Social

Vulpea și ursul, protagoniștii zilei. Ce rol au în alungarea iernii

Luna februarie, deşi mai scurtă, este mai bogată în superstiţii şi tradiţii decât celelalte luni ale anului. În februarie au loc multe obiceiuri legate de primăvară, de începerea noului an agrar şi renaşterea naturii, dar şi legate de faptul că în luna februarie păsările călătoare se întorc, iar celelalte încep să cânte ori să-şi caute perechea.

În credința populară, ziua de 2 februarie este una a premonițiilor, ca și Ziua Cârțiței în SUA, în care se poate stabili dacă iarna se apropie de final sau va reveni cu ninsori şi îngheţ.

Se credea că, dacă astăzi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în această zi cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.

Dacă în 2 februarie este frig și râurile sunt îngheţate, ca vulpea să poată trece râul pe gheaţă, atunci anotimpul cald va veni mai repede. Altfel, dacă nu poate trece râul, va veni din nou o perioadă rece.

Luna februarie mai are două sărbători importante pentru îndrăgostiţi, repectiv Sfântul Valentin, sărbătorit pe 14 februrie, sărbătoare împrumutată din cultura americană şi Dragobetele, varianta autohtonă a acesteia. Ambele au legătură cu venirea primăverii şi găsirea perechilor.

În calendarul ortodox astăzi este sărbătoarea Întâmpinării Domnului, ziua în care credincioşii merg cu lumânări la biserică pentru binecuvântare, pe care apoi le duc acasă pentru a le proteja locuinţa în restul iernii.

Conform prognozei, cerul va fi astăzi în mare parte înnorat cu maxime de 4 grade. Mâine este posibil să ningă, iar duminică temperaturile să ajungă la plus 3 grade Celsius.

Foto credit: Natura în Munții Rodnei

2 comentarii

  • vulpea va spune sa o pupati sub coada.
    iarna continua inca o luna si in prima decata a lunii martie mai vin minusuri si zapada cat incape.

    2
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.