Actualitate

Bogdan Stanoevici: Bistriţenii din Spania au demonstrat că românii pot fi uniţi. Sunt un exemplu

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat că dă mereu ca exemplu comunitatea de bistriţeni aflaţi în Spania, deoarece este ”extrem de compactă” şi funcţionează ”ca un monom”, arătând astfel că se poate şi ca românii să fie uniţi, nu numai dezbinaţi de ”gelozii ieftine”.

”Există o comunitate din Bistriţa extrem de compactă, care se află în Spania. Eu de multe ori dau exemplu această comunitate de bistriţeni care funcţionează împreună ca un monom, pentru că ăştia suntem noi românii, trebuie să recunoaştem, nu prea avem capacitatea să ne unim, să fim împreună, pentru că avem gelozii ieftine sau conflicte prost plasate. Ce spunea Caragiale cu conflictul de clopotniţă. Asta este. Luptăm cu asta, iar bistriţenii au demonstrat că se poate”, a spus Stanoevici într-o conferinţă de presă.

Bogdan Stanoevici a precizat că susţine proiectul votului prin corespondenţă. ”E de mult pe masa de lucru, problema e că implementarea lui e extrem de complexă, necesită capital uman şi financiar, necesită tehnologie, un sistem de securizare. Este o cerere care vine de peste tot în lume. Trebuie refăcute listele pentru a avea o prezenţă clară a românilor în străinătate, cifrele variază, între cifrele direcţiilor consulare, ambasadelor, autorităţilor locale, bisericilor şi asociaţiilor românilor. E foarte complicat, de aceea şi durează atât de mult, pentru că un cetăţean român, ca şi cetăţean european, nu are obligaţia să se înscrie la ambasadă când se duce în altă ţară. În Spania şi Austria lucrurile sunt mai simple, pentru că legea ţărilor respective îi obligă să se înregistreze când se angajează undeva. Asta nu înseamnă că nu se va face proiectul. Se poate, dar nu se poate încă. Trebuie să dăm timp timpului. Nu cred că cineva poate să aibă o idee când va fi”.

El a menţionat că este imposibil ca proiectul votului prin corespondenţă să fie realizat pentru alegerile prezidenţiale din acest an şi că încearcă, prin asociaţiile românilor din străinătate, să coroboreze datele privind numărul românilor: ”Nu am făcut-o pentru alegerile prezidenţiale, ci pentru simplul motiv că avem nevoie să ştim câţi suntem. I-am rugat pe cei din asociaţii, pe reprezentanţii bisericilor, să adune cât mai repede aceste date. Potrivit ambasadelor, sunt aproape un milion în Spania şi puţin peste un milion în Italia, dar sunt cifre oficiale care n-au neapărat legături cu realitatea. De multe ori se foloseşte eronat cuvântul migraţie. Nu existră migraţie în interiorul Europei, există libera circulaţie. Şi aici ne luptăm ca nicio ţară din Europa – România nu îşi va permite niciodată – să limiteze în vreun fel libera circulaţie a cetăţenilor europeni. Românii sunt la fel de europeni la fel ca şi orice alţi cetăţeni din orice altă ţară UE”.

Stanoevici a precizat că pentru actualizarea listelor a luat legătura cu Biserica Ortodoxă din străinătate, dar cu Biserica Penticostală care e “foarte bine organizată”.

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni a afirmat că un fond de rezervă realizat din donaţiile românilor de pretutindeni, câte un euro pe an, care să fie folosit pentru repatrierea decedaţilor sau pentru situaţii de urgenţă ar degreva bugetele consulatelor şi al MAE.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS