Recomandări Timp de gândire

La Spania şi la Italia aşa faceţi?

Mult iubiţii noştri confraţi care lucrează prin străinătăţuri, “la Spania” şi “la Italia”, cum le place să spună, veniră acasă în hoarde cu mulţi euroi în buzunare şi cu foarte mult tupeu. Au luat cu asalt hipermarketurile, băncile, institituţiile şi, evident, şoselele. E dreptul lor de băştinaţi europenizaţi să vină să ne înjure de la volanul maşinilor cu volan când pe stânga, când pe dreapta în cazul în care li se pare că nu au destul loc, iar dacă avem nesimţirea să rispostăm, ne ameninţă cu Poliţia, cu judecata, cu avocaţii.

La o oră nu tocmai de vârf când nu apucaseră să iasă încă toţi din casă, am purces cu maşina pe strada Dornei. Aşa cum se ştie, de o parte şi de alta sunt parcate maşini. Unele, mai lungi decât Orient Express-ul, nu încap în liniile trasate pe trotuare şi au jumătate de fund în stradă. Altele sunt parcate complet aiurea direct în stradă că doar sunt două aparente benzi şi traficul poate fi “strangulat” unde vrea muşchii şoferului cu tupeu, complet invizibil pentru orice echipaj de Poliţie. Aşa că probabil la un moment dat am intrat ceva mai mult pe banda din dreapta când mă trezesc claxonată de un individ care răcnea uitându-se spre mine prin geamul deschis. De regulă nu simt nevoia să conversez cu personaje ce aduc mai degrabă cu maimuţele urlătoare decât cu fiinţe umane, aşa că mi-am văzut de drum. Omul continua să behăie pe geamul deschis şi să claxoneze ca un apucat. În dreptul unei trecerei de pietoni, s-a întâmplat să trebuiască să oprim unul lângă altul, moment în care omul a început să-mi arate semne obscene, să mă trimită la origini şi să mă injure. Cum nu se întâmplă aproape niciodată să nu am la mine vreun aparat foto, l-am scos rapid din geantă şi l-am fotografiat. Atât mi-a trebuit. Scos din minţi, s-a ţinut după mine până în faţa sediului Poliţiei Locale unde a coborât cu telefonul pornit să mă fotografieze şi să mă ameninţe cu plângeri la Poliţie, la Parchet, cu procese penale. Circul infernal pe care l-a făcut a scos în stradă aproape toată Poliţia Locală. Invitat să facă plângere, a urcat în maşină şi dus a fost.

Nu e prima oară când întâlnesc în trafic astfel de specimene, de regulă bărbaţi de peste 30 de ani, care conduc maşini scumpe sau de fiţe şi care parcă s-au născut cu ideea implantată în cap că femeile nu ştiu să şofeze şi nu au ce căuta în trafic. În ce mă priveşte, destest la rândul meu să constat că şoferii care ezită cel mai mult, se încadrează pe o bandă şi de fapt vor să o ia pe alta, nu sunt capabili să traverseze printr-un sens giratoriu sunt femei, dar asta nu înseamnă că nu am văzut la fel de mulţi bărbaţi care orbecăie la volan. Cel puţin în această perioadă sunt mulţi care sunt antitalent la condus şi insistă să enerveze pe toată lumea. Pretind că nu fac parte din categoria asta. Nu merg cu zero la oră, nu pun stăpânire pe şosele, nu încurc lumea în trafic mai mult decât o face orice om obişnuit, drept urmare nu accept să fiu înjurată şi claxonată aiurea de nimeni.

Am convingerea că, în situaţia în care nu opream în faţa Poliţiei Locale şi o luam spre casă sau în altă parte, într-un loc izolat, individul respectiv ar fi încercat să mă lovească. Acolo însă i-a pierit curajul şi a tulit-o de îndată ce a fost invitat în sediul instituţiei să depună magistrala plângere cu care mă ameninţa pentru că, vezi Doamne, i-am făcut fotografii în timp ce urla la mine ca un apucat preţ de o stradă întreagă. Nici nu vreau să mă gândesc ce i s-ar fi întâmplat dacă făcea acelaşi lucru “la Spania sau la Italia” pe unde cine ştie ce amarul lui de muncă face. Probabil una de jos ca majoritatea românilor care se dau zilele acestea mari occidentali prin Kaufland şi Lidl, fac comparaţii între preţurile de acolo şi cele de aici, fac gălăgie pe la casele de marcat, prin faţa băncilor şi pe şosele. Nu le convine nimic din ţara noastră şi parcă ne acuză că nu le-am aşternut covorul roşu pentru când se întorc ei o dată pe an acasă.

Românii fără şcoală plecaţi prin alte ţări să muncească pământul altora sau să le îngrijească bătrânii şi copiii îşi trăiesc, în cea mai mare parte, viaţa cu umilinţă. Sunt trataţi ca nişte servitori, ironizaţi pentru că nu cunosc limba ţării în care stau decât silabisesc frânturi din ea. De sărbători vin însă acasă ca şi cum ar fi cel puţin nişte proprietari de holdinguri şi magnaţi. Simplul fapt că au în portofele euro şi nu lei le dă impresia că sunt deasupra celor rămaşi acasă cel puţin cu un cap de om. Au alte drepturi, nicio obligaţie. Au dreptul să fie aroganţi, nesimţiţi, să ne jignească şi să ne insulte ca şi cum niciunul dintre noi nu a călcat în afara graniţelor. Ce să vezi, am mai călcat şi nu ne-am dus nici să spălăm bătrâni la fund, nici să ştergem cu mopul pe jos. Ne-am dus să vizităm muzee şi să admirăm cultura ţărilor în care unii dintre ei lucrează şi habar nu au nimic despre ea. De regulă, ne-am ferit să vorbim româneşte exact din cauza unora dintre românii care ne-au făcut de ruşine în ţările prin care s-au stabilit, aşa că, de Revelionul următor, poate ne fac şi ei un pustiu de bine şi stau în ţările lor adoptive şi ne lasă în pace.

432 comentarii

  • Stimata doamna,ar trebui sa va cereti scuze romanilor care lucreaza „la Spania si la Italia”.

  • Cred ca dumneata ești mult mai needucată decât cei pe care îi critici și umilești! Să- ţi fie rușine pentru felul cum vorbești despre cei plecaţi să muncească în străinătate! Ești plină de ură și răutate!

  • Am vorbit in dimineața asta la telefon cu un prieten bun,plecat in Spania la fel ca si mine de vreo 16 ani,care era supărat si trist după ce citise articolul duduii astea,care e de-a dreptul penibil.Câtă ignoranta si ce rușinos este ca o asemenea persona poate scrie in ziare locale.Ma simt obligat sa-i reamintesc acestei țațe care dă in noi cei plecați,cu pixul, ca nu exista pădure fara uscături si ca cei plecați sa facă pe sclavii „la Spania si la Italia” au fost nevoiți sa-si abandoneze case,copii,neveste pt ca societatea românească din care face parte si „distinsa” doamna nu a făcut absolut nimic pt ei.Nu sunt oare „țărănoii” ăștia de la Spania si de la Italia cei care investesc in orașul acestei doamne,care voteaza cu capul si nu cu buzunarul atunci când sunt alegeri,care sunt scârbiți de/a dreptul atunci când întorcându-se in România nu observa decât figurile celor rămași acasa,care nu mai vb românește,care au „job-uri” in loc de locuri de munca,care sunt „fashion” si alte englezisme ieftine,care au telefoane de sute de euro si stau in blocuri fara lumina pe scări,care mănâncă doar in restaurante si se duc in concedii doar in străinătate vezi-doamne?!?!Si noi,cei plecați ne minunam de voi distinsa doamna iar sfatul nostru pt dumneavoastră e sa lăsați pixul deoparte,ca nu e un „sport” pe care știți sa-l practicați si sa mergeți „la Spania” la cules de căpșuni ca nu sunteți cu nimic mai buna decât noi!!!

  • Doamna Cristina Sabau, la cate greseli gramaticale aveti in acest articol, as crede ca unul dintre acei oameni pe care ii descrieti v-a facut corectura! In afara de asta, generalizarea este un grand faux-pas in presa profesionista, nu-i asa? Deci, mai lasati aerele si mai puneti mana pe o carte de gramatica.
    Un An Nou fericit tuturor roanilor, oriunde s-ar afla!
    P.S: poate ce acei oameni care slugaresc prin straini asteapta sa isi regaseasca demnitatea acasa, cand se intorc. Asta nu e comic, nu e de condamnat, e pur si simplu tragic!

  • Printre acei romani se afla doctorii,inginerii,oameni su studii inalte care contribuie nu numai la bugetele tarilor unde lucreaza cu multi bani,dar si la bunastarea Pib-ului tarii noastre.
    Cand Euro a crestut spectaculos peste 4,5 Lei,Banca Nationala nu a contribuit la scaderea cursului valutar,ci acei romani care sau intors in tara cu banii ce i-au strans,scazand cota Euro in piata valutara. Toti acei romani,noi toti,si eu facand parte dintre ei,nicaieri altundeva nu ne simtim mai bine ca in tara noastra.
    Facem ceea ce s-a scris in relatarea de mai sus,poate datorita frustrarilor si a stresului pe care il acumulam acolo unde muncim,sau a lipsei caminului unde am crescut,a familiei. (…)

    • intradevar sunt si aceasta categorie dar in general occidentul abunda de moldoveni needucati .Daca ati pus bani inaintea familiei asta aveti , stati afara dar cel putin cand mai dati prin romania purtati-va civilizat daca stiti ce este aia

    • Ioane, tu cât de educat ești? Ești capabil să faci o analiză completă, sintactică și morfologică a unei fraze? Poți tu să faci o sinteză a unui text? Poți să dezvolți o idee fără să repeți același cuvânt de prea multe ori? Câte cărți, ai citit, indiferent de domeniu? Iți poți tu permite să categorisești persoanele cu aceste aere de superioritate?

  • „Jurnalistul bunei guvernări” ?
    Genul asta de opinii privind o persoana si generalizate asupra altor 3-5 milioane, fara nici o proba, fara curajul raspunderii, adica de a aduce si proba care sa sustina opinia si generalizarea, exprimate de cineva ce se considera „jurnalist” (si de investigatii), spune totul despre nivelul „intelectual” al unora.

  • Doamna…de unde stiti ca era roman din diaspora?

    Vreti sa spuneti ca romanii din tara.
    .unii nu toti, nu sunt neciopliti?

    Eu am fost lovit de femeie in trafic? Sa spun atunci ca toate femeile ar trebui lipsite de permis?

    Pacat de acuze generale si de prost gust.

    La multi ani!

  • La multi ani cu sănătate, iubire, dragoste de aproapele, înțelepciune, respect, discernământ, bunătate, bucurii, romani frumoși! Sa nu ne învrăjbească nimeni! Sa fim uniți in credința, iubire de Dumnezeu, familie si țara! Va îmbrățișez cu mult drag!

  • Aveti un curriculum frumos, o sa aveti curaj sa ziceti ca articolul asta e o greseala? Chiar asta credeti despre romanii plecati in strainatate?

  • aceasta doamna,asa zisa ziarista,cred ca a terminat toate subiectele si,ca si altii,de fapt,a ales sa scrie despre romanii din diaspora…stimata doamna,eu sunt una dintre romancele care spala batrini la fund…sa stii,draga doamna,ca am muncit 40 de ani in Romania,si,la urma,in loc sa imi odihnesc oasele,a trebuit sa iau drumul strainatatii…de nevoie,nu de placere…fac meseria asta cu simt de raspundere si demnitate,si sunt rasplatita pe masura…staul roman ce mi-a oferit???am platit taxe si impozite o viata,ca,acum la batrinete sa platesc si aici taxele de rigoare…dar,ca sa ne numesti spalatoare de funduri si inculte…e prea mult,deja jignesti,si asta nu o permitem…noi nu am avut parinti bogati care si-au permis sa dea spaga sa ma faca ziarista,ca potential as fi avut…dar,asa inculti cum ne numesti,nu ne permitem sa te jignim,desi o meriti…vezi-ti de jurnalismul tau de 2 lei,ca de spalat batrini la fund si de vizitat muzee,avem noi grija,nu ne-o duce tu…

  • Sunt în Italia de 15 ani, dar poate sunt mai român decât mulți alții care sunt în România. Referitor la ceea ce vi s-a întâmplat dumneavoastră în trafic, se întâmplă peste tot. În România , Italia , Spania, peste tot găsești din păcate astfel de oameni care nu au respect față de aproapele lor. Totul ține de bunul simț. Cei ce se comporta așa în România așa se comporta și în țara de adopție.

  • Poate D-na Cristiana a exagerat putin generalizand,dar a cam spus adevarul;multi dintre romanii nostri care lucreaza in strainatate se comporta cu aer superior;incalca reguli de cir ulatie pe care din cauza amenzilor de la Italia sau Spania nu le-ar incalca acolo;intra in Dedeman de exemplu si spun cu un aer superior ca in Italia asa e,in Spania asta ti se ofera;si cine spune, ma scuzati o taranca analfabeta care a avut noroc si a plecat in strainatate sa lucreze pe bani multi,desconsiderandul pe cel ce o serveste in supermarket,care are 7 clase peste ea,dar ghinion munceste in Romania; mult trambitata coruptie de sistem in Romania care exista ,asa e;dar uita faptul ca inainte de a intra Romania in UE au dat multa spaga sa plece dincolo;Oricum trebjie in viata asta sa fim corecti unii cu altii!La Multi Ani tuturor!

  • Avem si noi vedete locale care consuma alcool dupa care se urca bauti la volan si daca sunt opriti in trafic se iau la harta cu politia si chiar cu mascatii gen BL sotul lu aia de la clopara, marea stilista O… ar fi trebuit sa-i suspende permisul la astia bauti ca o vor face si a 10-a oara… a facut un circ la miezul noptii in fata casei mele…ohhooo…rusine mai alcool

  • Romanii care se comporta asa in tara, o fac si in strainatate. Nu e efectul revenirii acasa. Oricum, generalizarile de genul asta sunt jignitoare si pentru cei care muncesc in strainatate si pentru autoarea acestui articol. Chiar daca scriem la persoana intai, e bine sa mentinem contactul cu realitatea si sa incercam sa fim cat mai obiectivi. Ca nivel al mitocaniei, cred ca si soferul, si doamna autor, sunt la egalitate. Modul de exprimare difera. Atat.

  • Pacat de ,,scoala cu care te lauzi” duduie! Intamplarea pe care o descrii poate nici nu s-a petrecut decat in mintea ta ! Si chiar daca intalnirea ta cu specimenul descris ar fi fost adevarata nu cred ca cineva iti da dreptul sa pui semnul egal in fata a 4 milioane de persoane ,dintre care un numar destul de mare ,sigur sunt cu mult mai cerebrali decat domnia ta,chiar daca unii nu au atat de multa scoala ca si tine. Asta denota ca ai cam putina materie cenusie in ,,tartacuta” . ,,La multi ani celor ce simtiti romaneste oriunde v-ati afla!!! Eventualele greseli sa mi-se scuze deoarece nu am terminat ,,literele” ca si unii ilustrii scriitori din spatiul virtual !!!!

  • Stimata doamna,
    Nu inteleg de ce problema dumneavoastras in trafic s-a transformat in problema nationala a romanilor plecati in strainatate si generalizarea comportamentului lor.
    Din cate stiu nu mai traim in comunism si fiecare e liber sa locuiasca unde vrea daca asta doreste si respecta legea.
    Ceea ce mi se pare incredibil este ca nu v-ati pus nici o secunda problema ca in acest incident aveti macar un pic de vina. Vina evident este a magarului care a claxonat si a masinilor parcate neregulamentar. Va anunt ca masini parcate in mijlocul drumului sau jumatate pe trotuar, jumatate pe drum sunt si in alte tari si cu toate astea soferii incetinesc sau opresc,se asigura si dupa trec pe cealalta banda.
    Sustineri ca sunteti o soferita buna si totusi nu sunteti chiar sigura daca ati intrat pe cealalta banda sau nu.Va recomand cu incredere sa folositi oglinzile poate data viitoare nu o sa va mai injure romanii care au muncit din greu in straintate sa cumpere o masina atunci cand le taiati calea.
    Din ce am citit aveti aceeasi mentalitate ca cel cu care ati avut confictul, diferenta e doar ca dumneavoastra aveti ceva mai multa scoala si va considerati jurnalist si emitator de judecati de valoare universale. Din cate stiu un jurnalist ar trebui sa fie echidistant si sa prezinte situatia obiectiv. Articolul asta denota frustrare, furie si neputinta si transforma un eveniment obisnuit intr-o ocazie de a va exprima toate aceste sentimente.
    Ca o romanca care munceste in strainate, stie foarte bine limba tarii in care traieste si este respectata si apreciata pentru munca pe care o face vreau va anunt ca nu toti romanii care muncesc in strainatate sunt analfabeti sau nu stiu limba tarii in care stau si cred ca fiecare este judecat dupa propria masura de cei din jur.
    Va doresc ca noul an sa va arate ca generalizarile,atitudinea de genu „sa moara si capra vecinului” si cautarea vinovatilor in alta parte mai putin la noi sunt lucrurile care ne fac cel mai mult rau atat in tara cat si in afara tarii. La multi ani !

    O romanca

  • Sper ca toti ziaristi din Romania si oameni educati nu au parerea ta.Fiecare roman plecat are o poveste de viata in spatele lui.Por sa-ti spun o parte din poveste mea.
    Sunt departe de casa de multi ani pentru ca familia mea din Romania sa o duca mai bine ca mamá mea cu o pensie de 398 de leí lunar sa puata sa- si plateasca medicamente le de 430de leí lunar pentru ca o iubesc si nu vreau sa o pierd. Fratele meu are 6 copilasi la fel ajut nu atat cat as dori.Tot ce am castigat cu nunca cinstita a intrat in Romania .cinstit vorbind cred ca cel mai educat din partea ta este sa-ti ceri SCUZE de la totii taráni analfabeti din afara Romaniei.

  • Hai ma ,ma lasati voi astia care v-ati luat tara inapoi ?Un ROMAN adevarat sta acasa si isi cladeste propria tara . Nemtii dupa al 2-lea razboi mondial au lucrat numai pe mancare de si-au refacut tara ,ca sa puteti sa fiti voi slugi .Cand va aud ca spuneti ” la noi in Spania , sau in Italia ” ,voi nu va dati seama ce penibili sunteti . E adevarat ca nu toti ganditi la fel ,sau va comportati , dar 90% dintre cei care vin acasa asa fac ! Isi scot lanturile la vedere si se comporta ca niste …..Va doresc un AN cu sanatate !!!!

  • De ce nu vorbesti despre problemele tarii,faptul ca jumatate sau mai bine din primarii capitalei sunt sub cercetare judiciara,motiv din care nu ve-ti avea concerte sau brazi de Craciun ca de obicei….coruptia nu mai prezinta interes?? Iti dau eu un motiv,ieri am primit proces verbal in valoare de 1000 de roni pt faptul ca am apelat serviciul 112….nu sunt momentan in tara insa procesul l-au primit parintii mei…si nu s-au bucurat cand au citit ca i-am agresat pe politisti… 🙁 minciuna sfruntata si cu martori si fara semnatura mea macar….un fapt divers din viata de zi cu zi a voastra a celor ce ne barfiti pe noi diasporenii…

  • Uite cum se face trafic pe un site obscur: iei barda şi lovești orbește, în stânga și în dreapta, într-o comunitate care în realitate nu ți-a făcut niciun rău dar alegând Diaspora dobori două ținte dintr-o lovitură, pe cei vizați direct şi rudele lor din țară.
    Modul jalnic în care înțelege cucoana asta să facă jurnalism spune multe despre ea ca aşa zis profesionist și ca om și mai nimic despre românii care au ales să-și câștige existența în afara granițelor țării.

  • Si cata dreptate aveti !!!
    Din pacate majoritatea sunt ghertoi cu putine perspective in viata, ajunsi cu ceva ‘euroi’ in portofel si atatea figuri.
    Un om inteligent nu are asemenea iesiri, si cate avem de invatat cand vine vorba de bune maniere.

  • Mai specia asta de care se vb sunt in general moldoveni aceia salbatici care au fugit de foame de prin satele lor . Si eu ma confrunt cu aceeasi situatie de cate ori ajung in romania sunt injurat gratuit de aceste specimene .Fac pariu ca acestia sunt in general oameni fara scoala fara educatie .Au ajuns in strainatate si primul lucru si-ai luat ……. gluji , jaca si adidasi neeaparat de firma .Ei in general sunt tratati in strainatate ca niste sclavuti asa si cand ajung in romania se cred niste magnati dar ei abia leaga doua vb si de obicei ale fiind injuraturi . Din pacate nu ai ce sa le faci si in bucuresti sunt cu gramada lucreaza prin santiere dorma tot acolo pe bucati de polisterien se imbata si dupa se iau la bataie

  • Stimata doamna, sunt un „roman fara scoala ” un „amarat ” de medic care nu am fost lasat sa profesez in jungla medicala din Romania, guvernata de celebra „spaga” , si cu tot respectul, va sugerez sa va vedeti lungul nasului si asa cum eu va respect profesia si dumneavoastra ar trebui sa o respectati pe a mea si a tuturor celor care plecati in strainatate muncesc pentru un ban cinstit, fie si stergand posteriorul altora. Habar nu aveti cata umilinta indura o gramada de romani pentru o bucata de paine in loc sa cerseasca pur si si simplu in Romania. Si nici nu stiti cat de apreciati si de cautati sunt medicii romani in spitalele din strainatate si asta doar pentru seriozitatea si implicarea de care dau dovada in fata fiecarui pacient. Si asta nu doar in medicina. Cunosc persoane care conduc firme de constructie implicate in construirea si reabilitarea de scoli,primarii,etc, persoane care conduc institutii publice, pharmacii, etc. Credeti-ma stimata doamna ca toti acestia, contrar celor spuse de dumneavoastra, cunosc cel putin la fel de bine ca si dumneavoastra limba comunitatii in care traiesc si ca ei, spre deosebire de dvs.care veniti doar sa vizitati muzeele renumite si sa faceti „shopping ” pe vreo alee celelebra, reusesc sa insufle si sa fascineze cetatenii acestor tari cu cultura si obiceiurile noastre. De fapt, noi romanii de peste hotare suntem vizati de vorbele grele aduse romanilor tocmai datorita unei atitutidini similara celei expusa de catre dvs si datorita lipsei de implicare a autoritatilor romane in promovarea valorilor noastre nationale peste hotare. Dar va asigur stimata compatrioata ca atunci cand ajung sa ne cunoasca personal , acesti straini ajung sa ne respecte pentru ceea ce reprezentam fiecare dintre noi fie ca suntem romanul Ghita sau Floare sau Marius . Din pacate, din cauza celor anterior mentionate nu ajung sa ne respecte intotdeauna ca pe reprezentantii unui popor unit.
    Acestea fiind zise, va invit sa va reconsiderati pozitia si sa coborati, pe pamantul romanesc, de pe pedestalul pe care , nemeritat a-ti ajuns.
    La multi Ani cu multa sanatate si mai multa modestie !!!
    Un roman .

  • Luati-va si tehnocratiii inapoi nu numai tara
    Ati venit acasa de sarbatori sa va aratati muschii
    BRAVO si SARBATORI FAINE Doamna CRISTIANA

    • Și tehnocrații și hoții sunt tot ai voștri, puși de voi indirect. Incepand de la Iliescu ni se trage, nu mai dați vina pe cei ce se spetesc muncind …

  • Stimata doamna! De ce vi se pare umilitor ca unii sau altii spala funduri de barani afara? Habar nu aveti distinsa DOAMNA de realitatea de afara. Muzeul e una, munca e alta, clar? Cei care vin acasa si fac asemenea lucruri, aia nu muncesc doamna, acele persoane sunt ori pesti ori traficati de droguri. Scriu asta cu cea mai mare responsabilitate. Si eu muncesc doamna in strainatate, nu spal funduri, nu dau cu mopul, am un salariu destul de bun, dar sunt platitoare de taxe , impozite, chirie in tara respectiva si zau, din munca cinstita inca nu am auzit ca sa poti sa-ti faci palate nici macar in Romania.N-am sa inteleg niciodata ura asta mare fata de cei ce muncesc in strainatate. Si da doamna, am fost tentata si eu sa fac comparatii, dar m-am abtinut si asta din bun simt nu din lasitate. Intr-o tara civilizata, primesti rest la magazin cand faci cumparaturi, in tara noastra uita sa ti-l dea. Asta inseamna sa ai tupeu, doamna! TUPEU!!!!

  • Un articol ce surprinde perfect starea morala a naţiei. Este mai puţin important că era de la Italia sau de la Spania, dar este sigur că era de la Romania. Ca el sunt mulţi , şi afară şi în ţară. Doar că la cei de afară ne aşteptăm să aducă şi altceva, nu numai euroi. Suntem dezamăgiti că unii, din păcate nu puţini, deşi au stat şi au lucrat, onorabil, ani mulţi în occident, când vin acasă se ciocoiesc. A-i arăta cu degetul nu înseamnă generalizare, cum nici într-o relatare a unei fapte nu stă generalul absolut. Dar să nu ne face că nu vedem ceea ce există. Cei ce nu se regăsesc în relatare, nu au de ce să se inflameze. Articolul nu-i priveşte. Însă perpeleala şi isteria creată ne arată că sunt încă (proşti, prosti, da) mulţi, în această situaţie – cel puţin la nivel de a o accepta sau scuza. E vremea unei despărţiri ferme a apelor şi arătarea cu curaj a răului, indiferent de unde ar veni. Bravo Cristiana, pentru mine eşti un cetăţean de onoare al urbei şi, de ce nu, un model de curaj şi atitudine. Felicitări şi La mulţi ani !.

  • Tanti.. (Ma obliga diferenza de varsta)..vreau sa te intreb ceva..deci dupa tine toti prostii au plecat din tara iar toti desteptii au ramas?! Si asta se intampla din 89 incoace..da?! Zic bine?! Pai tanti daca e asa cum se face mai desteapto si educato ca toate merg asa d prost in tara asta?! Hai sa iti povestesc o intamplare..an fost in Romania in vacanta chiar de tu ma inviti sa nu fac ASA CEVA.. Si intamplarea face sa merg pe malul unui rau o duminica impreuna cu o prietena italianca.. Ce gasesc?! Mizerie sticle sparte etc..cred k stii la ce ma refer..ma rog..vine ora pranzului..pe mal erau peste 30 de persoane.. Mananca si lasa totul pe jos sticle de bere de suc ambalaje etc .bun..eu imi pun frumos gunoaiele in sacosa in masina sa le arunc la primul tomberon..ok?! ..ba mai mult impreuna cu prietena mea copilul si mama mai umplem un sac de gunoaie straine si le plasez frumusel in masina la mine..ok..normal k m-am ales cu cateva cuvinte frumoase gen:ia la asta strange si gunoaiele de pe jos..tin sa precizez ceilalti erau toti din zona satenii acelui sat..2 zile dupa merg din nou in acelasi loc..ca sa vezi tanti de parca mi-ar fi facut in ciuda ..erau gunoaie de zece ori mai multe..ti-am relatat doar un episod din sutele de episoade traite d mine la intoarcerea in tara..majoritatea dezamagitoare si care te lasa cu un gust amar..asta e inteligenta cu care te mandresti?!tu ne numesti slugi la straini eu nu ma simt..oare acelasi respect il vei avea si pt persoana care intr-o zi iti va sterge curul?! Ca deh nu vei fi vesnic tanara..eu te-as lasa cu rahatul la cur sa te inveti minte sa respecti oamenii orice munca ar face..din cauza pupincuristilor ca tine au plecat oameni de valoare din tara.ocupati posturi importante fara sa aveti habar de ce aveti de facut si furati furati furati..nu va dati seama ca va furati caciula singuri.. As putea,si nu numai eu,sa iti dau mii de exemple de magaria din tara noastra..dar nu ai intelege nimic..oricum nu te intereseaza realitatea ci doar sa arunci cu gunoi asteptand aplauze.asta stii asta faci,mai mult nu te duce mintea.iti dau un sfat: Cere-ti scuze tanti ..da repede.. Sau nu iti permite religia?! Altfel nu pot decat sa iti urez un an nou plin de suturi in fund. Cate unul.de la fiecare diasporean cinstit..si ai grija ca vin cu viteza si din toate colturile din lume nu numai”de la Italia” sau „de la Spania”

  • stimata doamna sunt plecat de multi ani.vorbesc perfect limba tarii .sunt mandru ca sunt roman si mi e rusine cu dumneata!!!!!!!

  • auzi gagico, cristiana, ca doamna nu pot sa iti spun, esti jenanta, degradata si cred ca n-ai trecut pe la scoala. mi-e greata gandindu-ma ca esti romanca, dar o sa ma interesez , poate esti altceva. … un rebut nascut dintr-o defecatie necontrolata a unei societati bolnave, in deriva, lipsita de respect elementar si de bun simt. ce rusine …..

  • Am citit atatea comentarii si chiar nu m-am mirat,ca multi romani,atat di tara cat si din strainatate,nu vor intelege niciodata ca cel care nu are educatie(si nu ma refer la studii ci la cei sapte ani de-acasa),se va comporta in felul lui oriunde s-ar afla…Pacat, ca am ajuns sa ne uram intre noi,sa ne jignim tocmai la cumpana dintre ani…La multi ani, tuturor romanilor,atat din tara cat si din strainatate.

  • traiesc in spania de 8 ani,lucrez ca sofer si am batut toata spania.nu m-am purtat asa.lucrez distribuitor in comunidad madrid de 2 ani. am 3 accidente in trafic,dar nu am insultat pe nimemia

  • ai ntìlnit pà dracu acel sofer … e o imaginatie de peste noapte, apropo, la Spania si la Italia cum ìti place tie sà zici si nu acei romàni din stràinàtàturi, masinile n-au volanul cìnd pe stìnga-cìnd pe dreapta ci doar pe stìnga mài dragà .. ptiu, varzà cu smìntìnà :)!

  • Pai nah ce sa zic … articolul dumneavoastra nu are nici o structura de principiu.

    1. incepetzi sa flenduritzi diaspora pentru ca au curajul sa se aventureze in necunoscut sa ishi creeze un viitor care in romania numai cu pile poate fi creat. Dupaia trecetzi la un incident personal care nu are absolut nici o legatura cu romani care au plecat in strainatate shi terminatzi incercand sa legatzi acea experientza cu grupul de romani din strainatate.
    2. Romani care vin din strainatate au experientze de occident, de practici fara coruptzie, ordine, disciplina, respect si bun simtz. Cel care nu a invatzat bunul simtz in strainate sigur nu l`a avut can a ajuns acolo. Evident ca individul cand se gaseshte neindreptatzit o sa caute dreptate cu orice masura. Este unul dintre principiile care le invetzi in strainate. organizatzii care tzin dreptul shi partea consumatorului muncesc pur si simplu pentru consumator si pentru a il indreptatzi. De cate ori ai contacta politzi cand ai auzit de o shpaga sau te`ai simtzit neindreptatzita? In cazuri de genu` romanul din Romania pune capu in pamant si zice „Asta este! Na`i ce face!” sau il injura pe celalat. foarte rar cand organele de stat intervin.
    3. Articolul dumneavoastra suna mult prea subiectiv asha ca, pana cand nu facem o discutzie fatza in fatza cu dumneavoastra shi respectivul conducator de asa-zis vehicol strain si nu auzim povestea din amandoua puncte de vedere, ce aitzi scris aici este inca o poveste despre „harap alb shi neagra ca zapada” sau „cei shaptushpe pitici”.
    4. Evident ca este nevoie sa ne strofocam sa pierdem timpul elaborand un articol despre Nea` Nelu la volan prentu ca atentzia noastra trebuie neaparat tzintita acolo. Dai drecu pe Sirieni ca mor cu sutele in fiecare zi si mai dai in colo si pe Africani ca nu au ce bea si lasal pe Xulescu din parlament ca daca vrea sa fure poate ca e parlamentar.

  • Din toti 9 copiii parintilor mei doar eu sunt in tara si nu pot sa nu iti spun draga Cristiana ca nu ai dreptate de loc sa bestelesti pe cei care lucreaza si isi castiga banii dincolo. Au ajuns acolo din cauza cocalarilor si penalilor de politruci care le-au desfiintat orice posibilitate de a trai demn in tara lor ,A LOR A TUTUROR NU DOAR A NOASTRA A UNORA. Este prima zi a lui 2016 si e sarbatoare nu pot spune ce am simtit citind articolul dar te rog mult nu generaliza pentru un incult sa jignesti o lume. Iti doresc un an nou 2016 bun si plin de lume buna in jur . Confratilor mei din diaspora le doresc sanatate si sa vina cu drag acasa pe la familiile lor ii imbratisem pe toti.

  • De sezon – Sorin Poclitaru

    E luna când Italia se mută
    Cu tot calabalâcul înapoi,
    Se umple țara brusc de euroi,
    Şi posesori de carduri în valută.

    Uşor de cunoscut după figură
    Şi după fetele de înțelepți,
    Îi întâlneşti pe unde nu te-aştepți,
    Şi-i recunoşti după ce scot pe gură.

    Fa bravo,vafanculo con piacere,
    Ti prego una cazzo,no or si,
    Bărbați,femei,bandane la copii,
    Şi alte entități ce ştiu să zbiere.

    Cu toții poartă câte o gentuță
    Pe şoldul stâng şi-n ele-un portofel
    În care euroi nu sunt defel,
    În schimb e autograful de la Guță.

    Nimic nu li se pare cunoscut,
    Privesc mirați la vaci şi orătănii,
    De parcă-ar fi văzut nişte dihănii
    Trimise-aici de însuşi Belzebuth.

    Sunt ferm convinşi că tot li se cuvine,
    Că de-aia s-au uitat atât la ştiri,
    Au numai drepturi,fără-ndatoriri,
    Si ce noroc că au votat ei bine.

    Superiori prin simpla existență,
    Şi-aduc copiii-n țară la bunici,
    Unde o săptămân-o țin în mici
    Şi în colesterol din abundență.

    I-auzi prin magazine pe la case:
    “Vai,ce înapoiați sunteți,la noi
    Sunt prețuri mici şi nu avem gunoi,
    Şi piersicile nu-s aşa păroase

    Mâncarea e mai bună şi mai zen,
    Iar pastele şi pizza, o minune,
    Şi grappa e de struguri,nu de prune,
    Şi nici în pâine nu-i atât gluten.”

    Mereu țâfnoşi,nu le mai tace gura,
    Par nişte condamnați atunci când vin,
    Şi vor să stea pe-aici cât mai puțin,
    Adică până-şi termină dantura.

    E luna august când diasporezi
    Se-ntorc aicea de prin țări străine,
    E luna când e sigur mult mai bine
    Să te gândeşti pe unde emigrezi.

  • Va e rusine sa vorbiti romaneste cand vizitati alte tari????? :))))))))) Mie mi-ar fi fost rusine sa stiu ca veniti de ,,la Romania” si ma faceti de rusine:))))))

  • 100 % de acord cu articolul scris. M-ati uns pe suflet. La fel, 100 % va dau dreptate si in privinta analfabetilor, a incultilor si agramatilor. Analfabeti care, dupa cum vad in comentarii, au sarit cu poponeata pana in tavan (pacat ca n-au ramas acolo !) vazand ca cineva spune lucrurilor pe nume si le calculeaza literar adevarata lor valoare care tinde spre infinit. Logic, cu minus in fata. Dati-mi permisiunea, va rog, sa preiau integral articolul dvs si sa-l afisez pe blogul meu. Bineinteles, cu specificarea sursei si cu link catre articolul original. Chiar vreau sa fie citit de cat mai multa lume si sa urmaresc (distrandu-ma, evident) cum imi vor sari si mie agramatii in cap. Cu stima !

  • Din 2001 am emigrat în Canada împreună cu familia (nu mi-am lăsat copiii în România). Uneori am comentarii critice alteori pline de admirație și însoțite de laudele de rigoare la adresa evenimentelor de acasă. Nu vreau să îmi dau cu părerea la adresa articolului publicat pentru ca nu am avut ocazia să văd cu ochii mei cele relatate. Pot spune însă ca de câte ori am venit acasă în vizită și m-am preumblat prin mai toată țara am avut ocazia să dau peste astfel de specimene mai peste tot. Și nu păreau a fi venit nici de la Spania și nici de la Italia. Erau de-ai noștri, ca brazii. Până la urmă nu e deloc o chestiune de apartenență -temporară sau nu- geografică. E doar o chestiune de educație. Ce mi se pare însă nelalocul ei e atitudinea de dispreț, de desconsiderare a celor care prestează servicii care în opinia autoarei articolului sunt absolut degradante. Orice muncă prestată dacă e bine făcută e un motiv de mândrie. Nu toți pot să fie savanți, doctori, scriitori sau directori de instituții. Și nu vreau să le iau apărarea celor în cauză pe motiv ca și noi am fi în aceeași situație. Soția e profesoară iar eu lucrez ca inginer. Până a ajunge la statutul pe care îl avem acuma am fost nevoiți să lucrăm vreo câțiva ani alte slujbe pentru a putea să ne intretinem, să ne creștem copiii în același timp și pentru a putea să plătim ipoteca și întreținerea casei. Am învățat însă ca munca nu e degradantă. Mult mai de condamnat e să aștepți cu mâna întinsă și cu pretenții nejustificate ca statul să te susțină fără a avea un minim dram de voința de a face tu însuți cel mai mic efort pentru a prospera ca familie. De câte ori am călătorit în Europa am întâlnit și vorbitori de limbă romană la Viena, la Paris, la Londra și în alte locuri. Nu mi-a fost rușine să spun ca sunt român. Doar pe cei care cerșeau la guri de metrou sau în locurile de atracție turistică i-am evitat. Dar astia nu intră la socoata noastră: nu se poate spune ca lucrau.

  • Romanii care se comporta asa in tara, o fac si in strainatate. Nu e efectul revenirii acasa. Oricum, generalizarile de genul asta sunt jignitoare si pentru cei care muncesc in strainatate si pentru autoarea acestui articol. Chiar daca scriem la persoana intai, e bine sa mentinem contactul cu realitatea si sa incercam sa fim cat mai obiectivi. Ca nivel al mitocaniei, cred ca si soferul, si doamna autor sunt la egalitate. Modul de exprimare difera. Atat.

  • Chiar ma intrebam cand,unde si cum va aparea urmatoarea artilerie indreptata impotriva diasporei.Duduia in cauza n-a reusit sa-si inabuse frustrarile decat cu pixul,in spatele unui blog.Duduie draga,afla ca munca in strainatate,fie ea cu mopul,sters batranii la fund sau oricare alta,pe care dumneata o consideri ”munca de jos”,oriunde in Europa este apreciata si platit infinit mai bine decat ar putea fi vreodata in Romania.Cele cateva milioane de romani raspanditi in toate colturile lumii,multi dintre ei sunt oameni cu multe diplome,civilizati,cinstiti si corecti,iar restul care nu au aceste diplome,si-au dorit altceva pentru ei si pentru copiii lor.Si-au dorit sa traiasca decent si liber,iar acolo unde platesc taxe,va asigur ca nimeni nu le cere spaga la urgente,niciun functionar al statului respectiv nu mesteca guma si nu raspunde in doi peri daca il intrebi sau ii soliciti o informatie,niciun profesor nu strange celebrul ”fond al clasei”,niciun ministru nu circula cu bolizi flancati de trupe antitero,dar mai ales NIMENI nu te trateaza cu superioritate.Asta si-au dorit cei care au ales sa plece…normalitate,pentru ca asa este numita aici.Faptul ca dumneata ai fost injurata in trafic de un individ care conducea o masina inmatriculata in Spania sau Italia,mie nu-mi dovedeste nimic.Sunt destule masini inmatriculate in Bulgaria,Franta,etc conduse de cetateni romani cu domiciliul in Romania.Asta e educatia si civilizatia pe care o ofera aceasta tara,frumoasa dealtfel,asta e ceea ce noi am vazut si am trait pana cand ne-am luat destinul in mana.Mai spui dumneata,duduie,ca ”amaratii”care sterg Europa la fund,vin si se preamaresc cu banii castigati acolo si se lafaie in supermarketuri.Ti-ai pus intrebarea ca poate le fac aprovizionarea parintilor,copiilor,fratilor,bunicilor pentru mai multe luni? Pana cand reusesc sa mai stranga o bruma de banuti sa-i trimita acasa?Din postura dumitale e usor sa vorbesti.Incearca sa te transpui in pielea lor,sa muncesti si sa traiesti ca ei,cu greutatile si problemele lor.Din scaunul de senator,deputat,membru de partid sau ce esti,e usor sa judeci si sa critici.La asta se pricepe cel mai bine romanul.Si poate si din motivul asta am vrut sa plecam departe de Romania,acolo unde toti se pricep la toate,dar nimeni nu face nimic.

  • In Romania o romanca a avut un conflict cu un cetatean roman intors in tara de sarbatori.
    SH|t happens , ai fi socata sa vezi cate conflicte identice au loc zilnic in Olanda ( unde prestez cu umilinta) intre cetateni autohtoni .
    De aici apare tzatzismul unuia si nesimtirea cocalareasca a celuilalt.
    Probabil din cauza faptului ca sunt un cocalar jegos care-i vai de viata lui in afara tarii mi se pare tzatzismul cu pretentii de judecata de valoare mai neplacut decat cocalarismul celuilalt ,care e standard ,cunoscut,intalnit.Sau poate doar pentru ca de la cocalar nu am nici o pretentie…

  • Dragi diasporezi,

    Cu agresivitatea si cu isteria nu veti reusi niciodata sa va castigati respectul celor ramasi in tara. Voi veniti oarecum ca oaspeti la noi, asa ca incercati sa va comportati civilizat si cu bun simt! Va inteleg frustrarile, in strainatate sunteti priviti ca ultimiii oamenii, pana si cainilor vagabonzi li se acorda mai mult respect decat voua. V-a deranjat foarte tare si venirea refugiatilor, de parca voi nu tot un fel de „refugiati” ati fost, iar europenii au aratat mai mult repect pentru ei, decat pentru voi. Va inteleg, in ultimul timp aveti ghinion si in tara, nu mai gasiti respect nici aici. Dupa toata agresivitatea voastra, dupa modul in care ati distrus imaginea Romaniei in lume, e si normal sa nu mai gasiti respect nicaieri. La urma urmei, ar trebui sa va ganditi ca nimeni nu poate respecta niste salahori si niste spalatorese care au atitudinea voastra.

    Vad foarte multe comentarii in care disporezii spun ca am fi muritori de foame si terminati daca ei nu ar trimite bani in tara. Ma mir cum nu isi dau seama cat de penibili sunt cand fac astfel de afirmatii. Zicea unul mai sus ca statul incaseaza aproximativ 200 de milioane de euro din banii trimisi de ei. OK, haideti sa facem niste calcule, stiu ca nu v-a placut scoala si cand auzeati de calcule fugeati de la ore.

    1. Pornim de la ipoteza ca statul incaseaza 200 de milioane de euro din banii vostri, nu am de gand sa contrazic acest lucru. Nu neg nici faptul ca acesti bani ajuta intr-o oarecare masura economia, chiar daca foarte putin spre nesemnificativ.

    2. Foarte multi au plecat si au lasat copiii in tara. Sa zicem ca sunt 200 de mii de copii, chiar daca in realitate sunt mult mai multi. Deci 200 de mii de copii primesc alocatie de la stat de 50 de lei pe luna => 120 de milioane de RON pe an, ceea ce inseamna aproximativ 25 de milioane de euro pe an. Oare cat costa educatia, sanatatea si alte servicii pe care statul le ofera gratuit copiilor? Vi se pare mult sa punem 100 de euro pe luna de copil? Ceea ce evident este foarte putin, rezulta peste 254 de milioane de euro ca sa ne ingrijim de copiii lor. Multi dintre cei care au plecat sau sotii/sotiile acestora si-au facut somaj/ ajutor social inainte de a pleca, deoarece in tara nu realizeaza venituri. Sa zicem ca mai cheltuieste statul 100 de milioane de euro cu ei. Mai sunt si alte servicii oferite de stat, pe care nu le-am mai trecut aici, deci haideti sa zicem ca statul cheltuieste in jur de 400 de milioane de euro cu disporezii si familiile acestora, in timp ce incaseaza 200 de milioane de pe urma lor, deci un minus de 200 de milioane de euro.

    3. Voi trimiteti aproximativ 3 miliarde de euro in tara, ii trimiteti rudelor, nu mi-i trimiteti nici mie, nici intr-un cont de trezorerie al statului. 3 miliarde, raportat la 200 de miliarde cat este PIB-ul tarii, este ca o picatura intr-un ocean. Dar haideti sa vedem cat produc cei pe care voi ii dispretuiti ca „sunt sarantoci, lenesi si ca nu sunt productivi”, ca nu muncesc atat de mult cat munciti voi (o alta tampenie). Zicea unul mai sus ca ciobanul + alte 4 milioane de diasporezi ne tin pe noi cu bani. Deci sa luam 4 milioane de „satrantoci neproductivi” si sa calculam. Salariul mediu brut pe tara este de 2415 lei pe luna. Din acest salariu, statul incaseaza 1266 de lei, contributiile si impozitele angajatului plus ale angajatorului, deci aproximativ 285 de euro pe luna. Inmultim cu 4 milioane si rezulta 1,14 miliarde de euro pe luna, 13,68 miliarde pe an, doar in salarii, de la sarantoci lenesi (cum le ziceti voi). Haideti sa vedem si cati bani baga in piata acesti sarantoci lenesi. Baga aproximativ 380 de eur pe luna fiecare angajat, aici lucram cu medii. Deci 4600 de euro pe an de angajat => 18,4 miliarde de euro pe an pentru 4 milioane de angajati. Voi ziceti ca TVA-ul e ceea ce platiti voi la stat. Deci ei platesc TVA de 4,6 miliarde pe an, in timp ce voi platiti (sa zicem) 700 de milioane de euro (toti diasporezii la un loc). Daca punem si bonurile de masa, ajungem la peste 5 miliarde de euro TVA de la cei din tara (nu uitati ca pentru sarantocii lenesi din tara nu fac calculul pentru toti, fac doar pentru 4 mil. cum ati zis voi).

    Din calculele de mai sus va puteti da seama ca ati fost prostiti, nu sunteti chiar atat de importanti pentru bugetul tarii, sunteti importanti doar ca turma agresiva la vot, masa de manevra inepta.

    Foarte multi diasporeni sunt ucigasi platiti. Da, ati auzit bine, sunt platiti sa ucida bacteriile care se formeaza in vasele de toaleta :)). Sper sa o luati ca o gluma.

    Faptul ca va duceti in strainatate si traiti cate 10 familii intr-un apartament la perifria periferiilor, nu va face deloc mai inteligenti. Va intoarceti la fel de prosti, doar ca mai smecheri.

    Cred ca voi suferiti de sindromul „s-a suit scroafa in copac”.

    Incercati sa fiti mai respectuosi si nu va mai trageti de sireturi cu profesori, medici, functionari, jurnalisti, voi crezandu-va mai presus de ei. Chiar daca aveti studii, mergand si lucrand ca salahori, spalatorese si alte meserii necalificate, traind acolo in anturajul respectiv, asa veti ramane toata viata, niste salhori si niste spalatorese. Intre realizarea materiala si cea sociala/profesionala, ati ales realizarea materiala, deci v-ati atins scopul. Locul vostru in societate este deja bine definit, ramaneti acolo si nu incercati sa pareti altceva. Nu mai fiti agresivi cu persoanele care au ales sa isi construiasca o cariera in tara, nu le ajungeti nici la degetul mic, chiar daca, posibil sa aveti mai multi bani decat ai, asta nu va face nici egalii lor, nici superiori.

    Sper sa nu ziceti ca din invidie am scris acest comentariu. Nu va invidiez deloc si chiar nu mi-as dori niciodata sa fiu in locul vostru, nu am absolut niciun motiv de a va invidia. Eu imi iubesc tara, am ramas aici si am reusit, chiar daca mi-a fost greu, nu am ales varianta mai usoara, aceea de a lucra in strainatate. Niciodata nu mi-am hulit tara, cum o faceti voi, nici aici si nici afara. Daca ati fi fost buni ati fi reusit si in tara. Ce reusita si succes ati avut voi acolo (ca voi asa ziceti)? Ca ati gasit un anunt „caut salahori si spalatorese” si v-ati prezentat la interviu? Ce reusita e asta? Nu va dati seama cat sunteti de penibili? Nu mai puneti botul la postarile lui Poptamas. Voi de acolo va inspirati. Cand vad la ce dati like pe facebook, la ce distribuiti si la ce postati, chiar ma gandesc ca nu-i exclus sa fiti restardati.

    Va doresc sa va dea Dumnezeu minte sa va puteti indrepta si sa fiti primiti, daca nu cu bratele deschise, macar cu indiferenta, atat in tara, cat si in strainatate. Sa scapati de aceasta ostilitate cu care sunteti intampinati de catre romanii din tara si de catre localnicii din tarile unde v-ati stabilit.

    Un an nou fericit tuturor romanilor care isi iubesc tara!

    P.S. In acest articol nu ii includ pe cei care au reusit in strainatate in carierele lor, pe cei care s-au integrat si sunt respectati atat acolo, cat si in tara, indiferent de nivelul lor de pregatire. Din pacate acestia sunt un procent foarte mic, nesemnificativ, probabil nu mai mult de 1%.

  • Oh,deja am irosit timp prea mult,dar consider ca a fost util,nu credeam sa existe asa val de ura impotriva diasporei ( am sarit partea economica din cauza ca se omit elemente de baza, concluzia nemaiputand fi corecta).
    In ceea ce priveste injuraturile nu va pot ajuta , chiar daca stiu ca este posibi sa aveti nevoie de ele pentru a va solidifica frustrarea ,dar sunt convins ca le puteti gasi in alta parte.
    Daca tot am inceput sa si inchei: atat cocalarul respectiv ,autoarea articolului ,dumneavoastra si cei „1%” sunteti produsul aceleiasi societati. Factorii care au determinat schimbarile sunt cheia intelegerii situatiei si evident a raspunsului adecvat ( nu consider reactie adecvata nici comportamentul cocalarului,nici a autoarei sau a dvs.,toate avand in comun cocalarismul ,in diverse forme:agresiv , tzatzesc,pseudo-intelectual.)
    Generalizarea atat de larga este doar un semn de superficialitate , augmentata de identificarea diasporei cu un individ.
    In fine ,si asta a fost de bine,a generat un val de reactii care a aratat lucruri greu de crezut .
    Niciodata nu mi-a trecut prin cap sa dezapreciez un om pentru ca munceste .Recunosc ca nu am cunostinte apropiate romani care fac munca de curatenie ,dar mama unei foarte bune prietene a fiicei mele este femeie de serviciu ( din Republica Dominicana) o femeie extraordinara .
    Mai mult ,consider periculos si de evitat orice persoana care foloseste o meserie ca peiorativ.
    Este rusinos dar nu cred ca este reprezentativ pentru societatea romaneasca ,in exact acelasi fel in care individul cu care ati avut conflict nu este reprezentativ pentru diaspora.

    • Ma bucur ca a fost util si nu ati irosit timpul degeaba!
      Nu este neaparat un val de ura, este un val de dezgust, destul de raspandit, din pacate. Cred ca se poate transforma in unul cu adevarat de ura, daca cei din dispora continua sa vina cu tolbele pline de injuraturi si de smecherie, ar face bine sa le umple cu bun simt cand se intorc in tara.
      Nu am frustrari, v-am spus ca nu am de ce sa fiu invidios pe cei din diaspora. Consider ca sunt un om care a reusit, traiesc in tara mea si nu vad ce frustrari as putea avea. Spre deosebire de cei din diaspora, eu nu ii dispretuiesc pe cei cu venituri mici, ba chiar imi pare rau pentru ei si mi-as dori sa castige cat mai mult si sa ii vad ca nu mai au probleme, Imi pasa de cei din jur si nu pot sa fiu indiferent cand vad oameni cu probleme. Eu doar constatam niste comportamente destul de generalizate, specifice celor care lucreaza in strainatate.
      In ce priveste calculele, s-ar putea ca elementele omise sa fie mult mai defavorabile diasporei. Nu neg contributia lor, dar a considera ca asta ne face sa nu murim de foame (cum spun ei), mi se pare de un ridicol extrem si de un penibil grotesc.
      Nu generalizez si nu ii consider pe toti la fel, eu ma refeream la o anumita categorie din diaspora, majoritara, ce-i drept. Am si eu rude in diaspora, cu studii, integrati, realizati si apreciati, am prieteni, cunostine, vecini, fosti colegi etc. Deci stiu despre ce vorbesc si nu ii bag pe toti in aceeasi oala.
      Niciodata nu am dezapreciat oamenii in functie de ceea ce muncesc si nici nu folosesc o meserie ca peiorativ, de toti avem nevoie, indiferent de studii sau de ceea ce muncesc. Vad ca dumneavoastra considerati peiorativ daca am zis ca multi sunt salahori si spalatorese. Este adevarat ca nu imi place sa vad ca o spalatoreasa sau un salahor vin cu aere de superioritate doar pentru faptul ca lucreaza in strainatate si castiga mai mult decat un profesor, spre exemplu. Fiecare trebuie sa isi cunoasca locul in societate si sa se comporte cu bun simt.
      Multi diasporeni vor sa lase impresia ca ar fi ceva magnati sau oligarhi, la cum se comporta. Nu mi s-a intamplat mie, dar ii vad cum ii considera pe cei din jur, pe cei angajati cu salarii mici. chiar si in comentariile de mai sus, spuneau unii ca in tara au ramas doar lenesii, hotii si prostii. Se dau atacati ca se generalizeaza, dar ataca la randul lor, tot generalizand.

    • Posibil sa traim in lumi paralele ,in drum spre Romania tranzitez 3 tari si stau la coada printre oameni din diaspora.Nu am intalnit ceea ce descrieti .In cel mai rau caz vad oameni obositi ,cu reactii incetinite .
      Imi permit cateva sublinieri:
      „cei din dispora continua sa vina cu tolbele pline de injuraturi si de smecherie”
      (am intalnit multi romani din diaspora cu tolbele pline de injuraturi si smecherie )
      „Spre deosebire de cei din diaspora, eu nu ii dispretuiesc pe cei cu venituri mici”
      (spre deosebire de unii din diaspora eu nu ii dispretuiesc pe cei cu venituri mici)
      „…comportamente destul de generalizate, specifice celor care lucreaza in strainatate”
      ( aici doar un emoticon sad… atitudinea respectiva am intalnit-o in Romania ,nu aici)
      „a considera ca asta ne face sa nu murim de foame (cum spun ei),”
      ( cativa romani din diaspora afirma ca banii trimisi de ei tin economia pe linia de plutire ( discutabil ,cu siguranta ajuta ,in nici un caz nu este centura saulica a economiei)
      „nu ii bag pe toti in aceeasi oala”
      (…ba da,din pacate)
      „…o spalatoreasa sau un salahor vin cu aere de superioritate”
      ( deja folosite peiorativ , am intalnit spalatorese si salahori din diaspora ce afisau aere de superioritate)
      „Multi diasporeni vor sa lase impresia ca ar fi ceva magnati sau oligarhi,”
      (asa este ,in aceeasi masura in care multi {insert} vor sa lase impresia ca ar fi ceva {insert} sau {insert} )
      ” …cum ii considera pe cei din jur, pe cei angajati cu salarii mici.”
      (cum unii romani din diaspora ii considera pe cei din jur ,pe cei angajati cu salarii mici)
      **************
      Cu aceste mici schimbari putem angaja un dialog.Mi-ar placea de exemplu sa discut pe tema „romanii- principalii dusmani ai romanilor din diaspora” ,este o realitate constatata de mine.
      Nici un dialog nu poate avea loc generalizand, sau exacerband evenimente izolate.
      Uite ,cu riscul de a da apa la moara ,am intalnit in parc un clan de romani.Clan ,nu familie ,romani verzi ca bradul.Cu exceptia unuia toti traiau pe ajutor social din ’87 si ’92 . Pentru toti tot ce era romanesc era mizerabil,tot ce era strain era bun.
      Inseamna asta ca toti romanii din diaspora sunt asa?
      Nu, ei si „romanii” din fata supermarket-urilor sunt singurii pe care-i evit.

    • Recunosc ca am exagerat cu generalizarea, dar daca va uitati in celelalte comentarii, exagerarea nu mai e la fel de exagerata, asta pentru ca multi dintre diasporenii care comenteaza chiar asa gandesc. Asta e si motivul pentru care am ales sa exagerez. 😉

    • tu citesti ce scrii? Ai scris ca 99% suntem asa.Cum poti sa scrii asa ceva? Ai stat de vorba cu cei 99% din cei plecati in afara sa vezi ca asa suntem?

  • Doamna Cristiana Sabau, v-aș ruga respectuos să nu mai generalizați! Vă înțeleg că sunteți supărată, frustrată, etc pentru acel incident regretabil dar, să îi ”băgați în aceeași oală” pe toți românii care muncesc în străinătate este o mare grosolănie! Foarte slab articolul dumneavoastră! Urât din partea dumneavoastră! Nota 2! Fără respect, datorită acestui articol,
    Cristian Gabriel Groman

Apasă aici ca să comentezi

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS