Timp de gândire

Despre „aruncătorii de suliţe”. Mic îndreptar de apărare

Trăim vremuri extrem de tulburi în care ura, dispreţul şi hula au devenit reguli de bază după care funcţionează societatea noastră. Dacă nu ţipăm, în piaţă, „javră ordinară”, postăm comentarii răutăcioase sub protecţia anonimatului, bârfim şi jignim pe toţi cei care nu sunt de acord cu noi sau pe cei care nu fac parte din cercurile noastre. Se cheamă că suntem „aruncători de suliţe”.

Termenul nu-mi aparţine, dar l-am găsit într-o carte despre care voi vorbi însă altădată. Cine sunt „aruncătorii de suliţe”? Sunt acei indivizi foarte hotărâţi să-ţi facă rău şi să te ameninţe chiar până la a te distruge pe tine şi reputaţia ta. „Împinşi de gelozie, fac tot posibilul pentru a se asigura că te topeşti într-un ocean de frică şi ruşine la vorbele sau acţiunile lor”, îi descrie autorul cărţii.

Care sunt armele acestor oameni? Folosesc blândeţea pentru a te ucide şi, deşi nu e neapărat necesar ca ei să fie buni, este esenţial pentru ei să pară buni. Aparenţele sunt totul. În acelaşi timp, „aruncătorii de suliţe” sunt spirite manipulatoare şi dezbinătoare care încearcă să creeze rupturi între oameni, trăiesc după propriile lor reguli şi nu respectă niciodată regulile pe care ei le fac pentru alţii. Autorul o numeşte „legea marii excepţii” potrivit căreia unui „aruncător de suliţe” nu i se aplică regulile pe care le face pentru alţii. Trăieşte numai după regulile lui atunci când îşi doreşte o anumită victimă.

„Aruncătorul de suliţe” crede că ceea ce face el este corect doar în virtutea faptului că el o face. „Discuţia raţională cu el este o pierdere de vreme. Tot ce îi spui este interpretat pe dos şi se întoarce împotriva ta. Dorinţa lui rapace pentru control întâlneşte o nevoie persoanală denaturată care e insaţiabilă. Întreaga realitate e privită prin lentile proprii – unele deformate, dar totuşi lentile. E nebun, dar crede că e singurul om sănătos din punct de vedere mental”, mai scrie autorul.

Dacă aveţi vreo persoană de acest fel prin preajmă, merită să ştiţi cum vă puteţi apăra de ea. Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să vă feriţi. Evitarea individului e cea mai bună strategie. Nu e greşit să vă îndepărtaţi de un „aruncător de suliţe”, distanţa emoţională între voi şi el este recomandată. Asta ar putea însemna schimbarea locului de muncă sau mutarea într-un alt cartier.

În al doilea rând, nu luaţi niciodată prea personal ceea ce vă spune un „aruncător de suliţe”. Trebuie să înţelegeţi că ei văd răul din inimile lor ca aparţinând altor persoane. Ostilitatea şi mânia pe care le primiţi din partea lor sunt foarte probabil acuzaţii care li se aplică. Şi, în al treilea rând, „nu luptaţi niciodată cu un porc. În primul rând, vă veţi murdări, în al doilea rând porcului îi va plăcea la nebunie şi în al treilea rând, el joacă după un alt set de reguli”.

„Aruncătorii de suliţe” sunt, în general, oameni iraţionali. Nu cunosc şi nu sunt limitaţi de corectitudine, adevăr, decenţă sau respect. Nu poţi discuta raţional cu ei, nu poţi juca pe acelaşi teren cu ei. Nu există negociere raţională care să ne permită să ne întâlnim, la mijloc, cu ei. Fie le dăm dreptate şi intrăm sub controlul lor, fie vom fi daţi la o parte şi etichetaţi potrivit propriei lor viziuni.

Nu vă grăbiţi să depistaţi în jurul vostru astfel de persoane, deşi vă garantez că veţi găsi. Într-un fel, toţi suntem „aruncători de suliţe” spre alţii, tuturor ne place să controlăm lucrurile într-o măsură mai mare sau mai mică. Deseori ne imaginăm pe noi înşine aruncând în duşamanii noştri cu suliţe şi ne dăm seama ce bine ne-am simţi dacă suliţa şi-ar atinge ţinta. Dar răzbunarea nu e o strategie sănătoasă. Ne-am face un bine dacă am medita mai mult atunci când ridicăm suliţa, gata să o aruncăm.

Cristiana Sabău

2 comentarii

  • Pe de o parte am fost un mare fan al fratilor Morutan , inca din copilarie , pe de alta parte sunt fan Cristiana Sabau .Acesti aruncatori nu mi se par neaparat o tragedie , oamenii sunt liberi sa-si exprime opiniile , chiar anonime , si viata noastra ar fi mai saraca si mai trista fara diversitatea de opinii .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.