Social

Ziua premonițiilor. Ce rol au ursul și vulpea în alungarea iernii

Luna februarie, deşi mai scurtă, este mai bogată în superstiţii şi tradiţii decât celelalte luni ale anului. În februarie au loc multe obiceiuri legate de primăvară, de începerea noului an agrar şi renaşterea naturii, dar şi legate de faptul că în luna februarie păsările călătoare se întorc, iar celelalte încep să cânte ori să-şi caute perechea.

În credința populară, ziua de 2 februarie este una a premonițiilor, ca și Ziua Cârțiței în SUA, în care se poate stabili dacă iarna se apropie de final sau va reveni cu ninsori şi îngheţ.

Se credea că, dacă astăzi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în această zi cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.

Dacă în 2 februarie este frig și râurile sunt îngheţate, ca vulpea să poată trece râul pe gheaţă, atunci anotimpul cald va veni mai repede. Altfel, dacă nu poate trece râul, va veni din nou o perioadă rece.

Luna februarie mai are două sărbători importante pentru îndrăgostiţi, repectiv Sfântul Valentin, sărbătorit pe 14 februrie, sărbătoare împrumutată din cultura americană şi Dragobetele, varianta autohtonă a acesteia. Ambele au legătură cu venirea primăverii şi găsirea perechilor.

În calendarul ortodox astăzi este sărbătoarea Întâmpinării Domnului, ziua în care credincioşii merg cu lumânări la biserică pentru binecuvântare, pe care apoi le duc acasă pentru a le proteja locuinţa în restul iernii.

Foto credit: Dorel Bâzga, Cercul de Agrobiologie

1 comentariu

  • Faina poveste si peisaj la fel, insa asta nu se comenteaza de nici un CIUMPALAC care are doar treaba cu Primarul care da zapada si transmite de pomana mesaje de a face si noi la fel.
    Unii asa zisi cetateni, ca la mine nu este cazu am o educatie si la lopata si nu trebuie sa primesc invitatii speciale.
    In tot cazul romanii sunt atat de frustrati si egoisti ca nu se mai bucura absolut deloc de povesti simple si sanatoase capului, mintii si ochilor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS