Social

Cum au reuşit să afle specialiştii traseul haitelor de lupi din Munţii Rodnei

Haitele de lupi din Munţii Rodnei au anumite trasee pe care le deplasează, au aflat specialiştii care i-au monitorizat atent în ultimii cinci ani în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Întrucât sunt animale protejate de lege, se pot lua măsuri pentru ca, ” în acele zone, să nu se realizeze activităţi economice, să restricţionezi accesul turiştilor în anumite perioade”, a spus biologul dr. Claudiu Iuşan de la Administraţia PNMR.

El a explicat că, în cadrul proiectului „Măsuri de management conservativ al biodiversităţii Parcului Naţional Munţii Rodnei”, au fost utilizate camere video cu senzori de mişcare care au surprins imagini relevante cu carnivore mari, destul de greu de monitorizat prin alte metode.

„În ce priveşte lupii, în decursul unei perioade de monitorizare îţi poţi da seama unde se deplasează haitele, aşa încât se pot lua măsuri ca, în acele zone, să nu se realizeze activităţi economice, să restricţionezi accesul turiştilor în anumite perioade bineînţeles şi unde se poate aşa ceva”, a spus biolog dr. Claudiu Iuşan.

El a spus că tot cu aceste camere au fost suprinse imagini cu o familie de bursuci, jderul de copac, cu mistreţi, căprioare, cerbi, vulpi, specii care intră zilnic în raza camerelor de luat vederi cu senzori de mişcare.

„Am încercat să capturăm şi monitorizăm două exemplare de râs. Am achiziţionat capcane de picior care nu rănesc animalul. Din păcate, s-a dovedit aproape imposibil să capturăm două exemplare de râs. Totuşi,a m reuşit să întocmim hărţi populaţionale şi de risc. Am montat camere video cu senzori de mişcare pentru monitorizarea carnivorelor mari, în special a râsului. Sunt nişte camere cu acumulatori care trebuie verificaţi şi înlocuiţi. Aceste camere ne-au oferit însă foarte multe date cu privire la distribuţia acestor exemplare, a animalelor care constituie pradă, hrană pentru aceste carnivore mari. Camerele s-au montat în zonele în care a fost constatată o frecvenţă a prezenţei râsului. Carnivorele mari, de regulă, evită zonele frecventate de om”, a spus biologul dr. Claudiu Iuşan de la Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS