Actualitate

Cristian Niculae: Există o singură soluție pentru a menține taxele de salubrizare la un nivel scăzut

(VIDEO) ”O realitate dureroasă despre modul în care unii respectă curățenia și mediul înconjurător. Imaginea dezolantă din jurul platformei de colectare a deșeurilor reciclabile de pe str. Aerodromului ne arată modul în care unele persoane nu vor să se gândească la viitorul copiilor și la curățenia din orașul nostru. Supercom a igienizat această zonă în cursul acestei dimineți. Oare cât va rămâne curată? O parte din deșeurile abandonate în jurul acestor platforme de colectare sunt reciclabile și valorificabile – carton, peturi, doze de aluminiu – dar acești oameni continuă să nu colecteze selectiv această resursă. Mai mult decât atât, din păcate, în foarte multe containere de colectare a deșeurilor reciclabile găsim și deșeuri reziduale, care contaminează deșeurile reciclabile, făcându-le nevalorificabile”, a menționat pe Facebook directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae:

”Dacă vrem să menținem taxele de salubrizare la un nivel scăzut trebuie să fim responsabili, să colectăm selectiv, să le punem pe toate la locul lor! În prezent, județul Bistrița-Năsăud are printre cele mai reduse taxe de salubrizare din Transilvania – 6,6 lei / persoană / lună în mediul rural și 11,5 lei / persoană / lună în mediul urban, alte municipii taxând mult mai scump aceste servicii de salubritate:

  • Cluj-Napoca – 14,43 lei / persoană / lună;
  • Oradea – 17 lei / persoană / lună pentru zona de blocuri și 13 lei / persoană / lună la zona de case (2 goliri de pubelă neagră / lună);
  • Brașov – 14,7 lei / persoană / lună;
  • Alba Iulia – 13,67 lei / persoană / lună.

Soluția pentru rezolvarea acestei situații este implementarea cât mai rapidă a colectării deșeurilor la poarta casei pe 4 fracții distincte – hârtie / carton, plastic / metal, sticlă și deșeuri menajere – pentru zonele de case și desființarea acestor platforme de semi-îngropate din zonele de case. Orice efort ar face autoritățile publice locale și operatorii de salubritate, nu vor avea succes fără responsabilitatea cetățenilor și fără efortul acestora de a colecta selectiv deșeurile reciclabile pentru a putea fi valorificate”.

https://www.facebook.com/cristianmariusniculae.ro/posts/1392461921133349

11 comentarii

  • De acord. Aduceti patru containere sau saci pentru cartoane la poarta (cum a mai fost de altfel) si de maine asa facem.

    • Firmele de salubritate nu sunt case de binefacere. Daca vrem să rânească cineva gunoiul de sub curu’ nostru, trebuie sa plătim.
      Daca vrem să plătim puțin trebuie să respectăm și noi regulile.

  • Chiar daca ar fi si gratis sunt destui romani scoliti sau avuti care oricand sunt gata sa arunce gunoiul unde vor si cand vor ei. Suntem in continuare o tara slab civilizata.

  • Cameră de filmare, cea mai bună soluție. Asta se întâmplă în mai multe locuri din oraș. Altfel nu ieși la capăt cu babuinii,apoi verificarea celor care au un contract de salubrizare.

    • Domnul asta numit director …deja facd joc de glezne in favoarea maririi prwtului la gunoi…pregateste terenul sa vedem noi cat de mult se munceste pentru 11 lei… cum zicea…gogu DA MI 4 CONTAINERE SI TI DAU GUNOI SELECTIV..mie nu mi ridica pubela galbena din fata casei

    • Vrem ca totul sa fie ieftin sau gratis, dar noi nu facem nimic cum trebuie. Desi pubelele sunt goale românu arunca gunoaiele pe jos.ce sa mai zic de colectare selectiva?
      Nemtii ne-ar pușca să facem asa ceva în Germania.

  • Poate îi spune cineva domnului director, că în momentul de față taxa este plătită de primării, tot din banii noștri și este în funcție de cît vrea Supercom. Adică, ei zîc că, în funcție de cît cîntărește mașina la Tărpiu, doar că facturează aceiași cantitate la două localități. Nicăieri nu se plătește reciclabilul, că acela se valorifică, dimpotrivă unii primesc bonuri valorice, sau bani. Cum naiba așteptați că lumea să colecteze selectiv, cînd voi ați renunțat la containere semiîngropate și adunați la grămadă. Tot vorbiți de ani de zile, cîțiva ani Ținteanu, acum tu, dar concret nu faceți nimic.
    PĂREREA MEA!

    • Un deșeu reciclabil murdar, amestecat cu grasimi, coji de ouă, resturi de alimente fermentate nu se poate valorifica.
      Daca lumea nu colecteaza corect, se arunca pe groapa si acest reciclabil murdar.
      Noi nu vrem nici sa platim mai mult dar nici sa punem osul la treaba.
      Ăsta e adevărul. Suntem o nație de maneliști!

  • Obligati toti marii retaileri (Lidl, Selgros, Carrefour, Penny, Profi) sa se doteze cu containere de reciclat după modelul Kaufland. Da-ti bani sau bonuri valorice pentru toate produsele (nu cum face acum Kaufland-ul cu inghetata aia scumpa) si o sa vedeti ca nu o sa mai gasiti recipient curat in tomberoane sau aruncat aiurea.

    • Munca în folosul comunității ar fii ceea ce ar trebui pentru cei care nu vor să colecteze selectiv. Și la adunat gunoi,dacă tu ești mare șmecher și arunci gunoi aiurea

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.