face treaba. Vin două-trei firme, câştigă una licitaţia la un preţ derizoriu şi ne trezim că nu fac faţă. Dacă avem aceste 12 utilaje, cu cele închiriate şi cu cele pe care le mai cumpărăm, eu cred că ne putem descurca pentru ca în condiţii de iarnă, lucrurile să fie bine făcute, nu foarte bine. Haideţi să mai discutăm un aspect: foarte puţină lume a înţeles că este obligată să-şi cureţe zăpada de pe trotuarul din faţa casei. Noi deszăpezim trotuarele aferente a 80 de străzi, iar în Bistriţa avem 267 în domeniul public. De cele private nu are rost să vorbim. Acolo nu se face deszăpezire.

De ce să nu se facă? Până la urmă şi oamenii respectivi plătesc la Primăria Bistriţa taxe şi impozite. Nu vi se nedrept ca administraţia să-i priveze de aceste drepturi? Nu e greşită abordarea?

Nu ştiu dacă e greşită. Este o problemă de legalitate. Banii publici nu pot fi folosiţi pe domeniul privat. Eu aş curaţa tot, dar pe o stradă privată, dacă deszăpezeşti sau faci reparaţii, se consideră că ai deturnat fonduri. Există însă o procedură prin care o stradă privată să devină publică. Oamenii trebuie să vină la Primărie şi să se intereseze ce paşi trebuie să facă. Trebuie să cedeze terenul primăriei, să fie de acord toţi cei care au teren pe strada aceea să îl cedeze municipalităţii. Sunt nişte formalităţi legale. Pentru ca Primăria Bistriţa să le poată asigura iluminat, reţea de utilităţi, să le repare strada şi să le-o deszăpezească, trebuie ca strada să treacă în domeniul public al municipiului. Nu e mare lucru. Şi eu stau pe o stradă privată. Suntem şapte care locuim acolo şi nu ne-am hotărât să trecem în domniul public al oraşului. O să discut şi cu vecinii mei, însă până nu vom face acest pas, nu avem pretenţia ca Primăria Bistriţa să intervină acolo, să ne asigure iluminat, canalizare. Nu crede că are importanţă numărul de case de pe o stradă. Totul e ca fiecare să aibă în regulă documentele de proprietate.

Revenind la problema deszăpezirii, mulţi v-au acuzat că aţi irosit banii pe iluminatul festiv în loc să curăţaţi zăpada din centru, de exemplu. 

Eu spun că nu am risipt banii. Unii zic că, în alte ţări,. nu este iluminat festiv. Nouă, românilor, ne plac luminiţele. Până la urmă trebuie să ţinem cont de ce vor cetăţenii. Eu zic că ce s-a investit anul acesta nu e o sumă pe care să nu ne-o permitem. Pe mine mă mulţumeşte cum arată oraşul cel puţin din punctul de vedere al iluminatului festiv. În ce priveşte zăpada de pe pietonal, iniţial toţi ne-au spus iniţial să nu o înlăturăm că arată frumos, apoi a venit frigul şi nu am mai putut acţiona, dar imediat ce s-a putut, am readus pietonalul „la negru” ca să nu mai avem probleme.

26 comentarii

  • Succes in tot ceea ce faceți!! Sa il trageți de mânecă pe domnul primar sa nu lase garda jos si sa se ocupe cum făcea inainte de acest oras .

  • Vaș invita domnule viceprimar pe dumneavoastră și pe domnul primar pe care am pus stampila a doua oară să veniți pe strada Soarelui pe strada Orizontului și pe restul de sdrăduțe unde primăria nu face apsolut nimic pentru cetățenii care plătesc inpozite și taxe mai mari ca cei din oraș să vedeți cam ieste seara pe aceste străzi în 2017 străzi pietruite pe bani cetățenilor utilitățile necesare racordate pe banii cetățenilor și primăria nui ajută nici măcar cu un iluminat stradal dar plătim impozite și taxe ie RUȘINOS ca în 2017 să-ți fie frică să ieși pe stradă seara .Știți carei culmea rușinii în 2017 sa aprobi în proiectul de modernizare doar strada Rasăritului pe care circulă și are palatul presfințitul Șef.Crețiu cine înparte parte își face le transmit la toți cei care au aprobat cu bună ștință acest proiect să le fie RUȘINE că nu sau gîndit la ceilați cetății.De dezăpezire nu mai vorbesc nu trece nimenii doar dacă suni de ridicatul gunoiul la fel în fiecare săptămînă trebuie săl suni pe dl.Pașca că pe strada lăturalnică na ridicat gunoiul și stăm cu gunoiul la poartă cîte trei zile pînăl sună cineva dar plătim taxă asta ie inportant RUȘINE să vă fie dacă continuați și în 2017 tot așa.Laș ruga și pe dl.Președinte Radu Moldovan să vie seara pe jos pe strada Soarelui căci culmea ie drum Județean să vadă ce beznă ie căci am votat PSD nu doar pe primar Crețu .Sper să citiți tot ce am scris și să trageți o concluzie care ieste dorința cetățenilor care vau ales a doua oară să faceți ceva benefic și pentru cei ce stau la un 1Km de bistrița culmea în intravilantul Bistriței.

    • Dacă această stradă e privată, şi cam este din câte înţeleg de la dvs,. ar trebui să citiţi ce spune domnul viceprimar despre asta şi faceţi demersuri să devină publică. Înţeleg că e o procedură de urmat, aşa că mai întâi trebuie să faceţi asta şi apoi să o tot daţi cu ruşinea.

    • De ce trebuie sa sa astepti ca cei doi sa faca ceva cand nici la ei acasa nu si-au rezolvat probleme. Unul sta pe o strada pietruita plina de praf promisa la sfaptare de primar inca de acum 6 ani si celalalt sta pe o strada plina de miros.
      Eu cred ca cel mai bine e sa apelezi la consiliul judetean unde radui moldovan si-a asfaltat strada din ambele directii fara a da de banuit. Semn e ca nimeni nu s-a luat inca de el. Sta pe o strada la care asfaltatul ii venea randul peste vreo 14 ani !!!!!!!

  • Doamna Sabău se pare că nu cunoașteți străzile din bistrita strada Soarelui nu ieste stradă privată ieste drumul județean pe care se circulă spre Sigmir și și face legătura cu DN17 această stradă nu ie un drum privat cum înțelegeți dumneavoastră strada Orizontului care face legătura cu strada Răsăritului și padurea Sulevarg aparține tot domeniului public în caz că nu cunoașteți scest lucru poate acuma ați înțeles că nu sunt străzi private .

  • Strada pe care sta Radu M este cea mai buna strada asfaltata, restul sunt crapate dupa 2, 3 ani. Asa ar trebui asfaltate toate.

    • sa fie trasi la raspundere si pusi la gazeta de perete…..ASA NU!

  • pentru iluminarea strazii turnului am o solutie foarte simpla
    propun sa va imaginati ca in fiecare zi e craciunul si sa va intindeti ghirlande cu leduri de la o casa la alta
    conditia e ca toti sa o bagati in priza aceeasi faza!!!!

  • Domnilor, lucrurile văzute din afară nu par simple ci fără cap și coadă. Ați preferat investiții multe și mărunte , majoritatea lucrări de mântuială , în locul celor de anvergură și de real folos pentru comunitate. Pentru orice ați găsit scuze și circumstanțe atenuante de parcă administrațiile din Cluj sau Brașov , de ex , nu s-ar ghida după aceeași legislație.
    Ar fi bine ca cei care vă vor lua locul peste 3 ani jumate’ să fie mai potriviți și mai pricepuți în gospodărirea acestui oraș .

  • Felicitări doamnei Sabău pentru interviu ! Felicitări domnului viceprimar !
    Am citit cu mare atenție.
    Potrivit viceprimarului, DSP-ul este cel mai complex departament al unei primării.
    Este clar că acolo ai nevoie de oamenii serioși cu multă, dar foarte multă experiență.
    Din cate știm cu toții, conducerea DSP nu decide unde să asfalteze, când și cum, ci pune în aplicare hotărârile consiliului municipal.
    În schimb, conducerea DSP stabilește strategii astfel încât deciziile votate să fie duse la bun sfârșit.
    Cu toții plătim taxe. Cu toții avem drepturi. Fiecare cetățean trebuie sa se bucure de condiții decente de viață.
    Primăria nu face doar drumuri. Se ocupă și de celelalte nevoi ale cetățenilor.
    Revenind, ce credeți că ar fi mai benefic între asfaltarea străzilor și construirea unor blocuri sociale pentru tineri ? Hm ?!? Eu zic că sunt multe alte priorități…
    Oamebii ăștia merita tot respectul nostru.
    Felicitări, primarului Crețu, viceprimarului Niculae și șefului DSP Crețiu….!

  • Casă riespiect limbajul de siară a domnului alergător …
    Bă băiete, tu sigur ai votat ? Eu cred că esti doar un frustrat …
    Nu vezi că esti mitocan ?
    Dacă omul ăla e un domn și ignoră voma ta agramată, ei află că eu ți-o servesc înapoi…
    În primul rând, te intreb, ai avut tupeu sa mergi la primar să îi spui de problemele tale ? Sau iti este teamă pentru că vila pe care ai făcut-o la periferie nu este construită tocmai legal ?
    Apoi, crezi că Moldovan nu ar vrea condiții normale pentru toți cetățenii ?
    Apoi, ce șef din primărie știi tu ca locuiește pe strada Răsăritului ?
    Bă băiete, nici unul …
    Și tare sunt curios daca viloiul tău este construit legal…
    Frustratule, daca citești asa cum scrii, e clar că nu ai înțeles nimic din interviul viceprimarului …
    Cred că esti un frustrat care știe multe, dar face pe prostul …
    Treci la școală !!! :::)))

  • Și eu am votat, om bun !
    Sunt profesoara de matematica de 15 ani in acest oraș.
    Eu nu am avut privilegiul sa-mi fac o casa asa cum si-a făcut alegătorul frustrat, intr-o zona buna, chiar si neasfaltata.
    Locuiesc la bloc. Nu mă plâng. Imi place. Și cred că ai dreptate. Primăria trebuie sa se ocupe si de celelalte nevoi ale oamenilor.
    Bugetul primăriei nu este nelimitat. Nevoile sunt multe. Iar echipa domnului Crețu trebuie felicitată..! Dacă nu erau buni strategi și administratori, nu erau votați din nou.
    Jos pălăria pentru deszăpezire !

  • Sunt pensionar.
    Când am fost inundat, am cerut ajutor de la DSP și am primit …
    Când am fost înzăpezit, m-au deszăpezit …
    Mulțumesc !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS