Actualitate

Creţu despre serviciile de salubrizare: Se va plăti mai puţin, probabil sub forma unei taxe speciale

Tariful de salubrizare aplicat cetăţenilor, odată cu începerea activităţii noului operator, va fi de 3,5 lei / persoană / lună, sumă din care rezultă, faţă de momentul actual, o economie de 49% pentru utilizatorii de la bloc ai acestor servicii, respectiv de 38% pentru cei care locuiesc la casă. Ridicarea deşeurilor se va face din 261 puncte de colectare. ”Poziţia noastră se schimbă radical”.

Primarul Ovidiu Creţu a prezentat situaţia de acum şi schimbările care urmează să aibă loc în domeniul salubrităţii oraşului.

Pe baza unui contract încheiat în 2005, ulterior prelungit, firma Urbana colectează deşeurile din municipiul Bistriţa la un tarif de 50,9 lei/mc, stabilit prin hotărâre a Consiliului Local al municipiului Bistriţa. Norma de producere a deşeurilor, rezultată prin cântărire, este de 0,14 mc / persoană / lună – la bloc, respectiv de 0,18 mc / persoană / lună – la case, valori din care matematic rezultă perceperea a 7,13 lei / persoană / lună – la bloc şi 9,17 lei / persoană / lună – la casă.

Urbana a încheiat contracte cu 56.000 de persoane fizice din municipiu (72,7% din populaţie), iar din cele 129 puncte de colectare şi 5 puncte de colectare selectivă ridică, anual, 57.000 mc de deşeuri – cca. 22.000 de tone pe an.

După ce firma Vitalia, care a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean, îşi va începe activitatea conform proiectului CJ privind colectarea şi transportul deşeurilor din judeţ, ridicarea deşeurilor produse de bistriţeni se va face din 261 puncte de colectare (15 amplasate pe terenuri ce aparţin Consiliului Judeţean şi 246 pe terenuri ce ţin de Bistriţa), din care: 80 de platforme cu 4 containere de 3 mc pentru hârtie, plastic, gunoi menajer şi sticlă; 82 de platforme cu 3 containere de 3 mc pentru hârtie, plastic şi deşeuri menajere, respectiv 99 de platforme cu două containere de 3 mc, pentru hârtie şi plastic. Licitaţia pentru execuţia lucrărilor a fost câştigată de firma Iridex din Bucureşti.

Termenul de predare-primire a infrastructurii către operatorul serviciului va fi prelungit până la 31 august, după cum s-a solicitat în cadrul unei şedinţe care a avut loc la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, reuniune la care a participat şi primarul Ovidiu Creţu.

Tariful aplicat utilizatorilor, odată cu începerea activităţii noului operator, va fi de 3,5 lei / persoană / lună, sumă din care rezultă, faţă de prezent, o economie de 49% pentru utilizatorii de la bloc ai acestor servicii, respectiv de 38% pentru cei care locuiesc la casă. ”Adică o economie de 62% cu aproximaţie”, a spus Creţu.

”Iniţial s-au propus peste 1.300 de puncte de colectare, o valoare mare. Am încercat să le transform în 130 de puncte cu containere îngropate. Valoarea lor depăşea suma alocată pentru cele 1.300 de puncte şi atunci s-a mers pe o variantă mixtă. Tariful la care colectează Vitalia e cel dat din licitaţie, 3,5 lei/persoană/lună. Activitatea va începe în toamna asta, n-aş putea să precizez acum data exactă. Pe lângă aceste probleme, Bistriţa mai are una: stoc de 30.000 de tone de deşeuri stocate în apropierea fostului depozit, pe nişte platforme. Va trebui să fie transportate la Tărpiu, gratuit de către Vitalia, dar depozitarea se va face cu o taxă de 42,82 lei/tonă, adică un efort financiar de 1,2 milioane lei. Nu e o variantă ieftină”, a declarat Creţu.

El a adăugat: ”Urbana îşi va desfăşura activitatea până când va preda, iar de a doua zi începe să colecteze Vitalia. Finalizarea instalării containerelor va fi urmată de predarea lor către Vitalia, care trebuie să facă contracte cu cetăţenii municipiului, altfel nu câştigă bani. Până acum, legea era destul de permisivă, nu prevedea sancţiuni clare, adică dacă cineva nu-şi făcea contract, nu-şi făcea. A apărut în iulie legea care modifică Legea salubrităţii şi se prevăd sarcini exprese administraţiilor publice locale care sunt obligate să introducă taxe speciale de salubritate pentru persoanele care nu au încheiate contracte. Această prevedere schimbă radical poziţia noastră. Cred că vom putea ajunge la concluzia că e preferabil să percepem noi ca şi taxă specială acel tarif de 3,5 lei/lună şi să contractăm noi plata cu Vitalia, având un control mai bun. Sunt comune care au taxă. Cei din Salva plătesc o taxă la administraţie şi administraţia contractează cu operatorul. La fel şi la Romuli. Alte localităţi se opun categoric la a percepe taxa şi sprijină operatorul să încheie contracte cu fiecare gospodărie. În mediul rural e o chestiune mai simplă, în mediul urban e dificil. Suntem obligaţi să instituim taxa specială, să vedem cum punem problema, o taxă e din capul locului foarte nepopulară. Salubritatea trebuie plătită, se va plăti mult mai puţin decât acum, doar că se va plăti sub forma unei taxe speciale şi nu ca tarif lunar prin asociaţii. Ridicăm un pic şi presiunea de pe asociaţiile de locatari, care nu reuşesc să adune banii de la toţi contribuabilii şi apar blocaje. A fost nevoie să intervenim pe lângă Urbana să colecteze deşeurile din anumite locaţii de unde nu-şi încasaseră banii de multe luni. 95% e media de încasare a taxelor şi impozitelor în Bistriţa, an de an”.

Creţu speră ca bistriţenii, ”cetăţeni europeni”, ” să cupleze la sistemul de colectare selectivă, în zonele de blocuri sunt cel puţin trei tipuri de containere colorate”. ”Nici nu vor mai putea intra persoane de o anumită coloratură să facă o preselecţie a gunoaielor. Regret că nu s-a profitat de ocazie să facem containere îngropate total, era varianta Bistriţa europeană”.

5 comentarii

  • si ma rog, care ar fi gluma… bistritene?….
    impozit local precum in Irlanda sau alte tari civilizate…
    suma e chiar modica daca vei dori sa o arzi cu salarii si nivel de trai!

  • In zona de case insiruite s-au ingropat niste plastice cu gura si gat la 250m fara de casa unde locuiesc . Ma intreb ce voi face? Dimineata la ora 8 fara 10 se va forma o coada de masini din care fiecare isi va arunca gunoiul pe geam . Si pentru cei de la bloc e mai greu, nu mai pot sa arunce direct de la etajul 4.

  • deci se poate ! Taxa speciala , la care se refera domnul primar , era prevazuta si in vechea lege a salubrizarii (si nu numai) insa nimeni nu a avut interesul sa o aplice !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.