Actualitate

Bătălie pentru posturile de asistenți medicali de la spital. Proba scrisă, la un restaurant

(FOTO) Salariile care au ajuns la 12.000 de lei brut pentru un asistent medical angajat la stat au atras 158 de candidați pentru 24 de posturi scoase la concurs de Spitalul Județean de Urgență Bistrița pentru o durată determinată de șase luni.

Absolvenții de școli postliceale, cu sau fără diplomă de bacalaureat, susțin un examen mai greu ca până acum cu speranța că vor avea un loc de muncă sigur și bine plătit. Dintre ei, 33 nu au reușit să treacă de proba eliminatorie de utilizare a computerului. Restul de 125 au venit însă joi dimineața la Restaurantul Giulia unde s-a susținut proba scrisă.

Cei mai mulți dintre candidați sunt tineri, absolvenți de școli postliceale, nu au prea multă experiență, dar își doresc să lucreze la stat pentru salarii mari și siguranța locului de muncă.

Andrei Telcian: ”E mare concurență, dar îmi încerc și eu abilitățile. Am terminat anul trecut, dar nu am lucrat niciodată în sistem. Sunt bine plătite aceste joburi, dar și responsabilitatea e mare. M-am pregătit, dar tot am emoții. Cred că e uman”.

Sorin Mărcuș: ”Lucrez în alt domeniu, dar vreau să mă angajez ca asistent medical ca să ajut oamenii. Locurile de muncă la stat sunt stabile și poți fi sigur că, la final, la pensie, vei avea ceva. În mediul privat nu știi niciodată ce șiretlicuri fac șefii. Pe de altă parte, când ocupi o funcție la stat trebuie să ai studiile complete. Nu e corect să vină cei fără diplomă de bacalaureat să concureze cu noi cei care am absolvit un liceu și am învățat să obținem diploma de bacalaureat. Am emoții, dar sper să trec cu bine”.

Alexandra: ”Am emoții fiindcă suntem foarte mulți. Am terminat postlicealul sanitar la stat în urmă cu ceva timp. Consider că a avut un impact asupra mea și m-am hotărât în cele din urmă să particip la concurs. Îmi doresc să lucrez la spital și aș accepta să merg în orice secție”.

Potrivit Gabrielei Remeș, director de îngrijiri la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, inițial s-au înscris 158 de candidați pentru cele 24 de posturi scoase la concurs, dar după proba de utilizare a computerului au rămas 125 în cursă. Posturile sunt pe durată determinată de 6 luni, dar cei care le vor ocupa au șansa să rămână și mai departe să lucreze.

Președintele filialei Bistrița-Năsăud a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Cristina Mușină, a declarat pentru Timp Online că numărul mare de candidați pe cele 24 de posuri scoase la concurs denotă faptul că meseria a devenit una foarte atractivă.

”A contat foarte mult majorarea salariilor. Pe de altă parte e un număr foarte mare de absolvenți ținând cont că avem trei școli postliceale de profil în județ. De la examenul de absolvire nu a mai fost organizat alt concurs de ocupare de posturi. Nu sunt doar absolvenți, sunt foarte mulți colegi care doresc să-și schimbe locul de muncă, sunt unii care vin din privat, sunt colegi care doresc să se întoarcă din străinătate în țară. Nu e chiar fenomen de masă, dar se întâmplă și lucrul acesta”, a spus Cristina Mușină.

Faptul că unii absolvenți de școli postliceale sanitare nu au diplomă de bacalaureat nemulțumește Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, care a sesizat autoritățile în legătură cu această problemă, cerând să fie schimbată legislația.

”Nu este firesc să se permită accesul unor absolvenți fără diplomă de bacalaureat. Este o profesie aparte, cu foarte mare responsabilitate și ar trebui să fie obligatorie diploma de bacalaureat și noi insistăm pe lucrul acesta”, a spus Cristina Mușină.

Împreună cu managementul spitalului, OAMGMAMR Bistrița-Năsăud a pus la cale de data aceasta un concurs pentru ocuparea posturilor vacante mai complex, cu mai multe probe, așa încât să fie verificate atât cunoștințele teoretice, cât și abilitățile practice și profilul psihologic al candidaților.

18 comentarii

  • Bai frate, cum sa va spun….Din experienta avută cu copilul in Spitalul judeatean( nu doresc nimanui, inteleg multi care au avut odraslele dragi internate), ma duce gândul la două variante
    – asistente vechi , pregătite dar arogante si insensibile( multumesc celor mai tinere)
    – asistente fără bac , fără prea multă experiență dar atente , sensibile la problemele micuților
    Off , daca am putea crea un hibrid…

  • D-na Sabau… La ce spital are un asistent medical salariul acesta? Sunteți sigura de ce scrieti? Intai informați-vă corect si apoi scrieti articole de genul asta.

  • Oferta este tentantă, mai ales din punct de vedere financiar, drept urmare concurenții pentru cele 24 de posturi, se înghesuie cu duiumul, însă ciurul, dacă funcționează corect, alege tărâța din făina obținută și oferită spre vânzare, încât să intre pe locurile de muncă, cele mai bine pregătite cadre în devenire, dar există încă un ciur mai des, și anume după șase luni când se termină limita perioadei de angajare prevăzută în contract, adică perioada determinată, când se va vedea dacă primul ciur a lucrat corect sau nu. În mod normal, pentru obiectivitate, atunci ar trebui să se treacă prin sita a doua, un examen mai riguros, care să aleagă cele mai bune cadre, apte să facă față, teoretic și practic, cerințelor unei profesii care cere oameni devotați pentru această ocupație nobilă. Iată încă o dovadă a incompetenței celor care s-au perindat pe la frâiele educației naționale, care, fac schimbări cum ajung în fotoliul de ministru, numai de dragul de a putea să facă altceva decât cel dinaintea lui, neținând cont de adevăratul scop al învățământului pe o perioadă lungă, acela al satisfacerii economiei cu cadre pregătite pentru toate domeniile în număr suficient numeric, dar mai ales calitativ, în perspectiva necesarului anilor următori. Nu există o adevărată politică, nici în educație, precum nici într-un domeniu, așa am ajuns să ne conducă ”pleava” societății. Exemple se ivesc zilnic pentru dovedirea celor susținute prin opinia exprimată de mine. Oamenii părăsesc ”corabia” care se scufundă din cauza ”cârmaciului” incompetent, încă înainte de a se zdrobi de cea mai apropiată stâncă.

  • Foarte corecta si buna, atitudinea doamnei asistente Musina C! Cum sa acceptam langa noi, asistente care n-au fost in stare sa treaca Bacalaureatul? In primul rand ,este vorba de respectul vis-a-vis de persoana proprie si apoi, de perceptia personalului din jurul tau! Cum sa ai o retributie superioara, fata de o persoana cu o vechime mai mare si cu Bacalaureat! In loc sa ridicam stacheta competentelor si culturii generale, permitem unor persoane care nici nu stiu scrie corect, sa acceada la profesii cu mari responsabilitati! De ce, examen la… sala de nunti? Trebuie schimbata urgent legislatia, doamnelor de la Min.Ed. si Min. San.! Cu respect, dr.MNPop

  • Statul nu este in stare sa organizeze un concurs in institutiile proprii???? Inseamna ca avem un stat incompetent care are salarul foarte nesimtit pe spatele contribuabilului si a privatului. Au medici asistente tinerer bune acum :)) le pot asista.

  • cica mai sunt lei pentru salarii pana in august dupa care acestea vor fi platite in….aur..din rezerva tarii!!!
    bravo lor!
    abia astept sa schimb in decebal tichetele de hrana pe aur!
    cica creste aurul..acum e 177lei

    • Daca a crescut aurul doar fata de leu, datorita lu’ pesedeu, atunci schimbam in euro si cumparam pe euro, ca fata de euro leul nu a scazut prea mult. Sau nu cumva aurul a crescut fata de toate monedele? Oare asta sa fie motivul pentru care se scumpeste si fata de leu?

  • Sunteti f.f. prost informati.Citi asistenti au 12.000ron/luna?Citi lucreaza in UPU?Cei mai multi sunt sub 6.000/luna Nu fabulati.La medici salariile s-au dublat sau triplat(depinde de locul de munca)iar la asistenti s-au marit intre 30-90%.Nu dati cu praf,va pot crede doar cei dinafara sistemului,amatori de can-can.

    • Este diferență între salariul BRUT și cel NET( acesta se ia în mână de fiecare persoană angajată) din cel brut se plătesc diferite taxe de sănătate cum este CAS. cum se spunea mai sus informați-vă înainte de a judeca. Fiți oameni, nu toți sunt mincinoși în România!!!!!

  • Auziți.
    Dar proba scrisă nu se putea organiza
    A. Într-o şcoală. Amfiteatrul extensiei universității.
    B. În Sala Polivalentă. Cu mese şi scaune.
    C. ORIUNDE altundeva într-o instituție publică.

    De ce restaurantul Giulia?
    Formă dr recompensă a chefurilor PSD?
    Cât a fost factura ” de închiriere”
    Pe vremuri practica asta prin”restaurante” exemplul examenelor la şcoala de şoferi era practicată la greu.
    De fapt e măsura corupției locale.
    Sume atribuite direct amicilor.
    Sunt cel puțin 10 obiective publice cred care ar fi putut asigura condiții de examen.
    Mai puteți fura??

    • Trebuie să îl întrebăm pe d-nul manager al spitalului….

      Deoarece serviciile medicale la stat sunt 0 barat.

  • Mda deci se fac aceleasi plati se aceepta bani dar daca nu avem bacu suntem egali cu zero .?poate chiar fara bac avem profesia la picioare .

  • In calitate de pacient prefer o asistenta fara bac dar sa fie empatic si sa si faca meseria din dragoste ,nu pt bani decat o asistenta sictirita care te trateaza cu nesimtire fara pic de respect.
    Atata timp cat exista un examen destul de greu, concurs pentru posturile vacante, nu inteleg unde este problema ca nu au bacul?!
    Sa nu i mai punem la socoteala care au luat examenul pe copiat si apoi se lauda….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS