Social

Viitorul sună bine în podgoriile de la Lechința. ”Succes garantat!” (FOTO)

Săptămâna în care Asociația ”Produs în Bistrița-Năsăud” și Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud au sărbătorit Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, 10 octombrie, sub motto-ul “Aleg sănătos, aleg ”Produs în Bistrița-Năsăud!”, s-a încheiat în podgoria Vie-Vin din Lechința, unde a fost marcat finalul campaniei de recoltare a strugurilor și au fost prezentate produse tradiționale ale zonei.

”Prezentul viticol al Lechinței arată bine. Aici sunt plantate zeci de hectare pe reconversie, un succes la noi în Lechința, avem circa 200 de hectare de plantație de viță de vie, realizate prin reconversie. Avem podgoriile Vie-Vin, dar și ale celor de la Batoș, care îmbuteliază vinul Liliac. Aici suntem la Vermeș, pe plantația domnului Adrian Botiș, sunt vii foarte bine îngrijite, chiar dacă anul a fost unul cu intemperii și via a fost afectată într-o oarecare măsură de fenomenele meteo din iunie. Succesul este garantat, se lucrează și la construcția cramei. Deja încep să îmbutelieze, vine o unitate mobilă din Austria, o linie mobilă pe un tir care face îmbutelierea, ei răspunzând de păstrarea vinului. Maximum istoric pe care Lechința l-a avut a fost de peste 600 de hectare de vie, acum suntem undeva la 33% față de perioada de dinainte de 1989, când IAS deținea vie pe toată raza comunei. Aici am crecut, aici am copilărit, mergeam la vie la legat, la rupt, la cules în practică și nu numai și așa cum a evoluat viața noastră a avansat și tehnologia, se lucrează mult mai ușor, cu alte utilaje, cu alte substanțe. Prepararea vinului se face dupa alte tehnologii, nu se mai face fermentarea cu drojdiile sălbatice din struguri care sunt în mustul pe care îl știe toată lumea, se face prin deburbare, practic scot pulpa de strugure din must și lucrează cu drojdie selecționată, procesul de fermentare este atent monitorizat, temperaturile sunt atent controlate, la fel și vinul, doar cel învechit se pune în baricul de stejar. Ce vreau să spun este că față de perioada de dinainte de 1989 calitatea vinului este mult mai bună. Cel mai scump vin din România este produs de cei de la Liliac, celebrul Titan, un vin roșu. Vinurile de Lechința sunt de o calitate extraordinară, au fost premiate”, a declarat primarul comunei Lechința, Romeo Florian.

În ceea ce privește forța de muncă, după estimările Primăriei este la muncă în străinătate circa 25% din populația comunei. ”La vie se lucrează cu foarte mulți oameni din comuna Matei, maghiarii fiind un pic mai stabili decât românii, pleacă o lună-două după care se întorc acasă”.

El speră ca și ”reconversia în pomicultură să aibă același succes în Lechința, în trecut zonă pomicolă la fel de renumită ca și cea viticolă”. ”L-am rugat pe ministrul Agriculturii ca banii să nu fie dați numai pe categoria livadă, ci dacă oamenii vor să planteze pe arabil sau fânețe să o poată face. Ministrul a fost receptiv”.

Adrian Botiş, proprietarul a peste 50 de hectare de viță de vie și cramei Vie-Vin din Lechița, spune că producția de anul acesta este la 80% față de cea din 2016, din cauza înghețului din primăvară și a gheții care a afectat vița de vie în vară: ”Sunt mulțumit că avem cantitatea aceasta de struguguri, puteam să nu avem deloc. Din punct de vedere calitativ, eu zic că este puțin mai bine față de anul trecut, am reușit să ducem strugurii la o calitate mult mai bună, la ora actuală avem 220 de grame de zahăr la Pinot Noir, nu ne grăbim cu culesul. Preferăm să avem un zahăr de 230-240 ca să ajungem la un vin de calitate, cu un alcool peste 13. Producția este de aproximativ 8-10 tone la hectar, dacă Dumnezeu ne ajută și facem 80.000-100.000 de litri de vin suntem mulțumiți. Ca soiuri, avem vechiul Neuburger cu prima producție în 2016, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Fetească Albă, Fetească Regală, Chardonnay, Riesling de Rhin, Merlot. Este foarte greu să găsești forță de muncă, școlarizăm tractoriști, apoi pleacă, școlarizăm din nou și tot așa. Am o echipă formată din 20-30 de oameni, cei mai mulți din comuna Matei”.

4 comentarii

  • a avansat mult tehnologia si noi toate zilele sunt la munca .
    mai platiti oameni si cu 60 lei pe zi aici nu am avansat.
    patronu roman vrea sa faca profit in 2 ani ca neamtu in 10 ani

    • Doar la bani vă stă capul. M-am săturat ca la fiecare subiect să vorbim de salarii, pensii, de cât se câstigă in România si de cât se câstigă in alte țări. La cules de struguri (muncă necalificată) nu ai cum să câstigi mai mult de 1450 lei pe lună (salariul minim brut pe economie).
      Hai să vorbim de impactul asupra mediului. Dacă plantăm vie pe terenul arabil din comună pe toate dealurile, fânețele, şi le mai şi stropim cu erbicide, fungicide, pesticide, unde o să mai trăiască iepurii de câmp, fluturii, albinele, buburuzele, cosaşii, ciocârliile, mierlele, licuricii, furnicile, greierii?
      Fără insecte nu se produce polenizarea plantelor. Păsările nu mai au cu ce să işi hrănească puii. Dacă dispar iepurii de câmp, ce mai mănâncă lupii, vulpile? Dacă dispar păsările, ce mai mănâncă râşii, nevăstuicile şi pisicile sălbatice.
      Din păcate aceste lucruri nu interesează pe nimeni. Ecologistii nu au trecut pragul de intrare in Parlament. Trist.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS