Actualitate

Fructele care ne mențin silueta, tinerețea, sănătatea. 12 soiuri, create chiar la Bistrița

Mici și cărnoase, de culoare roșu aprins sau negru închis, cireșele sunt fructele de care ne bucurăm la început de vară. Cu un conținut ridicat de apă, cireșele sunt și un ajutor de încredere atunci când ținem diete sau un regim alimentar.  

Legenda spune că romanii au descoperit aceste fructe, în Asia, în anul 70 î.Hr. Tot romanii au adus apoi cireșele în Marea Britanie, undeva în primul secol al erei noastre.

Cele mai întâlnite soiuri de cireș de la noi sunt cireșele dulci și cireșele amare. La rândul lor, în funcție de tăria pulpei, cireșele dulci pot fi: moi, semipietroase și pietroase. Cele din urmă au pulpa mai cărnoasă și sunt cele mai gustoase.

Cireșele ajută la reglarea tensiunii arteriale, deoarece sunt bogate în potasiu, care ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism. Totodată, cireșele conțin și quercetină, bioflavonoid important pentru organism, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și reglarea tensiunii sistolice și diastolice.

Un fapt mai puțin știut este că cireșele se numără printre cele câteva alimente bogate în melatonină, hormon care scade temperatura corpului și induce starea de somnolență, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor care suferă de tulburări de somn.

Cireșele sunt recomandate în curele de slăbire, deoarece au puține calorii (100 grame de cireșe au 50 de calorii) și sunt bogate în apă, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din organism. În plus, au foarte multe vitamine, ceea ce susține întărirea metabolismului, aspect foarte util atunci când ai deficit caloric.

Cercetările arată că cireșele sunt utile în calmarea durerilor musculare. Atleții consumă suc de cireșe înainte de competiții și antrenamente pentru o recuperare mai rapidă și mai puțin dureroasă. Acest lucru se datorează aportului mare de antioxidanți din compoziția cireșelor, care ajută la scăderea inflamației din corp și, astfel, susține și atenuarea durerilor.

Pe lângă potasiu și quercetină, cireșele sunt bogate și în betacaroten, un antioxidant foarte important pentru organism care are, printre altele, proprietăți anticancerigene, antiinflamatoare și anti-aging, deoarece are rol de protecție împotriva razelor solare.

De altfel, cireșele sunt fructele cu cel mai mare conținut de antioxidanți. Aceștia luptă împotriva radicalilor liberi, care cauzează apariția semnelor îmbătrânirii premature și a stresului oxidativ. Potrivit cercetătorilor, un pahar de suc de cireșe pe zi are capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire.

Cireșele au un indice glicemic extrem de redus, adică 22, comparativ cu alte fructe. Spre exemplu, indicele glicemic al fructelor de pădure este 40, în timp ce indicele glicemic al caiselor este 57. Așadar, cireșele te protejează de diabet, dar sunt, totodată, și o gustare delicioasă și lipsită de pericol pentru persoanele diagnosticate cu această afecțiune.

Un alt beneficiu important al cireșelor este că ameliorează durerile articulare. Fie că este vorba despre gonartroză sau despre artrită, durerile articulare pot fi calmate printr-o cură cu suc de cireșe, consumat de două ori pe zi, timp de 3 săptămâni la rând.

Acest superfruct conține cantități semnificative de vitamina B și C, care, pe lângă numeroasele beneficii, sunt un adevărat ajutor al podoabei capilare. Așadar, dacă ai părul fragil și lipsit de strălucire, este recomandat să consumi cireșe din plin, pentru că acestea pot ajuta în restabilirea sănătății părului, prin fortificarea foliculilor de păr și menținerea unul nivel de hidratare optim al scalpului.

În plus, conținutul alcalin al acestora ajută la menținerea unui pH echilibrat, atât al părului, cât și al pielii, prin neutralizarea conținutului acidic din organism, ceea ce ajută și în prevenirea anumitor afecțiuni intestinale, precum indigestia sau refluxul gastroesofagian.

Cireșele pot fi consumate ca atare, dar și sub formă de suc, în prăjituri de vară, smoothie-uri și în salate.

Știați că?

  • La Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița au fost create 12 soiuri de cireș: Uriașe de Bistrița (1967), Negre de Bistrița (1968), Jubileu 30 (1978), Timpurii de Bistrița (1978), Roșii de Bistrița (1978), Rubin (1980), Iva (1994), Roze (1994), Someșan (1994), Ana (1999), Gloria (2009), Ivona (2009)
  • În livezile satului Cireșoaia din comuna Braniștea sunt cultivate circa 50 de soiuri de cireș.
  • În Cireşoaia, livezile se întind pe mai bine de 300 de hectare de teren. Este singura localitate din ţară unde livezile de cireşi se întind pe o suprafaţă atât de mare de teren. 
  • În urmă cu 100 de ani, preotul din Cireșoaia le cerea tinerilor care vor să se căsătorească să planteze câte un cireș. Ca dar de nuntă, tinerii primeau de la părinţi fie câteva hectare de teren pentru ca să planteze cireși, fie livezi gata plantate. 
Etichete

2 comentarii

  • Acuma ca dar de nunta primesti o excursie in Dubai si la adunatul cireselor gasesti numai batranii din localitate.
    ciresele ne vin din Europa si Asia gata pregatite si impachetate in chimicale ca sa reziste pe drum si sa nu aiba vreun viermisor.
    Cine intrazneste sa guste cu atentie de prin gramezi cu siguranta da de gustul PESTICIDELOR.

  • Am solicitat unui localnic din Bistrița sa culeg cireșe, după o săptămână cireșele sau stricat pom.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.