Actualitate

Vinerea Patimilor, zi de post negru

În Sfânta şi Marea Vineri, numită în popor şi Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, mulţi credincioşi ţin post negru. În această zi se prăznuiesc înfricoşătoarele Patimi ale Domnului.

Conform tradiţiei, mulţi oameni nu consumă niciun fel de mâncare şi nu beau apă până după Denia Prohodului.

Postul negru nu este numai un gest de înfrânare, ci trebuie să fie şi un prilej de cercetare duhovnicească.

În amintirea patimilor Mântuitorului, zilele de vineri din cursul întregului an bisericesc sunt zile de post, alături de zilele de miercuri.

Conform Sinaxarului în Sfânta şi Marea Vineri se prăznuiesc sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste faţă, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oţetul, piroanele, suliţa şi înainte de toate Crucea şi moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El.

În Sfânta şi Marea Vineri, în Biserica Ortodoxă se săvârşesc Ceasurile Împărăteşti în cadrul cărora se citesc textele evanghelice legate de patimile Domnului nostru Iisus Hristos. Aceste ceasuri se numesc împărăteşti deoarece în Bizanţ participa şi împăratul la această rânduială. Ele au fost alcătuite de Sfântul Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei.

Sfânta şi Marea Vineri, este ultima zi aliturgică a Postului Mare. Biserica a rânduit astfel deoarece săvârşirea Sfintei Liturghii este un prilej de bucurie, iar această zi, a morţii Mântuitorului, trebuie să fie una de întristare şi nevoinţă. Vinerea Mare este ziua crucială pentru întreaga omenire, zi în care ni se aminteşte de moartea Mântuitorului Hristos pe Cruce şi de aşezarea Lui în mormânt.

În Vinerea Mare, credincioşii trec pe sub Sfântul Epitaf care reprezintă trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului. Sfântul Epitaf este o pânză de in sau de mătase, pe care se afla imprimată, brodată sau zugrăvită Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii. În cadrul acestei slujbe, preoţii şi credincioşii vor purta în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului Nostru Iisus Hristos, după care este dus în Sfântul Altar, fiind aşezat pe Sfânta Masă unde rămâne în toată perioada pascală până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului când va fi aşezat la locul său în biserică.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS