Timp de gândire

Ioan Gaftone: Muntele şi oamenii săi

Muntele este un spaţiu sacru, plin de taine, pericole şi de posibilităţi de salvare. Muntele este un partener de viaţă cinstit, corect şi previzibil dacă reuşeşti să intri în dialog cu el. În egală măsură este un ucigaş nemilos dacă îi încalci regulile. Recenta catastrofă aviatică a scos în evidenţă mai mulţi actori în confruntarea cu muntele. Răniţii nu se părăsesc şi morţii nu se abandonează.

Primul subiect colectiv ce şi-a individualizat puternic profilul este omul muntelui în general şi în mod special moţul. Dârz, atent, cumpănit, cu înfăţişare aspră ca muntele, curajos, cu un limbaj zgârcit şi foarte precis, omenos, solidar, moţul ne-a arătat că este tot atât de demn ca şi pe vremea lui Horea. El ne-a arătat că muntele nu poate fi îmblânzit şi stăpânit decât de oamenii muntelui. Omul muntelui este în confruntare permanentă, ziua, noaptea, vara, iarna, cu muntele şi este propriul lui salvator. Salvarea în munte este pentru omul muntelui viaţa lui. El are intuiţia muntelui, citeşte corect semnele muntelui şi miroase ca fiara unde viaţa este în pericol. Profilul lui moral, comportamental şi atitudinal a fost accentuat de evenimentul nefericit la care am fost martori. Moţul a plecat să salveze vieţi tot aşa cum ar fi plecat şi la nuntă. Ei au simţit ca fiara pădurii pericolul în care erau semenii lor şi au trecut la acţiune fără ordine şi proceduri instituţionale. Omenia este procedura de supravieţuire în munte. Chemarea lui Horea şi duhul Iancului sunt încă vii şi le-am văzut manifestându-se prin aceşti oameni. Lor nu le-ar conveni să îi laud şi ca om al muntelui mă înclin respectuos în faţa lor.

Al doilea subiect colectiv ce s-a individualizat puternic este cel al profesionistului de vocaţie. El este cel care face din profesia lui un mod de a-l sluji pe Dumnezeu, se pune în serviciul celorlalţi, îşi riscă viaţa pentru a dărui viaţa, se jertfeşte pe sine pentru a salva alte vieţi, moare după exemplul lui Hristos ca să învingă moartea. Pe umerii lor se sprijină încă edificiul naţional, ţara, patria, România. În acest eveniment nefericit Dumnezeu a făcut să se întâlnească oamenii adevăraţi între ei. Țăranii moţi şi profesioniştii. Dumnezeu a făcut ca Adrian şi Aura să moară printre oameni ca ei, să fie privegheaţi în întunericul pădurii, în acest spaţiu sacru de oameni care ştiu ce este sacralitatea, sfinţenia şi omenia. Este poate cel mai mare onor pe care divinitatea l-a intermediat pentru cei doi eroi.

Al treilea subiect ce s-a reliefat a fost viteazul de cafenea. El este nepotul celui care nu a luptat la Cotul Donului dar este totuşi eroul bătăliei. De pe asfalt ne dă lecţii de orientare în spaţiul muntos în condiţii de vizibilitate redusă şi noaptea. El ne explică cum trebuie reportate coordonatele carteziene sau geografice pe hărţile turistice care nu au astfel de reţele. El ne povesteşte despre precizia localizării unui punct în munţi, în pădure dar fără să ştie că un grad din coordonatele arătate de aparate în teren măsoară 111 km pe meridian şi 80 de km pe paralela 45. El este indignat şi moftangiu dar nu ştie că orice hartă în munţi şi în padure noaptea nu foloseşte decât la aprins focul. Viteazul de cafenea ştie tot.

Al patrulea subiect, cu un comportament pe care personal nu mi-l pot explica, este armata. Armata nu a acţionat pentru salvarea Aurei care era soldat şi se pregătea pentru meseria de salvator în câmpul de luptă. Armata are pregătirea şi dotarea pentru salvare şi căutare. Vânătorii de munte au pierdut ocazia de a arăta că sunt urmaşii Diviziilor de cremene. Comportamentul armatei în faţa Aurei, rănită în munţi, este de neexplicat. Cine să-ţi dea ordin să-ţi salvezi răniţii?Asta face parte din codul moral al armatei. Răniţii nu se părăsesc şi morţii nu se abandonează. Asta ştie orice soldat şi mai ales caporalii. Camaraderia, coeziunea şi solidaritatea ostăşească s-au rătăcit oare şi ele printre proceduri şi instituţii? S-au aciuit oare printre vitejii de cafenea? Doamne fereşte!

Până la terminarea războiului dintre instituţii, e bine să ne amintim versurile lui Octavian Goga: ”Eroii nu mor niciodată/Războiul lor în noi şi-l poartă/Şi azi de dincolo de moarte/Ei ne mai cer o judecată”.

Ioan Gaftone, consilier judeţean

8 comentarii

  • Excelent punctat.
    Ca angajat al Armatei Romane nu ai nevoie de un ordin al superiorilor ?
    Sunt pline gazetele de perete si televiziunile de apartament cu specialisti in topografie, megachiloti din clubul de aeromodele si paralimpici in concursurile de orientare turistica.
    Ce ma mira e ca toti ciuleandrii nu s-au luat, inca, de BOR.
    S-a facut tot ce se putea mai bine – in conditiile date.
    P.S. Acum 6-7 ani un elicopter se prabusea la Colibita.
    Timpul cautarilor pana la salvare – tot 6 ore – echipajele au fost superlaudate.
    Atunci,i-au gasit in viata – conteaza foarte mult, spun banalitati, cat de grav sunt accidentati, conditia fizica si puterea mentala ale fiecaruia, comportamentul in situatie de criza, gestionarea mijloacelor de supravietuire, instructajul si bagajul de cunostinte pentru situatii de acest gen etc, etc, etc…

    Bravo, domnule Gaftone – intr-o mare de acuze desantate ati pus punctul pe i !

  • Se spune ca DNA-ul cerceteaza cum au ajuns banii de Consiliul Judetean BN LA Mitropolia Clujului ,care pe urma a achitat excursiile celor 60 de pelerini in frunte cu Radu Moldovan in Israel si celelalte state.

    • Dacă tot numai ”se spune că DNA-ul etc etc” , poate că era mai bine sa vă postati comentariu pe o pagină mai adecvată subiectului. Mi se pare că dl Gaftone ne propune o temă gravă….

  • Sa nu uit: dar daca zona era plina de animale salbatice infometate ?
    Lupi, mistreti, ursi si chiar vulpi teribil de violente in perioada de iarna ?
    Ca si-asta poate fi o situatie reala de luat in seama, nu aberantele calcule din studiourile tv facute, prin sms-uri, privind localizarea creierului lui maruta…
    De-asta, poate, mai indicati decat toti, erau – cum bine precizati – vanatorii de munte. Dotati cu tot ce trebuie.
    Vorba unui om cu mintea limpede: dupa ce te prabusesti cu avionul, si supravietuiesti, nu poti spune cum te cheama cu buletinulin mana…

  • Ce se intampla daca zona era un areal cu animale salbatice infometate ?
    Lupi, mistreti, ursi si chiar vulpi teribil de violente in perioada de iarna ?
    Ca si-asta poate fi o situatie reala de luat in seama, nu aberantele calcule din studiourile tv facute, prin sms-uri, privind localizarea creierului lui maruta…
    De-asta, poate, mai indicati decat toti, erau – cum bine precizati – vanatorii de munte. Dotati cu tot ce trebuie.
    Vorba unui om cu mintea limpede: dupa ce te prabusesti cu avionul, si supravietuiesti, nu poti spune cum te cheama cu buletinul in mana…

  • Analiza dumneavoastra asupra societatii este corecta si pertinenta . Ma intreb un singur lucru : Daca unul dintre copii celor responsabili cu operatiunile de cautare si salvare erau in ,,avionul mortii ” , operatiunile se desfasurau cu aceiasi incetineala ?. Deci , domnule Gaftone , al cincelea si al n.ulea subiect care se poate dezvolta este incompetentul sau nesimtitul , adica cel care arunca vina pe orisicine , acela care prin vorbele ministrului de interne , demisionat (nu demisionar) , a pus capac tuturor . Deci ei nu sunt marcati de ceea ce s-a intamplat ci sunt marcati ca aceasta catastrofa s-a intamplat in mandatul lor !!! Cata nesimtire ! Si atentie : Viteazul de cafenea va lua locul demisilor ! Un lucru extrem de nociv !.

  • Tragedia aceasta nu-ți poate lăsa decât un gust amar în toată ființa ta! Nu pot emite aprecieri și judecăți pentru că nu am datele necesare. Analiza este pertinentă și spune mai multe prin ceea ce NU AFIRMĂ răspicat decât prin ceea ce spun rândurile scrise alb negru pe hârtie! Domnul Ioan Gaftone este un observator calificat al vieții politico-militare ( să zicem așa…) din România. Imi îmsușesc toate…NEDUMERIRILE SALE!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS