Actualitate

Lucrările care ”au răscolit” Bistriţa, aproape gata. Se aşteaptă finanţări pentru asfaltări de străzi

Ovidiu Creţu a declarat că săptămâna viitoare vor fi recepţionate lucrările din contractul Aquabis de modernizare a infrastructurii de apă şi canal, cu străzile reparate. Primarul a spus că în străinătate, după astfel de săpături, se asfaltează drumul în întregime. El a vorbit şi despre proiectele de reabilitare a unor străzi din Bistriţa, pentru care se aşteaptă fonduri europene.

”Lucrările de apă şi canal care s-au realizat în ultimele trei luni în municipiu şi care au răscolit oraşul sunt dintr-un contract al Aquabis de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată finanţat prin POS Mediu 2007-2013. Recepţia oficială a lucrărilor va fi în 23 iulie. Săptămâna viitoare se vor recepţiona lucrările cu străzile reparate. Nu spun refăcute, pentru că asta ar fi însemnat să asfalteze din bordură în bordură întreaga stradă. Lucrările sunt în derulare cu mai multe firme, trei mai exact. Unele străzi s-au finalizat. Există două comisii de recepţie a lucrărilor de reparaţie, una din partea Aquabis şi una din partea Primăriei, astfel încât să primim reparaţiile de bună calitate. Cu toate acestea, ele sunt reparaţii şi o stradă reparată nu este niciodată ca una nouă. Am întrebat în vest ei cum fac reparaţiile. Ei nu fac reparaţii, asfaltează toată strada în situaţii similare. Noi nu ne permitem acest lucru. Cer scuze cetăţenilor pentru disconfortul creat, nu am avut alternativă, lucrările trebuiau realizate, altfel ne trezeam peste un an-doi că apar defecte, avem obligaţia să dăm autorizaţie pentru spargere şi am fi ţinut-o în lanţ cu defectele. Am preferat această variantă, într-un termen scurt să se repare tot şi să avem infrastructură mai bună”, a spus Ovidiu Creţu într-o conferinţă de presă.

Primarul Bistriţei s-a referit şi la proiectele de modernizare a străzilor: ”Există mai multe proiecte care au în vedere modernizarea infrastructurii rutiere. Sunt proiecte care aşteaptă finanţare pentru 20 de străzi în general din zonele cartierelor de blocuri, pe care le-am depus pe POR 2007-2013 ca rezervă. Am sperat să intre acum, pe economiile făcute, şi încă nu e exclus. E vorba, printre altele, de str. Tudor Vladimirescu, Panait Cerna, străzi de acest tip. Există şase străzi în zona centrală, zona istorică, care au proiectele făcute şi care nu sunt depuse pe nicio axă, s-a întârziat cu proiectarea lor şi n-am mai prins deschisă nicio axă. Avem în proiect reabilitarea unor străzi care au scăpat din cele 32 făcute pe creditul din 2006, cele 20, cele şase. Nu avem proiectul finalizat, dar avem studiul de fezabilitate şi aşteptăm să obţinem finanţări. Nu ne-am grăbit să punem banul jos din bugetul propriu, pentru aceste lucrări sunt fonduri externe. Apoi, sunt străzile din zonele noi de locuinţe, avem 27 de studii de fezabilitate, iar la unele şi proiecte. Tot aşa, urmează să fie realizate, unele de către noi. Am realizat 11 din ele. Am fi mers pe un ritm foarte bun dacă nu era lovitura din 2011, când Guvernul de atunci a scăzut cota din TVA de la 47% la 41%, iar 11 mari contribuabili din judeţ au fost transferaţi la Ministerul de Finanţe şi am pierdut circa 15 milioane de lei, 3-4 milioane de euro anual cu care puteam să asfaltăm o grămadă de străzi. În sfârşit, ne-am mai revenit căutând şi alte surse şi vom continua asfaltările. Un program pe hârtie, ce stradă, când se va asfalta, nu există”.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS