Actualitate Social

Leoni Bistrița vrea să facă testare în masă fiindcă 5 angajați au Covid-19. Cum se implică autoritățile

Compania Leoni, cel mai mare angajator din Bistrița-Năsăud, va începe testări pentru depistarea celor infectați cu noul coronavirus după ce cinci dintre angajații săi au fost confirmați pozitiv, iar alții care au intrat în contact direct cu ei sunt în izolare la domiciliu.

”Cinci persoane confirmate cu coronavirus sunt angajați ai unui agent economic din județ”, a informat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud în bilanțul la zi al cazurilor.

Prefectul Stelian Dolha a declarat că managementul companiei este dispus să plătească testele (care costă 290 de lei fiecare – n. r.), însă, dat fiind faptul că firma a făcut deja donații Spitalului Județean de Urgență Bistrița, autoritățile iau în calcul să facă un discount.

”M-a sunat directorul de la Leoni să mă anunțe că firma vrea să înceapă testări. Sunt cazuri acolo. Cei pozitivi sunt spitalizați, iar contacții direcți – depistați în urma anchetelor epidemiologice – sunt izolați la domiciliu. Cu alte cuvinte, măsurile de securitate s-au luat. Leoni este interesată să facă o testare a angajaților pe cheltuiala proprie din câte am înțeles, dar, fiindcă a făcut foarte multe donații către Spitalul Județean, am avut o discuție cu domnul director Lazany, am făcut și o adresă către Ministerul Sănătății, și vom face și un discount, încă nu știm cât de care va fi. Suntem în analiză. Adică o să fie o testare colectivă, vor intra foarte mulți oameni. Vorbim de sute de testări contra cost. Repet: ținând cont de donațiile pe care Leoni le-a făcut către Spitalul Județean de Urgență cred că este oarecum firesc să ne comportăm la fel, să fim fair-play față de ei. Când spun noi mă refer la autorități publice și la instrumente pe care azi le avem la îndemână”, a spus prefectul Stelian Dolha într-o emisiune la AS TV.

Potrivit sursei citate, autoritățile vor trimite un medic epidemiolog de la Direcția de Sănătate Publică, să facă o analiză internă la Leoni și să recomande persoanele care trebuie testate în prima fază.

”Pe urmă, de la Spitalul Județean sau chiar de la DSP – nici nu mai contează – vor fi trimiși direct la fața locului pentru recoltări de probe, adică nu îi mai purtăm noi pe oameni, mergem noi acolo și pe urmă facem un calcul”, a mai spus prefectul județului.

Întrebat dacă are de transmis un mesaj familiilor care au membri ce lucrează la Leoni și sunt îngrijorate de situație, prefectul a răspuns: ”Toți cei care au fost în contact direct cu cei depistați pozitiv, în urma anchetelor medicale, au fost izolați. Oamenii nu ar trebui să fie îngrijorați fiindcă s-au luat toate măsurile”.

Prefectul a ținut totuși să facă unele precizări legate de zonele de risc în ce privește infectarea cu noul coronavirus.

”Leoni asigură măști celor care nu au. Dar apare o problemă la transportul în comun. După ce oamenii urcă în autobuze, își dau jos măștile. Apoi, se așază toți în partea din față a mijloacelor de transport în comun. Am discutat cu domnul Melente Horoba (managerul firmei Transmixt -n.r.) și am stabilit că vom transmite mesaje acustice, vom pune X-uri pe anumite scaune ca să nu se așeze. Și aceasta fiindcă firma Arctic și-a închis activitatea după ce a apărut un focar de la transportul în comun. Probabil de la una-două persoane au fost acolo infectate, iar de la ele, în câteva zile, s-au infectat 70 de persoane. Va trebui să avem un control foarte riguros pe mijloacele de transport în comun. L-am și pornit, am și trimis o circulară către toți transportatorii și le-am spus că măsurile de siguranță, de igienă, de distanțare socială, trebuie păstrate. În prima fază am făcut informare, apoi mergem cu amendă. Fiți pregătiți cu 1500-2000 de lei că vă luăm banii în fiecare zi. Vorbesc despre persoanele fizice. Transportatorii își fac treaba. Deschid pentru urcare doar ușa din față, pentru coborâre se deschid celelalte două. Dacă toate măsurile sunt asigurate, depinde de cel care urcă în autobuz unde se așază. Trebuie să terminăm o dată cu discuțiile dintre noi, cu poveștile de dimineață. Deocamdată, nu e momentul pentru așa ceva”, a adăugat Dolha.

Potrivit prefectului, în Bistrița-Năsăud, în ambele laboratoare RT-PCR de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița și de la Direcția de Sănătate Publică se fac, în medie, 150 de teste pe zi.

Leoni Bistrița are peste 5.700 de angajați care muncesc la cele două fabrici.

8 comentarii

    • Aline draga, tu si multi altii care cred in aceste tampenii si manipulari care circula in mediul online, daca o sa te imbolnavesti peste 2-3 saptamani, o sa mai ai aceeasi parere ? Cunosti persoana inbolnavita? Fa un exercitiu de imaginatie, cate persoane lucreaza la Leoni, cati sunt asimptomatici si cate posibile imbolnaviri mai avem? Daca tu ai dreptate si e asa cum zici, inseamna ca cei care am stat in casa si respectam in continuare suntem niste fraieri si cei smecheri sunteti voi si le stiti pe toate si mortii si cei din spitale conectati la aparate sunt niste fake-uri si totul e o mare conspiratie!!Vorbim peste 2 saptamani, cand vor exploda cazurile in mod evident, la fel ca peste tot in Uniunea Europeana!

    • Domnu Klauss. Este multa propaganda media……din martie in fiecare zi am fost la lucru. La fel ca dvs . port masca , ma spăl pe mâini și ma schimb de hainele de lucru….nu am pățit nimic. Dacă se respecta minime reguli de igienă și distantare….nu vor exploda cazurile. Dar cand toti bugetarii stai bot in bot fara măști si la privat e cam tot la fel…la 100 oameni 3 poarta masca. Eu nu am zis ca nu exista virusul ..m-am spus că povestea e cam gogonata.

  • Până nu va fi identificat un vaccin, 0 șanse să scăpăm de acest păcătos virus. Ne putem păzi o perioadă de el, dar nu putem sta închiși în casă toată viața, ne mai trebuie să și păpăm, dacă nu mergem la muncă, bănuți de hrană din părți. Singurul lucru pe care-l putem face este respectarea regulilor de igenă, distanțare socială și purtarea măștii. Ce putem face altceva? și cu toate acestea, cine ne garantează că nu ne îmbolnăvim, șansele sunt mai mici, dar ele nu dispar. Orice oraș, municipiu sau județ poate deveni o nouă Suceava, virusul nu-și alege oamenii sau zonele geografice, el se răspândește aleatoriu, și atunci ce este de făcut? Situația este cât se poate de nasoală, nu știu când șicum vom reuși să ne debarasăm de acest virus. Asta cu închisul economiei este o cretinitate. Păi, închidem economia întreagă 3 luni, și facem ce? Cu ce trăim? credeți că statul ne poate oferi resurse tuturor să ne achiziționăm cele necesare? Să fim serioși. Este o situație mult mai gravă și mai imprevizibilă decât pare acuma.

  • Am vazut la tv cum in italia si spania duceau la cimitir persoanele decedate din cauza covid si se ingropau in cel mai scurt timp. In romania vedem la tv cu se pupa sicriul lui PIMEN decedat de covid si se plimba cu el de parca n-ar fi pandemie. Circareala balcanica in direct la tv.

  • Să stam ascunși toți, ca bugetarii, cu salarii integrale. Ți-ar plăcea, nu? Problema e că trebuie să mai și lucrăm ceva dacă vrem mâncare.

  • Am si eu o intrebare.. Daca se spune ca firma de transport isi face treaba.. de ce autobuzele sunt aglomerate? In acel ghid intocmit de Leoni se precizeaza ca persoanele sa stea singure pe cate 2 scaune.. e ok. Dar persoana din fata sta la mai putin de 50 de cm fata de persoana din spate.. si de multe ori in autobuz urcau prea multe persoane si nu se mai tinea cont de acele masuri pentru ca il loc sa circule normal toate autobuzele .. firma baga doar cate 1 autobuz pentru mai multe sate… si multe altele..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS