Social

Ambarcaţiunile termice de pe lacul Colibiţa nu dispar doar cu avertismente

Patru amatori de plimbări cu ambarcaţiuni termice, prinşi pe lacul Colibiţa de Sfânta Maria, au primit doar avertismente de la Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud, instituţia neavând deocamdată baza legală să îi amendeze. În timpul controlului au mai fost găsite bărci de acelaşi tip acostate la mal, dar regulamentul actual de utilizare a lacului nu le-a permis comisarilor să le confişte. Documentul va fi însă modificat.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Cristian Niculae, a declarat într-o conferinţă de presă, că zona de agrement Colibiţa e în atenţia Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud încă dea cum doi ani.

„Încă din iulie-august 2013, s-au făcut controale ca urmare a autosesizării Gărzii de Mediu cu privire la deversările de ape uzate şi depozitările necontrolate de deşeuri de la Colibiţa. Au fost verificate fosele septice şi contractele de Cristtian Niculae Garda de Mediusalubrizare. În 2014, ca urmare a formării Comisiei Colibiţa, Garda de Mediu a verificat la 28 de pensiuni cum este respectată legislaţia de mediu, dacă există contracte de salubrizare, fose septice plus dovada vidanjării lor. Au fost dispuse măsuri de corectarea neconformităţilor constate şi s-au aplicat trei sancţiuni în cuantum de 65.000 de lei. Anul acesta, în zilele de 15 şi 16 august a.c., împreună cu reprezentanţi ai SGA şi ai Jandarmeriei Române, am făcut două controale pe lac pentru a identifica persoane care folosesc ambarcaţiuni dotate cu motoare termice pentru pescuit, agrement sau sporturi nautice. În cele două zile, echipele de control au identificat patru persoane care foloseau ambarcaţiuni cu motor termic şi au fost sancţionate cu avertismente scrise. Am mai verificat şi 11 locaţii în care am găsit ambarcaţiuni acostate pe malul lacului care de asemenea erau echipate cu motoare termice. În toate acele cazuri am dispus respectarea regulamentului lacului şi interzicerea practicării pescuitului sau agrementului cu motoare termice”, a spus Cristian Niculae.

Comisarul şef a declarat că inclusiv omul de afaceri Vasile Coruţiu, proprietarul Fisherman’s Colibiţa, care îşi face multă publicitate legat de practicarea sporturilor nautice în complexul său turistic, a fost chemat la Garda de Mediu şi i s-a comunicat această măsură.

„În următoarele două săptămâni, Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud face un control referitor la ariile naturale protejate. Se ştie că lacul Colibiţa se află în Aria Naturală Protejată Sit Natura 2000 Cuşma aşa că vom controla un număr de 15 pensiuni unde vom verifica respectarea legislaţiei de mediu. Aşa cum spuneam, de trei săptămâni, împreună cu SGA facem controale. Iniţial, am dat avertismente fiindcă am considerat că mai întâi trebuie să informăm şi să prevenim – deşi se ştie că nu e voie cu motoare termice pe lacul Colibiţa – dar, pe această cale, ţin să atenţionez persoanele care vor să încalce legea că vom trece la amenzi pentru încălcarea legislaţiei de mediu privind ariile protejate, iar acestea sunt foarte mari, respectiv între 3000 şi 6000 de lei pentru persoane fizice şi între 25.000 de lei şi 50.000 de lei dacă e persoană juridică”, a spus Cristian Niculae.

Potrivit sursei citate, se mai pot da amenzi şi pentru nerespectarea regulamentului de folosire a lacului, între 10.000 şi 15.000 de lei pentru persoane fizice şi între 35.000 şi 40.000 de lei pentru persoane juridice.

„Putem aplica aşadar două amenzi, pentru nerespectarea legii ariilor protejate şi pentru nerespectarea legii apelor. Acum vrem să completăm puţin regulamentul de folosire a lacului pentru că nu am putut dispune decât respectarea regulamentului existent. În acesta nu e prevăzut că, dacă barca e acostată şi are motor termic pe ea, noi o putem confisca. În scurt timp se va face o actualizare a regulamentului şi vă garantez că, într-o lună de zile, nu va mai fi nicio barcă (având motor termic – n.r.) pe lacul Colibiţa. Vom putea sancţiona şi faptul că sunt la mal”, a spus Cristian Niculae.

La rândul lui, şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor, Toader Hăbălău, a explicat că regulamentul actualToader Habalau de utilizare a lacului Colibiţa are numai prevederi legate de gospodărirea apelor întrucât la vremea întocmirii lui nu se făcea turism. „Noi vrem să-l completăm cu Garda de Mediu cu încă două-trei file ca să fim în consens ambele instituţii. Noul regulament va fi propus de noi, merge pe la Direcţia Apelor Someş-Tisa Cluj şi ajunge apoi la Administraţia Naţională Apele Române unde va fi aprobat”, a spus el.

Subprefectul Ovidiu Frenţ, preşedintele Comisiei Colibiţa, care şi-a propus transformarea zonei în staţiune de interes local, a adăugat că, prin noul regulament de utilizare a lacului nu se vrea descurajarea turismului.

„Vrem să eliminăm factorii de poluare, dar să lăsăm posibilitatea să se facă agrement cu motoare electrice sau cu vâsle. Reglementările privind atestarea ca şi staţiune sunt foarte clare. Sursa de finanţare e cea mai importantă pentru a rezolva problemele de canal, apă, electricitate şi drumuri după care nu vor mai fi impedimente. Mai adaug o ultimă chestiune la cele trei: înţelegerea din partea tuturor proprietarilor şi utilizatorilor acestei minunate zone a faptului că trebuie să respectăm nişte reguli. Vă spun ce am constatat în ultimele zile: oricâte echipe facem şi oricât de mult stăm în zonă, nu putem acoperi 24 de ore din 24, şapte din şapte şi atunci există şi persoane care se informează între ele şi, după ce am plecat, scot barca cu motor şi se plimbă pe lac. Nu am niciun fel de reţinere în a discuta cu colegii mei despre sancţionarea acestor persoane absolut respectabile de altfel, dar care trebuie să înţeleagă că nu contează nici funcţia, nici banii când trebuie să avem grijă de mediu şi de apa care e sursa vieţii”, a spus el.

Primarul comunei Bistriţa Bârgăului Vasile Laba a spus şi el că, din păcate, că lucrurile nu s-au schimbat în privinţa turismului practicat la Colibiţa cel puţin din prisma taxelor încasate de administraţia locală.

„Toţi cei care au plătit, plătesc în continuare. Din câte ştiu eu sunt patru sau cinci locaţii care plătesc, adică Lumina Lacului, Ariniş, Fhisherman’s şi Giulia. Comisia Colibiţa care s-a format la nivel de judeţ şi în care am avut şi noi, Primăria Bistriţa Bârgăului, un reprezentant, a reuşit să-i sensibilizeze şi li s-a impus să intre în legalitate. Fiecare vrem să avem Las Vegas peste noapte, dar totul e după bani”, a spus Vasile Laba.

Deşi susţine transformarea zonei în staţiune, Vasile Laba nu a renunţat nici la proiectul microhidrocentralei, unul destul de controversat şi contestat vehement de proprietarii de pensiuni.

Sursa foto principal: Facebook

8 comentarii

  • Mult succes D-le Comisar CRISTIAN NICULAE ! Am convingerea ca va veti tine de cuvant si veti face ca lucrurile sa intre pe un fagas normal.

    • Domnul comisar crede se da cu barca pe sub podul din Cosbuc, raul Salauta. O sa mori pe limba ta, sefii , sefilor din Colibita sunt in PSD. Succese!!! Despre Habalau, lucreaza de vre-o 15 ani si a fost sef pus de PSD. Vorbe !!!

  • De apreciat ca Prefectura incearca sa iasa cu ceva pe piata. In 2003, prefectul PSD, sef al dlui Habalau a facut cea mai mare Comisie de trasformarea Colibitei in statiune. A fost doar intalniri de socializare.
    Asa o sa fie si acum. Tuna si fulgera securistii de altadata si cei actuali, vamesi, politruci, bisnitari. Oare cati bani au ajuns la stat. Poate prima etapa de verificare trebuie sa vada fiscul de unde toti sarantoci cu salarii de bugetari au vile amarate si barcute cu motor. Bravo, Cristiana . Uni angajeaza fotografi profesionisti sa- si promoveze carciuma ( camera din fata) , dar jegu si mizeria din spate te face sa nu mai treci niciodata pe acolo. Autoritatilor, aplicati legea si pentru cel bogat asa cum o aplicati pe cei saraci! Sansele Colibitei nu sa-au naruit inca. Inca mai sunt oameni cu suflet acolo.

  • Interesant.Deci câteva motoare termice poluează,dar sutele de TAF-uri care au distrus toate vietățile acvatice (și nu numai) nu sunt observabile în amonte de Colibita ,asai ??

  • ce dobitoci …toate lacurile mari din lume sunt navigabile…halal turism …tara de cacat..si nu o mai dati ca apa ajunge in casele oamenilor…apa de la robinet e MENAJERA nu POTABILA…cat de dobitos sa fii sa bei apa de la robinet :)))))

    • Da insa i n lume de ex in sua nu ai voie pe nici un lac sau apa curgatoare sa mergi cu barca pe baza de motor termic benzina gaz etc doar cu visle si electrica in unele cazuri !

  • Barcile cu motor deranjeaza urechili sensibiloase de slujbas la stat cu vila cu etaj nu-i asa? Tulbura pestii si miriadele de pescari-braconieri care cotizeaza la vilute de partid nu mai pot polua cu ace, guta, conserve, chistoace, PLUMB. Ca doar 50 leuti si casapesti tot ce prinzi in ARIA PROTEJATA.
    A, si spre stiinta: numa Autoritatea Navala Romana le poate face ceva. Garda de mediu si alte ciubucarii care inchid ochii la defrisarea masiva pot sa se culce.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS