Cultură

Expoziţie la ”Casa cu lei”: ”Moştenirea săsească”

Manifestările prilejuite de comemorarea a 70 de ani de la exodul saşilor bistriţeni în Austria şi Germania au început la Centrul de artă tradiţională ”Casa cu lei”, unde a avut loc vernisajul expoziţiei ”Moştenirea săsească”. La Galeriile de pe str. N. Titulescu pot fi văzute costume populare, imagini de arhivă, obiecte şi mobilier tradiţional săsesc aflate în proprietatea Centrului Cultural Municipal.

Conform organizatorilor, expoziţia este o evocare a exodului în imagini de arhivă, costume naţionale, mobilier tradiţional, obiecte şi înscrisuri vechi.

Imaginile de arhivă provin din diferite colecţii particulare şi prezintă momente inedite din viaţa şi comunitatea saşilor din Transilvania. Piesa centrală a expoziţiei este reprezentată de mobilierul tradiţional, o replică reuşită a unui interior săsesc, pictată manual, în atelierul cunoscutului artizan Mircea Ungureanu din Sibiu. De asemenea, la ”Casa cu lei” pot fi văzute şi ţesături cu modele săseşti.

La vernisaj au participat directorul Centrului Cultural Municipal ”George Coşbuc”, Dorel Cosma, preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, preotul paroh al Bisericii Evanghelice CA, Johann Dieter Krauss, istoricul de artă Vasile Duda şi un grup numeros de saşi veniţi din Austria şi Germania.

”Am lucrat intens ca această colecţie să ne aparţină. Tot ce vedeţi este aşadar proprietatea Centrului Cultural Municipal. La anul vom încerca să deplasăm această expoziţie în Austria, Germania, dar şi în oraşe din ţară. Mobila este refăcută după cea originală. Sunt poze din istoria Bistriţei, precum şi cărţi poştale-documente, originale, aparţinând unor prizonieri germani din Primul Război Mondial”, a spus directorul CCM, Dorel Cosma.

Saşii veniţi la Bistriţa au mers apoi la Muzeu să vadă şi expoziţia de pictură care cuprinde lucrările uneia din personalităţile remarcabile ale generaţiei de acum 70 de ani, Norbert Thomae. Picturile fac parte din generoasa donaţie, de 89 de lucrări, pe care moştenitorii artistului – cei trei nepoţi, Antja Hella Neumann, Wolfgang Rohling şi Wolfram Wenzl, au făcut-o muzeului şi comunităţii din care s-a ridicat cel dintâi artist profesionist al Bistriţei. Periplul saşilor s-a încheiat la Biserica Evanghelică din Herina.

AICI MAI MULTE IMAGINI

1 expo mostenirea saseasca 2 expo mostenirea saseasca 3 expo mosternirea saseasca 4 expo mostenirea saseasca

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.