Actualitate

Cu dosarele curate, Ioan Oltean răsuflă ușurat și anunță: În PNL, rămân spectator

(VIDEO) Fostul președinte al PDL Bistrița-Năsăud și copreședinte al organizației județene a PNL, Ioan Oltean, a declarat într-o conferință de presă că ultimele două dosare care l-au scos din viața politică și au lăsat urme adânci în viața lui au fost închise, Tribunalul București admițând că faptele nu există.

”Din respect pentru cei care de-a lungul timpului au avut încredere în mine am adecis să fac această conferință de presă ca să clarific toate acele probleme care timp de 5 ani și jumătate au ridicat multe semne de întrebare în ce privește cinstea, corectitudinea și calitatea mea de om corect. Săptămâna trecută s-a întâmplat ultimul proces, ultima cauză în care instanța s-a pronunțat și astfel am închis definitiv absolut toate cauzele pe care le-am avut eu. În perioada 2013-2015 mi-au fost deschise patru dosare penale cu infracțiunile de trafic de influență, complicitate la abuz în serviciu, folosirea autorității și influenței în vederea obținerii unor foloase pentru mine sau pentru alții și favorizarea infractorului. Două au fost de răsunet, cea care viza luarea sacului de bani din curtea bisericii din Chitila – 600.000 de euro într-un sac negru cu șnur galben – care mi-a creat foarte multe probleme la vremea respectivă, și dosarul care se referă la complicitatea mea la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Din cele patru infracțiuni, una a ajuns în instanță după ce DNA a întocmit rechizitoriu și l-a trimis la ICCJ, cea referitoare la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu. Sunt 13 de volume, 3.367 de pagini, 5 ani, iar rezultatul – ordonanță de clasare dată de DNA după ce dosarul a fost retrimis de două ori de către camera preliminară de la ICCJ la DNA. În final, l-au clasat cu motivația că fapta nu este prevăzută în Codul Penal. E vorba de articolul 16, alineatul 1, litera b din Codul de Procedură Penală. Nu am fost de acord cu această soluție. Am făcut plângere la Tribunalul București care a admis plângerea făcută de mine, iar miercuri a schimbat motivul clasării în acela că fapta nu există. Am mai făcut plângere și împotriva ordonanței prin care a fost clasat dosarul cu sacul de bani, unde DNA a clasat dosarul fără să mă cheme măcar o singură dată cu precizarea că nu sunt suficiente probe pentru a trimite în judecată cauza. Nu am fost de acord cu această soluție, am făcut plângere la Tribunalul București, instanța a admis și această plângere și a clasat dosarul în aceeași modalitate, arătând că fapta nu există. Am spus acum 5 ani și jumătate că nu sunt vinovat, că nu am săvârșit faptele pentru care mi s-au deschis dosare penale și că voi încerca să dovedesc acest lucru. Cinci ani au trebuit să treacă până când instanțele s-au convins că faptele nu există și au închis toate cele 4 dosare. Nu vreau să comentez în niciun fel decât să mă bucur că lucrurile s-au terminat în felul acesta. Regretabil că 5 ani au fost necesari și atâta volum de muncă pentru a se constata că fapta nu există. Despre umilința suferită în această perioadă, despre distrugerea carierei mele, despre multe alte lucruri e tardiv să mai discut. Ele au lăsat urme adânci în viața mea”.

”Sunt bine, sunt în formă, în măsură să fac politică”

”Cu toate acestea, mulțumesc Celui de Sus, sunt bine și sunt în formă, în măsură să fac politică, spre nedumerirea multora dintre colegii mei de partid. Știu politică – iertați-mi lipsa de modestie – și sunt totalmente neplăcut surprins de modul în care evoluează scena politică la ora actuală. Cu toate acestea, nu voi candida la nicio funcție la nivelul PNL. Vor fi alegeri locale și județene, dar nu mă interesează funcția de președinte al organizației județene, nu mă interesează nicio altă funcție aleasă în viitorul îndepărtat. Vreau doar să rămân un simplu membru al acestui partid, un simplu spectator și unul care mai comentează, dar în sens pozitiv, nu negativ. Nu am tras niciun fel de sfori pe parcursul celor 5 ani în politică, nu m-am implicat în niciun fel în planul politicii județene și naționale și nici nu am de gând să o fac. În acest moment, cel puțin, planurile mele nu coincid cu planurile făcute de colegii mei de partid sau din alte partide. Nu ascund faptul că s-au făcut destule oferte din partea altor partide politice. În momentul de față, sunt și voi rămâne un simplu membru al PNL. În sfârșit, acel termen de penal l-am înlăturat. L-am purtat în spate atâta amar de vreme și nu a fost deloc ușor, dar în acest moment mă simt ușurat și liber”.

”S-a dorit scoaterea mea din viața politică și nu aveau altă modalitate”

”Am avut rezultate foarte bune, am condus 25 de ani organizația din Bistrița-Năsăud, am fost tot timpul între primele 10 organizații din țară. Eram încă la o vâstă în care poate că încă patru ani aș mai fi rămas într-o formulă sau alta. M-au scos prin aceste dosare care sunt o parte aici, o parte pe la Oradea, la vestitul procuror Munteanu, sau la DNA București. Cine a vrut să mă scoată? Cei care credeau că probabil spun prea multe sau am o personalitate prea puternică sau cei care au vrut ca noua clasă politică să fie de genul celei care este astăzi. Nu aș putea nominaliza cine anume a vrut, dar în mod cert asta s-a vrut și s-a putut. Din păcate, nu sunt singurul exemplu. În ultimii 5-6 ani, mulți oameni politici au suferit același tratament, unii au fost mai grav afectați decât mine, au făcut chiar și închisoare luni de zile ca după 5-7 ani instanțele să constate la ei, în baza unei judecăți la instanțele abilitate, că faptele lor nu au existat. Eu am trăit clipa fericită și am avut noroc pentru că instanța supremă nu a dat curs cererii DNA să fiu arestat. A respins pentru că nu erau probe. Alții nu au avut acest noroc și au făcut luni grele și ani grei de detenție. Dacă ne uităm la cele 13 dosare, a fost o cheltuială inutilă din partea statului, distrugerea mea și a familiei. Nu doresc nimănui să treacă prin asemenea momente. O să mă documentez legat de daune civile, nu am întreprins niciun demers legat de asta. Am identificat în schimb denunțătorul, vestitul preot Andrei Alexandrescu care a depus denunțul la DNA, am găsit adresa lui și am găsit unde stă, pe o stradă din Chitila care îmi poartă numele: Ion Oltean. Nu vreau pe de altă parte să bănuiesc pe nimeni, vreau să uit în măsura în care se poate uita acest lucru și să-mi văd de viața mea. Lucrurile probabil că așa au fost scrise să se întâmple. Important este că eu și nu multă lume am știut că sunt nevinovat. E posibil să depun o plângere împotriva denunțătorului pentru denunț calomnios”.

De ce nu mai candidează

”Un răspuns sincer este că nu mai sunt compatibil cu vremurile. E o generație nouă de politicieni, oameni tineri, plini de elan, plini de altfel de cunoștințe și nu vreau să încurc lucrurile. La vremea respectivă, Ludovic Orban nu era în conducerea partidului, era în dizgrații. Eu am ce să fac. O să cosesc iarbă, am fost bun cosaș în tinerețe și știu cosi. Nu vă faceți griji, că am ce face, chiar foarte multe lucruri. Nu fac afaceri, nu sunt dezvoltator imobiliar ca să fie foarte clar, nu construiesc blocuri și nici nu voi construi. Citesc, mă mai duc în stânga-dreapta, cosesc, mă mai duc pe la diverși prieteni, am cu ce să-mi ocup timpul. Programul meu decurge zilnic în același mod. Am rămas în schimb în relații bune cu Emil Boc și el a fost unul dintre cei care m-a împins de la spate ca să fac această conferință de presă și să clarific lucrurile în ce mă privește. Eu am un sentiment de admirație și prețuire față de Emil Boc. E unul dintre puținii oameni din fostul PDL care a crezut în nevinovăția mea. Ce reget eu este că nu am candidat, de-a lungul timpului, la funcția de președinte al CJ. Regret. Am simțit totuși nevoia să spun că nu voi candida pentru că au fost destul de mulți colegi de partid, primari, care m-au sunat și m-au rugat să candidez. Le-am spus clar că nu candidez și nu mă interesează funcția de președinte. Este un NU categoric în privința aceasta”.

https://www.facebook.com/TimpOnline/videos/4304246369626598

10 comentarii

 • Cositi? Bani in loc de iarba? Nu se vede cositul de iarba. Se vede cositul mandatelor dvs. Zero barat!

 • Unde sa mai candidezi, bade Oltean? Ti-a luat Turc biroul de ani de zile, doar nu te-ai face de minune sa-l vrei inapoi. Bine, asta daca ai mai avea ceva de zis in politica, dar tot e bine ca te-ai prins si singur.

  • Mișto nea Oltean, a ieșit în conferinta, le-a arătat babaul și lui Turc și lui Sigartau, le-a explicat ca el rămâne pe margine ca va trage doar sforile… cine a avut de înțeles ceva din „conferinta” asta a înțeles, iar mesajele subliminal strecurate, cu prieteniile și forma bună în care se află am stârnit deja agitatia în rândul mai marilor PNL-isti.

 • Avocati buni, platiti cu bani grei, sursa numai dvs, DNA-ul si Dumnezeu o stiti… Nevinovatia vi se citeste clar pe fata, atitudine si stil… E o vorba: te tradeaza fata… Dar e bine ca stati pe tusa, ar fi fost urat sa va incheiati cariera cu o infrangere din aia penibila cum a avut parte Dobra… Deci se pare ca totusi, intr-adevar, ceva, ceva politica mai aveti in sange…

 • ,,Hoțul neprins, e negustor cinstit” , dar pt mine tot hoț rămîne. Nu spun că Neluțu mexicanul e un hoț, dar, din păcate în România, cînd zici mare politician, cam la asta te gândești. Cum mama smăului, tu un biet jurist la cooperație, ajungi în politică, nu ai avut măcar un chioșc, un angajat, iar în cîțiva ani nu mai ști numărul meleoanelor de euroi, a caselor și a terenurilor la Bucale, acțiunilor prin tot felul de firme a băieților deștepți, dar nici usturoi n-ai mâncat, nici gura nu-ți pute. Păi hectarele de terenuri, gard în gard cu a Crinuței, în buricu târgului, de meleoane de verzișori, le-ai moștenit de la bunu din Cășei? . Da câți tineri capabili n-au putut accede la funcții și slujbe bine plătite, dacă nu erau lipitori de afișe, da famili distruse, da cei care au murit venind de la București trimiși urgent de tine să schimbi ciuma roșie cu cea portocalie, da…încă nu și-au făcut efect rugăciunile părintelui Moldovan…dar poate te-or ajunge. În schimb, ai dat statul în judecată că nu-ți mai dă pensie specială…specialule. Îmi ajunge și mie, că trebuie să merg la chiuvetă să vomit.
  PĂREREA MEA !

 • Felicitari domnului Ioan Oltean! Ma bucur ca i s-a facut dreptate.
  Mai ales ca este cel mai bun politician din Bistrita.
  Toti ceilalti politicieni au mult mai multe pacate decat dumnealui care, a facut mult pentru judet si a ajutat mult mai multi oameni decat ceilalti.
  Parerea mea e ca Dumnezeu a vrut sa se stie cum stau lucrurile!

 • @@ oare baletul de la ultimele alegeri sa fie făcut de Neluțu cu Raducu??? Nu de Turc??? Sa înțeleg ca Turc a fost iepurașul care a picat în plasa????
  Oricum Crocodilului gura încă ii mai pute a usturoichiar dacă nu a mâncat (cum zice el)!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.