Timp de gândire

Vile pustii versus căsuţe de lut sau paie

Faceţi un experiment! Mergeţi seara, prin oraş, pe străzile cu vile şi număraţi-le pe cele iluminate. Veţi avea o surpriză: vi se vor părea goale şi nelocuite. Dacă veţi privi cu mai multă atenţie poate că, undeva, în spate, o luminiţă va licări, dovadă că palatul sinstru are locuitori, dar care împart aceeaşi cameră din fundul curţii. Experimentul merită repetat mai multe zile la rând ca să vă convingeţi că nu vorbim de întâmplăre, ci de un fenomen.

Când trec pe lângă aceste case, mă cuprinde un sentiment de milă. Pe de-o parte pentru că mulţi dintre cei care le-au ridicat şi-au aservit vieţile băncilor. Tot ce câştigă trebuie să dea înapoi cu vârf şi îndesat celor care i-au împrumutat cu bani. Apoi mă gândesc la valoarea facturilor pentru un biet apartament şi încerc să-mi imaginez cam cât au oamenii aceştia de plătit la gaz, curent, apă. Probabil că nu mult, veţi, spune, din moment ce stau cu toţii într-o singură cameră, iar pe restul nici măcar nu le încălzesc. Atunci pentru ce le-au făcut? Pentru eventualitatea că, într-o bună zi, va veni cineva în vizită sau vor face o petrecere? Nu există pensiuni, nu sunt hoteluri? E mult mai ieftin să-ţi cazezi prietenii în oraş câteva zile decât să plăteşti rate la bancă şi facturi toată viaţa. Una peste alta, nu aş putea locui într-o asemenea casă. Cred că m-aş baricada într-o cameră, de groaza ei. Mi-ar crea un profund sentiment de anxietate să străbat un hol lung şi pustiu, camere goale, întunecate, cred că aş face un atac de cord dacă s-ar lua curentul şi m-aş trezi într-o hală pustie, fie ea umplută cu tot soiul de obiecte.

Zilele trecute am fost la întrunirea cu promotorii caselor ecologice care s-a ţinut la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”. Chit că discuţiile au durat peste patru ore, am stat până la capăt fiindcă mi s-a părut absolut fascinant tot ce s-a spus acolo, multe informaţii la care nu avem acces din diverse motive, cum ar fi acela că există multe interese pe piaţa construcţiilor. Firmele care promit „construcţii la cheie” făcute în timp record sunt interesate să ne vândă tot soiul de materiale dubioase, obţinute prin proceduri poluante, din cauza cărora nu putem respira apoi în propria casă, facem alergii, avem gâtul uscat sau pur şi simplu nu ne putem odihni noaptea. Dovadă că aşa stau lucrurile este odihna de care se bucură oamenii când stau într-o casă de pământ care iarna păstrează căldura, iar vara răcoarea. Mulţi dintre noi ne aducem aminte de sentimentul de bine cu care am plecat din casele bunicilor pe care nu-l mai regăsim, din păcate, nicăieri altundeva. L-am asociat cu o perioadă fericită a vieţii, copilăria, fără să ne gândim că poate, la fel de mult a contat şi casa în sine, argila de pe pereţi sau grinzile de lemn, toate daruri ale naturii pe care omul le-a combinat în mod natural ca să-şi ridice adăpost, nu vilă, nici palat.

„Dacă vă faceţi casa lângă pădure, alegeţi lemnul, dacă e pe pământ, lutul sau baloţii de paie, optaţi pentru acoperişul verde ca să-i redaţi pământului ceea ce i-aţi luat construind pe el, nu faceţi o casă mai mare decât aveţi nevoie. Casele sunt pentru dormit şi adăpostit de frig, în rest, suntem făcuţi să trăim afară, să ne mişcăm, să avem activitate”. Nu vi se par logice toate aceste îndemnuri? Mie, da. Mi se par oribile toate construcţiile betonate sau din sticlă. De ce să stai la casă şi să nu ai o curte sau o grădină în care să cultivi legume, să ai flori, animale? Mi se pare un nonsens. Pe strada pe care locuiesc e o astfel de casă aparent frumoasă, dar toată curtea e betonată, zidurile seamănă cu cele ale unei închisori, nu e pic de iarbă. Şi, da, aţi ghicit: e pustie! Până la urmă, mi se pare imposibil să trăieşti în atât de mult beton.  

Am mai aflat multe lucruri interesante şi despre izolarea unei locuinţe. În România se foloseşte, din câte am înţeles polistirenul, dar care nu lasă pereţii să respire deloc. Un bloc astfel izolat, din Târgu Mureş, a ars ca o torţă până la etajul zece fiindcă între polistiren şi zid s-a lăsat un spaţiu, aerul fiind cel care, de fapt, izolează clădirea. Acel spaţiu s-a comportat ca un horn. Flăcările au urcat cu viteză şi praful s-a ales de casele oamenilor. Noi folosim aşadar polistiren în condiţiile în care cânepa sau lâna sunt izolatori naturali. Din păcate, România, obsedată de povestea cannabis-ului care oricum se obţine, interzice cutivarea cânepei, iar lâna e aruncată de ciobani fiindcă nu mai există nicăieri în ţara noastră o instalaţie performantă de spălat şi prelucrat. Ca urmare, izolaţiile din lână sunt importate din Germania şi costă foarte mult. Trist şi revoltător în acelaşi timp. În cazul în care vă temeţi de foc, aflaţi că lâna arde foarte greu, iar cânepa se perpeleşte. Aşadar niciun pericol.

O casă ecologică nu înseamnă nici întoracerea la condiţia omului de peşteră, nici la dormitoarele lui Tarzan din junglă. Însemnă să foloseşti cât mai multe materiale nepoluante. Înţeleg că 50% din casă dacă e făcută cu materiale bune, confortul omului creşte, facturile scad, viaţa i se schimbă. Sigur vă gândiţi cum ar putea arăta baia sau bucătăria unei case făcută din baloţi de paie. Aflaţi că există o rocă ce seamănă întru totul cu faianţa şi gresia şi care – ce să vezi?- poate fi modelată, aşa încât baia sau bucătăria pot fi unice, personalizate.

Una peste alta, dacă vă uitaţi aici, veţi găsi nişte căsuţe din baloţi de paie cum nici nu vă puteţi imagina că există. Dacă alţii au putut să le facă singuri, cu mâinile lor, oare noi de ce nu putem şi alegem în schimb să fim sclavii băncilor şi ai furnizorilor de utilităţi, boala în locul sănătăţii, singurătatea în locul comunităţii?

Cristiana Sabău

7 comentarii

  • Imi doresc de mult linistea dintr-o casuta de lut…este foarte trist , mentalitatea unor oameni ajunsi la saturatie, ajunsi in stadiul in care nu mai stiu ce sa faca cu banii, este tot mai des intalnita. Pacat, isi fac vile sa ce ??? sa fie mai presus ca vecinul, nu ??? isi pun singuri povara in spate cu banci si imprumuturi interminabile…de fapt asta le e pedeapsa de la Dumnezeu…foarte bun articolul, dar oare cati recunosc ???

    • Iulia, faci ce-ți dictează inima…nu trebuie să te iei după alții! Nu contează câți recunosc..cu toate că totuși, contează….

    • …in nici un caz…nu am cum…pentru mine , simplitatea e cea mai mare valoare a omului, iubesc viata mai presus de orice, pentru mine partea materiala este nula, nu imi doresc decat sanatate si painea cea de toate zilele copilasilor mei, intelegere si pace in suflet….imi e mila mai degraba de acesti impovarati…:)

  • Lipsa spațiilor de locuit este încă evidentă la noi, deși așa cum bine a-ți observat sunt case parțial locuite. Eu aș propune un impozit pe locuință invers proporțional cu gradul de ocupare a locuinței. Este total neproductiv să ți o casă goală și să impozitezi progresiv proprietari cu mai multe case astfel se descurajează investițiile în spațiu locuibil. Exemplu un spațiu cu grad de ocupare o persoană la 200 m pătrați impozitată de patru ori mai mult decât o locuință de aceiași suprafață este locuită de patru persoane.

  • Articolul este foarte bun si va felicit pentru el. Febra caselor supradimensionate, e mai de prin anii 60-70 de cand, din cauza comunismului se blocase posibilitatea de acumulare ,de exteriorizare a E-ului personal al unora care simt aceasta nevoie datorita structurii lor genetice. Mai pe sleau spus, nevoia de-a fi fudul, de-a fi macar cu trei degete mai sus vazut de semenii tai in nisa sociala pe care o ocupi.Face si asta parte din structura umana.Inainte de 1990 aveam multi ingrijitori de vite -(mai ales din Rebrisoara)- la fostul IAS , care mancau numai paine cu lapte de la vacile IAS-ului, In blocul de la IAS unde locuiau n-aveau decat patul si soba, n-aveau nici macar dulap de-si timeau hainele pe niste pari asezati desupra patului, castigau foarte bine pe acele vremuri -(chiar si 7-8 mii de lei)-salariu egal cu-al directorului de IAS, iar ei investeau tot banutzul in ” CASI CU DOUA RANDURI” -adica cu etaj -, construite in Rebrisoara .Nu conta pt ei functionalitatea acelor cladiri, nu conta daca aveau ori nu baie ori canalizare, conta sa arate CAT MAI IMPUNATOR pe dinafara. Apoi peste aceasta mentalitate „de cicicar cu trei clase”, au venit vremurile de dupa 90, cand copii de-ai acelora, prima generatie trecuta de la opinca la bocanc ori pantof, avand in zestrea genetica avaritia si descurcareala fara nici un scrupul moral au acumulat averi considerabile . Si astia investesc banii tot in viloace -(care acum sunt cu sali de baie care de care mai luxoase si mai faiantzate)-, si-n gipane -(care de care mai cu tractiune 4x 4 si mai cu servo-directie. Tot numai ca sa fie cu trei degete mai sus decat semenii lor. La polul opus, in Austria, Germania, Frantza ,in mediul rural pe care-l cunosc aceasta imbecilitate umana se manifesta altfel. Acolo FALA o reprezinta numarul de diplome castigate pentru VITELE DE CALITATE pe la expozitiile zootehnice, ori numarul de diplome castigate pentru fructele ori vinurile de inalta calitate pe la concursurile de profil. De prin anii 60-70 incoace in Austria, Elvetia, Germania, Frantza , casa familiala se construieste cu 3-4 camere si eventual podul mansardat, deci cat e nevoie DECENT pt o familie, dar GRAJDUL se construieste pt. 80-100 ori chiar peste 100 de vite. La noi in Rebrisoara si celelalte sate grajdul e pentru 2-3 vite ,dar casa are demisol cu 4-5 incaperi+ parter cu 4-5 incaperi + etaj+eventual podul mansardat. M-au intrebat austriecii care ne-au vizitat cum cred eu ca s-ar putea schimba aceasta mentalitate. Le-am raspuns -IN GLUMA- ca numai daca mai anexeaza ei inca odata Transilvania si ne aduc dascali+ politisti+ judecatori + cadre tehnice+ Know-how de la ei, si daca-i BAT pe copii inca de la gradinitza ca sa-i educe in spiritul lor. Si tot vor trebui cam doua generatii ca sa ne educe. Bucovina a tinut mult timp direct de coroana austriaca iar diferentza intre Bucovina si Moldova se cunoaste si acum dupa 70 de ani de comunism + post-comunism.Cine nu ma crede sa fie atent la filmele romanesti despre Ciprian Porumbescu, la romanele si ecranizarile despre plecarea si intoarcerea vlasinilor, la nuvela numita ” Ultimii Sasi din Sieutz” a domnului Marcu Albin, la scrierile lui Ion Slavici, etc, si va intelege de unde vin in timp aceste DIFERENTZE CULTURALE. Celor care cunosc limba germana le pot sugera si alte publicatii care sa-i ajute sa inteleaga ceea ce vad. Numai intelegand ceea ce vedem, putem fiecare dintre noi sa ne aducem aportul la schimbarea inspre bine a societatii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS