Actualitate

Avertizări meteo: cod galben și cod portocaliu în Bistrița-Năsăud

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un nou cod galben de val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat, valabil pentru județul Bistrița-Năsăud. Miercuri 19 iunie, joi 20 iunie și vineri 21 iunie am avut, de asemenea, cod galben.

Sâmbătă 22 iunie: cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat. Valul de căldură se va menține în Maramureș, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, dar se va extinde și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală, regiuni unde se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

Sâmbătă 22 iunie, ora 15.00 – Duminică 23 iunie, ora 06.00: cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată. În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, local în Banat și Transilvania, precum și în nord-vestul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală în general de 70…90 km/h, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.

Duminică 23 iunie: Valul de căldură se va menține, dar se va diminua ca intensitate. Local, cu o probabilitate mai mare la munte, precum și în regiunile vestice, nordice, nord-estice și în centru, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. La începutul săptămânii viitoare valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice.

În Transilvania, prognoza până în 2 iulie arată astfel: În 23 și 24 iunie temperaturile vor scădea, cu 3…4 grade minimele și cu 6…7 grade maximele. În zilele care vor urma media minimelor termice va fi aproximativ constantă, dar a maximelor va avea un ușor trend de creștere. Probabilitatea pentru perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată în intervalul 23-28 iunie.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.