Social

Vreți să mâncați mure pe săturate? La Dobricel aveți această ocazie într-o singură zi din săptămână

Dulci şi suculente, murele sunt mai mult decât gustoase, fiind unele dintre cele mai bogate fructe în substanţe antioxidante. Le poţi adăuga zilnic în dietă, fie în fulgii de ovăz la micul dejun, iaurt sau poţi servi murele la gustări. Mai mulți fermieri din județ au început să cultive o mure, iar zilele acestea își strâng recolta.  La Dobricel, cinetrece pragul fermei poate mânca pe săturate.

Mure ambalată în lădițe de 5 kg la prețul de 5 lei/kg vând și cultivatorii din Bozieș. Ei vin cu marfă proaspătă la Bistrița și Beclean, dar cine vrea să culeagă poate merge direct la Bozieș.

O cană de mure proaspete conţine doar 60 de calorii şi oferă 30,2mg de vitamina C. De asemenea, o cană de mure conţine 7,6g de fibre dietetice. Vitamina C ajută la producerea de colagen, menţine pielea tânără, cartilagiile, tendoanele şi ligamentele sănătoase.

Murele conţin unele dintre cele mai înalte niveluri de antioxidanţi dintre toate fructele. Fructele conţin cantităţi foarte mari de antocieni, un antioxidant fitochimic foarte puternic, de culoare închisă, care oferă murelor nuanţa negru-violet specifică. Pigmentul din mure ajută la reducerea riscului de boli de inimă şi anumite tipuri de cancer.

Antocienii din mure combat efectul degradant al radicalilor liberi ce se formează în organism ori provin din mediul extern. Murele ajută la digestie şi scăderea nivelului colesterolului în sânge. Fibrele şi vitamina A din mure ajută la menţinerea sănătoasă a mucoasei tractului digestiv. O ceaşcă de mure, de 240 de ml, oferă 308 UI de vitamina A ori 13% din necesarul zilnic de vitamina A pentru un adult.

Murele conţin doze mari de vitamina C, K şi mangan, extrem de benefice pentru oase. Pigmentul violet intens al murelor oferă beneficii împotriva cancerului. Antocienii antioxidanţi luptă împotriva mutaţiilor genetice şi a leziunilor tisulare produse de cancer, încetinesc creşterea tumorală, arată mai multe studii de laborator. Un studiu publicat în revista Phytotherapy Research sugerează că murele contribuie la prevenirea cancerului de piele.

Murele conţin substanţe antioxidante ce elimină efectul stresului la nivelul celulelor organismului. În plus, murele conţion cantităţi bune de acid folic, un tip de vitamină B ce oferă suport pentru sistemul imunitar, ajută organismul să tolereze stresul și intensifică descompunerea carbohidraților pentru producerea de energie. Folaţii sunt de asemenea importanţi pentru funcţionarea creierului şi sinteza ADN-ului în corp, mai ales în timpul diviziunii celulare rapide din sarcină.

Murele conţin cantităţi mari de nutrienţi, fibre, sunt sărace în calorii, conţin mult kaliu, ce elimină retenţia de apă din organism, intensificând diureza, murele fiind deosebit de importante în orice strategie de pierdere în greutate. În dieta de slăbire pot fi consumate 1-1,5 ceşti de mure pe zi. Acizii naturali prezenţi în mure inhibă şi echilibrează apetitul.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS