Actualitate Sănătate

Dr. Buta: Serviciile de urgenţă au intrat în cultura populară ca mallul. De ce e nevoie de heliport

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Mircea Gelu Buta, a afirmat că europarlamentarul Daciana Sârbu a avut un rol important în finalizarea lucrărilor la maternitate şi că ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, s-a amuzat când i-a spus în termeni plastici de ce este nevoie de realizarea unui heliport la SJU.

”I-am prezentat pe larg premierului, ieri prin reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, acum personal, spitalul. Directorii din MS ne-au făcut planurile de dezvoltare pentru perioada următoare. Îi mulţumesc prim-ministrului şi doamnei Daciana Sârbu, care s-a implicat foarte mult în finalizarea lucrărilor acestei maternităţi, lucrări întrerupte la un moment dat. Este o investiţie importantă de imagistică, aparatura digitală de transmitere a datelor la distanţă. O chestiune hazlie. Zice cineva că aparatul de la Bistriţa e slab, se duce la Cluj, dar îl citim la Bistriţa, e unul dintre cele mai performante aparate şi ne putem vinde serviciile la distanţă. În jur de 300.000 de euro a costat această dotare. Ministrul Sănătăţii a deblocat multe alte proiecte. Mulţumim pentru ajutorul dat în reabilitarea ambulatoriului de specialitate”, a spus Buta.

Managerul SJU a menţionat că se intenţionează terminarea blocului operator, care va deveni performant, şi realizarea unui heliport. ”Ministrul Sănătăţii a râs puţin. Aceste servicii de urgenţă au intrat în cultura populară ca mallul, sunt oameni care îşi petrec sfârşitul de săptămână, nopţile, în holurile de la UPU. Lucrurile trebuie gestionate. Unele le putem gestiona aici, altele la distanţă. Cum Bistriţa nu are în jur un heliport pentru transportarea pacienţilor în situaţii critice, pentru operaţii laborioase, să simplificăm totul, dorim să-i ridicăm cu liftul, elicopterul aterizează pe spital şi îi ducem. Centralizarea terapiilor intensive este iarăşi un lucru care trebuie ştiut, au cam 6-7 posturi, există centralizat şi zonal şi la Bucureşti, o trimitere a pacienţilor pe aceste posturi libere din terapii intensive. Transportul se face tot cu elicopterul. Iată că este necesitatea”, a declarat Mircea Gelu Buta cu ocazia vizitei premierului Victor Ponta.

Reabilitarea secţiilor de Obstetrică şi Neonatologie se face prin proiectul ”Reabilitarea sectorului sanitar – faza II cu finanţare de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de la Banca Europeană de Investiţii”, în valoare totală de 2,4 milioane euro, executantul lucrărilor fiind Benzot-Har SA Miercurea Ciuc. Suprafaţa reabilitată: circa 2.000 mp.

Secţia de Neonatologie este organizată pe principiul asepsiei progresive: Clasa 1 – zonă de acces personal, vestiar, grup sanitar. Clasa 2 – zonă de evidenţe fişiere, sală de tratament, zonă de bucătărie, biberonerie, sterilizare biberoane, lactarium, două saloane cu 2×3 paturi în sistem rooming-in pentru copii subponderali sănătoşi. Clasa 3 – un salon cu 5 paturi pentru nou născuţi subponderali, un salon cu 4 paturi pentru n.n. prin cezariană, un salon cu 3 paturi pentru n.n. din exterior. Clasa 4: două saloane n.n. ATI cu 5 respectiv 3 paturi.

Secţia de Obstetrică: zonă de primire, zonă de saloane organizată în sistem rooming-in (7 mp pentru mamă şi 3,5 mp pentru copil) cu grup sanitar propriu, facilităţi pentru îmbăiatul şi înfăşatul n.n., 8 saloane – 3 paturi, 2 saloane – 5 paturi pentru gravide cu patologie, 1 rezervă – 1 pat pentru persoane cu dizabilităţi, 3 rezerve – 1 pat, diverse spaţii administrative şi funcţionale.

Blocul operator: 4 săli de naştere, o sală de cezariene, o sală de naşteri septice, filtru sanitar pentru medici, cameră medic de gardă cu grup sanitar, cameră pentru asistente, grupuri sanitare, spaţii de depozitare.

Secţia ATI amplasată în vecinătatea blocului operator: 9 paturi (posturi), sursă de oxigen, aer comprimat/aspiraţie, surse de energie electrică pentru branşarea a 4-5 utilizatori concomitent.

 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS