Timp de gândire

”Căpșunii dulci și aromați”, în pesticide bogați

Piața Decebal s-a înroșit de ceva vreme cu mormane de căpșuni ”dulci și aromați” din Satu Mare – unii se încăpățânează să confunde în continuare planta cu fructele, dar aceasta este chiar cea mai mică problemă – exemplare uriașe de-a dreptul, pe care vânzătorii le prezintă drept ”delicioase”. Au costat mai întâi 25 de lei kilogramul, apoi 20, 15, iar mai nou pare că se vând și cu 10 lei.

Nu am mai cumpărat și nici nu mai am de gând după ce am aruncat la gunoi deja 2 kilograme luate în două zile diferite. În prima zi m-am considerat ghinionistă pentru că aș fi nimerit o porție de fructe fără gust, în timp ce în a doua zi mi-am dat seama care e problema reală: sunt pline de pesticide. Am simțit de la prima înghițitură.

Un alt indiciu care mi-a dat de gândit a fost acela că, după două zile în care am uitat căpșunile într-o farfurie pe masă, în bucătărie, erau intacte, ceea ce, din câte îmi amintesc, este exclus să se întâmple dacă nu sunt umflate cu pesticide.

Situația este identică și în privința roșiilor de Oltenia. Sunt colorate, mari, scumpe și la fel de periculoase din cauza cantității mari de pesticide cu care sunt tratate ca să ne fure ochii și banii din buzunar, că de mâncat, nu le poți mânca decât dacă ții neapărat să iei împreună cu ele și o cutie de medicamente pentru digestie. Din păcate, același gust îl vom găsi și în roșiile de la noi, vândute de bunicuțele amabile care pretind că au lucrat ele pământul. Destul de greu de digerat roșiile, dar și minciuna. Pământul trebuie lucrat zi de zi, iar acest lucru te împiedică să mai ajungi și la piață. Deci ori lucrezi, ori vinzi. Decide-te!

Nici legumele sau fructele din supermarketuri nu au cine știe ce gust la noi, dar măcar nu-ți crapă stomacul după o salată. Mănânci niște cauciuc la care îi spui roșie și o formă de căpșună, dar nu ești obligat să iei două cutii de medicamente ca să nu te mai simți balonat. Aceasta pentru că în supermarketuri este verificat fiecare stoc și nu se poate depăși un anumit nivel de concentrație a chimicalelor, în timp ce în piețe e raiul celor fără de măsură. Fiecare vinde ce vrea, la ce preț vrea, doar suntem într-o economie de piață, iar noi nu știm ce cumpărăm și ce mâncăm fiindcă nu ne spune nimeni că la taraba X sunt căpșunile super tratate, la taraba Y sunt cele puțin tratate, iar la taraba Z cele netratate. Aceasta deși statul român are toate pârghiile ca să controleze calitatea mărfii de pe piață și mai are pe statele de plată funcționari câte căpșuni pe o tarabă cu moț.

Știați, spre exemplu, că Direcția Agricole Bistrița are sofisticatul ”Serviciu monitorizare, inspecții tehnice, verificare și control în domeniul agriculturii, industriei alimentare și monitorizare piață”? Nu știați. Dar există și pare că se ocupă cu foarte, foarte multe, însă, în realitate doar cu completat niște hârtii, că-n rest, nu-i vede nimeni la nicio monitorizare pe acești slujbași. În timpul serviciului (orele 8.00 – 16.00), pot fi văzuți plimbându-se prin oraș, pe străzi, nicidecum prin Piața Decebal unde ar trebui să stea de-a dreptul de veghe că e singura noastră piață agroalimentară, nu avem 5000 ca să nu facă față.

Apoi, Primăria Bistrița, administratorul pieței agroalimentare, nu poate fi scutită nici ea de responsabilitate. Trecând peste faptul că piața arată la fel ca în secolul trecut – devine imposibil pentru orice om din acest oraș să înțeleagă de ce nu se poate face chiar nimic de atâția amar de ani, dar se pot face tone de concerte și festivaluri – ajungem să ne întrebăm ce este acest loc până la urmă: unul în care ne cumpărăm boli cu plasa sau unul în care oferim șansa producătorului autentic să-și vândă roadele pământului, lucrat cu respect și cu bun simț?

Piața Decebal, în proporție de 90%, este raiul șmecherilor de la care Primăria Bistrița încasează bani ca să facă ce? Să plătească o hoardă de funcționari incapabili să impună măcar niște reguli, să ia mostre din fructe și legume, să le trimită la un laborator și apoi să scrie mare pe un panou ce conțin fiecare pentru ca omul ce vine la piață cu bună credință să cumpere în cunoștință de cauză?

Responsabilitatea pentru boala la plasă nu e doar a comerciantului, ci și a celui care-i oferă cadrul să o vândă. O piață corect organizată ar fi una în care produsele sănătoase, netratate, ar fi la loc de cinste, iar cele din care ies substanțele chimice prin coajă ar sta într-un loc îndosit să le cumpere doar cei care nu au înțeles că forma perfectă ascunde un conținut gol. E dreptul lor să opteze pentru boală, dar să o facă în cunoștință de cauză.

Mai întreb și unde este Protecția Consumatorului, cea care verifică pe plicurile de praf de copt și pe sticulețele de esență de rom dacă informarea e corect scrisă în limba română? De ce nu amendează administratorul pieței pentru lipsa de informații veșnică de care au parte consumatorii? Nici măcar proveniența mărfii nu este afișată la vedere. Am văzut mulți oameni care au căzut în capacana guralivelor de la tarabă care deturnau discuția ca să nu le răspundă la întrebarea: De unde sunt căpșunile?

Ce fac toți acești domni și doamne care sunt plătiți de noi toți cu salarii mari ca să ne păzească de fermieri lacomi care dau pesticide cu sacul și de comercianți șmecheri care ne spun tot felul de povești?

Înțelegem că toată lumea trebuie să trăiască, și producătorul iresponsabil, și comerciantul, și funcționarul plimbăreț de la stat, dar nu pe seama sănătății noastre, folosindu-se de minciună.

Statul să-și facă datoria și să oblige comerciantul să respecte niște reguli: să informeze corect consumatorul și să organizeze piața în așa fel încât cetățeanul care ajunge în ea să nu fie obligat să facă muncă de investigații ca să afle de unde și de la cine ar putea cumpăra – cu bani mulți, ce-i drept, dar unii sunt dispuși să-i dea – fructe și legume netratate.

Ne-am săturat până în gât și de pesticidele vândute la tabară și de incompetența voastră!

32 comentarii

  • Capsuni cu gust de capsuni am mancat ultima data cred ca acum 20 de ani. Lafel cu rosiile. Foarte rar nimeresti ceva cu gust. Rosiile sau capsuni, indifernet unde le cumperi, au altceas non gust ca eu le spun castraveti colorati. Cam toti producatori au introdus ce au vazut in Spania si Italia, fructe mari si frumoase, crescute fortate si umflate cu apa si fara gust. La piata sau la supermarket, nicio diferenta.

    • Pai tocmai asta e diferența între piața și supermarket!
      In supermarket toate substanțele chimice sunt dozate cu respectarea regulilor, legilor, au trasabilitatea clara, sunt verificate și rasverificate!
      In piața arunca babutza penicilina pe roșii la greu, fără nici o măsură, ca să fie faina rosia🤣🤣
      Problema e ca babutza nu conștientizează Raul făcut, mănâncă și ea din aceeași roșie, dar cei care au producție intensiva și desfac la negru, fac aceste lucruri intenționat urmărind doar profitul!!!

    • Vă aștept peste o săptămână (când încep să se coacă) să mâncați căpșuni a căror gust îl simțiți și numai dacă îi mirosiți. Gura Văii, comuna Recea, județul Brașov. Zile bune vă doresc.

    • Subiect amplu, e ușor sa lovești în oameni din piață, care unii sunt cinstiți;România e la început de drum cu privire la aspectul asocierii, oricum cei care cultiva puțin sunt pe cale de dispariție;

  • Am fost intr un magazin specializat de fitosanitare si am cerut pentru primul tratament. Am dat si nici acum dupa doua luni nu a crescut iarba sub pom-in rest a crescut unde nu a ajuns ce a cazut din stropire. Acum astept sa mananc mere otravite dupa ureche la toamna .

    • Sunteți sigura ca nivelul de pesticide este mai scăzut? Poți vedea unele produse in piata, atât si in supermarket. Și, cu siguranța numărul de pesticide alocate diferă de la o masa de producție la alta. Clar, intr-o sera mare se folosesc mai multe substanțe decât cele pe care le folosesc la piata. Mediul este diferit de creștere in cadrul indrustriilor mai mari, mai precis, este precar. Deci, înainte de a va scrie subiectul, verificați condițiile pe care le are fructul/ leguma din supermarket. Sunt standarde peste tot. Dacă nu folosești produsul conform descrierii atunci Riști sa deterioreze plata, toată producția. Poți găsi atât cu gust, și fără gust in Market sau piata. Nivelul cel mai mare de pesticide este regăsit in Turcia etc și depășesc nivelul conform standardelor. Mai exact, marfa regăsită in Market este din aceste tari

  • Ia neamule CANCERE la tarabe .
    Se da la kil fara probleme.
    In privinta protectiei populatiei DUMNEZO cu mila.
    Scapa cine este cat mai bine informat si se si poate abtine de la lacomia cumparaturilor de a baga in burdihan tot ce misca.
    A mai cazut un mit, rosii romanesti si capsuni autohtoni de Satu Mare.
    Pentru fraieri povestea merge mai departe.
    Pentru unii mai grijulii functioneaza cu succes lotul mic agricol de subzistenta unde totul este controlat sanatos si culegi produsi reali doar daca te preocupa putin sanatatea ta.
    In rest totul e minciuna ambalata frumos la tejghea.

    • Poi nu e sef la protectia consumatorilor ,,artistu” leberal pe care il impingeai din dos cu laude?

  • Citeam undeva că dacă nu ai posibilitatea să-ți cumperi bio sau să-ți cultivi propria grădină (cine naiba mai are timp de așa ceva?), cea mai bună metodă e să cumperi de la hipermarketuri (sursă controlată) și fructe/legume de sezon. Adică salată și ceapă verde în mai, mere în octombrie, roșii în iulie. Pe de altă parte ne obișnuim. În două generații o să mâncăm plastic. Unele bacterii s-au adaptat deja.

    • Subiectul este mult mai amplu! Sa nu uitam că ingineria genetica și ameliorarea încearcă necontenit să găsească soluții pentru a obține soiuri și hibrizi cat mai productivi și cât mai rezistenți la raft. Astfel, se încearcă „manipularea” caracteristicilor de interes, in vederea obținerii unor fructe cu coajă mai tare spre exemplu în cazul tomatelor (pentru a rezista la transport și la raft) sau a unui strat mai consistent sau mai puternic de pruina (ceara naturala) pentru a incetini deshidratarea sau pentru a spori protecția împotriva bolilor care pot apărea după recoltare. Sunt multe astfel de caracteristici care pot fi influențate prin selecție, încrucișări, etc. Daca nu suntem informați temeinic, putem trage concluzii greșite.

  • Statul român, falimentar, – capitalism de cumetrie – și-a făcut clica de amploaiați, bine plătiți, care s-au închis în bula lor (și-a noastră), conservându-și privilegiile.
    Ei nu servesc poporul ci se servesc pe ei, transpartinic.
    Unde sunt instituțiile cu atribuțiuni în menținerea sănătății publice: primăria-Direcția piete, ANPC-ul, Direcția agricolă (există, în scripte, și o astfel de instituție), Direcția de sănătate publică , etc ?
    Dacă vom continua ca popor (mai degrabă ca populație) , să nu luăm atitudine și să primim totul ca un dar și ca un dat de la împărăție și nu ne vom cere drepturile – pe care le plătim cu vârf și îndesat – merităm să ni se întâmple ceea ce corect evidențiază articolul doamnei Cristiana Sabău.

  • Toate fructele și legumele sunt umflate,carnea la fel cu hormoni de creștere și ne mai miram de ce avem atâtea boli?Nimic nu e curat și nu exista bio,e doar o invenție.,.pt că nu se poate ,am o gradina la tara și efectiv fara aceste prafuri nu se face nimic cu câteva excepții…zmeura ,agrișele,strugurasii,dudele,coacăzele care rezista fara mizeriile de otrăvuri,sănătate va doresc!

  • Pamantul este ieftin , iar cu doua ore pe zi /5 zile pe saptamana poti avea o recolta buna de legume bio. Dar comoditatea este mare, cum spune cineva mai sus , cine are timp de asa ceva ? Netfilix, doua ore la unghii , urat la multi ani zilnic pe facebook (o jumatate de ora).
    Si apoi banii…alergatul dupa bani, profit si cand ai o problema de sanatate ajungi la concluzia ca banii nu ajuta cu nimic.
    Micii fermieri n-au bani de chimicale, se descurca cum pot. Sunt mai bune in supermarket ? Vise…
    Doar cei care au pus mana pe sapa si stiu cum se fac agricultatura stiu ca in supermarket produsele bio sunt minciuni scumpe. Controale in supermarket … unde in Romania…serios?
    Auzi.. sunt controlate in supermarket! De cine ? Cu ce aparatura ? Institutiile nu au laboratoare pentru asa ceva!
    De unde vin o parte din legumele din piata ? De pe acelasi vapor de unde vin din supermarket !

  • Sunt familii unde tinerii lucrează în grădini,solarii etc,iar seniorii merg la piață și vând marfa,așa că nu mai aruncați cu piatra. Dacă tot faceți comentarii documentați-vă.

  • An cumpărat si eu căpșune fără gust si m-am gândit că decât sa le arunc la gunoi, mai bine fac dulceața din ele.
    Le-am fiert cu zahăr, dar nu mi-a ieșit proiectul, (nu s-a îngroșat dulceața). Am obținut un sirop, un fel de sos din ele, asa că le-am aruncat la gunoi.
    Cele mai bune căpșune le-am cumpărat in sudul Suediei în comunele din apropierea orașului Malmö. Erau căpșune cu o consistentă lemnoasă, fibroasă, cu o densitate cumva mai mare, erau mai grele, mai solide.
    Sâmburii erau foarte vizibili, iar suprafața căpșunelor era cumva mai poroasă.
    Am înțeles ca din cauza climei, a temperaturii aerului care este mai rece ( 20 grade vara) căpșunele suedeze se coc mai lent, mai încet. Nu cresc forțat (ca la 30 grade) si de asta sunt mai gustoase.
    Le vindeau la tarabă, amenajată in parcarea Supermarketurilor.

  • sursa 1 :Atunci cand vine vorba de fruct, ambele forme „capsune” sau „capsuni” sunt acceptate si corecte. Totusi, cand vorbim despre planta, forma corecta la plural este „capsuni”.

    sursa 2: căpşună – căpşuni/căpşune Ambele forme de plural sunt corecte atunci când ne referim la fruct, însă când este vorba de plantă, forma corectă de plural este căpşuni.

  • Da ai dreptate! Tineri care lucrează în agricultură prin Spania, Italia, Germania etc. și părinții lor vând în piață!
    Dacă chiar mai sunt câțiva bunici care vând la tarabe și copiii/nepoții lor muncesc pământul poți să fi sigur că sunt excepțiile care confirmă că marea majoritate nu fac asta.
    Sau ai văzut tu grădinile și câmpurile pline de tineri ce muncesc cu spor să aibă ce vinde bunicii in piață?!

  • “Căpșunii dulci și aromați”,
    În pesticide bogați.

    Bravo lor!

  • La fel ca si anul trecut face.ti antireclama ca si la lubenita nu s.a vandut deloc in timis am bagat 40 de tone inapoi in pamant k nu s.a cumparat a fost mai buna de la retaileri k au adus din import ii mai buna din import….trecuta in acte ok buna de consum

  • La fel si anul trecut anti reclama la lubenita am bagat 40 de tone inapoi in pamat tot din cauza antireclamei anul trecut sau pus multe ha de pepene verde si nu a mers, din cauza importurilor turcia grecia… fermierii sau reorientat spre capsune si acuma aceiasi antireclama nu cumpara.ti ca au pesticide sunt mai bune la retaileri k aia au grija la acte sa fie bine numai credeti povesti de la retaileri sa isi vanda marfa din import cumparati de la tarani de la piata incrajati mici fermieri nu pietarii (samsarii)

  • In ce priveste cepa verde si ridichile cultivate in Germania , marfa ce se gasea si al noi in Kaufland , Lidl , va sfatuiesc sa nu cumparati.
    Recoltarea lor se facea cu manusi (si nu pt normele igienice) ci pentru ca tot pamantul era acoperit la propriu de pesticide .
    O parte de romani care participau la cules , au incercat fara (trecand peste ce le spunea cei ce conduceau activitatea-polonezii) si s-au trezit cu mainele plina de rani.
    Tot la 2-3 saptamani aparea o recolta noua , ce lua drumul supremarketurilor, productie intesiva.
    Asa ca pt a fi 100% sigur ,mananci ce cultivi , chiar daca pentru rosii mai ai de astepta 1 luna si pt capsuni 2 saptmani.

    • Primul care ar trebui sa controleze e filozoful pufuletz in cratitze emailate la balcon.Mare om,maretz destin Alin Palton.

  • Nu ar trebuii încadrați toți fermierii într o astfel de propaganda pro supermarketuri…care in proporție de 90% sunt minciunoase.sa va fie rușine k descreditati producătorii români. Cumpărători ,sper k pot face diferența…

  • Îs pățit cu piața și chiar am iritat vreo doi mari producători olteni ce au reușit să mă păcălească cu roșiile pe care am dat 20 de lei pe kg., dar ajuns acasă am renunțat la consumul lor, din cauza texturii lor lemnoase la interior, de culoare alb-verzuie, semn clar al fosirii din abundență a unor stimulator de coacere forțată. M-am întors la piață și i-am reproșat înșelăciunea pe față, dar am fost linșat verbal că nu sunt un bun român, că nu știu ce-i bun, iar dacă nu îmi plac produsele lor să nu cumpăr. Voi urma îndemnul, nu voi mai cumpăra de la piață roșii oltenești cu gust de rumeguș.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.