Social

În ce ”zone albe” se va construi infrastructură broadband

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bistrița-Năsăud a luat decizia etapei de încadrare a proiectului ”RONET Construirea unei infrastructuri naţionale de broadband în zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale”. Acesta nu se supune evaluării adecvate.

Pe teritoriul județului Bistriţa-Năsăud, proiectul va fi implementat în localitățile: Agrieșel (com. Târlișua), Arșița (com. Măgura Ilvei), Borleasa (com. Târlișua), Breaza (com. Negrilești), Hălmăsău (com. Spermezeu), orașul Năsăud – localitatea componentă Liviu Rebreanu, orașul Năsăud – localitatea componentă Lușca, Moliset (com. Târlișua), Stupini (com. Sânmihaiu de Câmpie), orașul Sângeorz-Băi – Valea Borcutului, Zoreni (com. Sânmihaiu de Câmpie).

Soluţia tehnică pentru implementarea proiectului pe raza județului Bistrița-Năsăud este cu fibră optică, aplicată aerian, în special între localităţi (pe infrastructura existentă, pe domeniul public, pe reţelele de stâlpi aflate în administrarea operatorilor de comunicaţii electronice).

Scopul proiectului RONET este de a extinde raza de acţiune a magistralei de comunicaţii electronice în „zonele albe”, din zonele rurale, abordând lipsa de infrastructură de bandă largă necesară.

Consiliul Județean a acordat drept de acces, cu titlu gratuit, pe traseele drumurilor județene, pe o perioadă de 18 ani, în favoarea Ministerului pentru Societatea Informațională, în vederea implementării proiectului ”RO-NET – Construirea unei infrastructuri naționale de broadband în zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale”. După terminarea proiectului, terenul va fi adus la starea inițială.

Proiectul RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate în România ca „zone albe” şi va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi cele rurale prin oferirea accesului la internet în bandă largă unui număr de aproximativ 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice.

Astfel, CJ a dat drept de acces pe tronsoane din drumurile județene care traversează localitățile Zoreni, Stupini (comuna Sânmihaiu de Câmpie), Borleasa (comuna Târlișua), Arșița (comuna Măgura Ilvei) – DJ 151, DJ 162, DJ 171, DJ 172 D – pentru instalarea de rețele de fibră optică (rețele de distribuție și puncte locale de acces pentru comunicații electronice în bandă largă, care vor fi puse la dispoziția operatorilor).

La începutul lunii iulie 2014, Ministerul pentru Societatea Informaţională a stabilit câştigătoare ofertele depuse de Romtelecom şi Cosmote, care acum operează sub brandul Telekom, pentru concensionarea lucrărilor de construire a reţelei RO-NET, contractul ridicându-se la 365,8 milioane de lei, TVA inclusă (83,1 milioane euro).

„Proiectele de acest tip servesc la crearea unor condiţii-cadru îmbunătăţite pentru mediul de afaceri şi cetăţeni şi permit regiunilor mai puţin dezvoltate din România să beneficieze de oportunităţile oferite de economia digitală”, a declarat Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regională.

Investiţia de 57,1 milioane de euro are loc în cadrul programului „Creşterea competitivităţii economice”, fiind finanţată pe axa prioritară „TIC pentru sectoarele privat şi public”. Proiectul RO-NET va veni în completarea infrastructurii de telecomunicaţii aparţinând operatorilor existenţi în regiunile respective şi va conferi acces deschis şi nediscriminatoriu la furnizorii de servicii pentru întreprinderi sau consumatori.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS