Recomandări Timp de gândire

Gunoaiele. Încă o campanie inutilă

Problema curăţeniei sau, mai precis, a mizeriei se rezolvă într-un singur fel: nu prin vorbărie, nu prin campanii de conştientizare, prin amenzi mari date oricui nu înţelege să respecte regulile convieţuirii, indiferent că e om de rând, om de afaceri sau om politic. Ai aruncat ţigara pe jos, plăteşti de te ustură buzunarul!

De când cu scandalul copiilor luaţi de la familia Bodnariu, am aflat şi noi, românii, că există în lumea aceasta Barnevernet, Serviciul pentru Protecţia Copilului din Norvegia care funcţionează pe principiul “stat în stat” după legi bine definite care îi permit să ia inclusiv copilul premierului dacă micuţul are parte de rele tratamente. Din câte am înţeles eu, acolo lucrează o armată de specialişti care se oferă să-i înveţe pe părinţi cum trebuie să procedeze în cazul în care au parte de copii dificili, le oferă suportul necesar să depăşească perioadele grele, iar abia apoi, dacă văd că nu se întâmplă nimic bun, scot copiii din familiile incapabile să-i educe. În sinteză, funcţionează pe principiul: „nu ştii, te învăţăm, nu poţi, te ajutăm, nu vrei, te obligăm”.

De o astfel de instituţie are nevoie şi România. Noi avem o grămadă de legi prin care ne protejăm teoretic mediul, dar niciuna nu e aplicată. Aşa cum bine se ştie, cei care ar trebui să-i amendeze pe oamenii care fac mizerie sunt primarii. De cele mai multe ori nu o fac pentru că la ţară, mai ales, orice om amendat de primar e un votant pierdut. Anul acesta fiind unul electoral, cu atât mai mult niciun cetăţean nu va fi amendat de primar care mai are câteva luni de mandat după care soarta lui depinde de votul fiecărui om. Sunt puţini cei fermi pe poziţie. Cei mai mulţi strâng din dinţi şi adună gunoiul cu cine pot, însă aceasta este o poveste fără sfârşit. Nici nu au terminat bine de strâns, că totul e la loc. Vine Garda de Mediu, le arde câte o amendă edililor, dar ei nu plătesc din buzunar, ci de la bugetul local, adică tot din buzunarul altora. Una peste alta, efectul aplicării legilor este echivalent cu zero barat. Oamenii vor continua să arunce fiindcă primarii nu îi amendează, primarii vor plăti amenzi fiindcă nu dau bani de la ei din buzunar. Toată lumea se preface implicată, rezultatele sunt nule nu de ieri, de azi, ci dintotdeauna, aşa cum lesne se poate observa.

Dacă România ar avea un fel de „Barnevernet al mediului”, cu specialişti care să le explice oamenilor ce se întâmplă cu natura pe care noi o batjocorim, care să le arate cum să depoziteze deşeurile selectiv în containere, care să-i ajute să o facă o anumită perioadă de timp până fiecare ar înţelege de ce e bine aşa şi nu altfel, eu cred că mult mai multă lume şi-ar schimba atitudinea. Fireşte că o adevărată revoluţie ar fi dacă cei ce refuză să facă asta s-ar trezi amendaţi usturător şi nu cu plata de bunăvoie, ci cu luat bani din conturi. De exemplu, dacă eşti fermier din Cuca Măcăii şi ai aruncat moloz din grajdul demolat lângă Someş, când te duci să scoţi banii de la APIA, vezi că-ţi lipseşte o mie de euro. „Barnevernetul mediului” îţi trimite o scrisoare acasă şi îţi spune că, data viitoare când ai de aruncat moloz, să suni la un anumit număr de telefon şi, pentru 20 de lei, cineva îl le va duce la groapa de gunoi ecologică. Lecţie mai bună ca asta nu cred să existe. Sunt convinsă că şi cel mai primitiv om de pe planetă, care nu are nici o noţiune legată de ecologie, dintr-o dată înţelege că trebuie să-şi schimbe obiceiurile dacă nu vrea să rămână la infinit fără bani.

Acestea fiind zise, cred că s-a înţeles că nu dau doi bani pe campanile de salubrizare sau de informare. Mai ales ultimele sunt complet inutile chiar dacă sunt implicaţi în ele preoţi, profesori, primari. Cei care aruncă mizerii nu participă la ele, fiţi siguri. Ceilalţi nu vor deveni “turnători” ai celorlalţi fiindcă, la români, există un soi de convingere păguboasă că nu e bine “să-i faci rău” altuia denunţându-l când încalcă legea şi că nu e treaba ta ce fac alţii. Astfel de idei sunt adânc impregnate în mentalul nostru colectiv, întreţinute de biserică, de toţi cei chemaţi astăzi la 12.45 să se implice ca să arate că le pasă, vezi Doamne!

În opinia mea, politicienii ar putea arăta că le pasă într-un singur mod: să iniţieze o lege pentru înfiinţarea unui “Barnevernet al mediului”, instituţie care să nu aibă mamă, să nu aibă tată politic, să nu-i pese cum îl cheamă pe primar, nici pe preşedintele CJ sau pe liderul nu ştiu cărui partid, să nu ştie ce firmă finanţează partide şi ce firmă nu, să amendeze fără milă şi să adune sume exorbitante la buget din care să se facă împăduriri, regularizări de râuri, amenajări peisagistice, tabere gratuite pentru copii în care ei să se bucure de frumuseţile naturii. Sunt convinsă că toţi oamenii de bun simţ din această ţară vor fi de acord şi că numărul nesimţiţilor va scădea treptat până vom ajunge să avem râuri ca în Austria şi privelişti ca în Elveţia.

Campaniile de informare, acţiunile de salubrizare şi tot ce ţine de acest registru sunt o mare pierdere de vreme şi un consum inutil de resurse, ca să nu spun că e o campanie electorală mascată. Mi-e silă de toate! Aşa că eu, una, nu voi aduna gunoaie aruncate de alţii pentru simplul motiv că alţii nu trebuie să adune gunoaie aruncate de mine.

Nu mă voi erija nici în educatorul maselor de nesimţiţi şi nici nu mă voi transforma în „vânător” de oameni care aruncă gunoaie aiurea câtă vreme sunt bun contribuabil şi plătesc bani ca să funcţioneze statul român cu toate instituţiile lui. În secolul în care avem internet gratuit şi camere la fiecare casă mai de Doamne ajută nu văd de ce statul pe care eu îl plătesc să funcţioneze nu poate să investească în sisteme moderne de supraveghere ca să aibă probele necesare să-i dovedească pe nesimţiţi până în pânzele albe.

Dacă statul e incapabil de orice, atunci să nu ne mai ceară bani, să se desfiinţeze şi ne descurcăm fiecare pe cont propriu!

14 comentarii

  • Un mare sef de servicii secrete a NATO din EUROPA de EST, spunea mai ieri ca Parlamentul Romaniei are 85 la suta corupti. Am auzit -o la B1 tv aseara si era scrisa stirea obsesiv pe burtiera pt. anunturi. In cazul asta ma intreb D-na CRISTIANA, daca nu a sosit momentul ca acest Parlament sa fie dizolvat, si in locul lui sa aducem o putere straina, capabila sa ne scoata si din RAHATUL aruncat de cei care nu respecta legea, care de fapt a fost scrisa de niste penali, si care nu sunt interesati sa o aplice, pt. ca isi tau singuri pe urma sursele de finantare. Mafia este sudata din parlament si pana la drujbist si la excavatoristul care la una din 10 bascule de pietris, sponsorizeaza partdul si pe cei care i-au dat aprobarile sa isi faca de cap. Ideea cu strainii la conducerea Romaniei, apartine tot acestui SEF de SERVICII. Inclin sa-i dau dreptate pt. ca este vizibil ca au trecut 26 de ani de demolare a tuturor principiilor. Asa s-a intamplat si pe vremea lui A. I CUZA care a incercat sa reformeze principatele, si boierii care l-au uneltit, degringolada din tanara ROMANIE, a adus pana la urma os domnesc din dinastie straina, si care pana in 47, a reusit sa-i dea o traiectorie acestei tari, mult incercata si umilita de proprii politicieni. Ma grabesc pt. ca particip totusi la acesta CAMPNIE.

  • Cred ca problema deseurilor va putea fi solutionata prin aceeasi metoda aplicata unui alt deseu si anume fierul.Oare de ce nu vedem aruncate resturi de fier vechi si alte neferoase pe malurile apelor?Pentru ca pretul oferit de centrele de recoltare e destul de atragator astfel incat multi concetateni sa faca efortul de a-l aduna si preda acestora.Daca s-ar infiinta niste centre de colectare peturi si cartoane care sa ofere preturi atractive problema deseurilor ar putea fi rezolvata chiar de categoria de populatie cu cele mai mari probleme sociale:asistatii sociali,etnia roma,etc.Asa ca nu mai dati ajutoare sociale,dati mai muti bani pe peturile si cartoanele colectate si predate.Asa lumea va fi stimulata sa adune si sa castige in functie de cat munceste.Platim tot felul de taxe eco,bani care s-ar putea duce tot la deseurile recuperate dar direct celui care le preda.Iar pentru molozuri si deseuri din constructii primariile ar trebui sa infiinteze niste rampe de colectare gratuite.

  • Corect este ca actiunile de salubrizare sint ca si calmante care nu trateaza boala. Dar nu cred si alte legi ar ajuta ci doar o schimbare de mentalitate incepind de copii. Am avut ocazia sa gasduim copii, dealtfel educati, in casa in vizita care aruncau ambaje de bonbone jos, nu in curte ci chiar si in casa. Sau adulti care aprind tigara oriunde, care calca diagopnal prin plante in gradina, muncitori care arunca materiale peste flori in gradina, soferi de camion care nu le pasa de iarba sau copaci in fata casei. Nu vreti se auzit ce le am spus si ce replici dau speciile astea.
    Cu alte legi nu rezolvati nimic ci doar prin aplicarea lor. Legislatia exista, parca si antifumat, dar din 1 Januarie am fost de 3 ori la restaurant si peste tot se fumea…si in zona nefumatoriilor.
    Eu vad doua solutii, una este investitia in sistemul de sanatate si educatie si altul este se NU se mai investeste in prostia generalizata, macar din partea statului. Aici intre tot fel de wonderlanduri, struti, emre, oua si alte decorative.
    Mai intii educatie, educatie si educatie si cu adminsitrarea activa in a forta aplicarea literii legislatiei.
    O alta solutie strict pentru mediu local ar fi sa dati domnului Balan un scaun la Mediu cu ceva functie decisiva ca se vedem o data daca este in stare se aplica ceva si se schimbe ceva 🙂 Daca nu, ramane si el activist se puna degetul pe rana. Dar se dispare o data activitatiile alea de „ecologizare”.

    • De ce sa-i dea un scaun ??? De ce ?? Sa-si aduca de acasa unul,ca are destule.ete na…..hai sa dam la toti scaune….unde ajungem???? Si la Polivalenta cumpara scaune noi.se poate ????

  • Nici campaniile gen adunam copii sa faca curatenie nu sint corecte ,nici cinstite si deci sint ilegale.obligi un copil sa curete gunoiul altuia pe gratis..puscarie ptr cei ce fac asta..imi pare rau dl.Balan dar asa este.

  • @Cristiana Sabau „nu ştii, te învăţăm, nu poţi, te ajutăm, nu vrei, te obligăm”
    .
    Citatul ii apartine lui Lenin, principiul face parte din corpusul de baza al teoriei si practicii leninismului.Pe langa principiul respectiv, in anii ’50 s-au aplicat literal in pedagogia romaneasca principiile stiintifice ale lui Makarenko.Mai tarziu s-a renuntat la aplicarea pura si dura, la virgula, a principiilor lui Makarenko.
    .
    Am invatat despre principiul leninist sus amintit la G.N. 4, in clasa a 8-a, intr-o lectie de o ora predata de profesorul P., pe marginea citatului din Lenin .L-am adorat pe profesorul P., dar din cu totul alte motive.Pe langa leninism, mai preda si o alta materie, pe care o iubeam.Si spre deosebire de leninism, materia asta o preda cu o pasiune pe care o transmitea.
    Am reluat tema in clasa a X-a.Lectia despre citatul si principiul leninist in discutie, tin minte perfect, a fost tinuta de profesorul T.T., care inlocuia la clasa pe titularul cursului.
    In programa scolara de scoala generala si liceu era un ciclu de materii despre principiile marxist leniniste, generic disciplina se numea C.S.P, Cunostinse Social Politice.
    .
    Pardalnica asta de memorie…
    Cred ca am inceput sa imbatranesc din momemt ce am ajuns sa zic si io, toate-s vechi…Inclusiv principiul leninist in discutie..

  • Ah, si inca ceva, referitor la specialistii in educatia copiilor.Makarenko a lucrat in NKVD apoi a formulat o teorie asupra educatiei .Premisele de baza ale metodei Makarenko porneau de la situatiile extreme ale unor copii si propuneau masuri de reeducare in afara familiei pentru toti copiii.
    Cazurile extreme pe baza carora si-a formulat Makarenko metoda erau acelea ale copiilor razboiului civil si ai revolutiei.Dupa razboiul civil Rusia era plina de copii orfani si abandonati care cerseau si furau pe strazi ca sa nu moara de foame.La cazuri extreme,Makarenko a dat rezolvari extreme, destinate sa fie aplicate asupra intregii societati, inclusov asupra familiilor functionale.
    Metoda pedagogica Makarenko s-a aplicat limitat chiar si in URSS, desi s-au derulat mai multe experimente de reeducare.
    Insa metoda nu s-a aplicat doar asupra copiilor.Un laborator de experimentare a metodei au fost puscariile romanesti.
    Cel mai cunoscut experiment de pedagogie stiintifica bazat pe metoda de reeducare a lui Makarenko a fost Experimentul Pitesti, derulat asupra detinutilor de la Puscaria din Pitesti.!
    Metode stiintifice, aplicate de specialisti.

  • Foarte bun articol, felicitari, Cristiana Sabau. Ca de obicei analiza subiectului e pertinent si tintit cu multa claritateate. Din pacate aprecierile si interesul vin din partea noastra, a unora care probabil, ne incadram in categoria celor care ne revoltam de fiecare data cand asistam la anomaliile care funtioneaza in societatea romaneasca. Asistam neputinciosi la „murdarirea” mediului (vezi gunoaiele din Bistrita, pe pasajele inguste refacute cu atata pompa), taieri de copaci, infestarea apei potabile prin deversari de substanatante toxice, etc. Si atunci ma-ntreb, ce-i de facut dupa ce populatia a fost lasata, incurajata chiar sa dispretuiasca si sa faca absolut ORICE, si asta pentru ca NU se aplica SANCTIUNI usturatoare, fiind astfel inteleasa libertatea.

  • Barnervernet ul si gunoaiele nefericita asemanare

    In urma cu ceva timp am vizitat lagarele de la Auschwitz impreuna cu un grup de prieteni. In timp ce lumea intreaga era preocupata de traiul de zi cu zi cativa oameni gazau in secret evrei si tot ce aveau in lagar furandu le bunurile.Astazi tot in mare secret in numele interesului superior al banului o firma privata plateste 3200 euro pentru un denunt apoi rapeste copiii din familii si *salveaza* incredintandu i unor familii surogat pot fi lesbiene sau gay.Pentru fiecare copil furat primesc 120 000 euro

    Cand vrei sa te plimbi pe malul raurilor noastre te cuprinde rusinea sa vezi aruncate pungi de plastic si peturi fara numar.E imposibil sa le explici copiilor tai cum au ajuns acolo si de neimaginat pentru turistii straini care ne viziteaza. Distinsele lanturi de magazine nemtesti care ne au distrus comertul alimentar autohton sunt obligate in Germania sa rascumpere flacoanele ,la noi nu le obliga nimeni .Cred ca educatia se face doar cu legi clare si respectate de catre noi toti

  • Cineva mi-a povestitca,in Germania,copiii sunt educati la scoala sa „parasca””,cum spunem noi,daca vinovatul nu-si recunoaste vina.Cred ca in felul acesta ,toata lumea castiga,iar cel vinovat nu va mai repeta isprava.indiferent de varsta.

    • Ce spuneti dvs, cu cuvintul „parasca” se numeste de altfel a minti si se fie complice pentru a ascunde un nedrept. Deci educatia este de a NU minti si de a NU ascunde nedrept.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.