Social

Circa 15% din cardurile de energie cuvenite beneficiarilor din județ nu au ajuns încă la ei

Dintre cele peste 35.000 de carduri de energie destinate locuitorilor județului Bistrița-Năsăud, circa 15% nu au ajuns încă la ei pentru a-și achita facturile în principal pentru că nu există concordanța între datele de pe actul de identitate, cardul de energie și factură.

Cardurile de energie au început să fie distribuite din acest ande Poșta Română persoanelor vulnerabile, însă poștașii din județ nu le-au putut preda tuturor beneficiarilor fiindcă nu exista concordanță între datele din actul de identitate, cele de pe cardul de energie și factură.

Peste 5200 de oameni au întâmpinat aceste probleme din diverse motive, unii din cauza lor, alții pentru că primăriile au schimbat numele de străzi sau numerele de la case. Respectivilor li s-a spus să își actualizeze datele și abia apoi să se prezinte din nou la oficiile Poștei Române, să compleze o declarație pe propria răspundere și să ceară eliberarea unui card nou.

Datele noi vor fi introduse într-o aplicație care ajunge în analiză la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) care va elibera alt card. Este nevoie să fie aceleași date peste tot întrucât după faza de distribuire urmează cea de încasare, iar lipsa concordanței între actul de identitate, cardul de energie și factură face imposibilă plata facturilor cu cardul de energie.

Oamenii nu trebuie să se teamă că vor pierde banii fiindcă aceste carduri vor putea fi folosite până la sfârșitul anului. Se pot prezenta la oficiile poștale, unde sunt ghișee dedicate, pentru a clarifica toate problemele.

Al doilea card de energie, cu a doua tranșă de bani, va fi virat beneficiarilor în perioada 1-30 septembrie 2023. Cardul este emis pe un suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial) curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Ministerul precizează că ajutorul nu se consideră venit și nu afectează venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Valabilitatea acestor carduri încetează la 1 ianuarie 2024, indiferent de sumele rămase neutilizate.

În perioada 20 februarie – 26 aprilie 2023, peste 2 milioane de familii și-au achitat facturile la utilități prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăților efectuate ajungând la 464 milioane lei. Cele mai multe plăți s-au efectuat în București, Iași, Suceava, Bacău și Prahova.

3 comentarii

  • Ar trebui atenționați și obligați administratorii și președinții de Asociații de locatari sa încheie Acordul cu Posta romana, pentru ca cetățenii posesori de carduri de energie sa poată achita căldura. La noi în bloc, deși soția beneficiază de card de energie, am fost la Posta pentru a plăti căldura și nu s a putut efectua plata, deoarece Asociația nu are încheiat Protocolul cu Posta romana, conform prevederilor legale. Am anunțat atât pe administrator cât și pe președintele asociației dar nu au întreprins nimic, deși au aceasta obligație. Astfel ca din aceasta cauza nu pot benefica de banii respectivi pentru a achita căldura.

  • Lemne de foc nu se pot cumpara cu aceste carduri, cei care proceseaza masa lemnoasa sunt extrem de deranjati daca sunt intrebati de asa ceva….este absurd, aici trebuia sa intervina Bolos cu proceduri, ca la gaze si curent e parfum, amaratii de pe sate n-au cu ce sa isi cumpere pt iarna viitoare,isi pot pune in rame cardurile de energie

  • Proceduri si…….proceduri siiii……..proceduri.Trebuiau facute pana acuma. Pana ies procedurile trece moda cardurilor de energie. Si la buda mergem cu proceduri.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS