(FOTO) Vechii prieteni degustă doar vinuri de calitate. Acesta pare să fi fost deviza celor care au trecut, marţi, pragul Restaurantului Old Friends din Bistriţa, local ce a găzduit o expoziţie de vinuri premium aduse în oraş de zece crame din România şi una din Bistriţa-Năsăud.
„Au venit toate cramele invitate, zece din ţară şi una din Bistriţa-Năsăud. Avem 56 de etichete din care 20 albe, 25 de vinuri roşii şi 11 vinuri rose. Sunt crame premium şi cu vinuri premium. Sunt foarte bucuros că au venit toţi cei care au promis şi, mai ales, că au adus vinuri foarte bune. Toate vinurile sunt excepţionale, dar mai ales Crama 1000 de Chipuri a adus nişte vinuri produse de o echipă care vrea să facă produse speciale şi diferite faţă de ce se consumă în momentul de faţă. Ei caută gusturi ascunse la vin, de exemplu de ciocolată neagră, şi vor să facă o linie de vunuri paralelă la cea care se produce acum în România. A venit şi lumea, şi oficialităţile, mă bucur că un eveniment organizat doar de noi s-a bucurat de succes”, a declarat managerul Restaurantului Old Friends, Mircea Puşcaş, pentru Timp Online.
Printre cramele prezente s-a numărat şi cea de la Dealul Negru din Bistriţa-Năsăud, recent intrată pe piaţ. Gheorghe Başa, director de vânzări, a declarat pentru Timp Online că investori locali au decis să readucă la viaţă zona viticolă Budacu de Jos- Cetate-Jelna-Satu Nou.
„Având o zonă bună, cu un sol acid, am reuşit să plantăm 26 de hectare de vie cu patru soiuri, Riesling, Savignon Blanc, Fetească Regală, Pinot Noir. Nu a fost simplu să ne autorizăm, dar, având un proiect european din 2010, au venit hârtiile mai repede. Vinul pe care l-am adus astăzi este prima producţie, cea din 2015. Este vorba de vinuri demiseci şi seci. Fiind primul an, producţia a fost mai slşabă, pe doar şase hectare. Începând din 2016-2017, vom ieşi cu toată producţia. Suntem chiar la prima degustare. Doar de două săptămâni am ambalat, iar lumea ne laudă, zice că avem un vin corect, bun. Vinul îl comercializăm deocamdată în restaurante şi baruri, gama HoReCa, şi vindem în magazinele specializate din Bistriţa. Având o producţie mai mică, am zis că nu ne extindem pe toată ţara. Eu aş descrie vinul pe acre îl producem ca fiind unul foarte bun, de calitate”, a spus Başa.
Numeroase personalităţi locale, printre care şi directorul sucursalei Bistriţa a Electrica Distribuţie Transilvania, Alexandru Roman, au trecut pragul Resturantului Old Friends ca să deguste vinurile premium.
„De vreo 5-6 ani am început să văd vinul cu alţi ochi, în sensul de cultură şi civilizaţie. Dacă vrei să te duci pe urma lui, chiar vezi lucruri interesante, apropo de istorie, de modul în care au fost produse. Bine ar fi ca evenimente de felul acdesta, cum face prietenul MIrcea Puşcaş, să fie cât de multe în aşa fel încât să-şi aleagă fiecare vinul favorit, iar un păhărel de vin roşu, consumat cu cumpătare, după masă, o spun chiar şi medicii, că e un lucru bun. Cumpătarea e problema. Ştiam multe dintre vinurile care sunt aici, toate sunt deosebite. Dacă am avea şi un marketing pe măsură, cred că am putea sta cu multe dintre vinurile noastre cu demnitate în Uniunea Europeană”, a spus Roman.
Expoziţia de vinuri se va încheia la ora 18.00, iar de la 19.00 va fi o cină festivă în care reprezentanţii cramelor vor oferi vinurile, iar bucătarii Old Friends vor pregăti meniuri care să se potrivească fiecărui sortiment.
Ma suprinde ca au lipsit mai mari judetului !!!!E bine totusi ca a fost prezent domnul Roman!!Sa le fie de bine tuturor care au mancat si au baut !!Iar eu ma uit cu jind la multimea de sticle !Si inchit in sec !!!!
gresala-inghit nu inchit!!!!!
Alo! Politia… Cretu iara a tras la masea si a mers cu masina acasa. A se vdea pe camerele de supraveghere.
felicitari d-le Mircea si la mai multe!!!! La fel si tie Cioby..