Politică

Băsescu avertizează primarii: ”Să nu intre într-un joc din care ieşirea nu poate fi decât într-o celulă”

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a susţinut vineri că Guvernul vrea să mute la autorităţile locale responsabilitatea pentru ilegalităţile de la referendum, el atenţionându-i pe primari "să nu intre într-un joc din care ieşirea nu poate fi decât într-o celulă".

„Îi atenţionez din grijă pentru ei. Să nu intre într-un joc care ar putea să îi ducă într-o celulă”, a afirmat Băsescu, adăugând că Guvernul încearcă să îi pună pe primari în „situaţia de infractori, pentru că ei au comunicat listele electorale anterioare”.

Băsescu a subliniat că primarii trebuie să procedeze corect, deoarece este vorba despre falsuri în condiţiile în care listele comunicate anterior nu vor corespunde cu cele care se vor face în prezent. „Ar fi o încercare de a respinge responsabilitatea fraudării de la ei, de la Guvern, către primari, către cei pe care i-au avut în secţiile de votare. Îi pune pe primari în situaţia de infractori, pentru că ei au comunicat listele electorale anterioare. Apelul meu către administraţia locală este la corectitudine pentru că nişte băieţi deştepţi de la Palatul Victoria vor să împingă nota de plată la cei din teritoriu”, a argumentat Băsescu.

El a subliniat că parchetele au preluat integral, în urma sesizării Curţii Constituţionale, toate listele electorale, „inclusiv listele pe care s-a votat în secţiile electorale” şi că „vom constata multe sute de mii de români care nu au fost în ţară, dar figurează că au votat în satele lor”.

„Am constatat din comunicate publice că Parchetul General în urma sesizării CC adresată Guvernului s-a implicat în analiza a ceea ce s-a întâmplat la referendum. Eu sper că unul dintre motive este chiar legalitatea desfăşurării referendumului”, a spus Băsescu.

De asemenea, el a subliniat că principala sa prioritate în acest moment nu mai este  revenirea la Palatul Cotroceni, ci „constatarea eventualelor procese de fraudare a referendumului”.

Băsescu a vorbit şi despre „primari stahanovişti care au procente de peste 100% participare la vot”. „Domnul Rus, domnul Ponta, domnul Antonescu trebuie să le spună acestor primari ce au făcut, ce trebuie să facă şi ce urmează. (…) Şi eu sunt curios cum s-a putut ajunge în comune la vot de 170%”, a afirmat preşedintele suspendat

Traian Băsescu a fost întrebat vineri dacă ia în calcul demisia sa din funcţie, el răspunzând: „Din postura de suspendat, eu n-am cum demisiona”. Traian Băsescu a declarat că nu pot exista „ilegalitate mai mare şi prostie mai mare” decât scoaterea din listele electorale a cetăţenilor români plecaţi în străinătate, el precizând că deţinătorii cetăţeniei române au drepturi electorale oriunde s-ar afla.

”Pentru mine revenirea la Cotroceni nu mai este cea mai importantă miză. Pentru sănătatea democraţiei în România, este esenţial ca acest referendum să fie analizat în toate detaliile lui din punct de vedere al legalităţii. Decizia de ieri a CC a fost generată de un chestor. Suntem în cea mai penibilă situaţie în care poate fi un Guvern: organizează referendum, dă cifra, se termină şi când vede că n-a ieşit cum trebuie îl contestă. Situaţia, unică în UE, descalifică Guvernul României. Nu vom scăpa de efecte neplăcute. Guvernul, în urma loviturii de stat, a organizat un referendum. La AEC, MAI, singurul autorizat să transmită listele electorale, a precizat numărul de 18,3 milioane de locuitori. Toate poveştile cu CNAS, INS, evidenţa altor Case sunt diversiuni, pentru că singura autoritate recunoscută de lege putând să comunice cifrele electorale este MAI. Au anunţat că vor face un soi de recensământ. Ce se fac cu cei plecaţi în vacanţă? Ei trebuie să înţeleagă un lucru: pe zi ce trece afundă România tot mai tare în decredibilizare. ”, a spus el.

Sursa: Mediafax

Foto: presidency.ro

5 comentarii

  • Se pare ca d-l Basescu se situeaza undeva pe langa lege.

    Art.8 din Legea nr. 68/1992
    (1) Listele electorale permanente se intocmesc pe localitati si cuprind pe toti cetatenii cu drept de vot care domiciliaza in localitatea pentru care ele au fost intocmite. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot fi inscrisi , la cererea lor, in listele electorale permanente ale localitatii in care s-au nascut sau in care au avut ultimul domiciliu in tara. Cererea se depune la misiunea diplomatica a Romaniei din statul in care domiciliaza sau direct la consiliul local.

  • Faceţi confuzie între „domiciliu” şi „reşedinţă”. Juma dintre ardelenii noştri sunt rezidenţi în străinătate, dar domiciliul îl au în România. Diferenţa dintre cele două noţiuni nu este dată de stilul exegetic al recenzorului „Vasile”, ci de bunul plac al declaraţiei subiectului. Cu alte cuvinte, pot sta opt luni pe Coasta de Azur, unde am reşedinţa, şi patru luni în Poplacu de Pădure, unde am domiciliul. EU îmi declar domiciliul unde vreau eu, nu are nimeni dreptul să spună unde este domiciliul meu. Orice altă interpretare întră în contradicţie cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 ( vezi şi legea 252/2007).

    • Domiciliul e ala inscris in actul de identitate valabil, restul sunt resedinte

    • Si domnul Basescu si domnul Ponta si domnul Antonescu, un pas in spate, dar repede ca ne-am pierdut rabdarea!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS