Sănătate

Ce firme și ONG-uri din județ oferă îngrijiri medicale la domiciliu decontate de CJAS

Trei firme și trei asociații din Bistrița-Năsăud au intrat în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud pentru a furniza servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, bugetul de care dispun până la sfârșitul anului fiind de peste un milion de lei.

Cu cinci medici – dr. Emanoil Puscar, dr. Sergiu Bosancu, dr. Diana Vlad, dr. Andreea Ușeri și dr. Diana Rus – și 14 asistenți medicali, firma Murivisan SRL – parte din grupul Sanovil – asigură servicii de îngrijiri medicale în limita a peste 485.000 de lei, bani din bugetul CJAS.

Asociația Filantropia Ortodoxă cu doi medici – dr. Romulus Lazăr și dr. Gabriela Avram – dar cu 10 asistenți medicali dispune de al doilea buget ca valoare dintre contractori, anume peste 253.000 de lei.

Asociația Provârstnici Tiha Bârgăului, cu un medic – dr. Andreea Mihaela Vârvaș – și patru asistenți medicali, are un buget de peste 116.000 de lei de cheltuit până la sfârșitul acestui an.

Firma Help Medical, cu doi medici – dr. Tatiana Tuță și dr. Viorica Bonea – și patru asistenți medicali are un buget de peste 108.000 lei.

Asociția Caritas Eparhial Greco-Catolic, cu dr. Ioan Morariu și dr. Otilia Tănase – și 10 asistenți medicali dispune de un buget de peste 75.000 de lei.

Societatea Trat Med SRL – condusă de asistent Cristina Sîrbu – a intrat și ea sub contract cu CJAS pentru suma de circa 39.000 de lei. Trei asistente medicale oferă servicii de îngrijire la domiciliu.

Serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu se acordă pe bază de recomandare pentru îngrijiri medicale la domiciliu. Recomandarea se face de către medicii de specialitate din ambulatoriu, inclusiv medicii de familie şi de către medicii de specialitate din spitale la externarea asiguraţilor, conform modelului prezentat în [Anexa 31 C ].

În funcţie de statusul de performanţă ECOG, bolnavul poate fi:

a) incapabil să desfăşoare activităţi casnice, este imobilizat în fotoliu sau pat peste 50% din timpul zilei, necesită sprijin pentru îngrijirea de bază (igienă şi/sau alimentaţie şi/sau mobilizare)
b) complet imobilizat la pat, dependent total de altă persoană pentru îngrijirea de bază (igienă, alimentaţie, mobilizare)

Durata pentru care un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu se stabileşte de medicul care a făcut recomandarea, dar nu mai mult de 90 zile de îngrijiri/în ultimele 11 luni în mai multe etape (episoade de îngrijire). Un episod de îngrijire este de maxim 30 de zile.

Dosarele pentru acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu pot fi depuse la CJAS de alte persoane decât de beneficiarii îngrijirilor respective. CJAS analizează cererea si recomandarea primită în maximum două zile lucrătoare de la data depunerii. În cazul acceptării, cererea este supusă aprobării şi, respectiv, emiterii deciziei de îngrijiri medicale la domiciliu/îngrijiri paliative la domiciliu, în limita sumei prevăzute cu această destinaţie.

Criteriile de prioritate, precum şi cele pentru soluţionarea listelor de prioritate, ţin cont de data înregistrării cererilor la CJAS, de tipul şi stadiul afecţiunii pentru care a fost efectuată recomandarea şi de nivelul de dependenţă al bolnavului, se stabilesc de către serviciul medical al CJAS

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.