Cultură Politică

Chefuri peste chefuri în comunele noastre. Lumea a cântat şi jucat cât pentru tot Postul Mare

Crizele internaţionale sau naţionale nu au au bătaie până în judeţul nostru. În timp ce lumea e îngrijorată de situaţia din Ucraina, iar România de instabilitatea politică de la Bucureşti, prin judeţ s-a cântat şi s-a dansat duminică seara într-o veselie, doar a fost Lăsata Secului de Postul Paştelui.

La Prundu Bârgăului, de exemplu, Radio Balada a umplut Căminul cultural de jucăuşi. Bărbaţii şi-au învârtit nevestele , în timp ce pe scenă mai mulţi cântăreţi, printre care şi Nicu Cioanca, i-au încântat cu melodiile lor. Primarul Doru Crişan nu s-a îmbrăcat în costum popular aşa cum au făcut alţi colegi de-ai lui democrat-liberali prin comunele cărora a trecut, cu alai, Radio Someş. În fapt, ştie toată lumea că edilul din Prund nu are nicio afinitate cu PDL, partid pe listele căruia a candidat, aşa că de ce ar copia modelul?

Începând de luni, creştinii din întreaga lume intră în cel mai greu post din an. Postul Paştelui din 2014 începe pe data de 3 martie, iar ultima zi a Postului Mare va fi 19 aprilie. Învierea Domnului va fi prăznuită în 20 aprilie. Postul Paştelui sau postul care precede Învierea Domnului este cel mai lung şi mai aspru dintre cele pa­tru posturi de durată de peste an ale Bisericii Ortodoxe, de aceea este numit şi Postul Mare.

Durata de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe o tradiţie vechi-testamentară, de atâtea ori atestată când e vorba de cercetarea şi pregătirea sufletului prin măsuri divine: potopul, care trebuia să spele pământul de păcate, a ţinut 40 de zile şi 40 de nopţi (Facere 7, 11-17); patruzeci de ani au mâncat evreii mană în pustie, înainte de a ajunge în pământul făgăduinţei (Deut. 7, 7 şi 29, 5-6); Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea (Ieşire 34, 28); ninivitenii au postit 40 de zile pentru a se pocăi (Iona 3, 4-10); Iisus a postit în munte 40 de zile şi 40 de nopţi înainte de începerea activităţii publice (Matei 4, 1-2 şi Luca 4, 1-2). Practica aceasta a fost adoptată de Biserică încă dinainte de sec. IV, ca timp de pregătire a catehumenilor pentru botez, adică pentru re-naşterea sau înnoirea spirituală.

Conform tradiţiei stabilite cu timpul în Biserică, în cursul Postului Mare se posteşte astfel: în primele două zile (luni şi marţi din săptămâna primă) se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă; la fel în primele trei zile (luni, marţi şi miercuri) şi ultimele două zile (vinerea şi sâmbăta) din Săptămâna Patimilor. Miercuri se ajunează până seara (odinioară până după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite), când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin. Se dezleagă de asemenea la vin şi untdelemn (în orice zi a săptămânii ar cădea), la următoarele sărbători fără ţinere (însemnate în calendar cu cruce neagră): Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie), Sfinţii 40 de mucenici (9 martie), Joia Canonului celui mare, înainte-serbarea şi după-serbarea Buneivestiri (24 şi 26 martie), precum şi în ziua Sfântului Gheorghe (23 aprilie), iar după unii şi în Joia Patimilor. La praznicul Buneivestiri (25 martie) şi în Duminica.

Floriilor se dezleagă şi la peşte (când însă Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin, iar când cade în vinerea sau sâmbăta acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin).

chef prund 2 chef prund 3 chef prund 4 chef prund 5

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS