Economie

Ce se va putea comercializa în turnătoria Ario. Ioan Turc: Asta a cerut, asta i-am dat

În fosta turnătorie Ario, cumpărată de o firmă pentru a fi transformată în complex comercial, nu se vor putea vinde decât piese turnate. ”Asta a cerut, asta i-am dat pentru că asta este legea. Vă asigur că nu o să vedeți acolo shopuri cu blugi sau parfum“, a spus primarul Ioan Turc.

Edilul i-a răspuns astfel consilierului municipal USR, Nicolae Pavelean, care a depus o plângere prealabilă, nemulțumit că dezvoltatorului imobiliar Marius Negrea de la Consult Imobil nu i s-a cerut să elaboreze un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în vederea autorizării pentru vânzări en-gros și en-detail și realizarea de compartimentări interioare.

Întreaga discuție poate fi urmărită de la minutul 41 din înregistrarea ședinței Consiliului Local.


”Nu discutăm despre funcțiuni care nu sunt prevăzute în Regulamentul Local de Urbanism (RLU). Practic, activitatea de depozitare și de vânzare a produselor aferente obiectului principal de activitate este prevăzută în RLU. Conform acestui certificat de urbanism, și dacă s-ar merge cu autorizație, proces verbal de recepție, etc., beneficiarul nu poate face altceva decât să depoziteze și să vândă acolo piese turnate. Pentru o schimbare de destinație e nevoie de PUZ, dar nu suntem în situația respectivă. Nu putem interpreta subiectiv solicitările petenților, ci ad-literam. Asta a cerut, asta i-am dat pentru că asta este legea. Vă asigur că nu o să vedeți acolo shopuri cu blugi sau parfum, eventual piese turnate. Pentru altceva e nevoie de mai mult, într-adevăr de un Plan de Urbanism Zonal (PUZ)”, a precizat primarul Ioan Turc.

În discuție a intervenit și consilierul PNL Florin Urîte: ”Un PUZ durează un an de zile. În zona aceea, oricum s-a aprobat un PUZ care face activități comerciale și de depozitare, și de vânzare de materiale de construcție, în speță Dedeman. Acolo și Ario depozita robineți și făcea activități comerciale. (…) Dacă până să schimbe destinația prin PUZ curăță rugina și pune panouri eu mă bucur că se pun panouri noi și toată strada Sigmirului începe să arate altfel. Mă mir că nu ați observat că Emi Center a schimbat destinația fostei filaturi în centre comerciale fără PUZ, fără nimic. Și ISU ar trebui să intervină ca nu cumva să se ajungă la fenomenul Colectiv”.

”Ar fi frumos să se dezvolte zona și halele acelea să devină altceva, doar că trebuie să se dezvolte în funcție de reglementările pe care le avem. Dacă PUG spune PUZ, să se facă PUZ și știm bine că, printr-un PUZ, se mai pot face și alte reglementări: parcări, circulație, alte lucruri pe care cu toții ni le dorim. De asta și îngrijorarea când am văzut certificatul de urbanism fără PUZ, însă dacă spuneți că acolo doar piese turnate se vor comercializa, atunci e în regulă. Ceea ce vrea să subliniez este că, dacă unora le cerem PUZ, atunci să le cerem și altora. Dacă celor de la Dedeman le-am cerut PUZ, atunci să facă și cei de la turnătorie PUZ. Nu e corect ca unora să le cerem și altora nu. Nu știu dacă ați văzut, dar acolo nu se fac igienizări, sunt lucrări destul de avansate, se fac planșee intermediare, stâlpi noi, se lucrează la structură. Nu știu dacă există autorizație pentru toate acele lucrări. Am trecut prin zonă și nici nu am văzut un panou de afișaj al investiției, cum cere legea pentru orice construcție. Dacă unora le cerem, altora de ce nu le cerem?”, a spus consilierul Nicolae Pavelean.

În 2018, firma Consult Imobil a dezvoltatorului imobiliar Marius Negrea a cumpărat de la lichidatorii firmei Ario imobilul și terenul pe care se află fosta turnătorie pentru aproximativ 1 milion de euro, așa cum s-a vehiculat la vremea aceea. Intenția sa a fost să transforme clădirea într-un complex cu bazin olimpic, saună și zone de relaxare, dar a optat pentru spații comerciale din zona de retail și bricolaj, iar la etajul întâi un complex sportiv, cu 4 terenuri de tenis, o sală de fitness și un mini teren de fotbal.

18 comentarii

 • „Vă asigur că nu o să vedeți acolo shopuri cu blugi sau parfum, eventual piese turnate” zise primarul. Îl asigurăm și noi că n-o să se mai vândă acolo piese turnate în veci! Încă o probă a nivelului incredibil de scăzut al pseudo-administrației și de ridicat al tupeului, aroganței și obrăzniciei în raport cu cetățenii. Pare că primarul vrea să se scufunde până la epava Titanicului străbătând tunelurile dacice.

  71
  6
 • Concret, stie cineva ce se mai face acolo? Era vorba de Auchan intr-o perioada. Se face ceva folositor pentru cetateni sau va avea aceeasi valoare pe care o are acum locatia? Adica 0

  16
  11
  • Nu! Ptr ca nu vrea primarul, viceprimarii și consilierii lor de tot rasul…. De aia nu se face ptr cetateni! De ciuda ca face și nu fac eu! Se ascund după puz și PUG și mug! Lui Drăgan emi nu i-au cerut nimic, ala a făcut in Eminescu ce a vrut el și pe centura la fel! Se tem de el????

   15
   8
  • Pai astia in loc sa incurajeze investitorii locali chiar numai sa puna bete in roate stiu? Acum i-au luat febra legislatiei? Acum s-au trezit bunii samariteni si marii intelepti ai orasului? Pai daca vine Kaufland sau Lidl, sunt in stare sa mute un bloc cu tot cu fundatie ca in Alba Iulia pe vremuri, ce vorbim? Sa lase antreprenorii locali sa faca ceva cu orasul asta si asa vai de amarul lui. Sa se bucure ca cineva isi baga banii in satul asta cu blocuri, cu riscul de a nu scoate nimic.

   7
   6
 • Pentru schimbare de destinatie primare, nu ai nevoie de puz daca ambele sunt evidentiate in rlu.
  Cuvintele tale seamana a fi….ultimele din fata calaului!
  La emil pompierii ce sa constate, comanda politica?
  La emi totul e din beton si s compartimente separate. La piata rusilor de unde sugeti taxe e mai predispus la colectiv…sau poate nu te intereseaza ca ai deha…precedent?

  22
  10
 • Pinochio a ieșit la interval😩,faceți ce are omul nevoie fără vrăjeala ,spații se vor face și sa se vândă orice și cu asta basta

  13
  9
 • Mai Aline, poate sa facă și bordel dar așa cum spun legile și documentațiile urbanistice.
  Nu cum ii taie capul , cum vor fara nicio regulă.
  Sunt curios daca sunt acte, autorizații.
  Emi a făcut și acela ce a vrut mușchiul lui.
  Dar mă întreb poliția locală , inspectoratul ce fac?
  N au curaj?nu îndrăznesc să deranjeze?
  Prieteni știu de ce.
  No nu-i bai, mai avem răbdare că oricum orașul ii praf din toate punctele de vedere, doar pentru că unii pot.

  14
  5
  • N-o chiar nu-i bai sau ce crezi ca bagă bani așa sa se afle in treaba?stai liniștit ca are tot cei trebuie,adică autorizații de ce vrea mușchi lui,Decât ruina in mijlocul satului ,mai bine folosit in detrimentul populației și consilierii lui peste ar putea sa se ocupe cu alte idei ,ca sunt slava Domnului .SUCCES ÎNTREPRINZĂTORULUI

 • Bine ca daca unul din pulime i-si face o buda vine inspectorul de la constructii cu amenda.De astia nu se atinge nimeni daca cotizeaza la negru si cu bani multi.

  13
  2
 • Rușinos când primăria este condusă de altcineva nu de primar așa arată orașul.
  Mă întreb care sunt interesele.
  Unde sunt specialiști,arhitectii adevărați nu vopsiți cărora ar trebui sa le pese de oraș, este oglinda lor.
  Fiecare face ce i taie capul iar primarul, vicele și alții vin cu explicații de toată rușinea.
  Nu mai este mult și o să vă taxam .m

  16
  2
 • Toți vor să facă terenuri de tenis şi minifotbal de sa umplut oraşul de ele însă performanță lipsă. La alte sporturi nu vă duce capul ?

 • Paradigma, cine ți a zis că nu trebuie pug, PUZ arhitectul orașului sau cel care se da arhitect?😂😂
  Pai când schimbi zona din agricola in moll-uri, lidal , faci așa cum te taie capul?
  Ori vinzi brânză turnata in staniol?😂
  Ia mai întreabă- ți prietenele sau preteni

  6
  2
 • Alooo, paradigma, daca te ai documenta înainte să scrii ai vedea că cei care au făcut pugul sub atenta îndrumare a lui Crețu și arhitect au prins zona cu caracter zootehnic și agricol.
  Și atunci cum schimbi destinația zonei?
  Nu printr un pug, PUZ?
  Ai voie sa faci moluri și depozite pentru nu știu ce destinație că de piese turnate cum vorbea primarul vicele și alții nu poate fi vorba ,industrie ioc.
  Și atunci cum este corect sa lucrezi de ani buni fara acte la fel că și Emi Drăgan?
  Unde e poliția , inspectoratul?
  Dormiți dragi moșului că o să vina vremea când veți răspunde.

  6
  1
  • Stai liniștit Moșule că acest scenariu a fost pus la cale de Negrea în scopul elucidării legii, el fiind singurul învestitor care niciodată nu a respectat reglementările legale. El știe foarte bine ce trebuie făcut încă din anul 2018, așa cum rezultă din documentațiile de pe situl Primăriei. Prin urmare, așa zisul război dintre Primar și Negrea este un joc fals și ieftin având drept scop atingerea propriului interes.Negrea, fie și-a dat seama cât de ușor îl poate manevra pe Turc, fie îl are la mînă și atunci…….Schimbarea destinației unei zone nu se negociază, că nu suntem la talcioc, ci se face cu respectarea prevederilor legale . Până și Turc știe acest lucru, darămite un investitor de talia dumnitale.

 • Dle Urîte, ce te-a determinat să-ți schimbi brusc părerea? Dacă până acum erai revoltat că se construiește sub ochii tăi fără autorizație, acum sugerezi să nu se respecte legea dacă în cazul Emi Center nu s-a respectat ? Doamne ferește de așa administrație!.. Ați făcut praf tot municipiul. Este cea mai slabă administrație din toate timpurile.

 • Pe un alt ziar acest individ se lauda că, el respecta legea😂😂😂😂, când a respectat acest individ ceva?
  A se vedea blocul de lângă cibela, Crinilor,Lucian Blaga etc, construite până în drum, fara retrageri, fara parcari fara spatii verzi, nu mai vorbim de numărul de etaje.
  Pentru că poate, pentru că personajele din primărie nu îl pot refuza, preteni știu de ce.🤮🤮🤮🤮🤮

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS