Actualitate

Acoperișurile blocurilor vechi, un pericol. Ce va face Primăria Bistrița

După vijelia de săptămâna trecută, locatarii blocurilor din zona Independenței Nord au început să își repare acoperișurile afectate de vânt. Primăria Bistrița vrea însă intervenții cu firme specializate și cu acte. Altfel, oamenii riscă amenzi.

”În timpul vijeliei de săptămâna trecută, în municipiul Bistrița au fost 26 de acoperișuri afectate. Integral au fost smulse de vânt trei: pe str. Avram Iancu, Ștefan cel Mare și pe Lalelelor. Din celelalte, mai mult s-a desprins învelitoarea de tablă. Din păcate, situația acoperișurilor realizate fără autorizație în municipiu reprezintă o problemă. Vă spun sincer, mă mir că au fost numai trei afectate în felul acesta fiindcă puteau fi mult mai multe. Situația lor este jalnică. În urma codului portocaliu care a produs atâtea probleme, am decis cu domnul primar să facem o inventariere prin Serviciul pentru Situații de Urgență, să notificăm proprietarii să intre rapid în legalitate, să autorizeze șarpantele respective”, a declarat administratorul public al orașului, Florin Găurean.

Potrivit sursei citate, și acoperișurile cu autorizație au probleme fiindcă nu s-a respectat proiectul tehnic.

”Eu am impresia că, deși proiectul tehnic prevedea anumite moduri de realizarea lor, punerea în operă a fost deficitară. În cazul celor construite cu autorizație, vom solicita un proces verbal de recepție la finalizarea lucrării, cum este normal să se încheie fiecare autorizație, în urma căruia se va verifica și punerea în operă a proiectului tehnic autorizat. Ulterior, vom veni cu notificări, cu sancțiuni permise autorității locale pentru că aceste acoperișuri reprezintă un pericol pentru toți cetățenii din municipiu. În mod sigur, asociațiile de proprietari, locatarii de pe scară trebuie să suporte aceste cheltuieli. Ei trebuie să înțeleagă că trebuie să le facă autorizat, cu firme autorizate, cu acte. Vreau să vă spun că multe dintre ele sunt făcute fără acte, așa încât proprietarii nu se pot îndrepta nici măcar împotriva constructorilor. Pagubele create de aceste șarpante căzute sau elemente de șarpantă vor fi suportate de asociațiile de locatari sau propietari”, a adăugat Florin Găurean.

Cele mai multe acoperișuri s-au făcut în anii 90, majoritatea la negru, fără proiecte și fără autorizații.

21 comentarii

  • Acoperisurile sunt o problema mare in caz de furtuna.Mai e una mai grava la blocurile vechi si anume modificarile facute tot fara autorizatii si proiecte a apartamentelor de locuit prin demolarea si spargerea zidurilor inclusiv stalpilor si grinzilor de sustinere pt a fi transformate in spatii comerciale.In cazul unui seism puternic se vor prabusi.

    29
    3
    • Aveți perfecta dreptate , ăsta va fi un pericol pe viitor cu structura de rezistenta ! Dar cine să-i verifice ?

    • Are cine…numai sa binevoiasca sa isi miste posterioarele de pe scaune.Sifuranta in constructii si politia locala departamentul siguranta in cobstructii plus inca vreo 10 inspectori din primarie.Primaria Bistrita a devenit un fel de azil pentru tot felul de pile si neamuri ,ca tot e la moda subiectul…numai ca astia sunt cocolositi cu salarii ,sporuri ,zile libere si vouchere.

      14
  • Păi ce sa facem, dacă primăria nu ne ajută??!!
    La noi când s-a izolat blocul de primărie, am propus la înlocuit și acoperișul, dar au zis ca nu este inclus în proiect.. Și atunci??
    Stăm sa ne ploaie în casă??
    Până vine primăria, mai zboară niște țigle..
    Bine ca plătim impozit o grămadă.. 🙁

    20
    12
    • Imperios necesare erau lucrările la șarpante(calitatea si durata unei construcții depinde mult de calitatea acoperisului) făcute pe proiectele de reabilitare, nu anveloparea și aceea făcută de doi bani. Lucrările de reabilitare la blocuri seamănă cu o femeie fardată cu ieftinișuguri și capul vai de el!

      16
  • Sunteți proprietari, puneți mâna și reparați, consolidați, puneți în siguranță proprietatea și nu așteptați totul de la stat, primărie, în numele unei ”grămezi de impozite” de cel mult 500 lei pe an (la primărie).
    Sunt firme specializate care execută astfel de lucrări (pe bani, desigur), aveți asociații de proprietari, puneți osul la treabă, lăsați zilele bistriței la cei ce n-au astfel de treburi.
    Iese omul din comunism, dar comunismul din om ba !

    46
    4
  • Vom afla in curand daca Primaria repara si da bani ilegal pentru podurile si acoperisurile aflate in proprietatea cetateneasca exact ca si in cazul anveloparilor cu polistiren. Invit comisia Primariei sa vada cu ochii lor cum trebuie sa arate doua din podurile facute de MESERIASI de unde nu a picat nici o jumate de tigla. Un pod la casa istorica unde m-am nascut facuta de sasi in 1911 pe 450 mp si alt pod facut de mine la casa P+M pe terenul meu cu acte si proiet de rezistentafacute facute tot de profesionisti, ingineri si proiectanti chiar din Primarie.
    Autorizatia mea blocata de Primarie din 2007. Cum o rezolvati stimabililor? Apropos stimati edili.! Cand binevoiti sa imi meliberati AUTORIZATIA platita, nu de alta dar vin vantoase mari si nu am chef sa sufar din cauza unui sistem care nu stie pe ce lume se afla? Ati auzit de intrarea in Legalitate ? Cum o aplicatia si cand? Este unicul caz pe municipiu si nu schitati un gest de dreptate.

    13
    16
  • Sarpantele sunt facute cu 20 – 25 de ani in urma cand nu se faceau proiecte si fiecare bloc si locatari faceau cum puteau. Si daca intra in legalitate si cade acoperisul care e diferenta??? Important este sa fie renovat. Acoperisurile sunt vechi si trebuie inlocuite sau date jos si izolate cu covor bituminos.

    9
    11
  • Blocurile numite pentru renovari a caror acoperisuri sunt afectate ar putea beneficia in avans de renovarea sarpantei. Dar la noi cum se practica birocratia nu se va face nimic.

    11
    2
  • Intrebari si voi Curtea de CONTURI a Romaniei daca aceste cheltuieli sunt legale ? In urma cu cativa ani Bistrita CIvica a pus tot felul de petitii pe masa acestor tovarasi insa fara raspuns. Traiasca scumpa noastra patrie !!!

    5
    3
  • Hai sa va zic un caz in acesta speta.
    Detin un apartament la ultimul etaj al unui bloc.Blocul este acoperit iar podul aferent mi-a fost vandut catre mine de locatarii blocului tocmai pentru faptul ca nici unul dintre cei de la etajele inferioare nu vroia sa repare acoperisul si nici sa contribuie cu bani, pentru ca ei nu aveau infiltratii si nu ii durea capul daca pe mine ma ploua.
    Am dorit sa repar acoperisul, sa inlocuiesc invelitoarea veche de ondulin, sa inlocuiesc grinzile, capriorii si leaturile afectate de apa si sa amenajez podul existent ca spatiu de locuit.
    Evident ca am cerut un certificat de urbanism pe care l-am primit si pe baza caruia mi s-a intocmit un proiect, avize, expertiza etc.
    Nu am primit Autorizartia de constructie desi am respectat toate cerintele si obtinut toate avizele.
    Mi s-a cerut sa modific proiectul de 3 ori iar apoi mi s-a cerut sa fac proiect pe tot blocul nu doar pe scara noastra, de parca eu as putea construi pe proprieattea altora.
    In ultimul Certificat de urbanism mi se cerea sa construiesc 2 locuri de parcare, ca vezi Doamne asa e regula, la fiecare casa cate 2 locuri de parcare. Doar ca nu aveam unde sa construiesc parcare, nu puteam construi pe spatiul verde din jurul blocului. Am zis ca sunt de acord sa inchiriez 2 locuri de parcare din parcarea publica desi eu nu am nevoie de nici un loc, pentru simplul motiv ca nu detin autoturism.
    Dar, reprezentanta primariei de la serviciul Urbanism nu a fost de acord. Proiectul pentru amenajarea podului trebuie sa contina si o parcare. Unde? In pod!

    19
    4
    • Dacă mai folosiți cuvinte obscene, chiar și în denumirea e-mailului pe care îl treceți, comentariile vor fi banate de către programul electronic de protecție.

  • Eu cred că adevărul e undeva la mijloc.
    Nu cred că ți sa cerut s-a amenajezi pe tot podul blocului, cred că sa tratezi acoperișul in proiect pe tot blocul.
    Și mi se pare normal nu poți să faci un acoperiș pe o scară, alt fel de acoperiș pe altă scară și tot așa.
    Nu dezinforma că nu-i frumos
    Și eu am cerut și am fost pus sa tratez prin proiect tot blocul iar spatiu de locuit asupra părți pe care am cumpărat o .
    Dar așa va place sa dezinformați.
    Nu m-ar mira să porți un anumit nume.

    5
    3
    • Dar tu unde ai construit parcarile aferente? Sau tie daca ai un anumit nume nu ti s-au cerut?

    • Dacă mai folosiți cuvinte obscene, chiar și în denumirea e-mailului pe care îl treceți, comentariile vor fi banate de către programul electronic de protecție.

      2
      1
    • Pentru cel cu gura cascata care zice ca adevarul e la mijloc.
      Vrei sa spui ca ai schimbat acoperisul la tot blocul care are 5 scari si nu doar la scara ta?
      Vrei sa spui ca ai obtinut acordul de la toti proprietarii din tot blocul?
      Vrei sa spui ca ai construit locuri de parcare?
      (…………)

    • Dacă mai folosiți cuvinte obscene, chiar și în denumirea e-mailului pe care îl treceți, comentariile vor fi banate de către programul electronic de protecție.

      2
      1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS