Timp de gândire

Prof. Ionela-Silvia Nuşfelean (Palatul Copiilor): Ne îmbrăcăm copiii-n draci?!

”De când cu „halouinul”, mă revoltam mereu în cercul meu strâmt., dar nu ştiu în ce măsură efectul scontat se făcea resimţit, nu ştiu dacă bobârnacul meu era „piatra în lac” a lui Rodari din „gramatica fanteziei”, în care un cuvânt aruncat de pe margine în apa paginii/ minţii face cercuri concentrice multiple”.

Suntem prea docili când nu trebuie şi prea puţin îndrăzneţi atunci când ar trebui să avem o atitudine fermă. Măcar din perspectiva celor două decenii de experienţă didactică îmi permit să scot în evidenţă nişte carenţe, până la urmă în educaţie, ori pe ce făgaş ar lua-o aceasta – moral, estetic, religios.

Parcă n-ar fi destulă debusoladă cotidiană, n-ar fi destule ştiri de la ora 5, n-ar fi destul dezmăţ pe toate gardurile, cu camere video pro. Asta ne-a mai lipsit! Am ţinut morţiş să fim cool, să fim în trendul celtic, american etc. Cu ce? Cu o schimonosire a fiinţei? (fie chiar prin masca măştii). Deşi sunt profesor de teatru (e drept un teatru mai liric) şi propun diverse roluri  ca exerciţiu în fiecare zi, înţelegând că fără contrast, fără un pic de tensiune pare totul puţin anost şi nu mai învăţăm lupta, constat că  a propune un întreg spectacol infernal e prea de tot. 

Mântuitorul îndeamnă blajin – „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi…” şi noi ce facem? Ascultăm o voce străină? (tot ce se poate a celui rău). Cât de plastic şi adevărat zicea părintele Simion Bretfelean într-o predică, după evenimentul „x hallou…”: „Părinţii se dau peste cap să dea bani, să caute costumaţii sugestive pentru a-şi îmbrăca odraslele în… demoni. Şi Dumnezeu ne-a dat îngeri, copiii, fiinţe de lumină”. 

Indiscutabil şi şcoala are meritul ei în această acceptare/ propunere a provocării; şi instituţiile care au preluat de ici, de colo, de dincolo, de niciunde… („Vai de cel prin care vine ispita!”) Cred că ar trebui să procesăm mult mai mult înainte de a adopta/ de-a imita un obicei denaturat, o modă, un moft sau un soi de nebunie, degringoladă! 

În prag de Luminaţie, când în cimitire se simte adierea tandră a celeilalte lumi, noi stricăm privegherea, transformând-o într-o noapte hidoasă – cu monştri, cu vrăjitoare, cu schelete, vampiri etc. Cred că şi cei adormiţi, încercând să vină într-o mireasmă nepământeană, s-ar speria de noi… Şi-apoi, după o noapte de distracţie de coşmar, chiar sub vălul hlizirii, cum să te mai aduni, în linişte, a doua zi, în 1 noiembrie, de ziua celor dragi duşi…? Şi printre mormintele celor adormiţi ai noştri se împart biscuiţi „în schimbul” unei rugăciuni, fiind îmbiaţi copiii să salveze prin puterea gândului bun, sunt învăţaţi că nu se termină totul aici, sunt învăţaţi milostenia, dar nu sunt momiţi cei mici, ca-n seara cu pricina, cu dulciuri pentru a-şi vinde din inefabil pe doi lei. 

Copiii au un potenţial creativ nebănuit; sunt fabuloşi (nu mă mai satur să o spun). Ei ar putea propune nenumărate alternative viabile şi limpezi în locul acestei harababuri, de care sincer, din discuţiile purtate cu ei, se cam sfiiesc. Înţeleg foarte bine (şi ei şi părinţii lor) cum stau lucrurile şi unii chiar au luat atitudini ferme, refuzând carnavalul în negru. De ce să nu fim şi noi fermi? De ce să-i facem să roşească gratuit? 

La fel ca o parte din literatura fantasy, axată pe şcoli de vrăjitorii, magii şi alte prostii, şi Halloween-ul serveşte o cauză necurată. Nu are nici cea mai mică legătură cu noi, cu poporul nostru. Ce să fie de capu’ lui de dovleac? Afişează doar masca unei tradiţii cu influenţe mai profunde. Ceva semnificativ nu se sărbătoreşte în „cluburi întunecate”. A pune pe tapet, a face eforturi pentru un eveniment de acest gen nu e altceva decât a face o reverenţă negativului din univers. Să acceptăm de bună voie şi nesiliţi de nimeni expunerea la un risc sever e o mare naivitate/ superficialitate. Visele urâte din somnul copiilor nu sunt singurele consecinţe negative; ci, mai ales, gândurile de lilieci care se ţin cu înverşunare de pereţii minţii şi-ai sufletului. Se cultivă agresivitatea, mascarada, ca apoi să se iniţieze programe de consiliere, alternative de reabilitare… 

Nici pe Exupery nu-l prea ascultăm – „Să ocrotim cu grijă lămpile (copiii); orice boare poate să le stingă!” Darmite un vânt nebun. Să nu mai vorbim de afaceri cu măşti, dar mai ales de spiritul sumbru, care se dă în spectacol, „umblă ca un leu în turbare”, să împânzească spaţiul, încercând să se folosească de firavele noastre fiinţe. 

Să fim cu luare aminte!

prof. Ionela-Silvia Nuşfelean, Palatul Copiilor Bistriţa

8 comentarii

  • Acum incep sa se vada efectele unei educatii de import, cea fost bun la noi in educatie s-a considerat perimat!
    Importurile din tehnologia comunicarii schimba lumea!
    Biserica Ortodoxa prin neimplicare in educatia tinerilor va culege roadele!
    In loc sa creeze noi locasuri de invatamant ( scoli), internate , orfelinate, azile pentru batrani …investeste in caramizi ….pentru constructii faraonice de asa zisa ” mantuire” a neamului ! …. uitand ca Dumnezeu este cel viu, care se gaseste in fiecare din noi!
    Preotii in marea lor majoritate au devenit niste vatasei care spoliaza de bani enoriasii, precum capusile, la diferitele procesiuni religioase ( nunti, imormantari, botezuri…), detin paduri imense numai Mitropolia Botosanilor si Radautilor au primit prin retrocedare in jur de 200.000 hectare, folosind tot felul de tertipuri, ca aceste terenuri le-ar fi luat comunistii si nu regimul lui Cuza….
    S-au inventat tot felul de procesiuni ca sa atraga prostimea….ca de pida sarbatorirea si inchinarea la moaste( ramasite cadaverice umane ) sau la icoane trambitate ca „facatoare de minuni „… lucruri care nu sunt mentionate nicaieri in Biblie !
    Amintim sarbatorirea recenta a hramurilor din Moldova ….de la Mitropolia Bucurestilor si de aiurea… cand vezi acest spectacol de „oite” flamande, obosite, dezorientate cum se imbulzesc la o sarmaluta ma apuca groaza si imi lasa un gust amar… oare asta se urmareste de catre ” capii” bisericii?
    Asa s-a ajuns ca autoritatea traditiei este mai puternica ( prin aceste excese ) decat autoritatea biblica, care ne aminteste de evul intunecat.
    Daca ar veni Isus si ar vedea cum sunt imbracati slujitorii bisericesti cu toate zorzoanele care fac ritualurile tot mai stufoase introduse de-a lungul timpului, oare ce ar spune ?
    Aceasta sa fie calea…adevarul …???
    Cred ca numai prin educatie, cultura si credinta adevarata vom deveni mai umani mai buni!

    • zilnic imi vine un verset in minte Oare voi mai gasi eu credinta cand voi veni? spune Domnul Isus

  • Felicitari pentru articol doamna profesoara!
    Aveti mare dreptate in ceea ce priveste ideile expuse in acest material.
    Desi nu o spuneti explicit, intelegem ca nu tot ceea ce vine din Occident, este moral, crestinesc, uman, sau de bun-simt. Pentru cei inca ne-convinsi in acest sens, recomand documentarul ,,The War You Don’t See”.
    In acelasi timp, trebuie sa privim critic si spre principalul pilon de credinta nationala: Biserica Ortodoxa Romana, care se pare ca in ultimii ani post-revolutionari, si-a uitat adevarata menire! Neimplicarea acestei institutii in probleme profunde ale societatii romanesti contemporane, poate dauna mai mult decat abordarea unor probleme financiar-economice, sau cochetarea cu politicul.

    • Cu permisiunea d-lui Padureanu subscriu si eu d-na pro.Nusfelean.
      D-le Padureanu, doar o completare am la opinia domniei voastre legate de BOR: va propun sa cunoastem viata Bisericii mai intai din-launtrul ei, apoi sa ne verificam perceptia. Multumesc! 🙂

  • Astia de 20 de ani incoace strica orice semnificatie a unui eveniment. in cazul de fata la 1 noiembrie nu comemoram dracii si moartea. intelegeti ?? invatam pe astia mici cu dracii . le va ajunge cind vor creste mari sa vada ,,draci,, la primarii , in CJ, in Parlament …..peste tot . sau poate ca vor sa-i invete de mici , ca pe mai tirziu socul sa nu fie asa de mare . cine stie !!

  • Felicitari pentru articol. Aveti perfecta dreptate. Dupa masa, prin oras, erau doar copii costumati pentru aceasta „mare sarbatoare de import”. Parintii se dau peste cap sa inchirieze, sa cumpere costumatii. E intrebator spre ce ne indreptam??? Unde e credinta noastra???

  • ma bucur mult de articol! felicitari! ma bucur ca suntem mai multi care gandim la fel! sunt parinte a 5 copilasi dar nu ma obligat nimeni sa mi imbrac copii in draci! noi parintii ar trebui sa avem un cuvant de spus! o parere! suntem intr o tara democrata, nu trebuie sa acceptam toate prostiile.

  • Foarte sensibil articolul profesoarei. Haloweenul e o sarbatoare perversa, in care celebram moartea si uitam de Inviere, de cei plecati „in loc luminat, in loc cu verdeata, in loc de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS