Actualitate

În ce stadiu sunt proiectele pentru care Primăria Bistrița vrea bani europeni

Primăria Bistrița disponibilizează 100.000 de lei alocați la începutul anului pentru expertiză tehnică, studii și documentații aferente proiectului de restaurare a Ansamblului Sugălete, monument istoric de categoria A, pentru care dorea finanțare europeană: ”Se renunță din motive de proprietate”.

”Modernizare Piața Centrală”: Pentru realizarea obiectivelor conform Planului Urbanistic de Detaliu se vrea etapizarea proiectului, în prima etapă urmând să aibă loc amenajarea pieței, mai puțin partea carosabilă, care se va realiza în etapa a doua, după expirarea perioadei de finanțare pentru străzile din centru.

”Restaurarea Bisericii Evanghelice în vederea intrării sale în circuitul turistic internațional”: Pentru lucrările interioare s-a depus proiect de finanțare pe fonduri norvegiene, care după evaluare se află pe lista de așteptare. În acest an s-au aprobat bani pentru DALI în vederea cumulării celor două componente, lucrări interioare și exterioare. Se suplimentează cu 23.000 de lei pentru proiectarea instalațiilor de sonorizare necesare concertelor.

”Regenerarea urbană a centrului istoric, etapa 2” (reabilitare pasaje și alei, utilități și spații verzi): În curs de elaborare documentația pentru contractul de proiectare.

”Cetatea Medievală Bistrița” (Zidul Cetății, Turnul Dogarilor, Poarta Lemnelor): În curs de elaborare documentația pentru contractul de proiectare.

Pentru Complexul de agrement acvatic Aqua Park, este pregătit contractul de proiectare pentru a fi scos la licitație, valoarea estimată fiind 535.680 lei.

Centru intermodal de transport public:  În curs de elaborare documentația pentru contractul de proiectare.

La proiectul ”Free Cycle” s-a renunțat, fiind integrat în cel privind pistele pentru bicicliști (17 km în etapa I, în proiectare).

8 comentarii

  • Modernizarea PIETEI CENTRALE s-a facut in urma cu 2-3 ani. A se vedea aleile cu dale noi, cosurile de gunoi si bancile noi. S-a modernizat cu 50.000euro si toaletele publice, pe care acum primarul vrea sa le desfinteze. Astfel vor fi folosite cu succes pasajele recent modernizate cu piatra naturala din muntii RODOPI pt. a urina fara sa platesti. La asa zisa modernizare a pietei, se are in calcul taierea a 104 arbori si desfintarea rondourilor cu flori si iarba. Se va mineraliza ( SIC) asa cum si-a comandat primarul, intreaga zona cu dale, betoane, borduri si un mare HALAU cu apa, numa buna de spalat pe picioare pt. cei care sunt debransati de la utilitati. Astfel cu incalcarea legilor de mediu si a legii monumentelor istorice, administratia de fapt va distruge partea verde a pietei pt. ca BISTRITA sa semene cu SIBIUL sau VIENA, cum sfatos ne spunea D-l primar pe la televiziuni. Oare acei europeni care ne dau bani, stiu ce urmeaza ? Nicaieri in EUROPA un stat civilizat nu isi distruge spatiile verzi ca la noi. Mai mult santierul va dura circa 2 ani pe o suprafata de 2 ha si totul va fi blocat asa doar dintr-un capriciu al edilului, care la dezbaterea publica a prostit lumea fara sa ne prezinte si celelalte variante. Asa ca au pus botul si consilierii locali care au dat vot pt. aceste distrugeri. Mai putin ECOLOGISTII si cons. Moldovan (PNL) au respins acest inutil proiect ales din pix de primar fara o consultare fireasca si corecta.

  • Aiurelile lui Cretu toaca banii publici pe studii, planuri si proiecte fara nici o perspectiva. In primul rand nu exista nici o logica in abordarea lucrurilor. Un exemplu este chiar in cazul de fata cand se prevede ”Modernizare Piața Centrală”, dupa ce se renunta la restaurarea Ansamblului Sugălete. Pai ce fel de modernizare e aia fara restaurarea principalului ansamblu arhitectonic din Piata Centrala?
    Pe de alta parte, modernizarea Pietei Centrale nu trebuie gandita pe principii autarhice, adica in mod izolat de zonele invecinate. De aceea, nu trebuie inglobate aici o multitudine de functiuni fara a tine seama de posibilitatea distribuirii acestora in mod armonios. In acest sens, Piata Centrala trebuie tratata ca parte integranta a Pietonalului Liviu Rebreanu si a viitoarei Axe a Artelor, fapt pentru care functiunile ar trebui repartizate armonios pe aceste coordonate. Astfel, functiile comerciale ar putea fi repartizate pe Pietonal si in Piata Mica, iar functiile culturale in partea nord-estica a Pietei Centrale si pe Axa Artelor, care ar putea sa includa si Sala Omnia. Mai trebuie avuta in vedere si o legatura cu parcarea din spatele complexului Sugalete. Intrarea și ieșirea dinspre parcarea de pe Lupeni se poate conecta cu zona centrală printr-un pasaj subteran care să iasă undeva în zona „cortului de cultura”. Functia de baza a Pietei Centrale ar trebui sa fie cea turistica, avand ca piesa principala Biserica Evanghelica. De aceea, intreaga sistematizare a Pietei Centrale ar trebui facuta incat sa puna in valoare ca piesa dominanta Biserica si parculetul din jurul acesteia. Nu e necesar ca toata suprafata pietei sa fie pavata cu piatra sau dale de beton, ci dimpotriva, este bine sa ramana si peluzele inierbate, si arborii ornamentali care pot sa confere mai multa diversitate zonei adiacente Bisericii Evanghelice.

  • După domnii ecologiști Bistrița ar trebui să devină un codru. Tot dați exemple din occident. Pai dacă ne-am lua după occident chiar ca nu am avea spații verzi. Așa ca la acest capitol suntem peste orașele din vest.

  • Mintea lui Cretu a ramas blocata pe cateva idei fixe.El nu stie altceva decat sa taie copacii sa mute statuile dintr-un loc in altul sau sa intoarca pietrele de pavaj de pe o parte pe alta. Acum i-a casunat din nou pe Piata Centrala, dupa ce in urma cu nici 3 ani s-au investit vre-o 5 milioane de euro, cu modernizarea strazilor din Centrul istoric, Dornei, Piata Centrala, Piata Unirii. Acum, dupa ce s-au incheiat cu greu si lucrarile la pasaje ar trebui concentrata atentia si pe alte zone ale orasului. Mai degraba, Piata Centrala ar trebui eliberata de Cortul de Cultura iar in locul fostei machete de lemn a cetatii medievale ar trebui adus bustul lui Rebreanu care, cu cativa ani in urma a fost mutat dupa gardul CNLR intr-un loc total nepotrivit si fara vizibilitate, ascuns privirii trecatorilor. Astfel, in acest an cand, pe 27 noiembrie se implinesc 130 de ani de la nasterea scriitorului Liviu Rebreanu , bustul acestuia- opera a sculptorului Romul Ladea, ar ajunge pe viitoarea „Axa Artelor” care uneste Bulevardul Republicii cu Casa de Cultura si ar putea fi amplasat, cu fata catre Pietonul care-i poarta numele.

  • Domnule Crețu, când o să pleci și o să ne lași în pace cu elucubrațiile dv.? Du-te în liniște la pensie cât mai poți, fiindcă DNA vine repede și spre tine.

  • Ati vazut cum arata cel mai lung pasaj din Bistrita? Fac pariu ca nici nu stiti pe unde are intrarea de pe Sincai. Ca sa intri pe pasaj trebuie sa treci prin curtea unor romi. Sa vezi acolo violuri si hotii….toate astea cu bani europeni…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.